Новини 2023-2024 година


SHKOLO.BG – електронен дневник 

на  ОУ „Добри Чинтулов“


НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА 116 111 


21 февруари

„Дари детска книжка“

Открили омаята и красотата на българското слово, прочели първата си книжка самостоятелно, въодушевени от постигнатия успех първокласниците от 1.А и 1.Д – клас на ОУ “ Добри Чинтулов “ град Варна, с учители Александра Константинова и Веселина Куртева с желание бързат да споделят радостта си от срещата с чудния свят на книжките, които с вълшебството на думите го правят привлекателен и любим. Всички ученици се включиха в инициативата – Дари детски книжки на хуманитарния център “ От нас зависи “ в подкрепа на деца в нужда от София и Украйна. Възможността да дарят книжка, да осигурят щастливо преживяване и наслада от общуването с нея на деца в нужда ги окрили и направи по-добри.


19 февруари

Левски! Име – знаме, име – титла!

151 години от гибелта на Апостола отбелязаха учениците от випуск 2. клас с класни ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева. За да напомнят за живота и делото му, второкласниците се включиха в различни дейности- рецитал пред гости, работни листи, виртуална разходка, изготвиха проекти, направиха изложба от рисунки с лика му. Проведе се състезанието „Лъвски скок“, в което взеха участие  учениците от всички паралелки.

Поклон, Апостоле!


Петокласниците учат и творят

151 години безсмъртие

Васил Левски – пример, вдъхновение, мъдрост

„Аз съм посветил себе си на отечеството си

още от 61-во (лето) да му служа до смърт и да работя по народната воля.“

 

Левски ни е необходим и днес. Той притежава силата, която ни пази, вдъхновява и съхранява. Паметта за него е жива. Защото само народ с история е народ с бъдеще.Делото на Апостола на свободата продължава да ни вълнува. Стихотворението, посветено на Левски, е написано с много любов и преклонение пред неговата личност от Ивена Хараламбиева (5. в клас) от групата за занимания по интереси „Езикова работилница“ с ръководител Росица Русева – старши учител по български език и литература.

 

Когато ти прескочи рова страшен

като лъв голям и страшен,

всички казаха така:

ти, Апостоле, сега

ще предвождаш нашата войска,

ще разпалиш ни сърцата,

ще излезем от селата,

знамената ще развеем,

свободата си ще вземем

от османците бунтовни

ние, българите войни.

 

 „Времето е в нас и ние сме във времето;

то нас обръща и ние него обръщаме.“


18 февруари

 „Направи и изпрати мартенички на най-малките герои и семействата им“ 

Баба Марта бързала, мартенички вързала бели и червени, да растат децата здрави и засмени! Да пожелаят здраве и радост, учениците от 1.Д клас на ОУ  „Добри Чинтулов“, град Варна, с учител Веселина Куртева изработиха красиви мартенички и се включиха в инициативата “ Направи и изпрати мартенички на най-малките герои и семействата им“ в подкрепа на недоносените бебета. С усмивка, обич и добро сърце нека се подкрепяме и подаваме ръце!

Децата получиха благодарствено писмо и сертификат за доброволчество . 


17 февруари

РАБОТА ПО ПРОЕКТ: „МОИТЕ ЛЮБИМИ РАСТЕНИЯ“ – II А КЛАС 🍀🍂🍃🍁🎋🌾

     Учениците от 2.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева научиха много нови и любопитни факти за красивия свят на природата, за нейните вълшебства, тайни и целебни свойства.

    Младите природолюбители имаха задача да потърсят информация за любими растения и да им направият визитни картички с информация за това кога цъфтят, къде се срещат, коя част от тях се използва и какво лекуват. Работата им бе съпроводена с много старание и ентусиазъм.

    Проектът „Моите любими растения“ постигна основната си цел – провокира интереса на децата към красотата на природата и остави у учениците незабравими спомени за ученето като откривателство и приключение.


Състезание „Лъвски скок“

На 15.02. се проведе състезание „Лъвски скок“ по повод 151 години от гибелта на Васил Левски. Участие взеха учениците от випуск четвърти клас с ръководители Йонко Пенев и Женя Тодорова-учители по ФВС.

Най-добре представилите се получиха грамоти.


16 февруари

Международен ден на доброто

По случай 17 февруари – Международен Ден на доброто, учениците от 1.Е клас с помощта на свооята учителка от ЦОУД  – Л. Димова изработиха 3D картички. След това с най-прекрасни пожелания  си ги размениха помежду си. По този начин те осъзнават, че доброто не зависи от външните ни белези, а от вътрешните такива.

 

15 февруари

Тържествен час на класа

На 14.02. учениците от випуск трети клас с класни ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова, Антоанета Димова проведоха тържествен час на класа, посветен на Апостола на свободата.

Учениците изгледаха презентация за живота и делото на Васил Левски, разказаха интересни факти, работиха върху работни листи, нарисуваха портрети и за финал изпълниха любимата си песен от втори клас – Песен за Апостола.

   


Почит и памет, Апостоле!

Възпоменателен час, посветен на 151 години от гибелта на Васил Иванов Кунчев – Левски! Великият син на Карлово и България, обрекъл себе си, за да спечели цял народ! 

В поредица уроци, учениците 2.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева си припомниха за делото на Апостола на българската свобода. Васил Левски е една от малкото личности в българската история, която вече 151 години остава идеал и вдъхновение за всички ни.


Вдъхновени от ценностите на Апостола, учениците от 2.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева гостуваха на малките чинтуловчета от 1.А клас с класен ръководител Стоянка Михова.

Второкласниците разказаха интересни факти от живота и делото на Левски.

Малките първолаци никак не отстъпиха по любознателност на гостите и заедно запяха песента за Апостола.


Поклон, Апостоле!

В навечерието на 151 години от гибелта на Васил Левски,  най-малките ученици заедно със своите класни ръководители   Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова, и Д. Иванова

проведоха тържествен час на класа.

Първокласниците гледаха презентации за живота и делото на Апостола, научиха интересни факти от славния му живот, слушаха с интерес разкази, песни и стихове посветени на великия българин.Оцветиха картички с образа му, изработиха табла, направиха виртуална разходка

в къщата  – музей на Левски.

 

Апостоле, от теб се учим всички.

Апостоле, ти пример си за нас.


Учениците от 1.Е клас с учител ЦОУД Людмила Димова почетоха гибелта на Апостола на свободата като старателно оцветиха лика на Левски и родната му къща.


14 февруари 

„Saint Valentine“- четвърти eTwinning проект на училищната библиотека

Учениците от випуск шести клас с ръководител Филип Александров– учител по АЕ се включиха в размяна на картички за Свети Валентин с ученици от Германия, Португалия,Франция, Испания, Словения, Полша, Естония, Турция ,Румъния и Хърватия.

Проектът се осъществи със съдействието на училищния библиотекар Гергана Джунева.


13 февруари

Кинопрожекция

Учениците от 7.А клас с ръководители Александра Василева- старши учител БЗО,Силвия Савова- зам.директор АСД, Мария Иванова-старши учител по география и Стоян Стоянов-педагогически съветник присъстваха на предпремиерната прожекция на филма „Киберпрестъпност“. Филмът е на режисьора Атанас Михайлов и е съвместна продукция на Киноакадемия за таланти и ГДБОП, с основен партньор кампанията „Пази детето“. Основната му тема е киберпрестъпността насочена към деца и подрастващи, в него се разглеждат обичайни ситуации от онлайн ежедневието на младежите, в които деца на различни взрасти могат лесно да станат жертва на различен вид кибер опасности. Официални гости на събитието бяха Благомир Коцев-кмет на община Варна, д-р Ирена Радева-началник на РУО-Варна и Явор Колев– експерт от ГДБОП.


УЧЕБЕН ПРОЕКТ ПО ФИЗИКА И АСТРОНОМИЯ

 

„Електричество и безопасност“

Випуск 7. клас

Ръководител: Мария Пъшева – преподавател по физика и астрономия

        Във връзка с обучението по Физика и астронимия в седми  клас, учениците представиха своите проекти на следните теми:

Действие на електричния ток върху човешкия организъм“

„Първа помощ при токов удар „

„Десет правила за безопасно използване на електричеството в нашия дом“

„Късо съединение“ 

„Как да пестим електроенергия“

 

       Електричеството е наш верен помощник в работата и в ежедневието, но става опасно за човешкия живот, ако се борави с него неправилно и небрежно. За съжаление от година на година се повтарят инциденти с деца, свързани с токови наранявания, поради непознаването на опасностите им. За да се избегнат наранявания, трябва стриктно да се спазват  изискванията за безопасност и правилата за работа с електроуреди.

       Седмокласниците представиха какво е действието на електричния ток върху човешкия организъм – големина на тока, време за действието му, път на тока, електрично съпротивление на човешкото тяло.

       Учениците проучиха и представиха кои са основните изисквания за безопасна работа с битови електроуреди и ги систематизираха като десет правила. Показаха и демонстрираха какво да правим ако ни удари ток и сме в съзнание. Как да окажем първа долекарска помощ при токов удар.

       Седмокласниците представиха и проект на тема „Как да пестим електроенергия“ . Дискутираха как в ежедневието си можем да намалим разхода на електроенергия.

        Учениците проявиха голям интерес, инициативност, съобразителност, креативност, творчество,  изобретателност, екипна работа.  Обогатиха  знанията си по Физика и астрономия, раздел Електричен ток.

