Новини 2021/2022 година


SHKOLO.BG – електронен дневник на

ОУ „Добри Чинтулов“


19 октомври

 Национален ден на благотворителността

За първи път той се отбелязва в България през 2002 година.

Този ден не е единственият в годината, в който трябва да се сетим, че можем да помогнем на друго човешко същество – той е просто повод да си напомним колко е важно да подадем ръка на някого в труден момент.

Учениците от випуск трети клас с кл. ръководители Л. Чонова, Р. Кирова, Т. Михалева, Д. Петрова, Ст. Михова и Н. Пъндъклийска 

решиха да отбележат важния ден, като подарят своя книжка на училищната библиотека.

 


18 октомври

Учениците от 2. Г клас с класен ръководител Росица Станева участваха в благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще“. Целта на кампанията за събиране на пластмасови капачки е закупуване на медицинска техника, от която болниците имат спешна нужда.

И ние като организаторите на кампанията вярваме, че бъдещето ни зависи от  приноса на всеки един от нас. 

 


Колкото повече, толкова повече!

Учениците от 4. Г клас с класен ръководител Йоана Алексиева, като едни големи любители на приказките и историите,

почетоха рождения ден на Мечо Пух. 

 


11 октомври

Във връзка с предстоящия патронен празник в ОУ „Добри Чинтулов“ са обявени различни  конкурси и дейности  под надслов

„200 години искра любородна“.


5 октомври

В ОУ „Добри Чинтулов“ от месец октомври за поредна учебна  година започват да функционират  Групи за занимания по интереси в съответствие с Наредбата за приобщаващо образование.

Чрез заниманията по интереси се развива интегрирането на ключовите компетентности, възпитанието в ценности, патриотичното, гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното възпитание, насърчаването на иновациите и креативното мислене на учениците.


5 октомври

Международен ден на учителя

Учителят е нашето начало-

от първите черти и колелца

до изгревите, нажежени в бяло,

учителят посоки ни е дал…

Честит празник на всички учители в  ОУ „Добри Чинтулов“ !


За Международния ден на учителя – 5. октомври, учениците от 4. Г клас с класен ръководител Й. Алексиева писаха различни афоризми за учители. 

Честит празник, учители!

Благодарим Ви за всеотдайния труд, за неуморните грижи, за търпението и усилията, за духовното израстване на всички деца!

Бъдете здрави!


4 октомври

Ден за защита на животните

Учениците от 3. А, 3. Б и 3. В клас с класни ръководители Л. Чонова, Р. Кирова и Т. Михалева отбелязаха международния  ден за защита на животните. Решение за отбелязването му е взето през далечната 1931 г. на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

Целта на този  ден е да се привлече вниманието на световната общественост към необходимостта от опазване на средата, която обитават животните, както и към повишаване на активността в тяхна защита. Хуманното отношение към животните е демократична ценност, възпитаваща преди всичко човека в разум, отговорно и толерантно отношение към всичко, съществуващо около него. В света има над 40 000 застрашени вида.

Със загриженост малките ученици изработиха  фигурки от пластилин на най-застрашените от изчезване животни в  света и България.

„За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните“

                                                                                                                             Махатма Ганди


1 октомври

Честит международен ден на възрастните хора! 

   

Учениците от 4. Г клас с кл. ръководител Й. Алексиева пожелават здраве и дълголетие на всички възрастни хора!  

Старостта е естествена част от живота на всеки един човек.

Нека с общи усилия направим така, че тя да бъде изживяна достойно! 

Нека на този ден, в който всички хора по света отдават почит към хората от третата възраст, всеки да направи нещо за поне един възрастен човек – да му помогне да пресече улицата, да напазарува вместо него или просто да поговори.Нека да изразим уважението и обичта си към възрастните хора, да им покажем, че не сме безразлични към тях,  да им дарим усмивка! 

 

Учениците от 4. Г клас  с кл. ръководител Й. Алексиева се включиха в онлайн читателска среща с певицата Прея , която сподели своята любима книга.  Прея прочете откъс от любимата си книга за деца и разказа какво означава четенето за нея.

Десетата Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ се провежда онлайн от 13 септември до 1 октомври включително. 

 Зад инициативата „Известни българи четат на деца” застават известни българи от различни сфери. 

 


30 септември

По повод Европейския ден на езиците и във връзка с двустранното сътрудничество между ОУ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ – ВАРНА и SZKOŁA PODSTAWOWA NR 2 IM. JANA WALEREGO JĘDRZEJEWICZA, в полското училище на 30.09.2021 г. е подредена изложба от снимки, рисунки и информация за нашето училище. През настоящата учебна година и в двете образователни институции  са планирани разнообразни дейности и събития, които са с една обща цел – обмяна на опит в областта на образованието и взаимно споделяне на добри училищни практики, свързани с бъдещето на децата, тяхното успешно образование, развиване на техните способности и реализирането им като добри граждани на Европа и света.

    

     


Световен ден на музиката

„Където думите се провалят, говори музиката.“

                                                                Ханс Кристиан Андерсен

Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и днес се отбелязва в 120 страни. Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване.  А от 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1-ви октомври е обявен за празник на българските музиканти и певци.

Музиката вдъхновява!

Учениците от 3. А, 3. Б и 3. В клас с класни ръководители Л. Чонова, Р. Кирова и Т. Михалева  отбелязаха предстоящия празник с музикалните изпълнения на своите съученици Мирая Великова от 3. А клас и Габриела Костадинова от 3. В клас, отличени с много награди и грамоти на музикалната сцена.

