Новини 2017/2018; 2016/2017 – Архив


СПИСЪЦИ НА УЧЕНИЦИТЕ В ПЪРВИ КЛАС ПО ПАРАЛЕЛКИ

ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 г.

1. а клас

1. б клас

1. в клас

1. г клас

1. д клас

1. е клас


14 юни 2018 г.

Високи постижения за ученичката Мая Пенева от V б клас в състезанието Kangaroo Global Linguistics

Като училище-член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, ОУ „Добри Чинтулов“ участва в проведеното през учебната 2017/2018 г. състезание по английски език Kangaroo Global Linguistics (KGL).

Изключителен успех постигна Мая Пламенова Пенева ученичка в Vб клас от ОУ „Добри Чинтулов” с класен ръководител Кремена Иванова и учител по английски език Надя Найденова – първо място в националния кръг на състезанието ниво А1, което се проведе на 14 април във Велико Търново. Kangaroo Global Linguistics (KGL) e състезание по английски език за ученици от 8 до 18 годишна възраст и се провежда по цял свят от International Testing Authority (ITA) и от Institute for the Development of Educational Assessment (IDEA).

Освен грамота и награди, Мая Пенева печели и правото да продължи в това състезание, вече на международно ниво, в Италия, като единствен и достоен представител на България. Ученичката е с високи резултати и в националното състезание ,,Ключът на музиката“, както и в Републиканските ученически игри по волейбол като участник в училищния отбор с ръководител ст. учител ФВС Бойка Крумова.

Ръководството на училището поздравява Мая Пенева и нейната учителка по АЕ – г-жа Найденова за постигнатия висок успех и им пожелава бъдещи високи резултати в образователно-възпитателния процес.

         


11 юни 2018 г.

Прием първи клас 2018/2019 г.

При първо класиране за учебната 2018/2019 година в ОУ „Добри Чинтулов“ в първи клас са записани 132 ученици в 6 паралелки.

Обявени свободни места за второ класиране – 36 /тридесет и шест/.


КЛАСИРАНИ УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ  КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 ГОДИНА

СПИСЪК НА КЛАСИРАНИТЕ УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВО КЛАСИРАНЕ ЗА ПЪРВИ КЛАС ПО ВХОДЯЩИ НОМЕРА

Необходими документи за записване в първи клас

По предварителен график на Община Варна – записването на ученици в ОУ „Добри Чинтулов“, класирани за прием в първи клас за учебната 2018/2019 г., започва в 9.00 ч. на 6 юни 2018 г. и приключва в 17.00 ч. на 8 юни 2018 г.


ПРИЕМ ПЕТИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 ГОДИНА

СПИСЪК НА УЧЕНИЦИТЕ, ПРИЕТИ В ПЕТИ КЛАС В ОУ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 г.


ПРИЕМ  В  ПЪРВИ  КЛАС

Електронната система за прием в първи клас за учебната 2018/2019 година ще бъде отворена на 25 май 2018 г. от 10.00 ч. 

Електронна платформа за прием в първи клас за учебната 2018/2019 г.  /сайт за регистрация/

График на дейностите за прием в първи клас за учебната 2018/2019 г.

Прилежащ актуален район на ОУ „Добри Чинтулов“

СИСТЕМА ОТ ПРАВИЛА ЗА ЕЛЕКТРОНЕН ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС В ОБЩИНСКИТЕ УЧИЛИЩА НА ТЕРИТОРИЯТА  НА ОБЩИНА ВАРНА


3 юни 2018 г.

Дарителско свидетелство

Ръководството на ОУ „Добри Чинтулов“ поздравява учениците от I б клас, техните родители и класния ръководител – главен учител Елизабет Влаева за проявената дарителска инициатива за децата от Училище за изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ с. Русаля. Първокласниците получиха дарителско свидетелство от управителя на училището – Анимари Димитрова и целия училищен колектив.


Достойно представяне на отбора по волейбол – момичета

с ръководител старши учител по ФВС Бойка Крумова

Осмо място за отбора на момичетата от ОУ ”Добри Чинтулов”-Варна на Републиканските ученически игри по волейбол в гр. Смолян. Поздравления за момичетата и тяхната треньорка – старши учител по ФВС Бойка Крумова!

                                   

                                   


26 май 2018 г.

Успехи на ученици от ОУ „Добри Чинтулов“, Варна в Общински ученически турнир

по плуване 2018 г. с ръководител старши учител по ФВС Мая Костадинова

На 26.05.2018 г. се проведе училищен турнир по плуване в който участваха и ученици от  ОУ „Добри Чинтулов“ с ръководител старши учител по ФВС Мая Костадинова. Във възрастова група II-IV клас, нашите плувци завоюваха комплексно III място и спечелиха купа. В същата възрастова група щафетата на ОУ „Добри Чинтулов“ в състав: Александър Иванов II ж клас, Мария Иванова IV а клас, Борислав Георгиев III б клас, Галена Костадинова I г клас, Димитър Попов III б клас, завоюваха третото място и бронзови медали. При индивидуалните надпревари Димитър Попов III б клас спечели трето място и бронзов медал в дисциплината бътерфлай и първо място и златен медал в дисциплината бруст, в същата дисциплина Александър Иванов II ж клас спечели трето място и бронзов медал.

Медалисти имаме и във възрастова група V-VI клас, където Мариета Жекова Vа клас спечели два медала – сребърен /второ място/ при бътерфлая и трето място и бронзов медал в свободния стил. Щафетата зае четвърто място, където участваха достойно и двама по-малки състезатели от IV клас – Габриел Малинов IV а клас и Йордан Великов IV б клас,останалите състезатели в щафетата са Християн Иванов VI а клас, Мариета Жекова V а клас и Кресида Янева VI б клас.

Във възрастова група VII-VIII клас единствената ни представителка Саша Неделчева завоюва второ място и сребърен медал в дисциплината бруст.

Всички останали участници се представиха достойно и представиха училището на ниво, това са: Пресиян Алексиев II г клас, Теодор Рацов II г клас, Жасмин Стоянов II в клас, Мишел Жекова IV в клас, Симона Костадинова VI а клас. /Още снимки в галерията „Общински турнир по плуване 2018 г.“/

                                    

                                    


                     


24 май 2018 г.

Честит празник – 24 май! България празнува деня на българската просвета и култура и на славянската писменост! Нека да пребъде през вековете великото делото на светите братя Кирил и Методий! Този ден е празник на духовността, на онази азбучна магия, с която можем да сътворяваме красота и добро!

В този ден се прекланяме пред всички книжовници и радетели на българското слово, пред учители и просветители!

Честит празник на всички учители и ученици от ОУ „Добри Чинтулов“! Вървете достойно и с чинтуловски плам по пътя на познанието!

Участие на ОУ „Добри Чинтулов“ –  ученици, учители и родители, в общоградското празнично шествие на 24 май 2018 г.

                            

                            

                            

                            


 

СПОРТЕН ПРАЗНИК

Ръководството на ОУ „Добри Чинтулов“ и УН „Възраждане“ организират на 22 май 2018 г. от 9.00 ч. спортен празник за учениците в двора на училището.


ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ  VII  КЛАС

Дати за провеждане на НВО – VII клас

21 май 2018 г. – БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

23 май 2018 г. – МАТЕМАТИКА

Заповед на Министъра на образованието и науката за провеждане на НВО – VII клас

Заповед на Министъра на образованието и науката за прием след VII клас – график на дейностите


11 май 2018 г.

„РОЗИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“

В деня на Светите братя Кирил и Методий ученици, учители, родители и приятели се събраха в двора на  ОУ „Добри Чинтулов“ и се включиха в традиционното българско хоро по повод инициативата на МОН „Розите на България“. В празничното слово директорът на училището дпн Веселин Михалев приветства всички присъстващи за родолюбивия дух и обичта към българските традиции. /Още снимки в галерията „Розите на България“/

В слънчев, светъл ден

да се хванем на хорото –

аз до тебе, ти до мен,

като птици край гнездото.

Две напред, една – назад!

Хайде, не е никак трудно,

няма на света богат

от хорото ни по-чудно!

Рипай, слънчево хоро!

Рипай, българско хоро!

Вий се чак в небето,

ти сбираш ни в едно,

нас, различните в сърцето!

                                     

                                     

                                     

                                     


9 май 2018 г.

„РОЗИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“

Ръководството на ОУ „Добри Чинтулов“ кани ученици, родители и ученици на 11 май в 12.00 ч. в двора на училището за изпълнение на традиционно българско хоро по повод инициативата на МОН „Розите на България“ съвместно с българските общности зад граница с участието на организации, към които функционират български неделни училища в чужбина. Тя е посветена на 11 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий.

Инициативата „Розите на България“ е в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина.

На 11 май 2018 г. на публични и оживени места в чужбина децата, учителите, родителите и други представители на българската общност, съпричастни към българските неделни училища, ще изпълнят едно и също българско хоро.

Избраната  музика за инициативата е „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национално радио, хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“, на която ще танцуват всички участници в страната и в чужбина.


НВО за IV клас

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА – 10  май 2018 г.

МАТЕМАТИКА                                     – 14 май 2018 г.

ЧОВЕКЪТ И ОБЩЕСТВО                   – 16 май 2018 г.

ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА                  – 17 май 2018 г.

Изпитването за всеки от учебните предмети се провежда едновременно за учениците от всички паралелки от IV клас в училището и започва в 10.00 ч. на определения ден.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

ЗА ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 г.


 7 март 2018 г.

Награди за учениците от ОУ „Добри Чинтулов“ в V Регионално състезание по Информационни технологии „България – древна и млада“

На 07.03.2018 г. в ОУ „Цар Симеон І“, гр. Варна се проведе награждаване на победителите в V Регионално състезание по Информационни технологии „България-древна и млада“. Наградите бяха връчени от г-жа Лилия Стойчева – старши експерт по математика в РУО, Варна. Учениците от ОУ „Добри Чинтулов“ достойно заеха призовите места – две първи места в категория за компютърна рисунка на тема „Природата около нас“ на Йоана Рачева от І б клас с ръководител главен учител Елизабет Влаева и за компютърна презентация на тема „Второ българско царство“ на Магдалена Жекова от ІV б клас с ръководител старши учител Радка Николова, второ място за компютърна презентация „Второ българско царство“ на Габриел Малинов от IV а кл. с ръководител зам.-директор УД Женя Димитрова и трето място  за компютърна рисунка „Природата около нас“ на Офелия Дамянова от І б клас с ръководител главен учител Елизабет Влаева. Сертификат за участие получиха и ученичката от І г клас – Виктория Узунова, както и ученичките от III г и III д кл. –  Наталия Рангелова и Анастасия Бежанова с ръководители – старши учители Радка Кирова и Лидия Чонова в категория компютърна презентация.

                              

                              

                              


6 март 2018 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с прекъсване на топлоподаването в сградата на ОУ „Добри Чинтулов“ на 06.03.2018 г. от „Веолия Енерджи“ ЕАД – Варна, учебните часове за II смяна са намалени, при следния график:


3 март 2018 г.

140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

ТРЕТИ МАРТ – свята дата! Ден български, ден славен!

Ден за преклонение пред всички велики българи! Написани незабравими страници от българската история!

Ден на вярата и надеждата на един силен народ, запазил своя дух през вековете!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!


1 март 2018 г.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Като вековно дърво са народните традиции – вплело здрави корени в земя българска, за да ни дарява с живот и сила.

Нека да сме здрави, весели, щастливи! Да сме единни, да сме българи!

                                      


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Поради усложнената  метеорологична обстановка, 1. и 2. март 2018 г. са обявени също за НЕУЧЕБНИ дни за училищата във Варна със  Заповед № РД 09-347/28.02.2018 г. на Министъра на образованието и науката.

5 март /понеделник/– неучебен ден във връзка с Националния празник на България.

Учебните занятия се възстановяват на 6 март 2018 г. /вторник/.


28 февруари 2018 г.

Отличие за главен учител в начален етап Елизабет Влаева

За участие в националната програма „Безопасен интернет“ г-жа Елизабет Влаева, главен учител в начален етап, бе отличена с грамота „Учител-будител във виртуалното пространство“ от Национален център за безопасен интернет. Традиционно г-жа Влаева работи със своите ученици в образователни проекти на тема „Безопасен интернет“, които завършват с представителна изява пред ученици, учители и родители.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

28 ФЕВРУАРИ 2018  г. /сряда/НЕУЧЕБЕН ДЕН  за училищата във Варна, на основание ЗАПОВЕД №0881/27.02.2018 г.  на Кмета на Община Варна.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

27 февруари 2018 г./вторник/ – НЕУЧЕБЕН ден за училищата в гр. Варна,

на основание  ЗАПОВЕД №0840/26.02.2018 г.