                 


9 февруари

Онлайн среща с автор

Учениците от 1 А клас с ръководител ст. учител Александра Константинова съвместно с училищния библиотекар Гергана Джунева се включиха в онлайн среща с детската писателка Надежда Христова . Тя им представи новата си детска книжка “ Скритото съкровище“. Първокласниците слушаха с интерес и сами създадоха свои книжки с цветни истории.


8 февруари

Учебни проекти по английски език

Випуск 4. клас

През месеците януари – февруари 2024 година учениците от випуск 4 клас, с ръководител старши учител Галина Тинчева, работиха по следните интерактивни класни проекти ,,ANIMAL HABITATS AND DIET“, в който проучват и разказват за местообитанието, хранителните предпочитания и характеристики на дивите животни и проекта ,,A HEALTHY LIFE” , който насърчава учениците да разберат важността на здравословния начин на живот.

Проектно-базираното обучение в 4. клас по английски език е иновативен метод, който активира учениците чрез реални проекти и сценарии, насочени към приложение на езиковите умения в реален контекст. Този подход не само развива езиковите умения като граматика, лексика и разбиране на текст, но и подпомага развитието на комуникативни и социални умения.

В рамките на този тип обучение, учениците  участваха в различните етапи на учебните проекти, като събиране на информация, изследване, анализ и представяне на резултатите пред класа, подготовка на изложба с книжки и постери.

Този метод не само подобрява езиковите умения, но и насърчава критичното мислене, проблемното решаване и творческото изразяване. Така обучението не само става по-ефективно, но и по-забавно и стимулиращо за учениците.


6 февруари

Международен ден за безопасен ИНТЕРНЕТ

         6 февруари 2024 г. е  Международният ден за безопасен ИНТЕРНЕТ, провежда се за 21-ва поредна година. В отбелязването му се включват над 140 държави от всички континенти, включително и България, а целта му е да привлече вниманието на децата към темата за безопасното и позитивно ползване на интернет. По повод този ден под ръководството на учителите  г-жа Инджисел Мехмед и г-н Георги Андреев петокласниците в часа по КМИТ отделиха време да припомнят правилата за безопасна работа в интернет пространството и разгледаха полезни сайтове, в които са споделени опасностите и правилата за безопасно търсене на информация в глобалната мрежа.

Мрежата е ежедневна среда за общуване, учене, работа и развлечение, а децата от все по-ранна възраст използват технологиите онлайн. Колкото по-запознати са с опасностите, толкова по-подготвени ще бъдат. Всички ученици от прогимназиален етап в часа на класа разгледаха презентация на тема Сърфирай безопасно в интернет и бяха насочени от класните си ръководители за сайтове, в които могат да намерят още полезна информация за опасностите, които се крият докато се забавляват и сърфират в интернет пространството.

 

ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ ЗА БЕЗОПАСНО СЪРФИРАНЕ В ИНТЕРНЕТ:

https://www.safenet.bg/

https://www.cybercrime.bg/

https://www.az-deteto.bg/safe/


5 февруари

График за провеждане  на изпит за определяне на срочна оценка по учебните предмети от учебния план на IV е клас на  ученик от IV е клас в дневна форма на обучение в ОУ „Добри Чинтулов“-Варна през учебната 2023/2024 г.

График за провеждане  на изпит за определяне на срочна оценка по учебните предмети от учебния план на VII г клас на  ученик от VII г клас в дневна форма на обучение в ОУ „Добри Чинтулов“-Варна през учебната 2023/2024 г.

 


31 януари

170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ

Стефан Стамболов, наричан от европейски политици и журналисти Българският Бисмарк, е роден на 31 януари 1854 г. във Велико Търново. Ярка и противоречива историческа личност с будна гражданска позиция, общественик, бунтовник, публицист и стихотворец, политик и държавник „с твърда ръка“, краен русофоб, националист, модернизатор.

За седем години начело на българското правителство Стамболов превръща България от турска провинция в модерна европейска държава. Провежданата от него държавна политика води до бурен икономически растеж и подем на българското образование и култура. Чрез политиката си Стамболов налага политически курс, който издига България в първа регионална сила и гарантира нейното превръщане в европейски политически фактор.

 

Разгледайте дигиталната страница,

посветена на 170 годишнината от рождението на Стефан Стамболов, изработена от Наталия Борисова, старши учител по история и цивилизации и ученици от випуск 6. клас: 

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/stambolov170

Словото на Стамболов:

„Не трябва да се освобождава никой народ;

народите трябва да се освободят сами или да загинат.“ 

„Малките свои честолюбия и разлики на мнения да оставиме настрана и да пожертваме пред олтара на Отечеството си!“

„Ако трябва да умрем, всички ще умрем

 под развалините на България!“ 

„Предателите на Отечеството не заслужават милост.“

„И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва,

но ще изтегля България!“ 

Не щеме ний богатство,

не щеме ни пари,

искаме свобода

с човешки правдини.


30 януари 

График за обучение от разстояние в електронна среда за учениците от начален и прогимназиален етап за периода: 31.01-02.02.2024 г.

 


29 януари

Онлайн среща с Надежда Христова, автор на

“Скритото съкровище и други приказки”

Учениците от 1.Б клас с учител ЦОУД Дияна Маринова се срещнаха с детската писателка и участваха в интерактивно представяне на най-новата й книга. Първокласниците се включиха в пресъздаването на една от творбите и създадоха свои приказни истории.

Срещата се организира със съдействието на училищния библиотекар Гергана Джунева.


26 януари

Ние и животните

Класният проект на първокласниците е посветен на животните. Работата по него им дава възможност да се запознаят с различни моменти от живота на разнообразния животински свят и да обогатят знанията си  за видовете животни и начинът им на живот. С желание споделят интересни истории с домашните си любимци  и грижите, които полагат за тях.

Работата е част от дейностите на училището във връзка с проект ,,Чинтуловци – Европейски умения и активно участие за чисто бъдеще“ по програма ,,Еразъм+“, КД1.


24 януари

Международен ден на ръкописното писмо

Учениците от 2.А клас отбелязаха 23 януари- Денят на ръкописното писмо. Чинтуловчетата преписваха част  от баснята „Гълъбицата и мравката“ от Жан дьо Лафонтен, посветена на добротата. Постараха се да направят и илюстрации по текста, които се получиха много добре. 


23януари

Единадесето национално състезание

по английски език „ PEARSON COMPETITION

На 22 януари 2024 г. в ОУ ,,Добри Чинтулов” се проведе вътрешноучилищен кръг от състезание по английски език, в което взеха участие 115 ученици от трети до седми клас. Състезанието е предназначено за всички ученици, които изучават английски език в училищата-членове на Общността „Пиърсън училища в България”. То цели да запознае учениците със специфики от формата на международните изпити на Pearson и да развивие нагласа и умения за полагането им. Всички участници в състезанието ще получат сертификат за участие, а тези с най-високи резултати ще бъдат удостоени с предметни награди.

Кръгове и нива

Състезанието се провежда в два кръга: вътрешноучилищен и национален. И в двата кръга участниците правят тест по английски език по формата на Pearson International Certificate.

PTE Young Learners (подходящ за ученици от начален и прогимназиален курс): Firstwords, Springboard, Quickmarch, Breakthrough (нива от pre A1 до А2 CEF).

Етапи на състезанието

Дата на провеждане

Провеждане на Вътрешноучилищен кръг

22 – 28.01.2024 г.

Обявяване на резултатите от Вътрешноучилищен кръг

4.03.2024 г.

Потвърждаване на участие за допуснатите до Национален кръг

11.03.2024 г.

Провеждане на Национален кръг

23.03.2024 г.

Обявяване на резултати от Национален кръг

8.04.2024 г.

Награждаване на победителите и техните учители – официална церемония

27.04.2024 г.


21 януари

Ден на прегръдката

На 21 януари целият свят празнува един от най-необичайните празници – Световен Ден на прегръдката (International Hug Day).

Той е основан в САЩ през 1986 г.,а след това бързо се разпространява по целият свят.

Според традицията на празника, на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки на всички.

Въпреки младата възраст на този празник, днес е трудно да се намери неговият автор, но се смята, че не случайно е избрана тази дата. Пастор Заборни я посочва, защото се пада между  новогодишните празници и Свети Валентин – деня на любовта, отбелязван на 14 февруари. Около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастора на този ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек, за да изразят радост и благодарност един към друг и подобрят настроението си.

Малките ученици от 1. А, 1. Б, 1. В, 1. Г и 1. Д клас с класни ръководители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова, и Д. Иванова отбелязаха международния ден като подариха прегръдка на своите съученици.

В следобедните часове заедно със своите учители ЦОУД  Ал. Константинова, Д. Маринова, И. Суванджиева, Св. Караджова и В. Куртева

оцветиха малки книжки и рисунки, изработиха табло.

  Учениците обещаха, че  вкъщи ще прегърнат мама и тате и така ще изразят своите най-искрени и топли чувства към тях, освен към своите приятели.


Г-жа Людмила Димова /учител ЦОУД/  и нейните възпитаници от 1.Е клас отбелязаха Денят на прегръдката, като сътвориха цветни книжки, съдържаща видовете прегръдки. 


С изработването на малка книжка, учениците от 2.А клас отбелязаха 21 януари – Международен ден на прегръдката

Според една легенда, по време на приятелската прегръдка хората обменят душевна топлина.

 


18 януари

18 януари- Световен ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

Учениците от 2. А клас го отбелязаха подобаващо като пяха зимни песни и рисуваха весели снежковци. 


