Новини 2023-2024 година


SHKOLO.BG – електронен дневник 

на  ОУ „Добри Чинтулов“


НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА 116 111 


Прием първи клас- община Варна


14 юни 

Открит урок по история

Използването на ресурси, създадени чрез Liveworksheets – живи / интерактивни работни листове, при изучаването на раздел Древна Тракия в 5. клас – обзорен демонстрационен урок по темите от раздела

 

На 11.06.2024 г. в Актовата зала на ОУ „Добри Чинтулов“ по плана на Регионален методически съвет към РУО – Варна Н. Борисова, старши учител по история и цивилизации, проведе с учениците от 5. в клас обзорен демонстрационен урок по история и цивилизации на тема: Използването на ресурси, създадени чрез Liveworksheets – живи / интерактивни работни листове, при изучаването на раздел Древна Тракия в 5. клас.

На събитието присътваха старши експерт обществени науки и гражданско образование към РУО – Варна г-жа Р. Лазарова, учители по история и цивилизации от град Варна и областта, ръководството и учители на ОУ „Добри Чинтулов“.

В демонстрацията бяха представени следните приложения на Liveworksheets:

Мощта и богатствата на одриските цареурок упражнение, изпълнен във формат на Liveworksheets. Включва дигитални интерактивни упражнения, хипервръзки с видео файлове.

https://www.liveworksheets.com/w/bg/istoriya-i-civilizacii/80926

Тракийските светилища (мегалитни комплекси) и тракийските гробници – ресурс във формат на Liveworksheets към урок Религиозните вярвания на траките. Включва хипервръзки с видео файлове, Google Maps и дигитални интерактивни упражнения за слушане с разбиране.

https://www.liveworksheets.com/w/bg/istoriya-i-civilizacii/88443

 • Културно наследство на Древна Тракияжив / интерактивен план на урок във формат на Liveworksheets. Включва хипервръзки с видео файлове и дигитални интерактивни упражнения със свободен отговор.

https://www.liveworksheets.com/w/bg/istoriya-i-civilizacii/91275

 

Древна Тракияурок игра, изпълнен във формата на Liveworksheets за преговор на раздела. Включва хипервръзки към дигитални упражнения на LearningApps, Wikipedia, дигитален тълковен речник на БАН, дигитален брой на National Geographic, дигитален справочник по древна история, видео и аудио файлове.

 

https://www.liveworksheets.com/w/bg/istoriya-i-civilizacii/7696665

 • Древна Тракия – тестдигитален тест на раздела, изпълнен във формата на Liveworksheets. Включва разнообразни дигитални упражнения: избираем отговор, свързване, влачене / пускане с мишката, свободен отговор, вярно / грешно, падащо меню.

Всички живи / интерактивни работни листове осъществяват обратна връзка с учениците и / или могат да се използват като интерактивна дигитална работна стена. Те са приложими както в присъствено обучение, така и в ОРЕС и могат да бъдат споделени с учениците във виртуалните класни стаи на Google Classroom или Teams, създадени чрез служебните акаунти в edu.mon.bg.

Демонстрираните ресурси са авторски, описани са в методическа разработка Създаване на живи / интерактивни работни листове за часовете по история и цивилизации чрез сайта Liveworksheets, тематичен дискурс Антични цивилизации и публикувани в Клъстери и иновации в образованието, ТУ – Варна, 2023 г. /виж публикация/

Героите на събитието – учениците от 5. в клас на ОУ „Добри Чинтулов“, които участваха активно в урока, показаха трайни и задълбочени знания за тракийската цивилизация.


13 юни 

Екскурзия с учебна цел

На 01-02.06.2024 г. с учениците от 5. А, 5. Б, 5. Г и 5. Д клас с ръководители: Кремена Иванова, Мария Иванова, Галина Николова, Мариела Стоянова и Ангелина Ангелова се проведе екскурзия с учебна цел до Казанлък, Калофер, Карлово и Сопот.

Участниците в екскурзията имаха възможност да разгледат Казанлъшката гробница – един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, включен в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.

Петокласниците посетиха Исторически музей „Искра“ в Казанлък, който е сред най-старите, най-богатите и известни регионални музеи в България. В музея учениците видяха оригинални експоната, отразяващи богатата материална и духовна култура на Казанлъшкия край. Интерес у тях предизвикаха изящният златен венец на Севт III, както и излючителното скулптурно произведение – бронзовата глава на същия владетел. Удивиха ни и неговите шлем и наколенници, цялостна златна и сребърна конска амуниция, а също така и рядка колекция от монети и други предмети от тракийската епоха.

В навечерието на 2 юни учениците разгледаха Националният музей „Христо Ботев“  в Калофер и Националният музей „Васил Левски“ в Карлово.

В къщата на Христо Ботев петокласниците се пренесоха в автентичната обстановка, в която е живяло семейството на героя. В изложбената зала разгледаха лични вещи, документи, публикации и други материали, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, както и на неговото семейство и съратници.

С голям интерес учениците разгледаха къщата на Васил Левски – едноетажна сграда, състояща се от стая, вкопана в земята, зимник, килер, в който се съхраняват сандък с брашно и нощви, и скривалище.

 

Богатият фонд, с който разполага къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот, потопи петокласниците в  най-важните периоди от живота на писателя – от детството му в Сопот, където завършва основното си и класно образование, дейността му на помощник-учител в Калофер при даскал Ботьо Петков, както и учението му и в Епархийското училище в Пловдив при Йоаким Груев.