на Кмета на Община Варна, поради влошаване на метеорологичната обстановка и предупреждения за опасно силен вятър, увеличаване на снеговалежите и снегонавяванията в града.

Отлага се родителската среща, обявена за 27.02.2018 г.


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 г.

На страницата на Общински съвет-Варна (https://varnacouncil.bg/proekti-za-normativni-aktove/) са публикувани за обществено обсъждане:

1.Проект на Система от правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на Община Варна

2. Прилежащи райони на училищата във Варна за обхват на учениците.

Посочените документи, както и допълнителна информация за приема може да намерите и в рубриката „Прием“ – на училищния сайт.


СЪОБЩЕНИЕ

ПРОВЕЖДАНЕ НА РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ  

На 26.02.2018 г. за паралелките от   I смяна в час, определен от класните ръководители.

На 27.02.2018 г. за паралелките от   II смяна в час, определен от класните ръководители.

Място за провеждане на родителските срещи – класните стаи на паралелките.


19  февруари 2018 г.

СЪСТЕЗАНИЕ „ЛЪВСКИ СКОК“

УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВИ КЛАС ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА БОЙКА КРУМОВА – СТАРШИ УЧИТЕЛ ПО ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТ И КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ: ДАНИЕЛА ПИГОВА, ЕЛИЗАБЕТ ВЛАЕВА, СВЕТЛАНА БОЯНОВА, ДАНИЕЛА ПАРМАКСЪЗОВА, ДАНИЕЛА ГЕОРГИЕВА, АНТОАНЕТА ДИМОВА /Още снимки в галерията/

                                 

                                 


18  февруари 2018 г.

145 години от гибелта на Апостола на Свободата – Васил Левски

Левски

Какво ни остана от тебе, Апостоле? –
калугерско расо, младежките къдри,
кама, револвер и към бъдното мостове,
в заветно тефтерче – словата ти мъдри.

Разделно е времето, сбъркано, страшно
и нужно е пак да обходиш България.
В сърцата ни пътят е стръмен и прашен
и вяра ни трябва, че вече догаря.

По-нужен сега си! По-нужен от всякога –
да пламне отново най-святото дело.
Градчета, селца те очакват пак, Дяконе,
учи пак народа на доблест и смелост.

Там, дето чернеело нявга бесилото,
в полето софийско – поникнало цвете,
То скътало твоята, лъвската сила,
пробило е с корени второ столетие.

Автор: Ивелина Радионова

                          


16 февруари 2018 г.

Учениците от III а клас, с класен ръководител Нели Пъндъклийска, с новите училищни униформи


15 февруари 2018 г.

„Дигиталните умения – възможности и предизвикателства“

На 14.02.2018 г. учениците от 1.б клас с класен ръководител гл. учител Елизабет Влаева проведоха третия урок от серията уроци на тема „Дигиталните умения – възможности и предизвикателства“. Този час беше проведен като открит урок пред родители и гости. Включването на родителите, е наистина ключово, тъй като децата общуват основно с родителите и учителите и е много хубаво да има взаимодействие между всички възрастни, така, че децата да получават ясни и разбираеми послания. В ролята на киберскаути влязоха големите ученици от 5.а клас, които представиха пред родителите и малките първокласници опасностите, които дебнат в интернет. За родителите гл.учител Влаева подготви «Компас за родители» – съвети за това как родители и деца да общуват заедно и да използват дигиталните умения. В презентация беше представена работата по Безопасен инетрнет от 2011 година до сега, анализ и резултати от онлайн анкетата, която бе попълнена от ученици от 4. и 1. клас, както и работата на учениците в двата проведени урока преди това. В приказна история родителите се запознаха с Флашко-супергероят в Интернет и неговият приятел Сашко. Научиха какви правила трябва да спазва всеки, когато общува онлайн.

За малките първокласници бяха подготвени подаръци – книжки «Флашко – мисия фамилитон», флашки, меденки с тематична илюстрация, дидактични материали и забавни игри по темата. /Още снимки в галерията./

                            

                            

                            


 

29 януари 2018 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Със Заповед №55/29.01.2018 г. на РЗИ – Варна, за периода 30.01.2018 г. – 06.02.2018 г. вкл., се преустановява учебният процес в училищата на територията на община Варна.

На 7.02.2018 г . – начало на втори учебен срок с промяна на учебните смени.


25 януари 2018 г.

Информация за получаване на  ученическите униформи

Униформите на учениците се получават от адреса на фирмата-изпълнител „ЕТНО БУЛ ДИЗАЙН“ ЕООД, при подаден от управителката г-жа Мая Неделчева график:

от 29.01.2018 г. – за учениците от I и II клас

     от 01.02.2018 г. – за учениците от III  и IV клас

  от 05.02.2018 г. – за учениците от V и VI клас

Адрес на фирмата: ул. „Славянска“ 22 (на гърба на музикалното училище)

Работно време на фирмата-изпълнител е:

Понеделник-петък:  от 12.00 ч. до 18.30 ч.

Събота: от 10.00 ч. до 17.00 ч.


 

22 декември 2017 г.

ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!

ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ, ОБИЧ, УСМИВКИ, БЛАГОДЕНСТВИЕ ЗА ВСИЧКИ!

КОЛЕДЕН БАЗАР „ЗДРАВИ, УМНИ, ТАЛАНТЛИВИ“

Ръководството на училищно настоятелство „Възраждане“ и ръководството на ОУ „Добри Чинтулов“ благодарят на всички ученици и техните родители, които участваха активно в коледния базар „Здрави, умни, талантливи“, който се организира в училището на 19 декември 2017 г. Сумата, която се събра е 2 746, 89 лв. и ще бъде използвана за дейности и инициативи, свързани с извънкласните занимания на учениците – за насърчаване на техните таланти, спортни успехи и творчески заложби.

                                       

                                       

                                       


15 декември 2017 г.

СЪОБЩЕНИЕ

Поради авариен ремонт, извършван от „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД, на 15.12.2017 г. е спряно топлоподаването в ОУ „Добри Чинтулов“.

Учебните часове за втора смяна ще се провеждат при следния график:


13 декември 2017 г.


7 декември 2017 г.

Важна информация за ученици, родители и учители за 7 декември 2017 г.

Поради продължаване на аварийно-възстановителните работи по топлопреносната мрежа от фирма „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД /по данни на официалния сайт на фирмата/, учебните занятия в ОУ „Добри Чинтулов“ на 7 декември ще са намалени и ще се провеждат при следния график:

Начало за I клас – 8.20 ч.

Начало за класовете в първа смяна – 10.00 ч.

Начало за класовете във втора смяна – 13.30 ч.

Учителите с часове в първа смяна да се явят на работа в 8.00 ч.


6 декември 2017 г.

Важна информация за ученици и родители

Поради продължителност на аварийно-възстановителните работи по топлопреносната мрежа от фирма „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД, учебните занятия в ОУ „Добри Чинтулов“ на 6 декември са намалени и се провеждат при следния график:


5 декември 2017 г.

Важна информация за ученици и родители

Поради аварийно-възстановителните работи по топлопреносната мрежа от фирма „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД, учебните занятия в ОУ „Добри Чинтулов“ на 5 декември са намалени и се провеждат при следния график:


1 ноември 2017 г.

1 ноември

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ОУ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“-ВАРНА

Честит празник ученици, учители, родители!

Бъдете горди с неповторимото ни минало и незабравимите исторически събития, с великите личности на България, съхранили с перо и оръжие българското през вековете!

Носете непримиримия български дух в себе си и пазете с достойнство името на родината ни!

Чест и слава, вечна слава,

вам будители народни!

Ваш’та памет вдъхновява

към дела за светли дни,

към дела за светли дни!

„Есента на далечната 1851г. Младият даскал Добри Чинтулов беше се изправил в малката стая на българското училище в Сливенския край. Той опъваше лък по струните на цигулката и игриви звуци пленяваха душите на децата, очичките им блестяха. Музиката излизаше извън учебната стая. Захласнати люде се спираха, лека усмивка се появяваше по устните им и на робските им сърца ставаше леко и топло. И колкото песента политваше по-смела и силна, толкова повече деца тръгваха по пътя към българското училище.“

                     


 Отличие в в  IX национален конкурс за учители-творци за Женя Димитрова – зам.-директор УД

В Деня на народните будители в гр. Ловеч се проведе премиерата на сборника „В завоя на залеза“ с отличилите се творби на участниците в  IX национален конкурс за учители-творци, организиран от издателска къща „Анубис” и издателство „Булвест 2000 с официални партньори на конкурса: Синдикатът на българските учители, в. „Сега“, в. “Учителско дело”, в. “АзБуки”, „Литературен вестник” и teacher.bg. Журито бе  в състав: проф. Боян Биолчев, проф. Валери Стефанов и поета Бойко Ламбовски. Сред отличените бе и Женя Димитрова – зам.-директор УД в ОУ „Добри Чинтулов“ – Варна.

                                                                  

                               


31 октомври 2017 г.

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ОУ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

На 31 октомври 2017 г. дворът на ОУ „Добри Чинтулов“ бе огласен от възрожденски стихове и песни. Ученици, учители и родители отбелязаха патронния празник на училището по повод 1 ноември – Деня на народните будители. На тържеството присъстваха Юлиян Николов – зам.-кмет на район Младост, който прочете поздравителния адрес от г-н Христо Христов – Кмет на район „Младост“. Гост беше и Явор Якимов – Председател на Обществения съвет в ОУ „Добри Чинтулов“, Василена Орманова – секретар на НЧ „Елин Пелин 1977“ – Варна, както и представители на УН „Възраждане“.  Поздравителен адрес за празника на училището се получи от Лилия Христова – Директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ – Община Варна. Празничната програма бе подготвена от Художествения съвет в училището с председател ст. учител по музика Десислава Пончева и ст. учител по БЕЛ – Галина Орманова. Със своите изпълнения учениците от мажоретния състав с ръководител Мая Костадинова и танцовия състав „Перун“  с ръководител Станислав Атанасов, Анна Маринова от II в клас – изпълнение на народна песен и Кристиян – изпълнение на гайда от V клас, завладяха сърцата на публиката.

Г-жа Марияна Стоянова – зам.-директор УД поздрави всички по повод Деня на народните будители и награди с грамоти и предметни награди отличилите се ученици в училищните конкурси за литературно творчество, изпълнение на художествено слово, рисунка, картичка и щафетна обиколка. Наградите бяха осигурени от УН „Възраждане“ с председател Бехнур Гошкелов. В своето празнично слово г-жа Стоянова отбеляза, че „На 1 ноември отдаваме своето признание на делото на тези велики българи, които създадоха Българското Възраждане. Будители, които събуждаха народа, не само от сън или незнание, но го и караха да промени битието си и да сътвори утрешната история.

Сред имената на тези достойни българи се вписва и името на патрона на нашето училище – Добри Чинтулов, чиято 195-годишнина от рождението, отбелязваме тази година. Един велик българин, будител на народното самосъзнание, чиито стихотворения са се превърнали в бунтовни песни, призоваващи да бъдем повече българи.“

В края на тържествения концерт учениците в знак на признателност към живота и делото на Добри Чинтулов поднесоха цветя през барелефа на Добри Чинтулов.

                                 

                                 

                                 

                                                                    

Победители в училищните конкурси: „Достойни наследници на Чинтулов“:

Конкурс за литературно творчество

I място – Пламена Радева IV б

I място – Ина Тенева V а

II място – Катерина Димитрова VI б

III място – Кристиян Стойков V г клас

Конкурс за художествено изпълнение

I място

I в клас с класен ръководител Светлана Боянова

Даниел Данаилов – II

Жан Мурад – III в

Виктория Чанкова – IV

Саша Христова – V г

Теодора Филева – VI г

Конкурс за картичка

начален етап

I място – Ивайла Михова – IV г

II място – Цветелина Георгиева – IV г

III място – Габриела Енева – I e

прогимназиален етап

I място – Моника Русева – V б

II място – Александра Колева – V в

III място – Албена Терзи – V б

Конкурс за рисунка

начален етап

I място – Габриела Христова – IV г

II място – Борис Иванов – III е

III място – Жаклин Кръстева – IV г 

прогимназиален етап

I място – Мая Пенева – V б

II място – Жюлин Али – VII г

III място – Звездислава Христова – VII б

Колективна награда за отлично представяне – II д,  III е, IV г кл.