17 януари

УЧЕБЕНИ ПРОЕКТИ  ПО ТЕХНОЛОГИИ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

     Учениците от 5. и 6.клас представиха своите оригинални изпълнения на зададените им проекти на тема ,,Кукла в национален костюм“ и техническо устройство за преобразуване на енергия

  ,, Морски фар“.

Децата от двата випуска се включиха с огромен ентусиазъм и демонстрираха своите оригинални идеи, разнообразни приложни  и технически умения , фантазия и креативност. Получените чудесни модели затвърдиха и обогатиха техните знания и практически умения по темите изучавани в учебните часове.

Ръководител: старши учител Грета Кирова- преподавател по Технологии и предприемачество


Зима

През долчини, през била
Баба Зима е дошла.
Ех, че време! Ех, че сняг!
Ех, че весел вик и бяг!

Зимата е един от любимите сезони на учениците от 1.Б клас. Затова те с желание и голямо удоволствие творят и пресъздават нейната красота в часовете за занимания по интереси под ръководството на г- жа Дияна Маринова –учител ЦОУД.


16 януари

ИНТЕРАКТИВЕН УЧЕБЕН ПРОЕКТ ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

 „Електрически вериги“

„Модел на атома“

Випуск 6. клас

Ръководители: Мария Пъшева  и Александра Василева – преподаватели по Човекът и природата

 Във връзка с обучението по Човекът и природата в шести клас, учениците представиха своите проекти на тема „Електрически вериги“ и Планетарен модел на атома.

Учениците практически демонстрираха  знанията си, че един или няколко консуматора на ток, свързани чрез проводници към източник на ток, образуват електрическа верига. Електрическите вериги бяха свързани и с прекъсвачи, чрез които  могат  лесно да бъдат включвани и изключвани.

Шестокласниците представиха и модел на атома.

От проектите се вижда атомното ядро състоящо се от положително заредени протони и обикалящите около него отрицателно заредени електрони.

Учениците са съобразили, че атомът е електронеутрален, като са изготвили проектите с равенство на брой протони и брой електрони.

Шестокласниците проявиха голям интерес, инициативност, съобразителност, креативност, творчество,  изобретателност, екипна и индивидуална работа.  Практически обогатиха знанията си по Човекът и природата, раздел Физични явления.


11 януари-

Международен ден на думата “БЛАГОДАРЯ“

„Благодаря“ е повече от дума. „Благодаря“ е отношение, топлина и обич. Това е и една от най-хубавите думи в нашия речник, означава

„дарявам благо, добрина, добро“.

11 януари, е най-любезният ден в годината, защото много страни по света празнуват вълшебната дума „благодаря“. Инициатори са ЮНЕСКО и ООН и се отбелязва от 1994 година. А целта е да  се напомня на жителите на планетата високата стойност на учтивостта, добрите нрави и умението да изкажеш на другите благодарност за добрите им дела.

 Малките ученици от 1. А, 1. Б, 1. В, 1. Г и 1. Д клас с класни ръководители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова и Д. Иванова нарисуваха красиви картички и сами  написаха и оцветиха вълшебната дума. Говориха за това кога трябва да казваме „Благодаря“. Изразиха благодарност към своите родители, приятели и учители.


Международен ден на думата „Благодаря“ с учениците от  1.В клас с учител ЦОУД Искра Суванджиева


9 януари

„Опознай Родината, за да я обикнеш!“

 

Д-р Кръстьо Кръстев за Алеко Константинов

У човека: приветливост, сърдечност, весела… блага дума, съчетана с мила рязкост… и най-сетне прекалена скромност,

 зад която изничаше неговата страшна гордост…

У писателя: непосредственост, обич към човека, към бедния

 и простия брат…

У общественика: кристална чистота на помислите

 и стремленията… смелост, готовност за жертва…

 

Интерактивен учебен проект на тема

„Алеко Константинов – щастливият пътешественик“,

https://rossitsaruseva.wixsite.com/aleko-konstantinov

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература,

и учениците от V в клас.

„А идеали трябват…“

На 13 януари (стар стил 1 януари) отбелязваме 161 години от рождението на Алеко Константинов – познат на цяла България като Щастливеца. Интелектуалец, писател, публицист, юрист, демократ, общественик, естет, пътешественик, планинар, почитател на природата и природосъобразния начин на живот, Щастливеца има огромни заслуги за оформянето на социално-обществените вкусове на българската общност след Освобождението. Той е един от малцината, които рисуват най-изкусните словесни образи на българската природа.По инициатива на Алеко се създава първото туристическо дружество в България – поставя началото на организирания туризъм с изкачването на Черни връх на 27 август 1894 г. И днес неговите разкази, пътеписи и герои продължават да вълнуват всеки българин, а фейлетоните му звучат със същата въздействаща сила. Въпреки критиката към типичните балкански черти на българина творецът силно вярва в светлото бъдеще на родината си.

„Има бъдеще нашата хубава България!“


8 януари

 УЧЕБЕН ПРОЕКТ „ПРИКАЗЕН ДВОРЕЦ“

  3. г  клас

РЪКОВОДИТЕЛ: Даниела Пигова, старши учител в начален етап

В приказките има много аромати, вкусове, движения, усещания, звуци, чувства и те могат да оживеят.Творческотовъображение на децата бе провокирано със задачата приказката да „оживее“ .Затова децата от 3.г клас  построиха някои от забележителните сгради от приказките. Как изглежда кулата на Рапунцел? Как изглежда  замъкът от „Спящата красавица“ ?Как да представят вътрешното и външното пространството , архитектурната среда на приказна сграда?  

Сръчните ръчички изработиха различни картонени конструкции, с много елементи в необикновена приказна среда.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Ръководството на ОУ „Добри Чинтулов“ уведомява всички ученици, родители и заинтересовани лица, че същинските строително-монтажни дейности  предвидени по Механизма за възстановяване и устойчивост BG-RRP-1.012 „Изграждане на нови сгради на училища и детски градини“- Национален план за възстановяване и устойчивост ще започнат не по-рано от лятната ваканция и няма да се наложи местене на ученици в други образователни институции.

От ръковоството


5 януари

ИНТЕРАКТИВЕН УЧЕБЕН ПРОЕКТ ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

 „КОСМОС“

 Випуск 5. клас

Ръководител: Мария Пъшева

Необятният Космос е тема, която се посреща с изключително голям  интерес от петокласниците. Човекът винаги си е задавал въпроси за Космоса и е мечтаел да го опознае и покори. 

Учениците от випуск 5. клас създадоха малки учебни проекти, свързани със следните тематични направления:

  • Първи космически изследвания

  • Ракети и совалки

  • Изкуствени спътници, станции и сонди

  • Вселена

  • Слънчевата система

  • Планетите от Слънчевата система

Учениците проявиха любознателност, креативност, творчество и  изобретателност. Обогатиха знанията си по астрономия чрез откриване на любопитни факти, тематично структуриране, индивидуална и екипна работа.


4 януари

ИНТЕРАКТИВЕН УЧЕБЕН ПРОЕКТ „ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ“

ВИПУСК 5. КЛАС

РЪКОВОДИТЕЛ: Наталия Борисова, старши учител по история и цивилизации

Историята на Стария свят винаги се посреща с интерес от петокласниците. Най-дълбоките пластове на историята крият много провокативни въпроси, които децата започват да си задават и да откриват света:

Как са възникнали държавите? Нима земеделието е едно от най-великите открития на човека!? Какво се е случвало по нашите земи преди да се създаде България? Защо Варненският некропол е обект със световно значение? Какво ли има в загадъчните пирамиди на египетските фараони? А в гробницата на Тутанкамон? Защо Библията е най-разпространяваната книга за всички времена? Защо градините на Семирамида са „висящи“? Как са измислени буквите? Коя е първата библиотека в света? Как са изобретени часовникът, колелото, тухлите, парите, козметиката?…

Чрез изследователската си дейност петокласниците търсят отговорите на тези въпроси в проект „Древните цивилизации“. С организирана групова и индивидуална работа чрез възможностите на виртуалната класна стая, учениците намират отговорите в необятното информационно пространство на интернет. Ученическото творчество отново прояви своята оригиналност в изработените макети, книжки, постери, презентации.

Разгледайте нашата дигитална изложба тук:

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/ancientciviliz23


3 януари

„Само онзи, който е свободен, само той може

 да се нарече човек в пълния смисъл на думата.“

Интерактивен учебен проект на тема

„Един герой, революционер и поет“,

https://rossitsaruseva.wixsite.com/hristo-botev

разработен от Росица Русева – старши учител

по български език и литература, и учениците от V в клас.

Тази година на 6 януари отбелязваме 176 години

от рождението на Христо Ботев – поет, журналист, издател, революционер, деец на българското националноосвободително движение. Петокласниците създадоха видео и презентации, разказващи вълнуващата история за живота и героичното дело на Христо Ботев.

Ботев е във времето, той е горд син на епохата си.

Краткият му живот е белязан с драматични събития и обрати, публицистичното му творчество е неголямо,но забележително. Поезията му (20 стихотворения) е неделима част от целия му пламенен образ.

Дълбок поклон!


2 януари

Проект по английски език

Учениците от випуск 5.клас изработиха сполучливи макети на своя дом или стая по възложената им задача за домашна работа- проект по урок „ 3d My house, my room“ от учебника по английски език за 5.клас LIVE BEAT FOR BULGARIA STUDENTS’ BOOK 5TH GRADE.

