Новини 2018/2019


ЕЛЕКТРОНЕН ДНЕВНИК НА УЧИЛИЩЕТО


СЪОБЩЕНИЕ

В ОУ „Добри Чинтулов“  в класните стаи ще се проведат родителски срещи по следния график:

На 19 февруари 2019 г. /вторник/ –  за учениците от I смяна в час, определен от класния ръководител на съответната паралелка.

На 21 февруари 2019 г. /четвъртък/ –  за учениците от II смяна в час, определен от класния ръководител на съответната паралелка.


19 февруари 2019 г.

СЪСТЕЗАНИЕ „ЛЪВСКИ СКОК“

На 19.02.2019 г . се проведе състезание „Лъвски скок“ с учениците от 1.а и 1.г. клас под ръководството на  класните ръководители: главен учител Ася Николова и учител Йоана Алексиева.

                          

                          


19 февруари 2019 г.

146 г. от гибелта на Апостола

БЪЛГАРИЯ ПОЧИТА ПАМЕТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

                                                   

             МОЛИТВА                                                   ЗАЛАВЯНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
Художник Васил Горанов       Художник Васил Горанов, Консултант Александър Въчков

ЖРЕБИЙ

Вълчи нощи. Кучешки дни.
Свети кандило, пред иконата бди.
Дякона проси от цяла душа:
− Свобода, дай ни Боже! Не хляб – свобода!

Вълчи нощи. Кучешки дни.
Тръгва молитвата, по стръмно върви.
Жребий, кръстосан от кръст и кама!
И бесилка… Нататък струи свобода.

Анелия Янковска-Сенгалевич

Изложба от рисунки и табла, посветени на живота и делото на Васил Левски, подготвиха учениците от ОУ „Добри Чинтулов“. Проведе се тематичен час на класа във всички паралелки, в който учениците рецитираха стихове за Левски, разказваха интересни истории от живота му, представиха свои мултимедийни презентации по темата.

                       

                                        


14 февруари 2019 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Поради аварийно ремонтни дейности на „Веолия Енерджи Варна” в сградата на ОУ „Добри Чинтулов“ няма да има топлоподаване на 15.02.2019 г. /петък/.

На 15.02.2019 г. /петък/ часовете за учениците от I и II смяна са намалени – по 20 мин. и с междучасия по 10 мин.

Учебните занятия за учениците от II смяна на 15.02.2019 г. ще започнат от 12.00 ч.


29 януари 2019 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

След заседание на Областна оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грипа и ОРЗ, с Протокол №3 изх.№ 09-13/29.01.2019 г. на РЗИ-Варна  е взето решение  грипната ваканция да бъде удължена до 04.02.2019 г.  (включително) за  училищата от Област Варна. На 5.02.2019 г.междусрочна ваканция за учениците със Заповед РД 09-17-8/29.08.2018 г. на Министъра на образованието и науката. Начало на втори учебен срок – 6.02.2019 г.


21 януари 2019 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

С решение на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грип и остри респираторни заболявания на РЗИ- Варна, за периода 22.01.2019 г./вторник/ – 29.01.2019 г. /вторник/ вкл., се преустановяват учебните занятия в училищата на територията на област Варна. Учениците да се явят на училище на 30.01.2019 г. /сряда/.


31 декември 2018 г.

Благотворителност

За коледните и новогодишните празници учениците от 3. в клас, с класен ръководител старши учител Росица Станева, зарадваха с подаръци деца от социално с31 декември 2018 г. лаби семейства в община Вълчи дол.

                         

Учениците от 1.г клас, с класен ръководител Йоана Алексиева, получиха благодарствено писмо от Сдружение „Василица“ гр. Варна. Първокласниците ще получат и „Сертификат за доброволец“ от детската градина в село Дреновец, където подариха свои любими детски книжки.

                        


21 декември 2018 г.

Весели Коледни и Новогодишни празници на всички ученици, педагогически специалисти, административен и помощен персонал от ОУ „Добри Чинтулов“ и техните семейства!

Нека Новата 2019 година бъде благодатна, успешна и мирна, изпълнена с обич, доброта и надежда!

Бъдете здрави, щастливи и благословени!


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Поради аварийно ремонтни дейности на „Веолия Енерджи Варна” в сградата на ОУ „Добри Чинтулов“ няма да има топлоподаване на 21.12.2018 г. /петък/.