11 юни

Музей на Библията

https://rossitsaruseva.wixsite.com/museum-of-the-bible

Учениците от 5. В клас с класен ръководител Росица Русева посетиха Музей на Библията, притежаващ ценна колекция от издания на Библията на повече от 50 езика, и се докоснаха до екземпляр на най-малката Библия на микрофилм и на най-малката печатана книга с размери 5 на 5 мм, съдържаща молитвата  „Отче наш“ на 7 езика.

Музеят притежава работещ модел на първата механична печатна преса, изобретена от Йоханес Гутенберг през 15. век, и учениците имаха възможност да видят на живо и да участват в процеса на печатане, като сами опитат някои от етапите на книгопечатането – от подготовката на матрицата до изваждането на отпечатаната страница.

По време на посещението петокласниците участваха в интерактивни образователни дейности, които им помогнаха да разберат по-добре значението на Библията в историята и културата. Те разгледаха  различни издания на Библията, написани на различни езици и отпечатани през различни епохи. Децата бяха впечатлени от редките издания на тази свещена книга – най-старата Библия на български език, с която разполага музеят, е от 1871 г., а най-старата в колекцията е от 1770 г. Тя е на латински и старонемски. Учениците останаха впечатлени от изложените макети на еврейската скиния (походна храмова палатка, направена от платно и дърво, използвана от израилтяните по време на тяхното пътуване през пустинята след излизането им от Египет) и на Ноевия ковчег, както и образци на папируси, пергаменти и образци на много исторически и библейски артефакти.

Посещението в Музея на Библията беше не само образователно, но и вдъхновяващо преживяване – петокласниците се запознаха с историята, културата и значението на една от най-важните книги в световната история – Библията. Те се завърнаха в училище с нови знания, впечатления и вдъхновение за бъдещите си учебни и творчески занимания.


10 юни 

ДИРЕКТОР НА ГОДИНАТА

На тържествена церемония в хотелски комплекс ,,Wave Resort“ – гр. Ахелой председателят на  Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България г-н Диян Стаматов  връчи отличието ,,Директор на годината“, 2024 на директора на ОУ ,,Добри Чинтулов“ проф. дпн Веселин Михалев.


 7 юни 

Електронно здравно досие

През портала https://my.his.bg родителите вече ще имат достъп до електронните здравни досиета на децата си и до всички електронни здравни документи, вписание в тях ( медицински бележки, които лекарите издават на учениците при установено заболяване за извиняване на отсъствията, за контакт с инфекциозно болен или прекарано инфекциозно заболяване, както и за удостоверяване на клинично здрав пациент).

Достъпът се осъществява през профила на родителя с квалифициран електронен подпис (КЕП) или облачен КЕП.

От страна на Министерство на здравеопазването е организиран помощен център, който има готовност да подпомага процеса при необходимост. Връзка с контакния център: support@his.bg и телефон 0700 14220.


6 юни 

На гости на РБ „П. Славейков“

С огромно вълнение учениците от випуск 1.клас получиха своите първи свидетелства в РБ ,, Пенчо Славейков“ – дом на книгата, допринасящ за насърчаване на четенето, повишаване на функционалната грамотност и изграждане на умения за критично мислене.

Децата с интерес слушаха приказка по ,,Комишибай театър“, пуснаха своите писма с  преписи и илюстрации по любими приказки в пощенската кутия и усетиха неповторимата атмосфера при срещата с хубава книга.


 3 юни 

Ателие за изкуство

„Алхимия“

https://rossitsaruseva.wixsite.com/artatelieralchemy

https://rossitsaruseva.wixsite.com/artalchemyatelie

Учениците от групите за занимания по интереси „Да знаем повече“ и „Езикова работилница“ с ръководител Росица Русева посетиха ателие за изкуство „Алхимия“.

В тази творческа обстановка те се потопиха в света на изкуството и създадоха невероятни цветни шедьоври. Децата се забавляваха, като рисуваха на тениски, текстилни чанти и дървени ключодържатели и … дънкови якета. Под ръководството на опитните художници Цвети Симеонова, Веселин Чакъров и Роси Станева децата превърнаха обикновените предмети в истински произведения на изкуството, вдъхвайки живот на своите идеи върху тениски, чанти и ключодържатели.

Всеки ученик вложи своята собствена уникалност и талант в създаването на своята тениска, чанта и ключодържател.

 

Преживяванията на учениците бяха неповторими – от радостта при виждането на своите идеи да се превръщат в реалност до удовлетворението, което изпитаха, когато завършиха своите проекти. Всяко рисуване беше своеобразно пътешествие в света на творчеството.

 

Ателие за изкуство „Алхимия“ създаде не само възможност за творчество, но и пространство за споделяне на емоции и преживявания. Петокласниците се чувстват вдъхновени и готови да продължат да изразяват себе си чрез творчество и красота.


 2 юни 

Ден на Ботев

На 2 юни 2024г.  учениците от 4.е клас заедно със своите родители и класния ръководител Таня Германова участваха  в Общоградско поклонение по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимосттаЧетвъртокласниците отбелязаха 148 години от гибелта на великия поет и революционер, който е събирателен образ на дълга, честта, себеотрицанието и морала, като сведоха глави в едноминутно мълчание и поднесоха цветя пред паметника на героя, намиращ се на „Алеята на Възрожденците“. В сърцата на родолюбивите българчета завинаги е запален пламъка на безпределната любов към Отечеството и към националните герои, отдали живота си за Свободата!