Учениците от випуск 6.клас изработиха макети на известни забележителности и паметници по света по възложената им задача за домашна работа- проект по урок „3d Famous monuments“ от учебника по английски език за 6.клас LIVE BEAT FOR BULGARIA STUDENTS’ BOOK 6TH GRADE.

Учениците и от двата випуска проявиха креативност и изобретателност и се справиха успешно при изпълнението на възложената им задача, създавайки впечатлителни проекти-макети.

Ръководител на проекта: Филип Александров, учител по английски езикРаботилница на джуджета

Последният ден преди коледната ваканция учениците от 1.Е клас, заедно със своята учителка – ЦОУД  г-жа Людмила Димова превърнаха класната си стая в работилница на джуджета. С много плам и старание те изработиха коледни свещници за подарък на своите родители.


Куклен театър

Учениците от 4.д и 4.е клас с ръководители Христина Ковачева, Ваня Балушева и Грациела Йорданова посетиха постановката „Приказна Коледа“ в Държавен куклен театър – гр. Варна и бяха запленени от чудесата, които се случваха на вълшебно украсената сцена.


Коледните късмети на 6. в клас

С много настроение и сговор учениците от 6. в клас с класен ръководител Наталия Борисова изработиха и размениха своите коледни късмети. Под надслова От приятел за приятел децата си пожелаха здраве, успехи в училище, безценни приятелства, незабравими пътешествия, напомниха за непреходните ценности – да бъдем добри, да бъдем честни, да си бъдем верни, да си помагаме, да се трудим неуморно, да не забравяме силата на искрената усмивка, да търсим пътя към обичта и разбирателството и…,разбира се, не забравиха да нарекат парата на един от тях, за да бъде берекетът и благоденствието в предстоящата нова година.

С материалите, осигурени от Родителския актив, всеки отнесе у дома една играчка за елхата, заредена с благослов от приятел, която в празничните дни да му напомня за всеки от нас.

Споделете нашата емоция и пожелание до всички вас тук:

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/cristmas

СВЕТЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!


Коледен концерт

Вълшебна Коледа за всички

https://rossitsaruseva.wixsite.com/merrychristmas

Коледа е! А Коледа е истинско вълшебство. Онова време от годината, когато светът се променя. Коледа е чувство – на доброта, обич, топлина, на сплотеност, на уют, на радост, на надежда, на щастие и любов. Коледа е очакването да се сбъдне твоето чудо. Коледа е празник за сърцето. Коледа е магия, смях и мили думи, топли мигове и жестове към любимите хора. Коледен дух внесе и празничният концерт, в който учениците от групите за занимания по интереси показаха своя поетичен, артистичен, музикален и танцувален талант.

Има поверие, че в коледната нощ небето се отваря и човек, каквото и да си пожелае, ще му се сбъдне.

Нека коледната магия се запази

за по-дълго в сърцата ни!


22 декември 

„Подари мъничко вълшебство в подкрепа на

недоносениете деца и техните семейства“ 

Да даряваш с вяра и надежда, да помагаш, да подкрепяш с обич, доброта е най-прекрасно на света! Развълнувани и изпълнени с желание да помогнат учениците от I.д клас на ОУ“Добри Чинтулов“ град Варна с учител Веселина Куртева се включват в инициативата на Фондацията за подкрепа на недоносени бебета с изработени от тях коледни картички под наслов

„С грижа за всяко бебе“. Да бъдем добри и да помагаме!

  В знак на признателност те получиха сертификат от фондацията.

     

Празник на математиката

С много настроение, песни, танци и игри премина празникът на Математиката в първи клас.

Учениците показаха  знания за цифрите и техните числа, за геометрични фигури, много съобразителност и екипност в отборните игри. Наградите за добрите математици  донесе Дядо Коледа


21 декември

Размяна на коледни картични

По случай Коледните и Новогодишни празници учениците от 1.Е и 2.Д си размениха поздравителни картички. В присъствието на своите ръководители Людмила Димова /учител ЦОУД/ и Василка Христова, учениците пяха и любими коледни песни.


Учениците от 4.В клас с класен ръководител Милена Михалева  размениха коледни картички с ученици от СОУ „Климент Охридски“, гр.Аксаково


20 декември

Коледен театър

На 18.12.2023г. Държавен куклен театър „Дора Габе“ гр. Добрич гостува на учениците от випуск 2.клас. Радостни емоции и коледен дух оживяха в актовата зала на училището. Учениците бяха изненадани и от посещението на Дядо Коледа, който се отби при тях, за да види усмивките по лицата и радостта в очите им в очакване на Коледните празници.


На 18. декември учениците от трети клас бяха зрители на театралната постановка „Търси се приятел“. Гостува ни Държавният куклен театър „Дора Габе“, гр. Добрич.

Учениците гледаха с голям интерес. В края на представлението децата танцуваха заедно с актьорите. Те харесаха преживяването и това пролича от усмивките и аплодисментите им.

След представлението Дядо Коледа посети всеки един от класовете и поздрави третокласниците за предстоящите коледни празници. Учениците го сурвакаха и му благодариха.


Коледа за баба

Учениците от ОУ “Добри Чинтулов”  активно и задружно за трета поредна година се включиха в кампанията „Коледа за баба“ и изработиха над 300 картички, с  които ще зарадват възрастни хора, настанени в хосписи.


ПОКАНА ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР


19 декември

Коледни вълшебства

В очакване на Коледа

https://rossitsaruseva.wixsite.com/koleda-koleda

Коледа е време, в което си припомняме, че най-ценните подаръци са усмивките, топлите прегръдки, моментите с близки хора. Това е празникът, който дава най-много топлина и уют в дома и семейството. Вълнуваща коледна среща събра учениците от 1. б и 5. в клас с класни ръководители Теменужка Михалева и Росица Русева. Петокласниците представиха пиесата „Коледни вълшебства“, написана от Ивена Хараламбиева. Всички пяха, рецитираха и танцуваха. За учениците от 5. в клас имаше коледна изненада, която допълни празничната атмосфера.

Вълшебна да е!


15 декември

Клуб „Чинтуловчета“

Емоционален творчески месец декември за учениците от група за занимания по интереси – 

клуб „Чинтуловчета“, водени от своя ръководител г-жа Йоана Алексиева

Сред смях, коледни песни, индивидуална и екипна работа, учениците от 2.А клас сътвориха чудесни коледни творения, с които украсиха своята класна стая, както и домовете си. 🌺


14 декември 

„Млад прородолюбител“

Учениците от  1.Е клас направиха своите първи хербарии. С голямо желание подготвиха нужните природни материали и заедно с г-жа  Людмила Димова-ръководител на групата се радват на постигнатия резултат.


 13 декември

Протоколи от Национално състезание по Компютърно моделиране за 3. и 4. клас – Общински кръг, проведено на 8.12.2023 г.

 


 

12 декември

Фабрика за коледни вълшебства

https://rossitsaruseva.wixsite.com/christmasmagic

Един от най-чаканите и вълнуващи моменти от годината, когато вълшебството приема силата на закон, полита с шейната към нас, за да ни подари уют, топлина и надежда. Магията на коледния дух завладя учениците от 1. б и 5. в клас с класни ръководители Теменужка Михалева, Дияна Маринова и Росица Русева, които се потопиха в чудния коледен свят на работилницата „Фабрика за коледни вълшебства“. В пощенския офис на Дядо Коледа децата изработиха коледни картички и пликове за писма, в коледното художествено ателие нарисуваха коледни картини, а в канелената кухня приготвиха коледни меденки, които разточиха, изрязаха и декорираха. Всичко бе съпроводено с много усмивки

и истинско коледно настроение.

Вълшебна Коледа! 


 11 декември

„По Коледа стават чудни приятелства“

С наближаването на най-светлия празник  Коледа, сърцата на децата от 2.А клас, техните родители и класният им ръководител г-жа Йоана Алексиева са изпълнени с ентусиазъм и творчески идеи. С огромно желание се включиха в инициатива за размяна на коледни картички, изработени от самите тях, с деца на тяхната възраст от друг град. Нарекоха своята инициатива

„По Коледа стават чудни приятелства“. 

Второкласниците от ОУ „Добри Чинтулов“ гр. Варна  си размениха картички с ученици от 2.А клас на ОУ „Димитър Петров“ гр. Сливен с класен ръководител Павлина Георгиева.

Удоволствието и изненадата да получиш писмо в плик, адресиран лично до теб и то преди Коледа, се оказа несравнимо преживяване за учениците. Емоцията на децата бе неописуема-държаха в ръцете си “живо” писмо, от което вече сякаш сме отвикнали. Децата изразиха желание да продължат с тази кореспонденция и след Коледа, което заслужава нашите поздравления! 🎄


8 декември 

Клуб „Пея, играя и творя“

Учениците от група за занимания по интереси клуб „Пея, играя и творя“ с ръководител Милена Михалева изработиха коли от стари и ненужни пластмасови бутилки и капачки, които след това подариха на първокласниците.


  6 декември

Никулден

   

На 6 декември според народната традиция празнуваме Никулден.Учениците от 1. A, 1. Б, 1. В, 1. Г, 1. Д, 1. Е  класове с техните класни ръководители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова, Д. Иванова и З. Феттова  изработиха пъстри рибки и изгледаха презентация за празника на Св. Николай Чудотворец – закрилник на рибарите, моряците, банкерите.


24 ноември

Рисуване на нейрографика със сертифицирания педагог Ирена Райкова

             

Учениците от 3. В клас се включиха в онлайн среща с г-жа Ирена Райкова, научиха какво е нейрографика и създадоха първите си творби.