   

Мирая – „Молитва за България“- Международният фестивал Stars of the World – Alexandra Princess Angel -2021 г.

Габриела – „Море, аресах те“ – Детски Пирин фолк -2021 г.

Честит празник на всички, които създават музика и на всички, които я обичат!


26 септември

Второкласниците от ОУ  „Добри Чинтулов“, заедно със своите класни ръководители  Ат. Колева, Г. Сертер,  Т. Димова, Р. Станева, Хр. Ковачева и Т. Германова отбелязаха 135 години от рождението на Ран Босилек.


„Който не знае чужди езици, не познава и родния си

                                                                     Йохан Волфганг фон Гьоте,

                                                                              немски писател, творец и ерудит 

По инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, от 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември.

Представлявани от 47-те държави членки на Съвета на Европа, 800 милиона европейци се насърчават да изучават чужди езици както в училище, така и извън него. 

В ЕС има 24 официални езика, около 60 регионални и малцинствени езика и повече от 175 езика на мигранти. 

Целта на европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие.

Английският е най-изучаваният чужд език в държавите от ЕС, показват данни на Евростат.

Важността на английския като чужд език в ЕС се потвърждава и от лидерството му в почти всички държави.

Европейският ден на езиците е възможност за хората да открият, че

изучаването на езици е забавно и никога не е твърде късно да започнеш.

Многоезичието може да отвори вратата към намиране на работа и нови приключения.

По повод европейския ден на езиците във фоайето на ОУ „Добри Чинтулов“  са изложени два постера. Темата на първия постер е: „So British“. Тук са представени моменти, обичаи и традиции, характерни за британското общество, както и природни забележителности. Темата на втория постер е: „SPORT, MUSIC, CINEMA“. Тук са представени известни спортисти, музиканти и актьори, познати и у нас.  Постерите са изработени от учениците от V, VI и VII клас със съдействието на учителите им по чужди езици Филип Александров и  Димитър Попов.

В чест на празника и ученици от 4. Г, 4. Д и 4. Е клас, с учителя си по английски език Галина Тинчева изгледаха презентация по темата, запознаха се с със страните от европейския съюз, техните столици и подготвиха проектни работи, който представиха в изложба.

Европейският ден на езиците бе отбелязан и в часовете по английски език на 3. А, 3. Г, 3. Д и 3. Е клас с учител Дияна Панова.

Кратки видеа от часовете може да видите тук:

3. А клас- https://www.youtube.com/watch?v=1Jvazks0olM

3. Г класhttps://www.youtube.com/watch?v=S2DqgsG3Qwk

3. Д клас- https://www.youtube.com/watch?v=Cyc7kQQMiAU


21 септември

На 21 септември, учениците от 4.Г клас  с класен ръководител Й.Алексиева отбелязаха международния ден на мира. 

Правата на човека са права за всеки.

„Да подкрепим правата на човека за всички, в името на мира за всички“

                                                                                                                                           Антониу Гутериш


15 септември

Класните ни стаи приветливи

отново срещат ни с „добре дошли“

и забръмчават в утрото щастливи

като роени кошери с пчели.

 

Успешна нова учебна година на всички учители и ученици

от ОУ „Добри Чинтулов“  гр. Варна!


Тържествено откриване на учебната 2021/2022 година

Откриването на новата учебна година в ОУ „Добри Чинтулов“ – Варна се превърна в истински празник на знанието и вярата в успеха.

Дворът на училището отново събра петокласниците – усмихнати и вече уверени в себе си, както и най-малките 148 първокласници, които тръгват по своя път на познанието и с любопитство, и с мъничко тревога.

Тържествената програма започна с поздрав към всички присъстващи, поднесен от ученици от 4. клас с класни ръководители: Ася Николова, Незабравка Събева, Радка Николова, Йоана Алексиева, Миглена Стоянова, Василка Христова. Вълна от емоции предизвикаха знаменосците под ръководството на Бойка Крумова – ст. учител по физическо възпитание и спорт, мажоретният състав с ръководител Мая Костадинова – ст. учител по физическо възпитание и спорт, танцовият състав с ръководител Станислав Атанасов.

                           

Официални гости на тържеството бяха Юлиян Николов – заместник-кмет на район „Младост“, Розета Заркова – старши експерт РУО – Варна, доц. д-р Ивайло Бакалов – председател на Обществения съвет при ОУ „Добри Чинтулов“. С емоционално слово, директорът на училището доц. дпн Веселин Михалев приветства всички ученици, родители и учители. 

                                          

С училищен звънец, със здравец и менче с вода г-н Михалев поведе най-нетърпеливите ученици – първокласниците към украсените класни стаи. 

 Децата минаха под цветната арка със своите учители:

                          1. А клас – кл. ръководител Даниела Георгиева-Бекирова и учител ЦОУД Мария Димова

                          1. Б клас – кл. ръководител Даниела Пармаксъзова и учител ЦОУД Дияна Маринова

                          1. В клас – кл. ръководител Елизабет Влаева и учител ЦОУД Александра Константинова

                          1. Г клас – кл. ръководител Даниела Пигова и учител ЦОУД Светлана Караджова

                          1. Д клас – кл. ръководител Светлана Боянова и учител ЦОУД Десислава Караиванова

                          1. Е клас – кл. ръководител Антоанета Димова и учител ЦОУД Женя Попова

   

                                   

/още снимки в Галерия/


 

Предвид  удължената епидемиологична обстановка на територията на Република България

официалното откриване на новата 2021/2022 учебна година ще се осъществи по следния

ГРАФИК

 


 

Comments are closed.