В навечерието на отбелязване Деня на Ботев и загиналите за свободатас учениците от4.е класбяха проведени тематични часове, в които те да надградят своите знания, свързани с живота и делото на великия революционер. Четвъртокласнниците гледаха видео филм, посветен на поета; четоха някои от разтърсващите му литературни творби и вдъхновени проведоха час по краснопис; пяха любоми песни; рисуваха тематични рисунки на кораба „Радецки“ и портрети на войводата.

За да провери усвояването на нови знания кл. ръководител Таня Германоваотправи към „Българознайковците“ предизвикателство за попълване на работни листи и тяхната проверка чрез интерактивния подход – „работа с живи листи“. 


 31 май 

Учебна екскурзия

Учениците от випуск 2. клас се включиха в учебна екскурзия до град Плиска. Инициативата е с цел образование за посещения на природни забележителности, културни и исторически паметници.

Децата посетиха старините в първата българска столица Плиска, изслушаха с внимание беседата и разгледаха музейната експозиция.

В програмата на еднодневната екскурзия бе включено и посещение на Културно-историческия комплекс “Двор на кирилицата”. Разказът за буквите, създадени на това свещено за българите място, за светите братя Кирил и Методий, за Борис, покръстителят на българите ще помогне на учениците по-лесно да усвояват знанията по история в следващите класове.


Представителна изява

Първокласниците от група „Млад природолюбител“ с ръководител г-жа Л. Димова показаха пред своите родители знанията, които са усвоили в часовете по занимания по интереси.


30 май

ПРОЕКТ„ГЕОМЕТРИЧНИ ФИГУРИ И ТЕЛА“ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 6 КЛАС

Представяме ви невероятните проекти по математика на тема „Геометрични фигури и тела“, изучени през този срок. В проектите ще откриете  окръжност, кръг, правилен многоъгълник, призма, пирамида, цилиндър, конус, сфера и кълбо.  Те са направени от шестокласниците и от учениците, участващи в групата за занимания по интереси „Математика за всеки“ под ръководството на  г-жа Дора Димитрова – старши учител по математика.

Образователен проект „Да рисуваме с координати“

Математиката може да бъде забавна и интересна! Това показаха шестокласниците със своите рисунки в правоъгълна координатна система, изработени с много старание и точност. Учениците не само изработиха фигури по зададени координати от своя учител по математика – Дора Димитрова, но и създадоха свои авторски фигури. Със своите рисунки в координатна система учениците умело съчетават математика и изобразително изкуство и показват, че математиката може да е причина за творческо вдъхновение и забавление!


 29 май

ПРЕКРАСНО  ЛЯТО, ПРИЯТЕЛИ!

Мила и приятна изненада по случай края на първата им учебна година подготвиха за своите малки приятели от 1.Б клас учениците от 5.В клас с класен ръководител Росица Русева.

С много обич им пожелаха прекрасно лято.

https://rossitsaruseva.wixsite.com/first-grade

Поздравиха ги с любимата си песен ,,Хвърчило“ и авторската песен на Ивена Хараламбиева и Габриела Костадинова ,, Таланти“.


28 май

СЪОБЩЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ 

ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИ  В ПЪРВИ КЛАС

Учебна 2024/2025 г.

Записването на ученици в първи клас за учебната 2024/2025г. след първо класиране ще се извършва в сградата на ОУ „Добри Чинтулов“:

 • на 03 юни 2024 г. / понеделник / – от 9.00 ч . до 17.00 ч.

 • на 04 юни 2024 г. / вторник / – от 9.00 ч . до 17.00 ч.

 • на 05 юни 2024 г. /сряда/ – от 9.00 ч . до 17.00 ч.

ГРАФИК на дейностите за прием в първи клас в общинските училища за учебната 2024-2025 година

Необходими документи за записване:

 1. Заявление за записване в първи клас от родител/настойник – оригинал /по образец в училище/.

      2. Удостоверение за завършено задължително предучилищно образование – оригинал.

      3. Удостоверение за раждане на детето – копие и оригинал /за сверка/.

      4. Декларация за информирано съгласие на родителя /настойника/, относно условията на целодневната организация на учебния ден – оригинал /по образец в училище/

5. Декларация за лични данни – оригинал /по образец в училище/

 6. Други документи, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 8, ал. 4, т.1, т. 2 и т. 5 от Системата за правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на Община Варна – копие и оригинал /за сверка/.


 27 май 

 Еко-карта (eco-mapping) на растителността 

След като посадиха дръвчета в двора на училището с послание да пазим природата и да се грижим за нея, учениците от  6г.клас създадоха еко-карта на растителността в района на двора на ОУ „Добри Чинтулов“ чрез google maps- https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1XxfRKK9M5tclFDosIKtJac3sebsy4go&userstoinvite=inipanova1978%40gmail.com&sharingaction=manageaccess&role=writer&ll=43.22429808351178%2C27.8810908&z=18

За да отрият видовете дървета в двора на училището, учениците използваха интересното приложение PlantNet (https://play.google.com/store/apps/details?id=org.plantnet&hl=en), което бе част от интерактивните и иновативни обучителни методи, представени на г-н Самуил Борисов и г-н Филип Александров, които взеха участие на провелото се през м.декември обучение по „Еразъм+“ в гр.Валенсия, Испания. Те от своя страна предадоха на своите ученици усвоения опит и приложиха на практика новите знания и умения, свързани със защитата на околната среда и необходимостта от опазване на природните ресурси на планетата.