Нарисуваха мислите и постиженията си, формулираха желанията и целите си.

Занятието се проведе под ръководството на

Женя Димитрова- зам. директор и Гергана Джунева- училищен библиотекар.


22 ноември

Учениците от 1.А клас и 2.А клас с ръководители Александра Константинова и Йоана Алексиева отбелязаха

110 години от рождението на Асен Босев – „Големият поет с детска душа“.

В библиотеката на училището с любезното съдействие на Гергана Джунева  се запознаха с  неговата биография и творчество. Заедно четоха негови гатанки и стихове.


Ден на християнското семейство

По повод Деня на християнското семейство учениците от 4.е клас с кл.ръководител г-жа Т. Германова се подготвиха за празника, като изработиха родословно дърво на своите семейства. Познавайки традициите и обичаите, свързани с българските семейства и празника Въведение Богородично, четвъртокласниците знаят, че почитането на  хляба е от изключително значение за народа ни. 

Тъй като народната мъдрост гласи, че „НЯМА ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА“ ентусиазираните четвъртокласници замесиха своите първи обредни хлябове, посещавайки православния храм „Свети Архангел Михаил“ – гр. Варна със съдействието на г-жа Ю. Христова от ОДК – гр. Варна и техните отзивчиви родители.

Запалиха свещички за здраве за себе си и своите близки.

За празника учениците от 4.е клас изпълниха песни и се почерпиха и с празнична погача.

И нека не забравяме, че българското семейство и днес е храм, в който трябва да се учим на добро!


Днес е Денят на християнското семейство.

Това е един от 12-е големи християнски празници, чествани  от православната църква. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

  По повод празника третокласниците с кл. ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова приготвиха картички и писма, с които да поздравят своите най- скъпи близки- родителите и братята и сестрите. Те пожелаха любов, здраве, уважение, сплотеност, сила, вяра и мъдрост на членовете на семействата.

     


21 ноември – Ден на християнското семейство

Сърдечни пожелания от випуск 2.клас за здраве, обич, сговор и щастие на всяко българско семейство!


  21 ноември –

Световен ден на поздравите

21 ноември е честван като Световен ден на поздравите за първи път през 1973 година. Тогава той е своеобразен отговор на военния конфликт между Египет и Израел.

Инициативата е на Майкъл и Брайън Маккормик от щата Небраска, които смятат, че така ще покажат безумието на войната. Те отварят пощенска кутия 15592 в Бевърли Хилс, Калифорния. Там всеки може да изпрати своето послание за мир, както и да поздрави с мечтата за един по-добър свят 10 души по свой избор. Всеки може  просто да каже “Здравей” или пък да изпрати послание до политически лидери, призовавайки ги да използват мирния диалог вместо военната сила в справянето с международни конфликти. 

Днес инициативата има интернет страница, която подканя да изпратите e-mail. Адресът е www.worldhelloday.org. В сайтът можете да видите оригиналните послания на хора като Далай ЛамаМайка ТерезаСтиви Уондър и други над 100 световно известни личности.

Всеки може да участва в Световния Ден на Поздравите просто като поздрави 10 души.

Това е символ на важността на личното общуване и на убеждението, че от всекиго зависи живота на всички. Така направиха и малките ученици от от 1. А, 1. Б, 1. В, 1. Г,  и 1. Д клас с класни ръководители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л.Чонова и Д. Петрова.

Те изработиха красиви картички, изпълнени с важни послания за мир.

По-детски, съвсем искрено, участваха в световната инициатива и изпратиха своите поздрави на различни езици.


20 ноември 

 Европейска награда за иновативно обучение 

На 15 ноември 2023г., в гр. Габрово, Център за развитие на човешките ресурси проведе национална церемония за връчване на Европейската награда за иновативно обучение за 2023г. на успешно финализирани проекти по Програма „Еразъм+.“

В рамките на инициативата, през 2023 г., на европейско ниво са отличени 93 проекта от 32 страни членки на общността. Сред лауреатите в категория начално образование е проект „Успешни, Технологични, Различни, Ефективни (УТРЕ) – европейски будители в образованието“ с бенефициер ОУ „Добри Чинтулов“, гр. Варна.

„Успешни, Технологични, Различни, Ефективни (УТРЕ) – европейски будители в образованието“ е проект за мобилност, насочен към повишаване качеството на образователно-възпитателния процес чрез продължаваща квалификация на училищния колектив.

Съгласно идентифицираните нужди на училището, учителите и учениците, са постигнати специфичните цели на проект „УТРЕ“: превръщане на училището в по-привлекателно място за учениците; преодоляване на идентифицирани дефицити по отношение на методите на преподаване; повишаване на мотивацията на учениците за учене; разбиране и зачитане правата на човека и демокрацията от всички членове на училищната общност, насърчаване на толерантността и уважението към другите, изграждане на компетенции за активно гражданство.


19 ноември

График за обучение от разстояние в електронна среда за учениците от начален и прогимназиален етап за 20.11 (понеделник)


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

 Във връзка с усложнената метеорологична обстановка във Варна, с решение на Кризисния щаб на община Варна и със заповед на Министъра на образованието и науката, 20 ноември 2023 г. /понеделник/ е учебен ден за училищата на територията на град Варна в онлайн среда. Класните ръководители и всички педагогически специалисти да актуализират данните в онлайн класните стаи и по учебните предмети. График за времетраенето на учебните часове ще се качи допълнително в електронния дневник на училището и на училищния сайт.


17 ноември

Ден на четенето

По повод 17 ноември- Ден на четенето, училищният библиотекар Гергана Джунева гостува на група “Латинка” при ДГ 28 “Пролет” и им прочете откъси от книгите “Мишките отиват на опера” от Мария Донева и “Юху-Буху-Измислячус” от Петя Кокудева. Бъдещите първокласници слушаха с интерес и нарисуваха любимите си литературни герои.

   

   


Ден на четенето с випуск първи клас📖

Училищният библиотекар Гергана Джунева посети учениците от 1 а, б, в, г, д и е клас и им прочете книгата “Мишките отиват на опера” от Мария Донева.

Първокласниците слушаха с интерес и нарисуваха любимите си литературни герои.


Интердисциплинарен урок по български език и литератута и изобразително изкуство проведоха учениците от 2.А и 2.Б клас с класни ръководители Йоана Алексиева и Радка Николова

В Деня на четенето, увлекателно и интересно малките чинтуловчета разказаха за своите любими литературни герои и представиха интересни рисунки, направени усърдно и с много любов.

Децата от двата класа си прочетоха едни на други любими произведения и си обещаха това да продължи и занапред!Поздравления за четящите момичета и момчета!


Учениците от випуск 3.клас с кл. ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова се включиха в Първия ден на четенето -17 ноември с интересни и забавни четивни задачи. Учениците от 3.в клас написаха  цитати от свои любими книги, направиха колажи от тях и четоха от своите книжки, които носеха в училище.

Учениците от другите класове рисуваха своите любими литературни герои, четоха интересни текстове и се състезаваха в изразителен прочит.


 Четенето дава възможности!

Учениците от 4. А и 4. Б клас се включиха в инициативата Ден на четенето. Четоха любими книжки и продължиха изречението 

,, Обичам да чета, защото …”.


16 ноември

Международен ден на толерантността

Учениците от 1 Д клас, с учител ЦОУД В. Куртева в час по занимания се запознаха с думичката толерантност и какво означава тя. Оцветяваха и заедно с учителят направиха табла в класната стая, които да им напомнят колко е важно да бъдат толерантни.


В деня на толерантността учениците от I e клас си обещаха да проявяват търпение, добронамереност и разбиране един към друг. Те дружно заявиха пред госпожа Людмила Димова, че винаги ще се стараят да бъдат доброжелателни, искрени, сдържани и отстъпчиви.


16.11.- Международен ден на толерантността отбелязаха учениците от випуск 2.клас с класни ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева. 

 Да ценим всеки различен приятел, с който ни среща пъстрия живот…

 Да даваме шанс и да знаем, че във всеки човек има зрънце доброта…

 Да вярваме, че на всекиму е отредено място под слънцето и той ще го оцвети със сърцето си…


Учениците от 3.в клас, с класен ръководител гл. учител Елизабет Влаева отбелязаха

16 ноември-Международен ден на толерантността.

Те написаха своите послания, които ни призовават: “Да бъдем добри!”.


15 ноември

Музей на стъклото – гр. Белослав

випуск 3. клас

На 8.11., 9.11. и 15.11. учениците от трети клас с класни ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова посетиха Музея на стъклото в гр. Белослав.

Третокласниците слушаха с интерес за историята и процеса на производство на стъклото. Наблюдаваха демонстрация на изработка на стъклени изделия. С огромно желание твориха свои изделия в ателието на музея.


14 ноември

Състезание Бобър

          На 5 ноември 2023 г. се проведе ежегодното състезание по компютърна грамотност и информатика „Бобър- България“, което е част от Международното състезание „Бобър“ за ученици в областта на информатиката и компютърната грамотност. То се организира от Съюза на математиците в България (СМБ) и Института по математика и информатика при БАН (ИМИ – БАН).

Ученици от пети и шести клас от  ОУ „Добри Чинтулов“ участваха в състезанието и показаха много добри резултати. Те имаха възможност да се включат в него онлайн, в електронна платформа и разполагаха с 30 минути, за да отговорят на поставените въпроси.