Победители в щафетната обиколка:

I място – V а, VI а,  VII, кл.

Бяха раздадени и  много поощрителни награди-грамоти на учениците. Наградите бяха осигурени със съдействието на УН „Възраждане“ с председател Бехнур Гошкелов.


Академична грамота „Maxima cum laude“

за дпн Веселин Михалев – Директор на ОУ „Добри Чинтулов“

На 31 октомври 2017 г. в аулата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе тържествено събрание по случай Деня на народните будители.

На тържественото събрание Директора на ОУ „Добри Чинтулов“ – дпн Веселин Михалев получи академична грамота „Maxima cum laude“ по повод удостояване с научна степен ,,Доктор на науките“.

С приветствие по случай празника Ректора на ВТУ – проф. д-р Христо Бонджолов се обърна към присъстващите в залата с думите, че дни като 1 ноември са важни, защото припомнят най-важната цел – да се съберат парчетата българщина в страната и зад граница.

Акад. Антон Дончев, 49-ият почетен доктор на Великотърновския университет, авторът на „Време разделно“, в академичното си слово отбеляза, че „народните будители са подписали с кръвта си българското решение за българския път на доброто в светлината на духа“.

                             

                             

                                       


27 октомври 2017 г.

Клуб за творчество „Весели сезони“

Учениците от IV а клас, които работят в група за дейности по интереси в клуб за творчество „Весели сезони“ с ръководител зам.-директор УД Женя Димитрова по проект „Твоят час“, изработиха картички, посветени на 1 ноември – Деня на народните будители. Своите картички те подариха на малките си приятели от I д клас с кл. ръководител Даниела Георгиева-Бекирова и ст. учител ПИГ Десислава Христова. Пожелаха на първокласниците да бъдат достойни възпитаници на родното училище, носещо с гордост името на учителя, поета, великия българин – Добри Чинтулов.

                              

                              

                              


Табла и рисунки по повод патронния празник на училището – Деня на народните будители, изготвени от ученици в VI клас с ръководител ст. учител по история и цивилизации в прогимназиален етап – Наталия Борисова

                             

                                            

Кът с разработени материали във връзка с 1 ноември – Деня на народните будители от ученици от V клас с ръководител ст. учител български език и литература в прогимназиален етап – Росица Русева

                                   

Изложба на рисунки и картички на ученици от начален и прогимназиален етап в училището по повод 1 ноември – подготвена от ст. учители по изобразително изкуство Кремена Иванова и Веселин Чакъров.

                                    


 

25 октомври 2017 г.

Тържествен час на класа по повод Деня на народните будители

Тържествен час на класа се проведе на 25.10.2017 г в паралелките по класове в ОУ „Добри Чинтулов“. Темата бе посветена на Деня на Народните будители – патронен празник на училището и 145 години от рождението на Добри Чинтулов.

Гост на тържествения час на класа в VI г клас,  с класен ръководител ст. учител Наталия Борисова, бе г-жа Марияна Стоянова – зам.-директор  УД. Учениците представиха разработени свои класни проекти по темата; рецитираха стихове, посветени на народните будители и Чинтулови стихове. Проведе се беседа  за делото на народните будители, подкрепена с изготвена от  г-жа Борисова мултимедийна презентация.

Тържественият час на класа за учениците от випуск IV клас  се проведе в актовата зала на училището. Гост беше г-жа Женя Димитрова – зам.-директор УД. Учениците от IV б, в, г, е клас  с кл. ръководители – ст. учители Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова и гл. учител Ася Николова, изпълниха възрожденски песни и стихове. Показаха свои мултимедийни презентации, посветени на живота и делото на Добри Чинтулов и народните будители.

                            

                            

                            

Учениците от II а, б клас, с класни ръководители ст. учители Гюлджан Сертер и Атанаска Колева, подготвиха възрожденски кът със свои рисунки и снимков материал, посветен на темата за народните будители. В тържествения час на класа, на който присъства като гост г-жа Женя Димитрова – зам.-директор УД, второкласниците  с гордост изпълниха стихове и песни за народните будители. Класните ръководители представиха с мултимедийна презентация интересни събития и велики възрожденски личности от българската история. Разказаха за живота и делото на Добри Чинтулов. Показаха снимков материал от екскурзия на ученици от училището до родната къща на Добри Чинтулов в Сливен. Децата показаха усвоените си знания по темата на индивидуални работни листи.

                             

            

                            


За народните будители – в I б клас

В час по Околен свят учениците от І б клас, с класен ръководител гл. учител Елизабет Влаева, отбелязаха тържествено Деня на народните будители. Малките първокласници се запознаха с имената на много народни будители, с тяхното дело и мястото им в нашата история. Разбраха значението на думата будител – онези книжовници и просветители, които въоръжени с перо в ръка, създават книгите, от които се учим. „Те не ламтят за слава и пари, а работят в полза на народа си.“ В този час своите стихотворения, посветени на народните будители, представиха и участниците в конкурса „Достойни наследници на Чинтулов“ Сена Хатиб, Аделина Атанасова и Маргарита Ангелова. В презентацията подготвена за часа бяха показани и рисунките за конкурса.

                            

                           


Ученици от V и VI клас в Научна лаборатория за деца на Байер

На 24 и 25 октомври 2017 г. учениците от V и VI клас от ОУ „Добри Чинтулов“, с ръководители гл. учител в прогимназиален етап Виолетка Проданова и ст. учител Владимир Кандев, посетиха Научна лаборатория за деца на Байер в НАОП „Николай Коперник“ – Варна. Байер е международна компания с опит в областите на науките за живота – здравеопазване и земеделие. Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Регионалното управление на образованието във Варна и с приятелската подкрепа на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Продуктите и услугите на Байер имат за цел да носят полза на хората и да подобрят качеството им на живот. Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Регионалното управление на образованието във Варна и с приятелската подкрепа на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Младежи, олимпийски състезатели по природни науки, и доброволци от компанията демонстрираха пред учениците полезни, а също и атрактивни експерименти в областта на химията и биологията. Идеята на цялата инициатива е да събуди интереса на децата към природните науки. Демонстрациите, които децата наблюдаваха, бяха хим. светофар, вълшебни балони, а най интересен бе експериментът, при който се появява вулканче при направата на „слонската паста за зъби“. Учениците участваха в експеримент, който показва как работи стомахът.

                         

                     

                             


Полицай в училище – занятие с ученици от първи клас

На 25.10.2017 г. учениците от I а, б и в клас, заедно със своите класни ръководители Даниела Пигова, Елизабет Влаева и Светлана Боянова се срещнаха с полицейски инспектори от Трето РУ ОД на МВР Варна – Живко Желев и Татяна Василева във връзка с традиционната инициатива „Полицай в училище“. Полицейските инспектори представиха пред първокласниците опасностите, които крие улицата, интернет пространството, както и разговорите с непознати. Разисквани бяха темите за безопасност на движението, как да разговарям с непознати и към кого да се обърна за помощ при нужда, опасностите в интернет. Учениците задаваха много въпроси, на които полицаите отговаряха ясно и увлекателно. Те заявиха своето желание да посетят  отново всеки клас, който има нужда от подкрепа и съвети.

                              

                              


21 октомври 2017 г.

В периода 16.10- 20.10.2017 г. ст. учител в начален етап Теменужка Михалева и зам.-директор УД Женя Димитрова участваха в обучение в проект Другостта по програма „Еразъм +“ ключова дейност 2 – Партньорства за иновации и обмен на добри практики, който Фондация „Просвета“ изпълнява с организации от Гърция, Португалия и Италия. В резултат на работата на екипа по проекта е създадено Помагало за учителя, в което са разработени 48 ресурса (урока), които учителите могат да използват като извънкласна дейност. Към всяко занятие има множество електронни ресурси и предложения за интерактивни дейности, които предизвикат интереса на учениците и подпомагат постигането на целите на проекта, а именно:

– изграждане на толерантни и отворени към различията личности;

-подобряване на познанията за човешките права и основните принципи на демократичното общество; 

– възпитание в дух на уважение и спазване на човешките права;

– възприемане на различията между хората като предимство, а не като недостатък;

– подобряване на гражданските компетенции на учениците;

– подобряване на дигиталните компетенции на учениците.

Обучението в Солун обхвана представяне на проекта и структурата на Книгата за учителя, както и конкретни обучения по някои от разработените ресурси.

                             

                             


19 октомври 2017 г.

Театър в училище

На 19.10.2017 г. учениците от випуск първи клас, с учителите от ПИГ Светлана Караджова, Йоана Алексиева, Дияна Маринова-Христова, Александра Костова, Десислава Христова и Пламена Станева бяха гости на театър Трик  Трак, който представи в Актова зала своята театрална постановка „Заедно на път“. Учениците се забавляваха и наблюдаваха с интерес добрата игра на актьорите.

                                

                                


14 октомври 2017 г.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧИЛИЩНИТЕ УНИФОРМИ

По решение на УН „Възраждане“ и решение на Педагогическия съвет на ОУ „Добри Чинтулов“, на основание чл.263 ал.1 т.13 от Закона за предучилищно и училищно образование, съгласно Правилника за дейността на училището, се въвежда училищна униформа за всички ученици, които се обучават през учебната 2017/2018 г.  в ОУ „Добри Чинтулов“.

Училищната униформа за ОУ „Добри Чинтулов“: риза, тениска с къс ръкав, тениска /блуза/ с дълъг ръкав и жилетка.

Забележка: Жилетката влиза в униформата за следващата учебна година.

Данни за фирмата, където се шият униформите:

1.Име на фирмата изпълнител- „ЕТНО БУЛ ДИЗАЙН“ ЕООД, търговска марка „Бартоли“
2.Адрес – ул. „Славянска“ 22 (на гърба на музикалното училище);
3.Цени:
3.1 риза-размери до 158-21,00 лв; размери S,M,L-24,00лв.;
3.2 тениска с къс ръкав – 15,00 лв.;
3.3 тениска /блуза/ с дълъг ръкав – 16,00 лв.
4.Условие за плащане – при вземане на размери се заплаща 50% от общата сума на поръчката;
5.Дати за вземане на размери:
5.1 Начален етап 1-4 клас:   15 октомври 2017  – 31 октомври 2017
5.2 Прогимназиален етап 5 – 6 клас: 1 ноември 2017 – 15 ноември 2017
6.Работно време за вземане на размери за ученици от ОУ „Добри Чинтулов“  в посочената фирма на съответния адрес:
делнични дни 12:00 – 18:00 часа
събота 10:00 – 14:00 часа
Управител на фирма „ЕТНО БУЛ ДИЗАЙН“ ЕООД: Мая Неделчева – 0888217661

Забележка: Жилетките ще се шият за следващата учебна година.


5 октомври 2017 г.

СВЕТОВЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ!

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ПРОБУЖДАТЕ НАЙ-СВЕТЛОТО

В СЪРЦАТА  НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА!

… А някъде дълбоко в нас живее

от детството учител най-любим

и с друго ако няма да го сгреем,

поне с “благодаря” да го дарим!


26 септември 2017 г.

ОТКРИВАНЕ НА МОДЕРНА СПОРТНА ПЛОЩАДКА В ОУ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ – ВАРНА

Привлекателно място за деца и родители е новата спортна площадка в двора на ОУ „Добри Чинтулов“. Игрището, което беше изградено през летните месеци, събира десетки ученици, но и техните семейства , които спортуват свободно в учебните и в почивните дни.

На 29 септември 2017 г. дпн Веселин Михалев – директор на училището, заедно с ученици и педагогически специалисти от училището, посрещнаха Министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който откри официално обекта и разгледа спортната база. Съоръжението е на обща стойност 385 000 лв., отпусната по пилотната програма на Община Варна за спортни зони за всички възрасти в десет училища, и освен за физически занимания предлага и отлични възможности и за баскетбол, футбол, хандбал и други спортове. До него има и фитнес зала на открито.

960 деца, организирани в две смени, се обучават в ОУ „Добри Чинтулов“ във Варна. Тази година прага му прекрачиха и шест паралелки първокласници. Училището се гордее със състезателите си по волейбол и футбол с ръководители старши учителите по физическо възпитание и спорт Бойка Крумова и Мая Костадинова.

„Варна е един от водещите градове в страната за активна дейност в училищата, не само да обръщаме внимание на стадиони и зали за професионалисти“, коментира при откриването спортният министър. Той обеща да помисли варианти за закрита зала за възпитаниците на учебното заведение. На официалното откриване присъстваха и зам.-кметът на Варна – Коста Базитов и кмета на район Младост – Христо Христов.