Инициативата е част от дейностите на училището във връзка с проект ,,Чинтуловци – Европейски умения и активно участие за чисто бъдеще“ по програма ,,Еразъм+“, КД1.


25 май

Награда „Варна“

На 23 май на официална церемония в зала „Пленарна“ на Община Варна  бяха връчени наградите „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование и на културата. Те се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май. 20 личности и колективи получиха отличието в системата на образованието.

 ОУ „Добри Чинтулов“ получи награда за колектив на годината в областта на основното образование.


  24 май

Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви

Интерактивен учебен проект на тема

„Език свещен…“,

https://rossitsaruseva.wixsite.com/24-mai

разработен отРосица Русева – старши учител по български език и литература, и учениците

от Vб, в, г, д клас.

Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-българския празник. Това е денят на буквите, на просветата, на духа. Денят на светите братя равноапостолите Кирил и Методий. И на гордостта на поета, написал „че и ний сме дали нещо на света / и на вси словене книга да четат“. Ден, в който се прекланяме пред подвига на учителите, защото всеотдайно и неуморно да предадеш знанията си на някого, е мисия възможна и благородна.Защото именно учителите чертаят пътя на страната и народа ни напред чрез просвета, изкуство и наука, именно те издигат знанието като висша ценност. Защото словото е богатство. Нека пребъде във вековете!

Честит празник!

Напред! Народността не пада

там, дето знаньето живей!


Тържествен концерт по случай 24 май

 


 „НАПИСАНОТО ОСТАВА. ПИШИ ПРАВИЛНО“

Важен инструмент за развитието на правописните навици и умения е диктовката. Тя дава възможност да се  усъвършенстват правописно-пунктуационните умения, да се обогати лексикалната и езиковата грамотност на учениците. Тази година за първи път учениците от 1.Б клас с класен ръководител Теменужка Михалева  и учител ЦОУД Дияна Маринова се включиха в инициативата на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките „Написаното остава. Пиши правилно!“. С ентусиазъм и старание първокласниците изписаха пъстрите листи с откъс от интервю с поетесата Мирела Иванова и засвидетелстваха признателността и почитта си към делото на Кирил и Методий и българската просвета и култура.


В навечерието на отбелязването на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжновност, учениците от 4.е клас с кл. ръководител Таня Германова се включиха в кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН„НАПИСАНОТО ОСТАВА. ПИШИ ПРАВИЛНО“ . Четвъртокласниците не само провериха своите знания за българския правопис и пунктоация, но и засвидетелстваха почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата. За празника учениците актуализираха и разшириха своите знания за произхода, живота и делото на светите братя и в знак на своята признателност и преклонение за труда им те нарисуваха портрети със светлите образи.


 23 май

Спортен празник

На 23.05.2024 г. се проведе УЧИЛИЩЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК в който взеха участие всички ученици. Празника започна с щафетна обиколка на училището за учениците от прогимназиален етап. Победители в надпреварата станаха: Випуск V клас ПЪРВО МЯСТО – V В клас ВТОРО МЯСТО – V A клас ТРЕТО МЯСТО – V Г клас ЧЕТВЪРТО МЯСТО- V Б клас ПЕТО МЯСТО – V Д клас

Випуск VI клас ПЪРВО МЯСТО – VI Г клас ВТОРО МЯСТО – VI В клас ТРЕТО МЯСТО – VI Б клас ЧЕТВЪРТО МЯСТО- VI Д клас ПЕТО МЯСТО – VI А клас

Випуск VII клас ПЪРВО МЯСТО – VII Б клас ВТОРО МЯСТО – VII А клас ТРЕТО МЯСТО – VII Г клас ЧЕТВЪРТО МЯСТО- VII Д клас ПЕТО МЯСТО – VII В клас

Всички отбори получиха грамоти, а класираните на ПЪРВО място се окичиха с медали, грамота и купа за отбора. След щафетата празника продължи с много забава и игри на НАРОДНА ТОПКА, ВОЛЕЙБОЛ И ФУТБОЛ.

В пролетния училищен спортен празник взеха участие и всички паралелки от начален етап. Първи и втори клас се включиха в надпреварата с щафетни игри в които децата вложиха много сили и емоции. Третите класове се втурнаха в битка по народна топка, а четвъртокласниците се състезаваха в турнир по футбол и мини волейбол.

Всички получиха награди от училищното настоятелство- грамоти, медали, купи, волейболни и футболни топки.

В организацията се включиха всички учители по ФВС подпомогнати от класните ръководители и учители. Наградите бяха връчени от зам.директор Самуил Борисов.


На 23. май се проведе спортен празник в училище. Учениците от трети клас се състезаваха на народна топка помежду си. Забавляваха се изключително много и спечелиха награди за своето участие. Всички класове получиха подарък топка, грамота и медал, а класовете на първите три места получиха и купи за своето отлично представяне.


ПРИЕМСТВЕНОСТ

Малчуганите от четвъртите групи към ДГ „Пролет“ посетиха учениците от 1. А и 1. Б клас с класни ръководители Ст. Михова и Теменужка Михалева. Като бъдещи първокласници те разгледаха класната стая и  седнаха на чиновете, за да усетят училищната атмосфера. Първокласниците им показаха своя пръв приятел в училище – Буквара. Прочетоха им приказка, поздравиха ги с песен за  първокласника.                