13 ноември – Световен ден на добротата 💛

👏Учениците от 2.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева посетиха и прочетоха на учениците от 1.А клас с учител ЦОУД Александра Константинова книжката „Мечо и добрината обикалят гората“. След прочита второкласниците преразказаха приказката, за да успеят малките първокласници да разберат за добрите дела на Мечо и какво е то да си посланик на доброто. 🤗

Доброто в мен, в теб и в нас😇


Есен в първи клас

Ето, есен иде в дреха златошита,

на глава с корона, от лозини вита.

Кошница тя носи в ръцете си бели —

с ябълки червени с гроздове узрели.

Духат силни ветрове, падат хладни дъждове.

Крачи бързо Ежко натоварен тежко

с ябълки и круши под листа се муши.

Всички пеят чудна песен.

„Идва златна есен“!

Многоцветна и плодородна е есента през погледа на първокласниците. Чрез използването на различни техники в творчеството си те показват красотата и разнообразието ѝ, които виждаме на изложбата в училищното фоайе.


10 ноември

Може ли да се забрави първото посещение в дома на 📚 книгите – библиотеката? Едва ли! При вида на толкова много 📚 книги, събрани на едно място, те обхваща желание да ги прочетеш всичките и да се потопиш в един ✨ магичен свят.

Навярно така беше и с 👫 децата от випуск 2.клас на от ОУ „Добри Чинтулов” с класни ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева, които бяха гости в Детски отдел на регионална библиотека „Пенчо Славейков”, гр. Варна. С голямо любопитство слушаха как са подредени 📚 книгите в отдела и какво е нужно, за да станеш читател. Срещите завършваха с любимите на 👫 децата литературни предизвикателства – „Из вълшебния свят на книгите – играем и учим!“.


9 ноември

Петокласниците учат и творят

„Времето минава, а студът мълчи…“

В своите поетични опити Ивена Харамбиева (5. в клас) от групата за занимания по интереси „Езикова работилница“ с ръководител Росица Русева – старши учител по български език и литература, откликва на всичко, което я вълнува, и използва всеки миг на вдъхновение. А тя може да намери вдъхновение във всичко и навсякъде. Сега топлото есенно време предизвика нейния поетичен талант.

„Тъй се чудят всички на лято

през октомври…“


Седмица на бащата 

В “Седмицата на бащата”, учениците от 2. А клас с класен ръководител Йоана Алексиева дадоха израз на своята благодарност към татковците, които са важна опора за тях. Децата изработиха картички и написаха в тях вълнуващи послания. Чрез инициативата второкласниците показаха, че и най-силните хора в живота им също имат нужда от подкрепа и най-много ще ги зарадваме, ако им казваме колко много им благодарим за това, че са толкова отговорни, грижовни и всеотдайни!


8 ноември –

Европейски ден за здравословно хранене и готвене

Европейският ден за здравословно хранене и готвене е съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейска асоциация на професионалните готвачи. Основоположник през 2007 г. е комисар Маркос Киприану.

Целта на тази инициатива е да бъдат информирани гражданите, относно здравословното хранене и изграждане на здравословни хранителни навици от ранна детска възраст.

   Необходимо е да насърчим децата да се радват на здравословно хранене.

Малките ученици от 1. А, 1. Б, 1. В, 1. Г,  и 1. Д клас с класни ръководители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л.Чонова и Д. Петрова приготвиха много интересни и вкусни здравословни плодови закуски.

                    Те не само ги направиха с удоволствие, но после  им се насладиха с апетит.


6 ноември

“Училището, което сбъдва мечти и събира приятели”-

тържествен концерт по случай 60- годишния юбилей на ОУ “Добри Чинтулов”


Поздравителни адреси по случай 60-годишния юбилей на

ОУ „Добри Чинтулов“


В НАВЕЧЕРИЕТО НА 1 НОЕМВРИ

 ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ,

ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА ОТБЕЛЯЗВАМЕ:

60 години от основаването на ОУ „Добри Чинтулов“

                                               

Там, където има корени –

 има върхове, има и бъдеще!

 

180 години от рождението на Георги Бенковски –

главен апостол на IV Пловдивско – Панагюрски окръг

 в Априлското въстание, създател на легендарната Хвърковата чета

Моята цел е постигната вече!

 В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!

 

230 години от рождението на Неофит Рилски –

патриархът на българските учители и книжовници

На училището не е намерението да е мъчилище,

да мъчи малолетните, но да им подаде ръководство към истинско просвещение, за да познаят и себе си, и Бога,

и християнските и человечески длъжности,

и да можат да проумеват…

 

190 години от рождението на Добри Войников,

 български възрожденски учител, драматург, журналист, музикален и театрален деец.

Той е основоположник на българския театър,

пръв български режисьор и автор на театрални пиеси

У младите народи почти сичко върви по-скоро по подражание, отколкото по систематично изследувание. Много пътя най-добрите, най-нравственита начала са взети наопаки, разбрани накриво. От това вместо морал или благонравие в тях се вгнездява деморализация; вместо искреност, братска любов и привязаност — гордост, презрение и ненавист; вместо задружност и съгласие — раздор и разединение; следователно, вместо развитие — затъпление и заблуждение.

 А заблуждението спира напредъка на душевното развитие и образование.

Модата е зета вместо цивилизацията 

 

185 години от рождението на Христо Иванов Големия – Книговезеца

най-мил и драг другар на Дякона Левски

Никога няма да се оставим и ще се трудим доде е топла и най-малката капка кръв в жилите ни напред, додето не се ловим и додето не умрем!

 

175 години от рождението на Никола Обретенов, български революционер, участник в Ботевата чета

Народите след смъртта оценяват своите народни борци. 

За слава никога не гледате, а за чест и правда –

 то е най-святото нещо на този свят !

 

170 години от рождението на Стефан Стамболов – революционер, държавник, строител на съвременна България

И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва,

но ще изтегля България!

За отбелязването на годишнините с учениците от випуск 6. и 7. клас се проведе литературно четене и проектно – базирано обучение, под ръководството на Борислава Димитрова, учител по български език и литература, и Наталия Борисова, старши учител по история и цивилизации.

Разгледайте как нашите ученици представиха народните будители, за които тази учебна година отбелязваме годишнини:

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/narodni-buditeli

 

Да се знае, да се помни,

че България е жива!

На будителите скромни

българинът китка свива!


Във всяко дете се крие читател.

Малкото голямо четене 1.б и 5. в клас

https://rossitsaruseva.wixsite.com/cheteneto

Инициативата “Малкото голямо четене”, вдъхновена от училищното мото „60 години ОУ „Добри Чинтулов“, се проведе под ръководството на Теменужка Михалева – класен ръководител на 1. б клас, и Росица Русева – класен ръководител на 5. в клас. Петокласниците гостуваха на своите малки приятели и им разказаха за живота, творчеството и просветната дейност на Добри Чинтулов, прочетоха откъси от разкази за Добри Чинтулов, рецитираха стихотворения от Добри Чинтулов, пяха Чинтулови песни. Артистичните музикални изпълнения на първокласниците допринесоха за емоционалния финал.

Четем заедно, растем заедно.

Ние сме Чинтуловци, достойни наследници

на нашия патрон – Добри Чинтулов.


„Спомен от моето училище“-

Диана Добрева (бивш възпитаник на ОУ „Добри Чинтулов)


Учебна екскурзия

Любознателните ученици от 4.е клас, съвместно с група деца от часовете по Християнски ценности, разгледаха културно-исторически забележителности в град Поморие на 31 октомври, отбелязвайки Деня на Черно море и Деня на народните будители 1 ноември.

В Черноморския град посещението на Поморийско езеро, Музей на солта, Исторически музей и Антична куполна гробница, както и манастирът „Свети Георги Победоносец“  запознаха учениците с нови, вълнуващи факти за богатството на нашата родина и древността на българската култура.

Учениците бяха впечатлени от новата, непозната за тях информация за солта и лечебната сила на Поморийската луга, както и за широкото ѝ приложение в балнеолечението.

Удивени и ентусиазирани научиха и много нови исторически факти, свързани с единствената по рода си Антична куполна гробница. 

За древната история на манастира и чудодейната сила на вярата, както и за силата на Свети Георги Победоносец на развълнуваните ученици разказа един от монасите, живеещи там.

За отбелязването на Деня на народните будители четвъртокласниците изработиха проекти, посветени на нашите народни дейци, а в Тържествения час на класа гледаха видео-филм, посветен на живота и творчеството на Добри Чинтулов. За да проверят своите знания учениците попълваха работен лист и си припомниха изучени Чинтулови песни.


Деца четат на деца

Дете, което чете, е възрастният,

който успява.

https://rossitsaruseva.wixsite.com/chetene

 

По повод патронния празник на ОУ „Добри Чинтулов“, което тази година чества 60-годишен юбилей от създаването си, се проведе инициативата “Деца четат на деца” под ръководството на Гергана Джунева – библиотекар, и Росица Русева – старши учител по български език и литература. Петокласниците от групата за занимания по интереси „Езикова работилница“ гостуваха на първокласниците и им прочетоха откъси от книгата на писателя Константин Константинов „Разкази за Добри Чинтулов“, рецитираха стихотворения от Добри Чинтулов и всички заедно пяха Чинтулови песни.

 

„Пламни, пламни, ти в нас любов гореща…”


Чинтулови дни в библиотеката-

инициатива част от съпътстващата програма по случай патронния празник на училището.