На 21.12.2018 г. /петък/ часовете за учениците през I и II смяна са намалени – по 20 мин., малко междучасие – 5 мин., голямо междучасие – 10 мин.

За учениците от I клас – учебните часове продължават до 12.00 ч., без обедно хранене. Купонът за храна за деня се запазва за следващата учебна седмица.


14 декември 2018 г.

Продажбата на купони за храна за другата седмица за учениците от първи классе удължава до 14.12.2018 г. до 17.00 ч. Място за закупуване -  в ученическия стол.


12 декември 2018 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

13.12.2018 г. – неучебен ден за всички ученици от ОУ „Добри Чинтулов“ със Заповед на Директора на ОУ „Добри Чинтулов“ – Варна, поради аварийно ремонтни дейности на „Веолия Енерджи Варна.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Поради аварийно ремонтни дейности на „Веолия Енерджи Варна” в сградата на ОУ „Добри Чинтулов“ няма да има топлоподаване на 12.12018 г. /сряда/.

На 12.12.2018 г. /сряда/ часовете за учениците, които са I смяна са намалени – по 20 мин. и ще приключат  в 10.25 ч.

За учениците от I клас – няма да се провеждат учебни занятия, родителите могат да вземат обедната храната на учениците от ученическия стол на обяд.

Продажбата на купони за храна за другата седмица – ще се извърши от 13.00 ч. на 12.12.2018 г.

Отменят се учебните занятия за учениците от II смяна на 12.12.2018 г.


30 октомври 2018 г.

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

22.10.2018 – 26.10.2018 г.

I клас

Учениците представиха любима детска книжка, което е и тема от образователния проект на випуска „Моята любима приказка“.
Малките ученици разглеждаха книгите, беседваха и рисуваха любим герой  и момент от любимото им литературно произведение.

                      

                      

II клас

На 26.10.2018 г. учениците от втори клас посетиха ДТ „Стоян Бъчваров” и гледаха постановката „Приключения опасни със герои сладкогласни” – една прекрасна музикална пиеса на поета и драматурга Недялко Йорданов за деца и възрастни, които не бързат да пораснат. С много смях, напрежение, песни, танци, музика и светлина варненските актьори поднесоха своя спектакъл на нашите ученици. Децата също участваха и бяха част от журито на конкурса за песен. Всички и артисти, и деца пяха незабравимата песен „Хей, приятелю, здравей” на композитора Хайгашод Агасян. Така всички отново се потопиха в магическия свят театралното изкуство и книгите.

                    

                                                                            

III клас

Учениците от IIIа и IIIг клас направиха кът в класната стая, където изложиха своите любими книжки. III е клас гостуваха с четене на откъси от любимите им книжки. Децата от III г клас рецитираха Чинтулови стихове.Теодора Стоянова от III г клас подготви мултимедийна презентация за народните будители.Учениците от III д клас рецитираха патриотични стихове.

                                              

                                               

IV клас

Учениците от четвърти клас проведоха Маратон на четенето. Децата представиха накратко любимата си книга. А после прочетоха малка част от нея. Споделиха с какво точно ги е впечатлила. Представиха на съучениците си илюстрациите към любими откъси и литературни герои. Забавляваха се, четейки любими откъси. Препоръчаха на приятелите си и те да прочетат техните любими книги.
Организираха малка изложба в класната стая с творбите си.

                        

                       

V, VI ,VII клас

На 24.10.2018 г. в ОУ „Добри Чинтулов“ се проведе Маратон на четенето в прогимназиален етап – една от дейностите от Националната седмица на четенето, във връзка с Националната стратегия за насърчаване на грамотността.
Учениците от V клас се изявиха като четци и разказвачи на народни приказки.

                      
Шестокласниците рецитираха наизуст и изразително четоха стихове от Иван Вазов, Христо Ботев, Добри Чинтулов и Петя Дубарова.

                   

                   
VII клас – „Занимателна литература и граматика“ – решаване на кръстословици, с отговори от изучавани художествени произведения и занимателни граматически задачи.

Дигитално четене

Във връзка с Националната седмица на четенето в часа по Информационни технологии – ИУЧ, учениците от 2.д клас с учител зам.-директор УД Женя Димитрова, четоха свои любими пословици, поговорки, стихове и приказки.

                      

                      


29 октомври 2018 г.