Малките гости изненадаха учениците с подаръци – свои рисунки и книжки. За да покажат, че вече са готови за училище, прочетоха пожеланието към учениците върху книжката, която подариха. Тръгнаха си също с изненада – картичка с поздрав и  с надежда, че скоро ще се срещнат в училище.


Проект „Endangered marine animals“ 

Учениците от 3 б, в и г клас  с ръководител Теодора Манолова-учител по АЕ се включиха с различни творчески дейности по възложеното им задание по английски език за изработка на проекти на тема „Endangered marine animals“ (Застрашени от изчезване морски обитатели).

Темата бе въведена чрез презентация и четене на статия свързана с най-застрашените от изчезване видове морски животни, последвана от дискусия. Учениците научиха важна информация относно важността от опазването на чистота на океаните. Те имаха възможност да затвърдят своите знания и да усвоят нови, обогатявайки своя речников запас с нови думи свързани с темата.

Учениците ефективно използваха разнообразни ресурси и източници на информация. (WWF – Endangered Species Conservation | World Wildlife Fund). Учениците демонстрираха критично мислене като откроиха основните факти, проблеми и заплахи за морските обитатели. Децата упражниха и своите умения за решаване на проблеми представяйки идеи и решения свързани с по-екологичен и природосъобразен начин на живот. Учениците проявиха творчество, старание и креативност при представянето на изображения и оформянето на дизайна на своите проекти. Груповата работа допринесе за подобряване на организационните им умения и умения за работа в екип.


 22 май 

„Ние и животните“

На 21.05.24 г. учениците от  випуск 1. клас посетиха Зоологическа градина в град Варна.С огромен интерес разгледаха обитателите й. Най-много се зарадваха на новородените животни. Посещението е във връзка с класен проект ,, Ние и животните“.


21 май

Един невероятен ден в Евксиноград

Представяли ли сте си някога да се озовете на място, което да ви пренесе в епохата на Ренесанса и да не е декор от филм? Атмосферата на Евксиноград  е точно такава. Разположен в перлата на Черноморието  –  курортния комплекс „Св. Св. Константин и Елена“, дворецът привлича със своята изтънченост, стил, архитектура и великолепно поддържани градини и паркове.

Групата беше посрещната от любезния екскурзовод Християн Облаков, известен с любовта си към град Варна и нейната автентична архитектура и към културно-историческото й наследство, а увлекателният му и интересен  разказ за историята на двореца ни пренесе в далечните години от царуването на монарсите Фердинанд и Борис ІІІ .

На всичко това се насладиха днес, 17 май 2024 г.,   учениците от VІ и VІІ клас. Еднодневната екскурзия беше с учебна цел по проекта Занимания по интереси на групите: „Разкази и разказвачи“ с ръководител Миролюба Стоянова, „Практическа граматика“ с ръководител Борислава Димитрова и „Изящни изкуства“ с ръководител Кремена Иванова. А учителите Мария Иванова, Дора Димитрова и Ангелина Ангелова бяха нашите приятни помощник-ръководители, с които заедно споделихме прекрасното си преживяване.

Евксиноград е изживяване, което трудно се пресъздава в снимки и текст, затова най-добре е да се изживее.


 20 май

ЕКСКУРЗИЯ С УЧЕБНА ЦЕЛ

На 18-19.05.2024 г. с учениците от випуск 6. клас с ръководители: Борислава Димитрова, Дора Димитрова, Наталия Борисова, Филип Александров, Грета Кирова и Ангелина Ангелова се проведе екскурзия с учебна цел до Велико Търново и Арбанаси.

Образователната цел на екскурзията се свързва с Българското средновековие и разцвета на Второто българско царство при владетелите Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II, довели България до възход и превърнали я във фактор в европейския югоизток.

Шестокласниците разгледаха крепостта Царевец, като се запознаха със сложната укрепителна система от порти, кули и крепостни стени, осигуряващи защитата ѝ. Посетиха Патриаршеския храм Възнесение Господне и двореца на българските царе.

Учениците посетиха църквата на приемствеността между Второто и Третото българско царство – Свети Четиридесет мъченици, построена от цар Иван Асен II по повод победата му над епирския владетел Теодор Комнин при Клокотница на 9.03.1230 г., и се поклониха на гроба на цар Калоян.

Успяхме да се докоснем и до епохата на Българското възраждане с разходка по Самоводската чаршия и експозицията на музея Затвор, разположен южно от изградения от майстор Колю Фичето Конак (в последствие сграда на Учредителното събрание, приело Търновската конституция на 16.04.1879 г., днес Регионален музей на Велико Търново). Сред известните личности, излежавали присъди там са: Васил Левски, Стефан Караджа, Филип Тотю, Тодор Каблешков, Бачо Киро и др.

За финал посетихме музей Костанцлиевата къща в Арбанаси, запазила спомена за бита и поминъка на българите от XIX в.


16 май 

Приказките учат на добро

Петокласниците от 5. А клас Кристиан Михнев и Георги Ванков се включиха в доброволническата инициатива „Приказките учат на добро“– организирана от психолога в училище г-жа Балушева и с помощта на класните ръководители г-жа Л.Чонова и г-жа З. Феттова.

Те прочетоха с удоволствие и ентусиазъм приказките, които сами избраха на своите по-малки приятели от 1. Г и 1. Е клас.

Показаха на малките ученици, че  от световно известните приказки има какво още да се научи.

Доказаха със своето участие, че  примерът на големите винаги  вдъхновява по-малките.


 15 май

„Котаракът в чизми“ през погледа на 5 А клас.