                                  

                                  

                                  

 

 

26 септември 2017 г.

ОУ ,,Добри Чинтулов” празнува Европейския ден на езиците

ОУ ,,Добри  Чинтулов” отново превърна в свой празник Европейския ден на езиците.  От 2001 г. 26 септември е посветен на честването на европейските езици. Европа разполага с истинско езиково съкровище: 24 официални езици и повече от 60  на местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти. С цел да насочат вниманието към това огромно езиково богатство, Европейският съюз и Съветът на Европа поставят началото на тази инициатива и се грижат за отбелязването на този празник.

Всяка година на  тази дата навсякъде в Европа се организират различни мероприятия с цел  да се популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да се окуражи изучаването на чужди езици във всяка възраст и да се насърчи междукултурното разбирателство.

                                   

За поредна година Денят бе отбелязан  от третокласниците в нашето училище. Възпитаниците ни избраха да работят по следните направления: ,,Европейски столици” и  ,,Знамената на страните от Европейския съюз”.В подготовката за празника се включиха родители, който донесоха сувенири, пощенски картички и снимки от своите пътувания из Европа. Под ръководството на своите учители по английски език и с помощта на родителите, децата изработиха постери и презентации, които представиха пред своите съученици. Съчетавайки полезното с приятното, третокласниците участваха в игри и състезания за разпознаване на европейските знамена и столици, научиха любимите си думи на различни европейски езици. Накрая всички стигнаха до убеждението, че езиковото многообразие е важно средство за постигане на разбирателство в отношенията между хората. Да изучаваш  чужд език е забавно и значително повишава възможността за запознанства и приятелства, помага ни да преодоляваме междукултурните различия. /Текст и снимки: Галина Тинчева – старши учител по английски език в начален етап/

                                   


22 септември 2017 г.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!

22 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

                                       Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България

Паметникът на независимостта край Царския дворец, пл. „Княз Александър I“, София


21 септември 2017 г.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

22 СЕПТЕМВРИ 2017  – неучебен ден.

Родителски срещи за родителите на учениците от II, III, IV, V,  VI,  VII кл.:

 • на 26 септември /вторник/ – за учениците от първа смяна;
 • на 28 септември /четвъртък/– за учениците от втора смяна.

Начален час на родителските срещи – определен за всяка паралелка от класния ръководител.

Място на провеждане – класните стаи.


20 септември 2017 г.

Поздравително писмо за участието на ученици от 3.Б клас в кампанията „Да изчистим заедно България“

Здравейте,

Дирекция на Природен парк „Златни пясъци“ Ви благодари за екологичното възпитание,  което давате на вашите възпитаници и отношението им към по- зелена и по- чиста природа. В кампанията на БТВ „Да изчистим България заедно” на 16.09.2017г. Теодор и Християн от III Б клас се включиха в кампанията, при почистването на териториите около Аладжа манастир в природен парк „Златни пясъци”. В инициативата се включиха също Министъра на младежта и спорта Красен Кралев, Областния управител Стоян Пасев, Кметът на морската столица Иван Портних и Председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

С пожелание за ведро настроение и успешна нова седмица, Краси Аскерова

                                      


15 септември 2017 г.

Участие на децата от танцов състав за народни танци „Перун“ към ОУ „Добри Чинтулов“ с ръководител Станислав Атанасов във фестивал „Усмихни се, Карин дом“. На представянето присъстваха близки и приятели на малките таланти и Женя Димитрова- зам.-директор УД в ОУ „Добри Чинтулов“.

                              

                              


15 септември 2017 г.

ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН В ОУ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

Пожелание

Ще се изпълни двора с ученици
и прежните Усмивки ще изгреят,
ще радват и човеците и птиците,
а песен в знак Небето ще запее.

И гледащ през очите на децата,
и ти ще си припомняш Лудории.
Ще гониш бързо тичащия вятър
и трябва ли-умело ще се криеш,

а после в клас любимият учител
загадъчния свят ще ти разкрива.
И щом го доближаваш упорито,
ще знаеш за градините красиви.

Но също: Че Понякога е Трудно
и Важно е тогава да се вдигнеш
и пак да проумееш, че са будни
мечтите. И до кея си ще стигнат.

И моля се и ти да не забравяш:
Че Те са ни голямото Богатство,
плисни вода и нека пее Славей
и нека и щастливи да порастват.

Ангел Колев

                               

                                

Традиционно на 15 септември дворът на ОУ „Добри Чинтулов“ се изпълни с весела детска глъч, празнично облечени деца с пъстри букети в ръце, развълнувани родители, а учителите посрещнаха своите ученици с усмивки и много любов. Специални гости на тържественото откриване на учебната 2017/2018 г. бяха: д.и.  Венцислава Генова – началник на РУО Варна, Иван Портних – кмет на Община Варна, Лилия Христова – директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ – Община Варна, Ваня Желева – заместник-кмет на район „Младост“, Величко Тодоров – старши експерт по организация на средното образование в РУО-Варна, Розета Заркова – старши експерт за квалификация на педагогическите специалисти в РУО-Варна, Явор Якимов – председател на Обществен съвет в ОУ „Добри Чинтулов“, Бехнур Гошкелов – председател на УН „Възраждане“ към ОУ „Добри Чинтулов“.

„На добър час на всички!“ – пожела кметът Иван Портних. „Днес е специален ден, в който нашите деца с особен трепет пристъпват прага на училището“, Това е важно събитие, защото ние българите от векове сме осъзнали потребността от образование на младите. В тази посока са насочени и нашите усилия и това е един от приоритети в работата ни. Инвестираме много средства в обновяване на материалната база, сградния фонд, спортните съоръжения. През тази година около 35 милиона вложихме. Ще продължим с тези усилия, защото сме сигурни, че инвестициите в образование са най-важните и се възвръщат многократно. Искам да пожелая на всички, които прекрачиха училищния праг да натрупат много знания, да съчетават умело забавленията и учебния процес. За учителите могат да се кажат много красиви думи, но една е най-важна „Благодаря!“. Трябва да им благодарим за търпението, за професионализма, за любовта, с която възпитават нашите деца. Дано да бъде оценяван трудът им по достойнство, да имат любовта и уважението на своите възпитаници“ – каза още той.

За 54-ти път Основно училище „Добри Чинтулов“ отваря врати за своите възпитаници с вяра надежда и оптимизъм, каза в своето слово директорът Веселин Михалев. „Винаги първият учебен ден е неповторим, събрал в себе си съвременност и българска традиция. Всеки българин посреща този ден с особено светло чувство, защото пътят към мечтите винаги преминава през своя 15 септември, озарен със слънчева усмивка и дълго очакван“, каза в своето приветствие той.

Директорът благодари и за изградената от Община Варна  нова спортна база по европейски стандарти в двора на училището.

Празничната програма бе подготвена от учителите на випуск четвърти клас: А. Николова, Р. Николова, Н. Събева, М. Димова, М. Стоянова, В. Христова и учителите в прогимназиален етап: М. Костадинова, Б. Крумова и Д. Пончева, а пъстрите народни хора на група за народни танци „Перун“се извиха под ръководството на Ст. Атанасов .

Най-нетърпеливи да прекрачат училищния праг бяха 146 първокласници. Посрещнати от своите първи учители, те влязоха в празнично украсените класни стаи и получиха своите първи учебници.

Ръководството на ОУ „Добри Чинтулов“ и целият общоучилищен колектив пожелава на всички ученици и техните родители успешна и спокойна учебна година!

                                 

                                 

                                 

                                 

                                 

                                 


5 септември 2017 г.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 • На 15.09.2017 г от 9.00 ч. – тържествено откриване на учебната 2017/2018 г.
 • На 7.09.2017 г. от 17.00 ч.ще се проведе родителска среща само за родителите на учениците от първи клас.

УЧЕБНА 2016/2017 г.


18 юли  2017 г.

180 години от рождението на Васил Левски

Аз, Васил Лъвский в Карлово роден,
от българска майка юнак аз роден,
не щях да съм турский и никакъв роб,
същото да гледам и на милият си род.

 

            

Ученици от ОУ „Добри Чинтулов“ от III а, б, в, г кл. с ръководители Радка Николова, Женя Димитрова, Ася Николова и Незабравка Събева  в родната къща на Васил Левски – месец юли 2017 г.

                                     


14 юни  2017 г.

Важна информация за родители и ученици за подаване на документи

за прием след седми клас за учебната 2017/2018 г.

ИНФОРМАЦИЯ

за възможностите за подаване на документи за участие в приема на ученици

в VIII клас за учебната 2017/2018 г.


СПИСЪЦИ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ В ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 г.

1 А клас

1 Б клас

1 В клас

1 Г клас

1 Д клас

1 Е клас

На 04 юли 2017 г. от 17.30 ч.

ще се проведе родителска среща в класните стаи на ОУ „Добри Чинтулов“ с родители на ученици, които са записани в първи клас за учебната 2017/2018 г.


12 юни  2017 г.

Резултати от второ класиране на ученици за прием в първи клас за учебната 2017/2018 г.

Класирани ученици за първи клас от второ класиране в ОУ „Добри Чинтулов“ – Варна за учебната 2017/2018 г.

Записването на класираните ученици от второ класиране ще се извърши на 13.06.2017 г. от 8.00 ч. до 17.00 ч. в сградата на училището.


8 юни  2017 г.

Свободни места в ОУ „Добри Чинтулов“ след записване от първо класиране

в първи клас за учебната 2017/2018 г.

Общ брой свободни места: 25

– с ИУЧ: Български език, Английски език, Математика – 8

– с ИУЧ:  Български език, Английски език, Информационни технологии – 17

График на дейностите по приема


На 13.06.2017 г. в 17.30 ч. ще се обявят списъците със записаните ученици в първи клас по паралелки за учебната 2017/2018 г.

На 04 юли 2017 г. от 17.30 ч. ще се проведе родителска среща в класните стаи на ОУ „Добри Чинтулов“ с родители на ученици, които са записани в първи клас за учебната 2017/2018 г.


5 юни  2017 г.

РЕЗУЛТАТИ ЗА КЛАСИРАНИТЕ УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС

РЕЗУЛТАТИ ЗА КЛАСИРАНИТЕ УЧЕНИЦИ ЗА ПЪРВИ КЛАС В ОУ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 г.

ЗАПИСВАНЕТО НА КЛАСИРАНИТЕ УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС

в ОУ „Добри Чинтулов“ – Варна

за учебната 2017/2018 г.

СЕ ИЗВЪРШВА ПО УТВЪРДЕНИЯ ГРАФИК:

на 6.06.2017 г.  и 7.06.2017г.

от 8.00 ч. до 17.00 ч.

в стаи №11 и №12

Документи за записване на ученици в I клас в ОУ „Добри Чинтулов“

за учебната 2017/2018 г.


4 юни  2017 г.

Важна информация за приема в първи клас за учебната 2017/2018 г.

На 5.06.2017 г . в 17.00 ч.  ще бъде обявен списъка с класираните ученици в първи клас за ОУ „Добри Чинтулов“ от първо класиране. Списъкът ще бъде изнесен в електронната платформа, в сайта на училището и на информационното табло в училище.


3 юни  2017 г.

Важна информация за НВО – VII клас

Учениците и родителите вече могат да проверяват резултатите от националните външни оценявания след VII клас по български език и литература и по математика. Проверката става с входящ номер и идентификационен код на адреси: http://priem.mon.bg и http://7klas.mon.bg.


2 юни  2017 г.

2 юни – Денят на Ботев и на загиналите герои за България

Те избраха смъртта в името на нашата Свобода. Нека бъдем достойни за нея и учим на Българско Достойнство децата, внуците и правнуците си – днешната и утрешната, мечтаната от Войводата независима и свободна, благоденстваща България! Поклон, Войводо! Поклон, Герои на България!

Из „Пътеки към Душата на България“

Тоня Борисова


1 юни  2017 г.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ДЕЦА!

НЕКА ДЕТСТВОТО  ВИ Е БЕЗГРИЖНО, РАДОСТНО, СЛЪНЧЕВО, ПРИКАЗНО!

ВАШИТЕ УСМИВКИ ДА ОГРЯВАТ ВСИЧКО НАОКОЛО!

ПОЖЕЛАВАМЕ ВИ ЗДРАВЕ, СБЪДНАТИ МЕЧТИ И ВЕСЕЛИ ИГРИ!


24 май  2017 г.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ! НАЙ-СВЕТЛИЯТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКОТО СЛОВО! ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД  СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ И ВСИЧКИ, КОИТО РАЗПРОСТРАНЯВАТ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ КНИЖОВНОСТТА!

БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, ОБИЧАЙТЕ РОДНИЯ СИ ЕЗИК И НОСЕТЕ БЪЛГАРИЯ В СЪРЦАТА СИ!

УЧИТЕЛЮ, БЕЗ ТЕБ СВЕТЪТ НЕ МОЖЕ!

Татяна Йотова             

Човечество, откакто ти светуваш,

все някой те е учил на живот,

пред теб разкривал знания, будувал

и хвърлял през тъмите светъл брод.

Учителю, без теб светът не може!

От цветето до звездния покров

живота ни – тревожен и възторжен –

ти в творчество превръщаш! И в любов

… А някъде дълбоко в нас живее

от детството учител най-любим

и с друго ако няма да го сгреем,

поне с “благодаря” да го дарим!

Участие на ученици, учители и родители в празничното градско шествие на 24 май

                            

                           


18 май  2017 г.

Съобщение за прием в първи клас за учебната 2017/2018 г.

ВАЖНО!!!

Сайт за регистрация – Електронен прием на заявления за първи клас 

СТАРТ НА ПРИЕМА В ПЪРВИ КЛАС

 

Уважаеми родители,

регистрацията на заявления за прием в първи клас ще е активна на 22.05.2017г. в 10:00ч.

С едно заявление кандидатствате за всички желани училища в общината.

Близнаците кандидатстват с едно заявление – в заявлението се вписват данните на всички близнаци.

С наредбата и критериите можете да се запознаете ТУК /сайт на Община Варна/.

Класиранията се извършват от комисии във всяко училище по алгоритъм, избран от комисията.

Резултатите за всяко училище ще бъдат публикувани на този сайт в раздел „Класирания“ – „Резултати“ – на 05.06.2017 г. в 17.00 ч.

Ръководство за родителите – електронен прием в първи клас


17 май  2017 г.

Пожелаваме успех на всички ученици от седми клас в НВО!

НВО – VII клас за учебната 2016/2017 г.

19 май 2017 г. – Български език и литература

22 май 2017 г. – Математика

29 май 2017 г. – Английски език

19 и 22 май 2017 г.- неучебни дни със Заповед РД09-1168/19.08.2016 г. на Министъра на образованието и науката.


17 април  2017 г.


април  2017 г.


17 март 2017 г.

ПРОЕКТ „ТВОЯТ ЧАС“

Учениците от втори клас, включени в групи за извънкласни дейности по интереси „Опознай, изследвай, твори“ и Арт клуб „Приложни изкуства“ – проект „Твоят час“, с ръководители Теменужка Михалева и Димитрина Латева, посетиха Аквариума в гр. Варна. След интересната беседа децата се потопиха в живописния свят на морските обитатели. С любопитство и ентусиазъм направиха скици и рисунки на най-интересните за тях черноморски видове.

                                 

                           


Приемственост начален-прогимназиален етап

На 13.03.2017 г. се проведе открит урок в 4.а клас, с класен ръководител  гл.учител Елизабет Влаева под ръководството на ст.учител по математика Павлина Петранова  в ОУ „Добри Чинтулов“. Темата на урока бе „Умножение с двуцифрено число“ – упражнение. Гости на урока бяха родители, както и зам.-директор Иванка Николова. В урока бяха представени по интересен и забавен за учениците начин математическите действия и операции с тях. В кръстословица учениците откриха името на един от великите математици Питагор. За минутка отмора те задаваха въпроси към гостите и свои съученици под формата на забавни и интересни задачки-закачки.

                              

                              


13 март 2017 г.

ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 г.

                     


8 март 2017 г.


„ЦВЕТЯ ЗА МАМА“

„Цветя за мама“ – така е озаглавена книжката с лично творчество /рисунки и литературни произведения/ на ученици от група за извъкласна дейност по интереси „Опознай, изследвай и твори“ с ръководител Теменужка Михалева. С безкрайна обич и благодарност второкласниците писаха и рисуваха за своите майки.

                              

                              


3 март 2017 г.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!

Награда за учениците от театрално студио „Весели сезони“ с ръководител зам.-директор УД Женя Димитрова в XVI Регионален ученически конкурс „Моята България“

На тържествен концерт в зала „Европа“ във Фестивален и конгресен център – Варна малките таланти от театрално студио „Весели сезони“ с ръководител зам.-директор УД Женя Димитрова получиха Диплом за II място на в XVI Регионален ученически конкурс „Моята България“ за изпълнение на художествено слово и художествена фотография. В конкурса, организиран от Община Варна и ЦПЛР-ОДК Варна, учениците представиха композицията „Весело хвърчило“.

                                                       

                             

                             


2 март 2017 г.

Проект „Твоят час“ – публична изява на учениците от група за занимания по интереси „Весели сезони“ с ръководител Женя Димитрова

В навечерието на Националния ни празник- Трети март, учениците от театрално студио „Весели сезони“, участващи в проект „Твоят час“ с ръководител Женя Димитрова, представиха пред своите родители и учители „Вълшебната книга на България“. На сцената на актовата зала в ОУ „Добри Чинтулов“, на фона на мултимедийни картини и видео за значими исторически личности и събития, природни забележителности и паметни за всички българи места,   звучаха стихове и песни за родната страна. Учениците получиха грамоти от ръководството на училището за своята изява. /Още снимки в галерията./

                                 

                                 


ИЗЯВА НА ФОРМАЦИЯ „ПЪСТРИ ИНТЕРВАЛИ“ С РЪКОВОДИТЕЛ КОНСТАНТИН КУКУШЕВ

                            

                            


1 март 2017 г.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Да сме здрави, да сме весели, да сме единни, да сме щастливи, да сме българи!

Мартенички! – Светъл знак
на пробудената пролет.
Във гората кукуряк
ни се е засмял отколе.

С мартенички по света
всякой си ръката кичи.
Кой не чака пролетта?
Кой цветята не обича?

Мартенички! – Светъл знак
на пробудената пролет.
Колко слънце и възторг
блика в сините простори!

Отличия за ученици от ОУ „Добри Чинтулов“ в IV Регионално състезание по Информационни технологии „България – древна и млада“

Първа награда за Магдалена Жекова от 3.Б клас с ръководител ст. учител Радка Николова в Регионалното състезание по Информационни технологии – Варна. Сертификати за участие получиха и учениците от 2.Г клас – Мария Петрова и Александър Стоянов с ръководител ст. учител Лидия Чонова, учениците от 4.А клас – Александра Проскурина и Соня Еманоилова с ръководител гл. учител Елизабет Влаева.

                       

                        

              


27 февруари 2017 г.

Проект „Твоят час“ – занятие под ръководство на родител на група за занимания по интереси „Опознай, изследвай и твори“ с ръководител Теменужка Михалева

На 27.02.2017г. учениците от група за занимания по интереси „Опознай, изследвай и твори“ с ръководител Теменужка Михалева проведоха занятие под ръководството на родител. Госпожа Биляна Несторова, майка на Кристина и Даниела Тодорови запозна участниците в проекта с техника за рисуване върху стъкло. Под нейно ръководство и помощ децата изработиха стикери за стъкло със специалните боички, които получиха като подарък.

                             

                             


24 февруари 2017 г.

Музей на открито

Учениците от 4а клас с класен ръководител гл. учител Елизабет Влаева представиха пред ученици от випуск четвърти клас и ученици от 3.д клас, част от своята работа по класен проект „Музеите – извор на знания“. Темата бе: Музей на открито. След издирване, проучване и систематизиране, в няколко дни учениците подготвиха по екипи своите музеи на открито. В първия ден те представиха своите две музейни сбирки:“ Най-старите книги в моя дом“- история и любопитни факти, както и „Монетите и парите във времето“ с интересни по вид, форма и големина монети. Във втория ден учениците представиха две музейни сбирки – „Историята на вековете“ и „Спомени от моите баба и дядо“. По време на своето гостуване учениците от 4.г, 4.в,3.д  и 4.е клас задаваха въпроси и слушаха с интерес историята на всеки  експонат от музейната сбирка. За спомен те получиха от екипите подарък- копие на първата българска азбука – глаголицата, монети и награди лакомства за тези, които са слушали внимателно и отговориха на поставените въпроси от екипите. /Още снимки в галерията./

                             

                             


22 февруари 2017 г.

Час по правосъдие

На 22.02.2017 г. ученици от 4.д и 4.е клас, с класни ръководители ст.учители Даниела Пигова и Валя Василева, съвместно със съдии от Окръжен съд Варна проведоха „Час по правосъдие“. Децата активно участваха в дискусията по въпроси свързани с правата и задълженията им. Провокирани от анкетата на съдиите обсъдиха  отговорностите, които те и близките им носят. Научиха термини от правото. Особен интерес у тях предизвика специалното облекло на съдиите. Облечени в техните тоги завърши срещата. /Още снимки в галерията/

                             

                             


19 февруари 2017 г.

144 години от гибелта на Апостола на Свободата – Васил Левски

„Българска история“ – 5 малко познати факта за Васил Левски

СЪСТЕЗАНИЕ „ЛЪВСКИ СКОК“

Учениците от начален етап се включиха с огромно желание в състезанието „Лъвски скок“, организирано от ст. учители в начален етап Нели Стойчева и Христина Ковачева, под ръководството на класните ръководители. Най-добрите състезатели получиха грамоти от ръководството на училището.

Снимки от участието в състезанието на ученици от 4.А, 4.Д и 4.Е кл. с класни ръководители: главен учител Елизабет Влаева, старши учители Валя Василева и Даниела Пигова.

                                      

                


ОУ „Добри Чинтулов“ получи покана от група „Делфинче“ към Детска градина №26 „Изворче“ за отбелязване на  144 години от гибелта на Апостола и 180 години от рождението му – „Левски – живот-саможертва“.  На  събитието присъстваха и зам.-директор УД  Женя Димитрова и гл. учител Елизабет Влаева от ОУ „Добри Чинтулов“. Децата, под ръководството на своите учители, представиха пред родители и гости с песни, рецитал и възрожденски плам живота, героизма и саможертвата на Васил Левски. Учениците от IVа клас при ОУ „Д. Чинтулов“ класен ръководител Елизабет Влаева изпратиха картички-мартеници, с които искаха да поздравят своите малки приятели за старанието и доброто представяне, както и с наближаващите мартенски и пролетни празници.

                                 

                                 


15 февруари 2017 г.

Безопасен интернет

Участие в инициатива на Национален център за Безопасен интернет- 07.02.2017 – проведен открит урок на 15.02.2017г. с ученици от 4.а и 4.г клас с учител по ЗИП Информационни технологии – главен учител Елизабет Влаева. Представен пред съученици от випуск 4 клас, техните класни ръководители и зам. –директор УД в ОУ „Добри Чинтулов“ – Женя Димитрова.

Тази инициатива се провежда за шеста поредна година и цели насърчаването на диалога между ученици и учители по темите за безопасното и отговорно поведение в интернет.

През настоящата година кампанията е посветена на темата за развиването на дигитална и медийна грамотност на учениците.

В открития урок учениците показаха на своите съученици опасностите в интернет пространството, сами приеха правила за безопасно поведение под формата на състезание между два отбора, сформирани от всички четвърти класове. В свои презентации учениците от 4.а и 4.г изучаващи ЗИП – ИТ, представиха своето виждане за формирането на умения за учене, намиране на информация, забавление и общуване, справяне с предизвикателствата на новото време – ерата на дигиталните технологии. /Още снимки в галерията./

                                                      

                           

                           


Проект „Твоят час“ – публична изява на група за занимания по интереси „В чудния свят на математиката“ с ръководител Радка Кирова

На 15.02.2017 г. в ОУ „Добри Чинтулов“ се проведе представителна изява група за занимания по интереси „В чудния свят на математиката“ с ученици от 2.Д клас с ръководител Радка Кирова: математическо състезание между отборите „Вихър“ и „Комета“.
Състезанието се проведе пред учениците от 2Ж клас с класен ръководител Стоянка Михова. Учениците решаваха логически, занимателни и нестандартни задачи, като показаха своята съобразителност, остроумие и досетливост. Състезанието завърши с победа за отбор „Вихър“. На гостите беше представена и презентация със задачите от състезанието.

                                  

                                  


Публична изява на група за дейности по интереси „Имам си прозорче светло към света“- четене с разбиране  2.г клас с ръководител Лидия Чонова

Премина и втората публична изява на група за дейности по интереси „Имам си прозорче светло към света“- четене с разбиране  2.г клас с ръководител Лидия Чонова  на тема „Български народни приказки за Хитър Петър“- пред учениците от 2.ж  клас с класен ръководител г-жа Михова.