ОБЩИНСКО ОТЛИЧИЕ „МЛАД УЧИТЕЛ“ ЗА ДИЯН ПАИСКОВ –

УЧИТЕЛ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК В ОУ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

Общинско отличие на 43 млади учители връчиха кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общински съвет Тодор Балабанов – за мотивиран старт в професията. Номинираните са посочени от колективите на детски градини и училища.

„В навечерието на Деня на народните будители имам честта и удоволствието да изразя своята благодарност за това, че сте се посветили на тази благородна професия. Всички знаем, че има дефицит на млади кадри в образованието. Затова е важно младите учители да бъдат подкрепяни и мотивирани. Оценяваме работата и всеотдайността ви! За Община Варна образованието също е приоритет номер едно. Работим активно и с партньорите от тристранното сътрудничество, за да гарантираме добри социални придобивки и максимално добри условия за  развитие на учителите. Защото – когато имаме добри учители, ще имаме добри и образовани деца. А те са нашата гаранция за развитие“, заяви кметът на Варна Иван Портних. „Вие учите нашите деца да бъдат смели и целеустремени. Оценяваме високо Вашия труд и талант и Ви благодарим за това“, каза и председателят на Общинския съвет.

Сред носителите на приза е и  Диян Паисков – учител по английски език в ОУ „Добри Чинтулов“, Варна.

                           


24 октомври 2018 г.

ТЪРЖЕСТВЕН ЧАС НА КЛАСА, ПОСВЕТЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

1.г клас с класен ръководител Йоана Алексиева и учител в ЦОУД Десислава Караиванова

В часа на класа учениците от 1.г клас, с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Десислава Караиванова, отбелязаха тържествено Деня на народните будители. Малките първокласници се запознаха с имената на много народни будители, с тяхното дело и мястото им в нашата история. Разбраха значението на думата будители – онези книжовници и просветители, които въоръжени с перо в ръка, създават книгите, от които се учим. „Те не ламтят за слава и пари, а работят в полза на народа си.“ В този час своите стихотворения, посветени на народните будители, представиха и участниците в конкурса „Достойни наследници на Чинтулов“. Всеки един ученик бе научил думички за определен будител. В презентацията подготвена за часа бяха показани и рисунките за конкурса. С трепет и вълнение малките първокласници от 1.г клас подготвиха малки книжки за народните будители, които подариха на своите приятели от 1.а клас с класен ръководител Ася Николова.

                           

                           


22 октомври 2018 г.

Постижения на ученика Александър Иванов от III ж клас -ОУ „Добри Чинтулов“

На турнира по плуване „Златна Добруджа 2018 “ – гр . Добрич, който се проведе на 20 ноември 2018 г., Александър Иванов от III ж клас спечели 5 медала: 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов.
Отличия:

-златни медали на 100 м кроул и 100 м съчетано;

-сребърни медали на 100 м делфин и щафета 4х50 м;

-бронзов медал на 100 м бруст.

Ръководството на ОУ „Добри Чинтулов“ поздравява ученика Александър Иванов за високите постижения в плуването и му пожелава нови успехи в следващите състезания!

                            


 

18 октомври 2018 г.

УЧИЛИЩНИ КОНКУРСИ


12 октомври 2018 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

От 15 октомври 2018 г. /понеделник/- промяна на учебните смени за паралелките от II до VII клас вкл., по утвърден график.


5 октомври 2018 г.

Честит празник, УЧИТЕЛИ!

Бъдете здрави, спокойни и усмихнати! Посрещайте с търпение и доброта предизвикателствата на живота и професията! С все същата любов и отдаденост раздавайте познание и мъдрост на децата!

Стихотворение за учителя

Навън е нощ, звезди потрепват в мрака,
а купчина тетрадки още чака.
В очите от умора зачервени,
надвесени над букви разкривени,
оглеждат се душите детски, чисти,
излети върху снежнобели листи.
И пак с любов разгръщат две ръце,
тетрадка не – разтворено сърце
и сякаш между белите листа
е сбрано всичко ценно на света.
Душата преизпълнена следи,
кое дете как думите реди,
и грешките внимателно поправя,
но винаги на всеки подарява,
в оценката по мъничко отгоре,
с едно сърце за всекиго отворено.
А щом те срещне утре изгрев нов,
ще даваш пак от своята любов
на палавници с рошави главици
и на девици – стройни хубавици.
И ще ги учиш с дух и светлина
на разум, мъдрост и човещина.
И нека път поели към света,
успеят да запазят любовта!
Където и да идат след това,
докрай да пазят твоите слова,
що с обич вложи в техните сърца!
Защото те са твоите деца!
Цветан Диковски


22 септември 2018 г.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!