5 А клас представиха основен образ по изучавано от тях произведение „Котаракът наставник или котаракът в чизми“. Приказката е вълшебна и е по модела на фолклорна приказка.

След като изучиха творбата, учениците откроиха основните качества на най-важния герой – котарака, и проявиха творчество, като изобразиха героя-помощник по техен начин.

В часовете по литература петокласниците посочиха качествата на основния герой и чрез тях изтъкнаха основната поука – човек трябва да разчита на собствените си способности и умения.


14 май

СПОДЕЛЯНЕ НА ДОБРИ ПРАКТИКИ

На 13.05.2024 г. се проведе сбирка на регионалния методически съвет на начален етап към Регионално управление на образованието – Варна. Главен учител Елизабет Влаева и старши учител Теменужка Михалева бяха поканени като членове на този съвет за учебната 2023/2024 г. да споделят свои добри практики с прилагане на STEM подхода в обучението.

Урокът, който представи г-жа Елизабет  Влаева бе на тема: ,,Умници  гладници“.

Чрез демонстриране на редица дейности, извършени с учениците в обучителния процес, тя отговори на основния въпрос ,,Защо  STEM е важен? “ които доказват, че наистина ,,апетитът идва със знанието“.

     

STEM урокът, който представи г-жа Теменужка Михалева бе на тема ,,Загадките на Космоса“, включващ учебните предмети Човекът и природата, Математика, Изобразително изкуство и Технологии и предприемачество с прилагане на компетентностен подход в обучението.

Споделените методи, дейности и практики доказват, че STEM е философия на образованието, която разкрива уменията на съвременния учител да обедини учебните предмети Наука, Технология, Инженерство, Математика и Изкуство по начин, който се доближава до  реалния живот.

Споделените практики потвърждават мнението на създателката на STEM д-р Джудит Рамали, според която „науката и математиката са от решаващо значение за основното разбиране на Вселената, докато инженерството и технологиите са средства за взаимодействие на хората с Вселената. STEM вплита тези елементи на човешкото действие и разбиране във всички аспекти на образованието“.


13 май 

Занимания по интереси

Учениците от 2.А, 2.В и 2.Д клас посетиха Морската градина на гр. Варна на 08.05.2024г. с образователна цел в часовете по Занимания по интереси.

Младите ни изследователи бяха любопитни и жадни за нови знания, готови да направят това съвместното приключение незабравимо. Целта бе да усетят природата, да получат ценна информация от Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“, както и да видят един от символите на град Варна – Военноморският музей.

Вярваме, че за всички деца е било интересно, забавно и полезно!


9 май

Учениците от 4. Б клас с учител по АЕ Галина Тинчева отбелязаха Деня на Европа в училищната библиотека. Четвъртокласниците се запознаха с любопитни факти свързани с Европейския съюз, участваха в куиз и проведоха маратон на четенето на английски език.

Инициативата се проведе под ръководството на училищния библиотекар Гергана Джунева.


 Великденски вълнения в 4.е клас

 

В навечерието на един от един от най-големите християнски празници учениците от 4.е клас с кл. ръководител Таня Германова се потопиха в историята, традициите и обичаите, свързани с Лазаровден, Цветница и Възкресение Христово. Четвъртокласниците, чрез онагледяване с интерактивна презентация, тематични литературни и музикални произведения, с огромно вълнение и интерес проследиха последните дни /дните от Страстната седмица/ от житейския път на Божия син и чудесата, които е вършил – от възкресението на Лазар до пътя към Голгота. Запознаха се със символиката на върбовите клонки, боядисването на яйцата, замесването на козунаци, в традициите на поста, молитвата и получаването на Благодатния огън.

За предстоящите Великденски празнициучениците за пореден път изработиха тематични картички, за да зарадват всички от ДСХ „Христо Ботев“ в с. Болярско. С огромно старание и любов, четвъртокласниците решиха да изпъстрят техните празници.


 2 май

РАБОТИЛНИЦА  ЗА ЗАЙЦИ – ГРАДИНАРИ

Малки сме, но работливи

ние зайчетата сиви.

 Скок, подскок,

скок, подскок.

Ех, че радостен живот!

Прекрасно празнично настроение изпълни работилницата на Детска академия ,,Векторче“ в навечерието на най-красивите пролетни празници –  Лазаровден, Цветница и предстоящия Великден. Учениците от 1.Б клас с класен ръководител Теменужка Михалева и учител ЦОУД Дияна Маринова бяха работливите зайчета – градинари в керамично художествено ателие, великденска ферма и магазинче за цветя, където задружно се потрудиха и се прибраха у дома с красиви подаръци.

https://www.youtube.com/watch?v=HX2Mnmrpk4E


29 април

Международен ден на танца

На 22 и 29 април в актовата зала се проведе празник на танца. Ученици от първи, втори, трети, четвърти и пети клас танцуваха в различни стилове. Малките танцъори спечелиха  публиката с талант и артистичност.


Флашмоб по случай 29 април-Международен ден на танцовото изкуство


Екскурзия

На 24 април 2024 г. учениците от випуск седми клас с ръководители Александра Василева, Мая Костадинова, Таня Маринова, Мария Пъшева, Вася Стойкова, Ангелина Ангелова, Миролюба Цветанова и Радослав Василев проведоха екскурзия с учебна цел в гр. Провадия. Посетиха най-древния античен град на Европа- Солницата, където се е добивало т.нар. „бяло злато“, с което местните жители са търгували. Вторият обект беше Историческият музей, където учениците се запонаха с археологическите находки от късноантичната и средновекована история.Уредникът на музея увлекателно разказа за уникалните сбирки, които са събрани от различни краеведи и изложени като пътуващи сбирки из цялата страна.