Училищният библиотекар Гергана Джунева представи на учениците любопитни факти от живота и творчеството на народните будители. Второкласниците прочетоха и рецитираха патриотични стихотворения.

 


Изложба на участниците и наградените в конкурса за рисунка и картичка по повод

60-годишния юбилей  на ОУ „Добри Чинтулов“


Тържествен час на класа

„О, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ … „

Народните будители са светъл пример за нас – заявиха учениците от 2. А клас с класен ръководител Йоана Алексиева. Обзети от патриотичен дух и признателност, второкласниците призовават да се знае и да се помни делото на народните будители, които са ни завещали честност, смелост и дълбока любов към Отечеството. С тържествен час на класа, учениците споделиха емоциите си пред

ЗДУД г-жа Женя Димитрова, ЗДУД г-жа Ася Николова, г-н Стоян Стоянов – педагогически съветник и

г-жа Гергана Джунева – училищен библиотекар.

 


На 25.10.2023г. в Час на класа учениците от випуск трети клас с класни ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова почетоха патрона на училището като изгледаха презентация за неговия живот, разказаха факти за него и изпяха песента „Вятър ечи, балкан стене“, която много обичат.

Денят на народните будители

В тази седмица, те също отбелязаха и 1 ноември, като изработиха книжки, посветени на будителите, играха настолната игра „Народни будители“ и изработиха книгоразделители с облика на някои от най-бележитите будители.


Класните  ръководители  на 1. А, Б, В, Г, Д, Е класове Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л.Чонова, Д. Иванова, З. Фетова проведоха тържествен час на класа, посветен на патрона на училището Добри Чинтулов. С огромен интерес най – малките ученици се запознаха с  живота и делото  на  Добри Чинтулов, слушаха негови  песни, рисуваха портрета му.

           

 


В навечерието на Деня на народните будители децата от 1Д клас с учител ЦОУД Веселина Куртева се запознаха с делото на будителите чрез презентация и изработиха картичка.

„Златни букви“-Ангелина Жекова


Училище любимо

изложба на ученици от група за занимания по интереси „Знам.Мога. Успявам“

с ръководител Василка Христова


Там, където има корени –

има върхове, има и бъдеще!

https://rossitsaruseva.wixsite.com/chintulov 

Петокласниците от групите за занимания по интереси „Да знаем повече“ и „Езикова работилница“ с ръководител Росица Русева – старши учител по български език и литература, се включиха в честването на 60-годишния юбилей от основаването на ОУ „Добри Чинтулов“. Училището, което сбъдва мечти и събира приятели, което възпитава знаещи, можещи и добри млади хора с умения за бъдещето. Те ни правят достойни за светлата личност на нашия патрон – Добри Чинтулов. Един от първите будители на народната свяст по време на Българското възраждане. Заслужил учител, забележителен педагог, изключителен патриот и родолюбец, бележит общественик и борец за църковна независимост, вдъхновен бунтовен поет и родоначалник на новата българска поезия.

Благодарение на упорития труд, който всички полагаме, постигаме все по-високи резултати, защото стремежът ни към знание е състояние и потребност на духа, а това, което ни обединява, е невидимо за очите и се пази само в сърцето.

На многая лета!


31 октомври – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРНО МОРЕ

Във връзка с Международния ден на Черно море – 31 октомври, учениците от 1. А, 1. Б, 1.В, 1. Г и 1. Д клас с класни ръководители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова и Д. Иванова   се  запознаха с растителния и животински свят, обитаващ Черно море. Изработиха тематични рисунки, аквариуми, табла и макети на морското  дъно. През миналата учебна година учениците от Българското училище в Бъркшър (Англия) получиха картички и материали за Черно море от нашите четвъртокласници и шестокласници, работещи по програма ,,Еразъм+“. След като се запознаха с богатата информация, учениците от Бъркшър създадоха филма ,,Морското дъно и обитателите му“, с който изненадаха първокласниците. Те го гледаха с  интерес и разбраха колко е важно да опазват чистотата на черноморските води, за да съхранят разнообразието на растителния му и животински свят.

https://youtu.be/P47ryrScmw0

Морското дъно и неговите обитатели

Проект ,,Чинтуловци – Европейски умения и активно участие за чисто бъдеще“ по програма ,,Еразъм+“, КД1.


На 31 октомври се отбелязва Международния ден на Черно море. Децата от 1Д клас с учител ЦОУД В. Куртева се запознаха с обитателите на Черно море и колко е важно да се пази морето чисто. Децата представиха своите проекти и разказаха за тях.


Занимания по интереси

Клуб „Шах“ с ръководител Йонко Пенев


27 октомври

Учебна евакуация

На 26.10.2023 г. в ОУ „Добри Чинтулов“ се проведе практическо занятие /учебна евакуация/ за двете учебни смени . Организирано, бързо, при спазване на всички  изисквания,  учениците, учителите и служителите напуснаха сградата на училището. Проведеното мероприятие е част от обучението на учениците за действия при възникване на пожар.


25 октомври 

Уроци за гората

Горските педагози Ирина Павлова и Татяна Димитрова от „Североизточно държавно предприятие“ ДП – гр. Шумен (СИДП ДП – Шумен) гостуваха на ОУ „Добри Чинтулов“. Те запознаха учениците  с най-разпространените дървесни видове и им показаха как да разпознават дърветата по техните листа, плодове и семена. Разказаха им за полезните и вредните дейности в горите, както и за начините, по които да поддържат чиста околната среда. Всички участници получиха специални лексикони създадени в помощ на обучението по проект „Подобряване природозащитното състояние на територията на Североизточно държавно предприятие“ чрез ОП Околна среда. Изданието представя широколистни и иглолистни видове дървета и разширява познанията на децата за природата.

Занимания извън класната стая се проведоха и с учениците от клуб “Млад читател”, които обещаха да станат приятели на гората.

Инициативата се проведе под ръководството на Ася Николова- зам. директор и Гергана Джунева- училищен библиотекар.


24 октомври

На 23.10. 2023 се проведе щафетна обиколка по случай патронния празник на училището –

60г. ОУ „Добри Чинтулов“. Всички паралелки от V, VI и VII клас взеха участие в надпреварата под ръководството на учителите по ФВС ст.учител Мая Костадинова, учителите Радослав Василев, Калоян Георгиев и Йонко Пенев.

Класирането е следното: 

V клас

Първо място –

Второ място – V В

Трето място – V Г

VI клас:

Първо място – VI Г

Второ място – VI Б

Трето място –VI В

VII клас:

Първо място – VII Б

Второ място – VII В

Трето място – VII А


23 октомври

Екскурзия

На 21.10.2023 г. учениците от 5. А, 5. Б, 5. Г и 5. Д клас с техните класни ръководители Кремена Иванова, Мария Иванова, Инджисел Мехмед, Галина Николова, Самуил Борисов – ЗДУД, Ангелина Ангелова – учител по география и икономика и Грациела Йорданова – ст. ресурсен учител посетиха гробницата в село Свещари и Археологически резерват „Абритус“.

Участниците в екскурзията имаха възможност да разгледат Свещарската гробница – един забележителен паметник на тракийското изкуство, включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.

Посетен бе и Археологически резерват „Абритус“ – паметник на културата с национално значение, един от стоте национални туристически обекти на България.

Съвременният облик на резервата се допълва от археологическата експозиция „Абритус“, Интерактивен музей, лапидарии на открито.

В дванадесетте зали на музея, учениците се запознаха с историята на проучванията на ранния и късноантичен град Абритус, имаха възможност да отсекат монета, да направят снимки в антични одежди, да наредят римски мозайки, чрез занимателни игри да опознаят бита и традициите на гражданите на древния Абритус.


Учениците от 4.В и 4.Д клас с ръководители Христина Ковачева, Стоянка Михова и Ваня Балушева на 21.10.2023г. посетиха стария град Несебър и се запознаха с миналото му, като разгледаха Историческия музей, църквата „Св. Стефан“ и сгради от културно – историческото наследство на България.


 

На 21.10.2023 г. учениците от 4. А и 4. Б клас с техните класни ръководители А. Колева , Г. Сертер и Йонко Пенев посетиха старите български столици Плиска и Велики Преслав. Четвъртокласниците чуха в беседите и филмите интересни факти за важни събития и исторически личности от нашето славно минало.


20 октомври

Европейска седмица на програмирането

Учениците от клуб „Млад читател“ и клуб „Приятели на библиотеката“се включиха в

Европейска седмица на програмирането (EU Code Week 2023 ).

Те проведоха занятие за безкомпютърно програмиране под формата на съвместна състезателна игра и се превърнаха в туристи, и в програмисти.Целта беше участниците да достигнат до крайната дестинация като преминат по трасе с помощта на карти (напред, наляво и надясно). 


18 октомври 

 Екскурзия

На 14.10. 2023г. / Петковден / учениците от 4.г и 4.е клас посетиха гр.Велико Търново и крепостта Царевец – място, където са били съхранявани мощите на Света Петка Търновска – покровителка на Търново, семейството и българския народ. Четвъртокласниците имаха възможността да се потопят във времето на  Второто българско царство, посещавайки крепостта Царевец. Там чуха увлекателна беседа, която ги запозна с нови исторически отрития за нашето минало. Посещението продължи в църквата „Свети четиридесет мъченици“, в която развълнуваните ученици с трепет се докоснаха до заветната колона на хан Омуртаг и преклониха глава в знак на признателност пред тленните останки на хан Аспарух, хан Кубрат, цар Ивайло и цар Калоян.