110 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМОСТ!

НЕКА ДА СМЕ ГОРДИ С ИСТОРИЯТА И НАРОДА СИ!

ДА СМЕ ЕДИННИ  В МИСЛИТЕ И ДЕЛАТА СИ ЗА ЕДНА ПО-ДОБРА БЪЛГАРИЯ И ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ ЗА ДЕЦАТА НИ!


20 септември 2018 г.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ

II, III, IV, V, VI,VII клас /без I клас/

В ОУ „Добри Чинтулов“  в класните стаи ще се проведат родителски срещи по следния график:

На 25 септември 2018 г. /вторник/ –  за учениците от I смяна в час, определен от класния ръководител на съответната паралелка.

На 28 септември 2018 г. /петък/ –  за учениците от II смяна в час, определен от класния ръководител на съответната паралелка.


17 септември 2018 г.

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2018/2019 г.

                      

Първият учебен ден

Отново за учебната година

разкри училището днес врати.

Звъни звънец из цялата родина —

в села и градове, навред кънти.

А класните ни стаи приветливи

отново срещат ни с „добре дошли“

и забръмчават в утрото щастливи

като роени кошери с пчели.

Изпълнен с този екот многогласен,

от септемврийско слънце озарен,

начало на живота ни прекрасен —

как радостен си, пръв учебен ден!

Елисавета Багряна

                            

Днес, 17 септември 2018 г., ОУ „Добри Чинтулов“ отново отвори врати за 984 ученици от първи до седми клас за учебната 2018/2019 г. 160 първокласници прекрачиха за първи път прага на родното училище. В красиво подредените класни стаи ги очакваха първите им учители, първите учебници и нови приятели.

                            

                            

                            

Тържественото откриване на учебната година по традиция се проведе в двора на училището, където се събраха ученици, родители и учители. В празничната програма, подготвена от учителите: Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Десислава Пончева, Мая Костадинова и Бойка Крумова, взеха участие талантливите ученици от мажоретен състав, танцов състав за народни танци с ръководител Станислав Атанасов, певчески групи от начален и прогимназиален етап. Стихове от родни поети рецитираха ученици от първи и четвърти клас, а поздрав поднесоха и малките приятели от ДГ „Изворче“. Гости на празника бяха Ваня Желева – заместник-кмет на район „Младост“, Явор Якимов – председател на Обществения съвет в ОУ „Добри Чинтулов“, Бехнур Гошкелов – председател на УН „Възраждане“ и Анелия Бодичева -директор на ДГ „Изворче“.

                          

                          

                          

В празничното слово, директорът на ОУ „Добри Чинтулов“ – дпн Веселин Михалев, поздрави всички ученици, техните семейства и учителите, пожела им една ползотворна и спокойна учебна година, изпълнена с положителни емоции, радостни мигове и успехи в образователно-възпитателния процес. Директорът представи и новите педагогически специалисти в училището и им пожела лек път на професионалното поприще.

                      

Със звъна на училищния звънец и традиционно със здравец и вода г-н Михалев откри учебната 2018/2019 г. и поведе нетърпеливите първокласници към празнично украсените класни стаи.

                       


ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

На 17 септември 2018 г. /понеделник/ от 9.00 ч. – тържествено откриване на учебната 2018/2019 година.

Учениците да бъдат с училищна униформа.

Целодневна организация на учебния ден през цялата учебна година – I а, б, в, г, д, е

Първа смяна от 18.09.2018 г. – II в, г, е; III а, б, в; IV а, б, в, г, д, е, ж; V а, б, в, г, д

Втора смяна от 18.09.2018 г. – II а, б, д; III г, д, е, ж;  VI а, б, в, г;  VII а, б, в, г

График на смените през учебната 2018/2019 г.


6 август 2018 г.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛСКА СРЕЩА – ЗА ПЪРВИ КЛАС

На 5 септември от 18.00 ч. в класните стаи на първи клас ще се проведе родителска среща.

Comments are closed.