 Великият дар на Великден е надеждата

Бинарен учебен проект на тема

„Личен ден Великден“,

https://rossitsaruseva.wixsite.com/velikden

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература, Юлия Христова, ръководител на школа „Православни християнски ценности и традиции“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, и учениците

от V б, в, г, д клас.

Най-светлият пролетен празник отново озари душите, сърцата и лицата ни. Завладяха ни великденските страсти и както всяка година тези светли дни ни карат да сияем от щастие и да раздаваме своята любов на другите.

Великден е времето, когато надеждата се завръща в душите ни и природата възкръсва за нов живот. Така ние ставаме свидетели на великото тайнство на възкресението. Великден е символ на възкресението, на победата на доброто над злото. Великден е надеждата за мир.Той е символ на вярата ни в по-добрите бъдни времена и в любовта ни към ближния.

Великден е!Нека възкръсне доброто!

Юлия Христова разказа на учениците евангелските събития на последните дни от живота на Иисус Христос и особеното значение на кръста за християните. Разговаряха за традициите на празника, за историята на християнството, какво се случва в нощта на великденската служба и как се поздравяват в този ден християните. Децата си изработиха кръстчета и ги украсиха с особено майсторство.

И след чудото на възкресението

се поздравяваме с думите:

„Христос воскресе!“

„Воистина воскресе!“


Лазарки

 

Расло дърво високо

  посред поле широко

   под дървото лазарки,

  премяна си стягаха –

  лазарова премяна,

    Лазар да си посрещат,

     по честити домове,

    дето мома момува,

     дето ерген лудува.

                                                                       Народна песен

„Да съхраним българските традиции!“ – учебен проект на тема

„Лазаровден е!“,

https://youtu.be/DcTj7Zlfnyk

разработен от Борислава Димитрова – учител по български език и литература, Радослав Цветанов – учител по музика, и учениците от VI а, б, в, г клас.

Лазаровден поставя началото на празниците свързани с Възкресението, като е следван от Цветница и Великден. Отбелязва се винаги в съботата преди Страстната седмица. Наричан е Лазарова събота, Лазарица или Лазар. Празникът се отбелязва в чест на Свети Лазар, който е един от защитниците на християнската вяра.

Християнското възкресение символизира събуждането на природата, затова и Лазаровден е празник на пробуждащите се гори, ниви и пасища. Традицията повелява да се откъснат върбови клонки, които да се поставят на входните врати на следващия ден, когато отбелязваме Цветница.

Най – характерният обичай на този ден е т.нар. Лазаруване. Както повелява традицията на Лазаровден малки момичета и неомъжени моми стават лазарки. Те обикалят по домовете и пеят на стопаните песни за плодородие и здраве на семейството.

Посрещнати са с празнична питка и задължително се даряват с яйца. Лазарските песни се изпълняват само на този празник. Дом посетен от лазарки ще е щастлив и благословен, както се пожелава в песните.

Празничният ден завършва в утрото на Цветница, с ритуала “кумичене” – лазарките пускат в реката направените от тях върбови венци и следят, кой от тях ще пристигне първи. Според вярванията девойка, която не е лазарувала няма да си намери жених. Ергените пък трябва да отидат в дома на момичето, което обичат, за да поискат ръката ѝ.

Цветница е един от обичаните и пъстри пролетни празници. Той също е подвижен и се празнува винаги в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя и Куклинден.

В църквата се отслужва празнична молитва, в която се благославят върбовите клонки. Раздават се на вярващите, като те ги отнасят в домовете си за здраве. Смята се, че така ще прогонят злото от къщите си. На Цветница рано сутринта жените закичват вратите с върбови клонки и сплитат венче от вече осветената в църквата върба.

На Цветница неомъжените момичета се събират, завързват пръстените си с червени конци и ги потапят в съд с „мълчана вода”. Домакинята трябва със завързани очи да ги извади като същевременно нарича кой ще е бъдещият жених, на девойката, чийто пръстен е изваден.

„Млади моми сме дошли, лазарки, тук във вашия дом да ви попеем, да ви повеселим, да  ви донесем пролетта, радостта. Наричаме тази къща, тези стопани.

– Здрави да бъдат и засмени!“


 26 април

Ученици рисуват срещу насилието в съвместна инициатива с МКБППМН район „Младост“, гр.Варна

    За пореден път по повод Открити дни на МКБППМН (Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните) район „Младост“ на 25.04.2024 г. в ОУ „Добри Чинтулов“ се представиха рисунки на ученици, чрез които възпитаниците ни заявиха своето категорично „НЕ“ на агресията под всякаква форма сред подрастващите. Със свои творби в  изложбата се включиха ученици от V, VII и VI а, б, в, г клас под ръководството на старши учител по изобразително изкуство Кремена Иванова.

    Общественият възпитател към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  район „Младост“ – Галина Орманова, запозна присъстващите ученици с дейностите на комисията и им връчи подаръци.


 22 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

ЗА ЕДНА ПО-ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА

На 24.04. във връзка с Международния ден на Земята, учениците от VIГ клас с класен ръководител Филип Александров посадиха дръвчета в двора на училището с послание да пазим природата и да се грижим за нея.