По време на занятието учениците от двата класа  научиха нови интересни истории от живота на героя от българските народни приказки  за Хитър Петър – „Хитър Петър и пекарят“, „Хитър Петър ням“, „Как Хитър Петър получил името си“ . Децата от 2.г клас с голямо желание и майсторство  представиха пред съучениците си приказките. Всички се насладиха и на малка част от българския игрален филм за Хитър Петър направен в далечната 1960 г., което още повече засили интереса им. В края на занятието учениците имаха възможност до оцветят  мъжка  българска  носия, такава каквато я наблюдаваха от филма и презентацията. 

                            

                            


26 януари 2017 г.

Публична изява

 Проект „Твоят час“ – група „В чудния свят на математиката“ – 2.Д клас с  ръководител Радка Кирова

На 26.01.2017 г. учениците подредиха изложба от изработените композиции и я представиха на първокласниците от 1.А клас – рецитираха стихчета, зададоха гатанки и помогнаха на първокласниците да създадат и те композиции от геометрични фигури. /Още снимки в галерията/

                                  

                                  


25 януари 2017 г.

Занятие с родител

 Проект „Твоят час“ – група „В чудния свят на математиката“ – 2.Д клас с  ръководител Радка Кирова

На 25.01. се проведе изключително забавно занятие с участието на майката и малката сестричка на Никол при създаването на композиции от геометрични фигури.

                                 


Вътрешна квалификация на педагогическите специалисти в МО – начален етап

На 25.01.2017 г. в ОУ „Добри Чинтулов се проведе „Социално-психологически тренинг за овладяване на агресивно поведение в училище“- организира ст. учител Теменужка Михалева с гост Сехер Гошкелова- психолог. Тренингът е част от вътрешната квалификация на учителите от МО – начален етап.

                                 

                                 


19 януари 2017 г.

Проект „Твоят час“ –  група за занимания по интереси „Знам и мога“, 3.В клас с ръководител Незабравка Събева

При голям интерес и с много забавни моменти премина занятието с  родители „Вече съм голям, шия копче сам“ на учениците от 3.В клас от група за занимания по интереси „Знам и мога“  ръководител Незабравка Събева. /Още снимки в галерията/

                         

                         


 

16 януари 2017 г.

Моменти на групата за извънкласни дейности по интереси „Имам си прозорче светло към света“  по проект „Твоят час“

В групата за извънкласни дейности по интереси „Имам си прозорче светло към света“  по проект „Твоят час“ с ръководител Лидия Чонова преминаха три от занятията под ръководството на родители. Произведенията, които родителите споделиха с учениците от 2. Г клас  и успяха да предизвикат интерес с въпросите към тях са „Дивите лебеди“ с майката на Александър, „Красавицата и звярът“ с майката на Георги и „Хитрата Лисана“ с майката на Иванина. /Още снимки в галерията./

                              

                              


10 януари 2017 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

От 11.01.2017 г. /сряда/ се възстановяват учебните занятия в ОУ „Добри Чинтулов“. При необходимост учебните часове, ще бъдат редуцирани. При промяна на графика на учебните часове – информация ще се получи от класните ръководители.


9 януари 2017 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Със Заповед  №39/09.01.2017 г. на Кмета на Община Варна  – 10.01.2017 г. /вторник/ се обявява за неучебен ден за училищата в община Варна.


6 януари 2017 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Със Заповед №25/06.01.2017 г. на Кмета на Община Варна  – 09.01.2017 г. /понеделник/ се обявява за неучебен ден за училищата в община Варна.


3 януари 2017 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Със Заповед № 4790/30.12.2016 г. на Кмета на Община Варна дните 05.01.2017 г. и 06.01.2017 г. /четвъртък и петък/ са обявени за неучебни за училищата в община Варна.


СЪОБЩЕНИЕ

ЗА ОЛИМПИАДАТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

Учениците, които ще участват в олимпиадата по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА -общински кръг, да се явят в училище на 08 януари 2017 г. в 8.30 ч.


ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! ДА БЪДЕ ЗДРАВА, УСМИХНАТА И УСПЕШНА!


22 декември 2016 г.

„Математика за отличници“ – публична изява на групата за занимания по интереси „Задачки-закачки“ с ръководител Атанаска Колева с ученици от 1.Б клас по проект „Твоят час“ – забавни задачи, коледно настроение, грамоти, коледни подаръци. /Още снимки в галерията/

                  

                  


Смях, весело коледно настроение, царски бал, принц, принцеси, Пипи, танци, песни, актьорски таланти – това беше само част от спектакъла „Коледни чудеса“  на групата за дейности по интереси  по проект „Твоят час“ Театрално студио „Весели сезони“ с участието на учениците от 3. А клас с ръководител Женя Димитрова. За доброто представяне учениците получиха лакомства, малки коледни подаръчета и поздравителна картичка. Спектакълът се осъществи с помощта на родителите на учениците, а в него участваха и приятелите на театралното студио – децата от танцов състав за народни танци „Перун“ към училището с ръководител Станислав Атанасов. /Още снимки в галерията./

                                  

                                  

                                  


Занимателни задачи, коледни вълшебства, математически знания и умения – част от публичната изява „Коледни вълшебства“  на групата за дейности по интереси „Забавна математика“ с ръководител Гюлджан Сертер  с участието на учениците от 1.А клас. Гости на празника бяха родители и близки на децата.

                                  

                                  


На 22 декември групата „Аз съм грамотен“ с ръководител Лена Николова проведе открито занятие, съвместно с родителите на участниците в проекта „Твоят час“. Темата на урока: „КОЛЕДНО НАСТРОЕНИЕ“ /изразително представяне на коледни благопожелания, стихотворения и приказки/. Група от коледари поздрави гостите, а участниците от групата – Даниил, Илая и Живко прочетоха приказката „Млада Бога“ Всички ученици изпълниха свои стихотворения и коледни вълшебни приказки. След отличното представяне на учениците в работата на групата бяха включени и родителите. В екип със своите деца те съчиняваха коледни и новогодишни стихотворения. Всяко дете представи изразително написаното, а всички аплодираха. /Още снимки в галерията./

                               

                                    


Занятия на учениците от 2.Г клас от групата за дейности по интереси „Имам си прозорче светло към света“  по проект „Твоят час“- с ръководител Лидия Чонова

                                   

                                   


Изработване на сурвачки

Занятие под ръководството на родители на ученици от 3.В клас – група за дейности по интереси „Знам и мога“ с ръководител Незабравка Събева. /Още снимки в галерията/

                            

                            

                            


„Коледни вълшебства“

На 22 декември 2016 г. в лекционна зала се проведе публична изява на учениците от 3.Б клас от групата за дейности по интереси „Децата творят“ към проект „Твоят час“ с ръководител Радка Николова. Децата сами подготвиха сценария и костюмите за своята изява. /Още снимки в галерията./

                          

                           


Благотворителност

Учениците от 4.А клас с класен ръководител гл. учител Елизабет Влаева събраха средства за своята благотворителна инициатива „Да помогнем на Светлана“-  Ивелина, която е болна от рак на гърдата и  нейната дъщеря, която е спряла образованието си, за да се грижи за майка си, която е инвалид. Тя живее във Варна и има нужда от тази помощ.

                                

                                                                    


21 декември 2016 г.

„Коледни вълнения“ – публична изява на групата за извънкласни дейности по интереси „Занимателна математика“ с учениците от 1.В клас с ръководител Росица Станева – проект „Твоят час“. /Още снимки в галерията/

                                   

                    


„Коледа у нас и по света“ – коледен концерт

На 21 декември 2016 г. в актовата зала на училището учениците от прогимназиален етап представиха своя концерт под ръководството на ст. учител по английски език Надя Найденова, ст. учител по музика Десислава Пончева и ст. учител по български език и литература Лена Николова. /Още снимки в галерията./

                          

                           

                            


Декември – месец за провеждане на кампании за съвместно четене

Национална програма за насърчаване и повишаване на грамотността

Дата, час

Място

Дейности

Участници

Отговорници

07.12.2016 г.

12.45 ч.

Стая №34

Четене с продължение на неизучавани откъси от „Приказка без край“ VI б, в, г Галина Орманова

12.12.2016 г.

12.45 ч.

Стая № 48

Колективно четене на неизучавани разкази от Йордан Йовков VI а, д Петя Филипова

14.12.2016 г.

13.00 ч.

Стая №41

Колективно четене на неизучавани вълшебни приказки V а-д Лена Николова

16.12.2016 г.

12.45 ч.

Стая № 46

Колективно четене на „Старопланински легенди“ VII а-д Емилия Симеонова

21.12.2016 г.

Час на класа

Час по БЕЛ

Класни стаи

Четем заедно: четене по роли на любими зимни приказки от български и чужди автори IV а, еIV б, вIV г, д Елизабет Влаева

21.12.2016 г.

Час на класа

Дейности по интереси

Класни стаи

Деца четат на деца: четене на любими зимни и коледни произведения на ученици от първи клас III а, б, в, г, д, еI а, б, в, г, д, е, ж Ася НиколоваНели Стойчева

21.12.2016 г.

Час на класа

Класни стаи

Всички четат: Четене на произведения от любими автори, представяне на любим литературен герой II а, б, в, г, д, е, ж Лидия Чонова

Четене с продължение на неизучавани откъси от „Приказка без край“

VI б, в, г клас – под ръководството на старши учител по български език и литература Галина Орманова

                                     

Всички четат: Четене на произведения от любими автори, представяне на любим литературен герой

Ученици от 2. Г клас с класен ръководител ст. учител Лидия Чонова

                                

„Предай нататък“ – четене на учениците от 2.Д клас с класен ръководител ст. учител Радка Кирова

                                       

„Четем заедно“-випуск 4 клас

21.12.2016 година – в Час на класа и по Български език и литература се проведе четене по роли на любими зимни приказки от български и чужди автори.

Съвместно работиха: 4 „а“ и 4 „е“, 4 „б“ и 4“в“, 4“г“ и 4“д“ класове, с класни ръководители: Елизабет Влаева, Светлана Боянова, Антоанета Димова, Даниела Пармаксъзова, Валя Василева и Даниела Пигова.

Предварително децата се подготвиха като избраха  литературно произведение, разпределиха се по  роли и най-добрите четци представиха по най-изразителен и артистичен прочит всяка роля. /Още снимки в галерията./

                                

                                


Ръководството на УН „Възраждане“ и ръководството на ОУ „Добри Чинтулов“ благодари на всички ученици, учители и родители  за активното им участие в Коледния благотворителен базар „Интернет – прозорец към света“, който се проведе на 15.12.2016 г. Усмивки, коледно настроение, весела глъч, вкусни сладкиши, питки, баници, прекрасни картички и коледни играчки – всичко това беше само част от този незабравим ден. Сумата, която се събра е 3 808, 50 лв.! Тя ще бъде използвана за изграждане на мрежа с интернет достъп във всички класни стаи – така ще могат да се използват новите електронни учебници и богатите електронни ресурси на съвременното обучение. /Снимки в галерията./

И нека да си пожелаем
да бъдем живи и здрави,
да носим обич в
ъв сърцето
и злото нас да
ни забрави!

И нека да си пожелаем
късмет да има за всеки,
да бъде много щастлива,
здрава и мирна,
Новата година!

И повече усмивки и радост да има
през тази година.
И нека  Бог да закриля
красивата наша родина!


20 декември 2016 г.

Приемственост: начален – прогимназиален етап

На 20.12.2016 г. старши учител по ФВС Бойка Крумова проведе открит урок на тема „Мини волейбол“ в 4.Г клас. На урока присъстваха зам.-директори УД Иванка Николова и Женя Димитрова, родители, учители в начален етап.

                             

                              


19 декември 2016 г.

Група за извънкласни дейности по интереси с ученици от 2.Д клас „В чудния свят на математиката“ с ръководител Радка Кирова занятие под ръководството на родител „Решаване на ребуси“ с майката на Габриела – по проект „Твоят час“. /Снимки в галерията/

                                   

                                   


Изложби месец декември

Изложба „Изработено от нас“ – изделия, изработени от ученици в СИП „Технологии“ с ръководител старши учител Цветелина Бонева

                                

                   

Изложба с рисунки на ученици от прогимназиален етап с ръководители ст. учители по изобразително изкуство Кремена Иванова и Веселин Чакъров по повод 1 декември – Световен ден за борба със СПИН

                                 


БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН БАЗАР

Интернетпрозорец към света!“


16 декември 2016 г.