 

В приключението от миналото беше включено посещение на „Музея на всъчните фигури“ и паркът „Мини България“. Там четвъртокласниците показаха завидни за възрастта си знания, свързани с бита и културата на дедите ни, както и за културното наследство на Родината .

Разходката по Самоводската чаршия до „Къщата с маймунката“ изпълни децата с много радостно настроение, което запечатаха в сърцата си.


17 октомври

Вече пиша думичката МАМА

Сякаш беше вчера, когато малките ученици плахо разлистиха букварчето. Питаха се – как ще научат тези малки палави буквички, какво ли ще им кажат те? И ето – с много желание и труд, първокласниците и буквичките вече са приятели и с тях могат да напишат красивата думичка „мама”!

Първокласниците от 1.Б, 1.В и 1.Г клас с класни ръководители

Т. Михалева, Р. Кирова и Л. Чонова, с много старание и любов написаха красиво думичката „мама”!


Световен ден на чистите ръце

На 15 октомври отбелязваме Световния ден за миене на ръцете. Това е повод да напомним, че добрата хигиена може да ни спаси от много болести и този важен навик се научава в ранно детство. Учениците от 1. Д клас с учител ЦДО В. Куртева научиха как правилно трябва да си мият ръцете. 


13 октомври 

На 13 октомври училищната библиотека се включи в международната инициатива

„Ден на книгите за Хари Потър“.

Учениците от клуб „Приятели на библиотеката“ се потопиха във вълшебния свят на книжната поредица. Участваха в редица игри, викторини и предизвикателства.


Изкуството вдъхновява

„Задачата на изкуството е да вълнува сърцата.“

https://rossitsaruseva.wixsite.com/my-site-6

Вдъхновени от изкуството, учениците от I а, I б и V в клас и учителите Теменужка Михалева, Стоянка Михова, Росица Русева, Радослав Цветанов, Дияна Маринова, Александра Константинова проведоха среща разговор на тема „Изкуството вдъхновява“. Изкуството дава възможност на хората да се докоснат до красотата в живота. Да я видят, оценят и позволят тя на свой ред да ги вдъхнови. Любовта към изкуството подобрява настроението, помага ни да намерим мотивация и приятели, кара ни да се чувстваме спокойни и радостни, защото изкуството ни доближава до един хармоничен свят. Когато съзерцаваме картина, слушаме песен или четем художествен текст, можем да усетим чувствата и да разчетем посланието на твореца. Тази тънка невидима нишка ни свързва без думи, говорейки ни чрез емоциите.

 „Човек има нужда от красота,

а красотата това е изкуството.“


6 октомври

Във връзка с предстоящия патронен празник са обявени различни  конкурси и дейности  под надслов:

60 години ОУ „Добри Чинтулов“


4 октомври – Световен ден на животните

Идеята за създаването на Световен ден на животните хрумва на Хайнрих Цимерман, немски писател и издател на списанието „Mensch und Hund“/“Човек и куче“.

През май 1931 г. /6 години по-късно от възникването на идеята/, по време на конгрес на световните организации за защита на животни във Флоренция, 4-ти октомври е признат за Световен ден на животните единодушно. Избрана е именно тази дата, тъй като това е денят, в който се почита Свети Франциск Асизки, покровител на екологията, включително на животните.

Малките първокласници от 1. А, 1. Б, 1.В, 1. Г и 1. Д клас с класни ръководители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова и Д. Иванова показаха своята загриженост и обич към животните в своите рисунки. Макар и много малки те осъзнават, че хората са тези, които трябва да се грижат за животните и да ги опазват от изчезване.

Отбелязването на тази дата е част от изпълнението на класния проект във випуск първи клас „Ние и животните“ и е във връзка с работата по проект ,,Чинтуловци – Европейски умения и активно участие за чисто бъдеще“ по програма ,,Еразъм+“, КД1.


1 октомври-Световен ден на музиката


Празник на музиката 🎼🎤🎹

По повод 1 октомври- Световен ден на музиката и поезията учениците от 1. В и 1. Г клас слушаха музикалните изпълнения на учениците от 5. А и 5. Б клас.

Със съдействието на Радослав Цветанов– учител по музика и Гергана Джунева– училищен библиотекар,учениците научиха повече за символиката на нотите и за историята на техните имена, слушаха презентация на тема “Българската музика на световната филмова сцена” и гледаха видео за създаването на музиката за детската анимация “Златната ябълка”.

 

Занятието се осъществи под ръководството на класните ръководители: Радка Кирова, Лидия Чонова, Кремена Иванова и Мария Иванова, и учители ЦОУД Искра Суванджиева и Светлана Караджова.


 

“Какво разказват нотите?”– занятие с учениците от 4.В клас.

По повод 1 октомври- Световен ден на музиката и поезията училищният библиотекар Гергана Джунева разказа на учениците за символиката на нотите и за историята на техните имена. Четвъртокласниците получиха листи с ноти и слушаха “Вълшебната флейта” от Моцарт.

Без да знаят кое е произведението учениците рисуваха картини и писаха думи, вдъхновени от музиката. Накрая прочетоха откъс от книгата “Вълшебната флейта” от Марко Зимса.

До – Dominus – Господ
Ре – Rerum – Материя
Ми – Miraculum – Чудо
Фа – Familias Planetarium – Седемте планети, т.е. Слънчевата система
Сол – Solis – Слънце
Ла – Lactea Via – Млечен път
Си – Siderae – Небеса

29 септември- Световен ден на сърцето

Във връзка със Световния ден на сърцето учениците от 1. Д клас с учител ЦОУД Веселина Куртева научиха колко важна роля играе сърцето за човешкия организъм и изработиха картички – сърца за своите съученици с послание да живеят здравословно.


27 септември

Училищната библиотека се включи в 11-тото издание на „Нощ на литературата“. Събитието се провежда по едно и също време в различни европейски градове. Основната цел е да се популяризира европейската литература.

Учениците от 5. В клас с класен ръководител Росица Русева четоха откъси от “Невидимото дете” от Туве Янсон. Книгата е избрана от посолството на Финландия и е част от официалната програма на инициативата.


26 септември

„Бяла спретната къщурка…“

Ран Босилек 1886 –1958 Е.Бакърджиева

 

На 26 септември 2023 г. се навършват 137 г. от рождението на Генчо Станчев Негенцов с творчески псевдоним Ран Босилек.

Той е български писател, поет и преводач.

По този повод учениците от 2.А клас рецитираха вече познатото си стихотворение „Родна стряха“, а също така се запознаха и с друго негово произведение – „Орехчето“20 септември

 „ОСТАНИ ЖИВ❗️ ПАЗИ ЖИВОТА❗️

УЧЕНИЦИТЕ ОТ 2.А КЛАС С КЛАСЕН РЪКОВОДИТЕЛ ЙОАНА АЛЕКСИЕВА ПРИ ОУ“ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ – ВАРНА С ПРИЗИВ КЪМ ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА „ОСТАНИ ЖИВ❗️ ПАЗИ ЖИВОТА❗️

 Целта е да се насърчи обществената ангажираност и да се насочи вниманието на широката общественост към проблема с безопасността на движението по пътищата и намаляване на загиналите при пътно-транспортни произшествия.


15 септември 

                                                                           

 

Успешна нова учебна година на всички учители и ученици

от ОУ „Добри Чинтулов“ гр. Варна!

           

В ОУ „Добри Чинтулов“ тържествено бе открита новата учебна 2023/2024 г. Празничната програма бе подготвена от класните ръководители: Атанаска Колева, Гюлджан Сертер,Иванка Малинова, Мариана Ковачева, Христина Ковачева,Таня Германова.  В нея взеха участие ученици от 4. клас, мажоретния състав с ръководител Мая Костадинова– старши учител по физическо възпитание и спорт и танцовия състав с ръководител Станислав Атанасов.

             

Официални гости на тържеството бяха: Розета Заркова– ст.експерт по квалификация на педагогическите специалисти в РУО-Варна,  Юлиян Николов– зам. кмет на район „Младост“ и Георги Киряков– председател на училищното настоятелство.

               

С емоционално слово директорът на училището доц. дпн Веселин Михалев приветства всички ученици, родители и учители и удари първия училищен звънец.

                 

                   

                     

 

На 15.09. ОУ „Добри Чинтулов“ отново се изпълни с глъчка и смях.

Празнично украсените стаи посрещнаха нетърпеливите първокласници.

На добър час, слънчеви деца!

1.А – кл.р-л Стоянка Михова и учител ЦОУД Александра Константинова

1. Б – кл. р-л Теменужка Михалева и учител ЦОУД Дияна Маринова

1.В – кл. р-л Радка Кирова и учител ЦОУД Искра Суванджиева

1. Г – кл.р-л Лидия Чонова и учител ЦОУД Светлана Караджова

1. Д – кл. р-л Дияна Иванова и учител ЦОУД  Веселина Куртева

1. Е – кл. р-л Зара Феттова и учител ЦОУД  Людмила Герчева


СЪОБЩЕНИЕ

 

На 15 септември 2023 г. /петък/
от 9.00 ч. – тържествено откриване на

учебната 2023/2024 година.
Учениците да бъдат с училищна

униформа.


График на смените на обучение за учебната

2023/2024 г.

Първа смяна започват учениците от  III , IV,

V класове.

Втора смяна започват учениците от II,

VI, VII класове. 

Учениците от първи клас са на целодневно

обучение. 

Смените през учебната 2023/2024 година ще

се променят по предварително
определен ГРАФИК


 

Comments are closed.