Забавни минути в ДОЦ „Вълшебство“- Варна

На 13, 14  и 16 декември учениците от  1.А, 1.Б и 1.В клас, които участват в групите за извънкласни дейности „Забавна математика“, Задачки-закачки“ и „Занимателна математика“ с ръководители Гюлджан Сертер, Атанаска Колева и Росица Станева посетиха ДОЦ „Вълшебство”- като етап от работата им по проект „Твоят час”. В приятна обстановка успяха да сътворят коледни красоти и се забавляваха със забавни математически игри. /Още снимки в галерията/

                               

                               

                               


Математическо  състезание ,,Колко  са  магаретата?-задачите  на Хитър  Петър”

Публична изява на учениците от 3.Г клас от  групата за дейности по интереси „Математиката – лесна и интересна“ по проект „Твоят час“ с ръководител Ася Николова. Децата показаха знания и умения за решаване на различен вид задачи по забавен и интересен начин – ребуси, верижки, пъзели, оригами и др. пред свои съученици от 3.Б и 3.Е клас. /Още снимки в галерията./

                

                

                


7 декември 2016 г.

Приемственост: начален – прогимназиален етап

На 7.12.2016 г. в 4.е клас с класен ръководител ст. учител Даниела Пигова се проведе открит урок по Човекът и обществото на тема   “ Географски  области „. Обобщението по темата направи  старши учител  по география  и икономика в прогимназиален етап Мария Иванова. Интересната беседа провокира децата и те показаха знания и умения, а изпълнението на гайда на Кристиян Стойков ни потопи в атмосферата на Родопите.

                                    


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ30 ноември 2016 г.

Във връзка със създадената чудесна организация в ОУ „Добри Чинтулов“, със съдействието на Женя Димитрова – зам.-директор УД, главните учители в начален етап Елизабет Влаева и Ася Николова и класните ръководители на паралелките от 1-4 клас, която позволи на доброволци от „Солвей Соди“ АД да представят пред учениците по най-добрия начин инициативата  „С предпазен колан на задната седалка“, нашето училище получи 80 покани за участие в гала-концерт. Деца от випуск четвърти клас бяха поканени със своите родители на това събитие със специални покани. На този концерт бяха представени по интересен начин ползите от използването на предпазен колан, както и много полезна и интересна информация свързана с безопасността на пътя. За доброто настроение на децата бяха поканени известни изпълнители. /Още снимки в галерията./

                                      

                                      

                                      


„С предпазен колан на задната седалка“

Инициатива на „Солвей Соди“ и партньори за безопасност на децата в автомобилите

                                         

През месеците октомври и ноември доброволци от „Солвей Соди“ и партньори влязоха в класовете на  начален етап в ОУ „Добри Чинтулов“. Тази инициатива за безопасност на децата в автомобилите, се провежда с подкрепата на Община Варна и Регионално управление на образованието – Варна и в партньорство с институции и фирми от Варна и региона. Инициативата има две основни цели. Първата е образователна – чрез интерактивна презентация доброволците обясниха колко е важно децата да пътуват на задната седалка в автомобила, да са на повдигаща седалка или столче и да поставят предпазния колан. Втората цел е да се привлече вниманието на децата и най-вече на родителите, както и на цялото общество към този сериозен проблем – липса на изградени навици и погрешна нагласа по отношение на пътуването без предпазен колан на задната седалка. Децата с интерес и любознателност изгледаха презентациите, участваха в беседата, а накрая получиха тениска с логото на инициативата и стикери. /Още снимки в галерията/

                              

                              

                              


23 ноември 2016 г.

„Пепеляшка“ – спектакъл на Държавен куклен театър Търговище

През месец ноември в ОУ  „Добри Чинтулов“ -Варна на учениците от втори, трети, четвърти и пети клас гостува Държавен куклен театър Търговищесъс спектакъла „Пепеляшка“. По много интересен и увлекателен начин бе пресъздадена една от най-обичаните от всички деца приказка. Актьорите създадоха много настроение и приятни мигове за учениците. /Още снимки в галерията./

                                    

                                    

                                                                    


В Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“-Варна

На 23.11.2016 г. учениците от випуск 4 клас, с класни ръководители: Елизабет Влаева, Светлана Боянова, Антоанета Димова, Даниела Пармаксъзова, Валя Василева и Даниела Пигова, посетиха Планетариум-Варна. Посещението бе част от учебната програма по Човекът и природата , уроци за Слънчевата система. Учениците се запознаха с причините за смяната на ден и нощ, смяната на сезоните, както и с последните снимки направени от космически станции на различните планети и тяхната повърхност. Научиха интересни факти от историята на съзвездията и техните имена. Успяха да разгледат и външната изложба, която представя в снимки и текстова информация интересни факти за Космоса и космическите обекти. /Още снимки в галерията./

                                    

                                    


22 ноември 2016 г.

Посещение на Археологически музей-Варна на учениците от III б и III е кл. с класни ръководители Радка Николова и Миглена Стоянова

                                         


20 ноември 2016 г.

Безопасност на движението по пътищата – Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия

Безопасността на движението е споделена отговорност – нека бъдем по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека.Сигурността на движението по пътищата зависи от отговорността на всеки един участник в него.

Безопасно преминаване на пешеходна пътека в час на класа – тема „Безопасност на движението по пътищата“.

2.Г и 2. Д клас  с класни ръководители ст. учител Лидия Чонова и Радка Кирова

                                        

2.Б клас с класен ръководител ст. учител Теменужка Михалева

                                                   

2.Е клас с класен ръководител ст. учител Дияна Иванова

                                                   

Учениците от 3. Б, Г, и Е клас с класни ръководители ст. учител Радка Николова, гл. учител Ася Николова и Миглена Стоянова

                                     

                                      

Учениците от 4. клас

В знак на възпоминание на жертвите от пътнотранспортните произшествия, учениците пуснаха балони.

                                      

                                     


Британска седмица

Виртуално пътешествие до Великобритания

Как изглежда първото метро в света, английската кралица, най-голямото виенско колело в Европа? Интересно ли е да живееш на огромен остров, истинско кралство с модерни небостъргачи и средновековни замъци на 10 века? По време на британската седмица от14 до18 ноември в ОУ ,,Добри Чинтулов’’ учениците от втори и трети клас, със старши учител по английски език в начален етап Галина Тинчева, направиха виртуална разходка до Велкокобритания и разгледаха емблематични сгради на Лондон, работиха по проекти, които им помогнаха да опознаят британската култура.

                                    

                                    


12 ноември 2016 г.

През месец ноември в ОУ „Добри Чинтулов“ започнаха дейностите по проект „Твоят час“. В училището са сформирани 22 групи: 5 групи за преодоляване на обучителните затруднения и 17 групи за извънкласни дейности по интереси.

Основна цел на проекта е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище.

Специфични цели на проекта са:

 1. Развитие на уменията за учене, компетентностите, творческите и спортните способности на учениците в тематични области, които са извън включените в задължителната училищна подготовка;
 2. Преодоляване на образователните дефицити на учениците, които срещат затруднения в подготовката си по задължителните дейности в училище и повишаване на мотивацията им за учене;
 3. Повишаване на образователните постижения на учениците в определени научни области;
 4. Включване на по-голям брой ученици в извънкласни дейности посредством създаване на условия за провеждане на междуучилищни изяви и инициативи, при които ще се обединят образователните ресурси на повече училища;
 5. Превръщане на училището в по-привлекателно място за учениците, с което да се намали преждевременното им напускане на образователната система, и изграждане на по-висока увереност в собствените им сили, с което да се насърчи бъдещата им социална, професионална и личностна реализация;
 6. Създаване на ефективни механизми за участие на общността и родителите/близките на учениците в дейностите на училищата, с което ще се подпомогне изборът на ефективен набор от извънкласни дейности по интереси и дейности за преодоляване на образователните дефицити на учениците;
 7. Изграждане и прилагане на единен модел за обществен мониторинг на извънкласни дейности по интереси и на дейности за преодоляване на образователните дефицити на учениците, с което ще се осигури прозрачност на избора и провеждането им и разнообразие от възможности за развитие на способностите на учениците.
 8. Прилагане в извънкласните дейности на електронни/мултимедийни/продукти за постигане на достъпно знание, устойчивост на интересите на учениците и мотивираща, позитивна среда.

СПИСЪК С ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩЕТО ПО ПРОЕКТ „ТВОЯТ ЧАС“ ЗА УЧЕБНАТА 2016/2017

                                    

                                    

                                    

                                    

                                                            


11 ноември 2016 г.

Приемственост: начален – прогимназиален етап

На 11.11.2016 г като част от плана на МО в прогимназиален етап, както и в плана на главен учител Елизабет Влаева, бе проведен открит урок в 4а клас,  като част от поставените задачи за плавен преход от начален в прогимназиален етап. Темата на урока бе: Движение и енергия /обобщение/ – урок по Човекът и природата. Урокът бе проведен от старши учител Мария Друмева съвместно с главен учител Елизабет Влаева. Госпожа Мария Друмева представи по интересен и любопитен за учениците начин, учебния материал. Децата останаха впечатлени  от кабинета по Физика, както и от наличните нагледни материали в него. Гости на открития урок бяха зам.-директор Иванка Николова – в прогимназиален етап и зам.-директор Женя Димитрова – в начален етап, както и родители на ученици от 4.а клас. Децата показаха своите знания и умения като отговаряха вярно и точно на поставени въпроси, под формата на свои рисунки по тематичния материал, както и тестова работа по зададени въпроси от учебния материал от този раздел. Много от тях споделиха, че това ще бъде един от любимите им учебни предмети в прогимназиален етап.

                                      

                                      


10 ноември 2016 г.

В стъкларски цех ИНХОМ „Белославско стъкло“

Учениците от випуск втори клас със своите класни ръководители Нeли Пъндъклийска, Теменужка Михалева, Димитрина Латева, Лидия Чонова, Радка Кирова, Дияна Петрова и Стоянка Михова посетиха стъкларски цех ИНХОМ „Белославско стъкло“. Присъстваха на интересна демонстрация как се изработват фигури от стъкло, рисуваха върху стъклени изделия и разгледаха музейните експонати в завода. Вълнуващо за учениците бе и разходката с ферибот между двата бряга.

                                     

                                     

                                        


7 ноември 2016 г.

Спортен празник

С много забавни състезателни и щафетни игри бе проведен спортен празник на 07.11.2016 в ОУ „Добри Чинтулов“. Всички класове бяха организирани по групи и всеки випуск имаше поставена конкретна спортна задача. /Още снимки в галерията./

                                       

                                       

                                       

                                       


1 ноември 2016 г.

1 НОЕМВРИ – ДЕН НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ  – ПРАЗНИК НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ И НА НАЦИОНАЛНОТО САМОЧУВСТВИЕ!

Поклон пред паметта на всички българи възрожденци, революционери, борци за свобода и герои, просветители и творци, пред духовните водачи на българския народ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“!

НА ТОЗИ ДЕН ПОЧИТАМЕ ДЕЛОТО НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ДОБРИ ЧИНТУЛОВ – ПАТРОН НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!

НЕКА В НАС ГОРИ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ПЛАМЪК НА ОГНЕНОТО МУ СЛОВО, С ГОРДОСТ И ПРИЗНАНИЕ ДА НОСИМ ИМЕТО НА УЧИТЕЛЯ, ПОЕТА, ПАТРИОТА – ДОБРИ ЧИНТУЛОВ!                                  

Снимки от къща-музей „Добри Чинтулов“ – Сливен

                                 

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

На 28 октомври 2016 г. училищният двор на ОУ „Добри Чинтулов“ се огласи от възрожденски песни и стихове. По традиция ученици, учители и родители празнуваха Патронния празник на училището в навечерието на един от най-българските празници – 1 ноември, Ден на народните будители. Гости на празника бяха зам. кметовете на район „Младост“ – Ваня Желева и Юлиян Николов, както и представители на УН „Възраждане“. Д-р Веселин Михалев, директор на училището, поздрави всички присъстващи на тържествения концерт с Деня на народните будители и пожела с гордост и достойнство да носим духа на Чинтуловите песни, като зов за принадлежност към българския род.

Празничната програма бе подготвена от ст. учителите Петя Филипова, Десислава Пончева, Мая Костадинова, Бойка Крумова, Ася Николова и Станислав Атанасов – ръководител на танцов състав „Перун“.

В края на програмата в простора литнаха трицветни балони, символизиращи българското знаме, а в двора се изви кръшно българско хоро. /Още снимки в галерията/

                                  

                                  

                                  

                                  

                                  


28 октомври 2016 г.

Отличие за Александра Костова – учител в начален етап в ОУ  „Добри Чинтулов“

В навечерието на 1-ви ноември – Ден на народните будители, 16 педагози на възраст до 35г. получиха общинско отличие „Млад учител“. Наградите бяха раздадени на тържество, което се проведе в зала „Пленарна“ на общината. Призовете връчиха директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова и председателят на ресорната комисия към ОбС Славчо Славов. „Вярваме във Вас – в знанията и уменията, с които вдъхновявате своите ученици! Благодарим Ви, че сте избрали една от най-достойни професии, че работите активно за утвърждаване на призванието „учител“, обърна се към номинираните преподаватели Лилия Христова. Сред наградените бе и учител в ПИГ – начален етап  в ОУ „Добри Чинтулов“ –Александра Костова.

Нека това да бъде достоен старт в професията, която е избрала!

                               

                                                                         


27 октомври 2016 г.

„Ден на отворените врати“ на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България

На 27 октомври 2016 г. в ОУ „Добри Чинтулов“ се организира „Ден на отворените врати“ на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Училището е член на Асоциацията. Във фоайето на сградата на щанд на издателство КЛЕТ бяха представени новите издания на учебни помагала по английски език. „Сподели своя опит и предай нататък“ – така талантливите актьори от Театрално студио на английски език „Кречетало“ с ръководители Цветанка Симеонова и Теменужка Михалева показаха пред публиката постановката „Лабиринт“.

Директорът на училището – д-р Веселин Михалев, поздрави участниците и гостите и представи пред тях ОУ „Добри Чинтулов“ и сътрудничеството му с Асоциация на Кеймбридж училищата. Регионалният мениджър на Асоциацията – Камен Кущиев и ръководител на връзки с Кеймбридж училищата – Деян Петков наградиха най-активните и изявени ученици по английски език от училището. /Още снимки в галерията./

                                   

                                   

                                   

                                   

                                   


 Весел Хелоуин

Празникът Хелоуин и тази година бе дългоочакван от малките ученици в училище ,,Добри Чинтулов”. С нетърпение децата се подготвиха за празника- изработиха проекти и украса за класните стаи, тиквени фенери и разбира се-празнични костюми.

Кулминацията на празника беше по време на ревюто- конкурс за оригинален празничен костюм, в който взеха участие принцеси, пирати, страховити герои и приказни същества.  Празникът беше част от Деня на отворени врати на Кеймбридж в нашето училище. Той донесе много запомнящи се емоции и добро насроение на ученици и учители.

                                

                                


Посещение на учениците от четвърти клас в Музей на Възраждането – Варна

В една седмица – 24, 26 и 27.10.2016 г., учениците от випуск 4 клас, с класни ръководители: Елизабет Влаева, Светлана Боянова, Антоанета Димова, Даниела Пармаксъзова, Валя Василева и Даниела Пигова, посетиха Музей на Възраждането – Варна. Тази инициатива е част от работа по класен проект „Музеите – извор на знания“. Тук учениците се докоснаха до историята на първите български училища, разгледаха изложбата от експонати, които в голямата си част са автентични. Направиха си снимки изписвайки върху пясъчните дъски своите букви, научиха в интересна беседа за наградите и наказанията, които учениците от миналото са получавали за своето поведение и успех. За задача имаха да разкажат в съчинение своето преживяване, както и да нарисуват онова, което ги е впечатлило най-много от посещението им в музея. /Още снимки в галерията./

                                 

                                 

                                 26 октомври 2016 г.

В седмицата, посветена на Патронния празник на училището, във всички класове от начален и прогимназиален етап на 26 октомври  бе проведен тържествен час на класа. Стихове на Добри Чинтулов, песни, мултимедийни презентации, подготвени от учители и ученици, които проследяват делото на народните будители, беседи, рисунки – това бе само част от дейностите в часа на класа.

Час на класа във 2. Г и 2. Д с класни ръководители ст. учители Лидия Чонова и Радка Кирова

                                    

                                    

Конкурс за най-добър рецитатор по повод Патронния празник на училището, организиран от Художествения съвет с председател главен учител в начален етап Ася Николова

/Още снимки в галерията/

                               

                               


20 октомври 2016 г.


15 октомври 2016 г.

Ученици от ОУ „Добри Чинтулов“ под ръководството на Женя Димитрова – зам.-директор УД, участваха в концерта Талантите на район „Младост, по повод празника на района. Моника Парушева от 4.А клас с класен ръководител Ел. Влаева изпълни песента „Топъл дъжд“, а танцовият състав за народни танци „Перун“ с ръководител Ст. Атанасов – „Дунавско хоро“ и „Дайчово хоро“.

                                  

                                  

                                  


НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО 10-14 ОКТОМВРИ

Национална седмица на четенето в  начален етап

„Парад на приказните герои“ – героите и вълшебствата от любима приказка оживяваха пред учениците от първи клас с класни ръководители Г. Сертер, Ат. Колева, Р. Станева, Н. Стойчева, Хр. Ковачева, П. Панайотова и Ж. Попова. /Още снимки в галерията/

                                      

                                       

„Часът на баснята“ – състезание за най-изразително четене в библиотеката  на учениците от втори клас с класни ръководители Н. Пъндъклийска, Т. Михалева, Д. Латева, Л. Чонова, Р. Кирова, Д. Иванова и Ст. Михова.

Най-добри четци: Владислав Митков Митев и Емма Емилианова Златинова от 2.Б кл., Денислава Георгиева и Наталия Рангелова от 2.Г клас, Александър и Анастасия  от 2.Д клас, Габриела Николова и Никола Ненов от 2.Е клас. /Още снимки в галерията/

                                    

                                    

                              

                                               

„Книгата, която искам да прочетат и моите приятели“ – учениците от трети клас с класни ръководители В. Христова, Р. Николова, Н. Събева, А. Николова, М. Димова и М. Стоянова представиха пред своите съученици своите любими книжки. Проведе се състезание за най-добър  разказвач. /Още снимки в галерията/

                                     

                                     

                                    

В Националната седмицата на четенето, учениците от випуск 4 клас, с класни ръководители: Ел. Влаева, Св. Боянова, Ант. Димова, Д. Пармаксъзова, В. Василева и Д. Пигова, се включиха в литературния конкурс „Все още стават чудеса“. С много старание и любов към творчеството децата създадоха своите литературни творби. Всеки клас излъчи своя най-добър творец. В актова зала събитието бе представено като литературно четене съвместно с представители на читалище „Искра“ – Варна. Учениците се запознаха с творчеството на Ран Босилек, изслушаха наградена творба на дете от театрална формация „Весел миг“. В края на празника, децата получиха от своите класни ръководители грамота за отличното представяне. /Още снимки в галерията/

                     

             


Учениците от прогимназиален етап в основно училище „Добри Чинтулов” с желание и ентусиазъм се включиха в Националната седмица на четенето, която се организира в изпълнение на Националната програма за насърчаване и повишаване на грамотността.

Подкрепяни от своите класните ръководители, учениците от 5.-7. клас си разменяха, подаряваха и препоръчваха книги.

Заедно с г-жа Емилия Симеонова седмокласниците си припомниха творчеството на „певеца на Добруджа” и въздействащата сила на Йовковото слово.

                                  

Шестокласниците с г-жа Петя Филипова откриваха красотата и нравствените послания в разказите на Йордан Йовков.

                                  

Под ръководството на г-жа Лена Николова отвори врати „Работилница за творческо писане”, където петокласниците създаваха стихотворения, разкази, есета, посветени на предстоящите Ден на народните будители и на патронния празник на училището. Най-добрите творчески работи ще участват в литературния конкурс в чест на патрона на ОУ „Добри Чинтулов”.

                                  

Петокласниците с г-жа Галина Орманова представиха свои любими български автори и четоха творби на обичани и препрочитани български творци.

Училищната общност отбелязва и годишнината от рождението на Оскар Уайлд. Учениците от 7. Б клас изслушаха разказа на г-жа Красимира Пеева за живота и творчеството на сладкодумния разказвач, а с помощта на г-жа Надя Найденова прочетоха на английски „Себелюбивият великан”. /Още снимки в галерията/


6 октомври 2016 г.

СЪОБЩЕНИЕ НА УН „ВЪЗРАЖДАНЕ“


5 октомври 2016 г.

Световен ден на учителя

Честит празник на всички учители!

УЧИТЕЛЮ, БЕЗ ТЕБ СВЕТЪТ НЕ МОЖЕ!

Човечество, откакто ти светуваш,

все някой те е учил на живот,

пред теб разкривал знания, будувал

и хвърлял през тъмите светъл брод.

Учителю, без теб светът не може!

От цветето до звездния покров

живота ни – тревожен и възторжен –

ти в творчество превръщаш! И в любов!

… А някъде дълбоко в нас живее

от детството учител най-любим

и с друго ако няма да го сгреем,

поне с “благодаря” да го дарим!

Татяна Йотова


2 октомври 2016 г.

Участие на танцов състав за народни танци „Перун“ към ОУ „Добри Чинтулов“ с ръководител Станислав Атанасов в благотворителен фестивал „Усмихни се, Карин дом“

                                      

                                       


Ден на езиците

По традиция на 26 септември в нашето училище отбелязваме европейския ден на езиците.

ЮНЕСКО провъзгласява 21 век за „век на полиглотите” под мотото: „Изучаваме езици през целия си живот”. А 2001 година е обявена за „европейска година на езиците”. Оттогава ежегодно 26 септември се отбелязва за ден на европейските езици.

Езикът е не само средство за общуване и обмяна на мисли, но той може да бъде и повод за празник. Учениците от втори и трети клас, със старши учител по английски език в начален етап Галина Тинчева, с желание приеха идеята да работят по следните проекти: ,,Езиковото многообразие на Европа” и ,,Европейски знамена”. Децата участваха активно с рисунки, надписи и постери на различни езици, научиха се разпознават европейски знамена. Чуждите езици ни обогатяват, дисциплинират и разширяват хоризонта ни за света. Знанието на различни езици дава на хората много възможности да четат  произведения на световно известни автори в оригинал, да пътуват зад граница без да изпитват трудности в общуването.

                                  

 


22 септември 2016 г.

22 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!

Народната манифестация пред Двореца, в. „Дневник“ от 24 септември 1908 година


СЪОБЩЕНИЕ

17 септември (събота) 2016 г. ще е учебен ден за всички училища с програмата за петък. 


15 септември 2016 г.

УСПЕШНА, СЛЪНЧЕВА И СПОКОЙНА  УЧЕБНА ГОДИНА НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ!

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2016/2017 ГОДИНА

                                  

                                 

                                 

                                 

                                 

                                 


СЪОБЩЕНИЕ

На 15 септември 2016 г. от 9.00 ч. –

тържествено откриване на учебната 2016/2017 година


7  септември 2016 г.

График на смените за учебната 2016/2017г.

първи срок

От 15.09.2016г.

Първа смяна:

I – А, Б, В, Г, Д, Е, Ж;  II – Г, Д, Е;  III – А, В, Д;  IV – А, Б, В, Г, Д, Е;  

V – А, Б, В, Г, Д

Втора смяна:

II – А, Б, В, Ж;  III – Б, Г, Е; VI – А, Б, В, Г, Д;  VII – А, Б, В, Г, Д

Промяна на учебното време по смени за учебната 2016/2017г. ще се осъществи еднократно – на 09.02.2017 г. /с началото на втория учебен срок/.


РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ:

 •  на 12 септември от 18.00 ч. за учениците от V клас
 • на 26 септември от 18.30 ч. за учениците от първа смяна: II – Г, Д, Е;  III – А, В, Д;  IV – А, Б, В, Г, Д, Е;
 • на 27 септември от 18.30 ч. за учениците от втора смяна: II – А, Б, В, Ж;  III – Б, Г, Е; VI – А, Б, В, Г, Д;  VII – А, Б, В, Г, Д

6  септември 2016 г.

131 години от Съединението на България


25 август 2016 г.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

за родителите на учениците от I и V кл.

Ще се проведат родителски срещи само с родителите на първи и пети клас по график. Родителските срещи на другите класове ще се проведат след започване на учебната 2016/2017 година.

I клас – на 01.09.2016 г. /четвъртък/ от 18.00 ч. в класните стаи на първи клас.

V клас – на 12.09.2016 г. /понеделник/ от 18.00 ч. в класните стаи на пети клас.

Comments are closed.