ЗЕМЯТА – НАШ ДОМ

Кога е денят на Земята? Какво застрашава нашата планета? Как да я опазваме? Какво е рециклиране и разделно сметосъбиране? На тези въпроси научиха отговорите учениците от 1.А, 1.В, 1.Г, 1.Д и 1.Е клас със своите учители Стоянка Михова, Радка Кирова, Лидия Чонова, Дияна Петрова,  Зара Феттова и Искра Суванджиева. В импровизираното телевизионно студио на телевизия ,,Будилниче“  се излъчиха рубриките ,,Скрита камера“, ,,Чудесата на Земята“, ,,Още нещо за рециклирането“, ,,Мисия доброволец“, ,,Музикална пауза“ и ,,Моливко разказва“, от които първокласниците обогатиха своите знания и разбраха колко е важно да се опазва нашата планета. Предаването бе реализирано от учениците от 5.В и 1.Б клас с класни ръководители Росица Русева, Теменужка Михалева и учител ЦОУД Дияна Маринова. Петокласниците представиха и своята авторска пиеса ,,Сезоните“, чрез която героите показаха колко е вредно глобалното затопляне и желанието им сезоните да бъдат такива, каквито са.

https://rossitsaruseva.wixsite.com/earth-day

Мероприятието е част от дейностите на училището във връзка с проект ,,Чинтуловци – Европейски умения и активно участие за чисто бъдеще“ по програма ,,Еразъм+“, КД1.


 25 април

Парк-музей на бойната дружба „Владислав Варненчик“

Учениците от 2.Б, Г и Е класове с класни ръководители: Радка Николова,  Миглена Стоянова, Галабена Мутафчиева , пед.съветник Стоян Стоянов и Симеон Момчилов посетиха парк- музей на бойната дружба“Владислав Варненчик“.

Там учениците се запознаха с историята за битката при Варна, разгледаха бойните оръжия и доспехи на рицарите от “ битката на народите“. 

Посещението е свързано с темите в часовете по Родинознание.


 НАОП „Николай Коперник“

Учениците от випуск четвърти класот ОУ ‚Добри Чинтулов“  направиха своето първо космическо пътешествие, посещавайки Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – гр. Варна по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката. Любознателните четвъртокласници имаха възможността с огромно вълнение да разгледат част от необятния Космос и нашата Слънчева система, планетите и различните съзвездия.


Тържествено отбелязване на

148 години от избухването на Априлското въстание

и учредяване на клуб „Млад възрожденец“ в 4. е клас

в ОУ“Добри Чинтулов“ – гр. Варна

Учениците от 4 е клас с кл. ръководител Таня Германова тържесъвено отбелязаха 148 години от избухването на Априлското въстание, изразявайки своята любов и благодарност към всички, отдали живота си за освобождението на българския народ в Актовата зала на училището. Четвъртокласниците изпълниха „Априлска епопея“, рецитирайки стихове и изпяха тематични музикални произведения, посветени на героите, свързани с въстанието. Родолюбивите българчета разказаха за живота на някои от най-отличителните фигури, свързани с Априлското въстание и борбата за свобода.

Те отместиха завесата на миналото и заедно със своите родители съпреживяха събитията от 1876г., като се потопиха в онези тежки и същевременно толкова славни времена, когато българинът е бил готов на всичко за извоюването на своята свобода. В края на програмата, в присъствието на председателя на Общинския комитет „Васил Левски“ в гр. Варна г-жа Станка Димтрова, бе учреден клуб „Млад възрожденец“. Родолюбивите ученици от 4.е клас, полагайки ръка на картата на нашата мила Родина, изрекоха своите обещания да бъдат горди българи, достойни потомци на своя славен, древен народ. Да обичат и пазят Родината си навеки!


 24 април

54 ГОДИНИ “ДЕН НА ЗЕМЯТА”

ТАЗИ ГОДИНА ТЕМАТА НА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА Е

„ПЛАНЕТА СРЕЩУ ПЛАСТМАСАТА“.

 

Това предизвикателство насърчава човечеството да постигне 60% намаление на производството на пластмаса до 2040 година и да създадем възможност за един свят без пластмаса.

От 1950-те години на миналия век са произведени 8.3 милиарда метрични тона пластмаса, като 79% от нея все още се намира в сметищата или в околната среда.

Пластмасовите отпадъци, които замърсяват нашите океани, езера и реки са не само неестетични, но и представляват сериозна заплаха за растенията, животните и човешкото здраве.

Днес борбата за чиста природа е по – важна от всякога, тъй като опустошенията вследствие на климатичните промени, стават все по – очевидни с всеки изминал ден. Изменението на климата представлява най– голямото предизвикателство за бъдещето на човечеството.

Във връзка с Деня на Земята – 22 април,  учениците от I „Б“ клас с класен ръководител Теменужка Михалева се включиха в инициатива на НЧ ,,Христо Смирненски 1946“ ,,Мисля за бъдещето ти, Земя“. На гости им бе секретарят на читалището г-жа Андония Иванова. Тя постави интересна задача на учениците – подари им сандъче и саксийки със семена, които да засеят и да се грижат за растенията. Очаква да види резултата  при следващи срещи. Г-жа Иванова бе подготвила и забавна викторина, включваща въпроси, свързани с осъзнаване на проблемите от замърсяването на природата и важността за нейното опазване. 

                 

Първокласниците се представиха отлично, показаха много знания и получиха грамота и тематични награди.

Участието в инициативата е част от дейностите на училището във връзка с проект ,,Чинтуловци – Европейски умения и активно участие за чисто бъдеще“ по програма ,,Еразъм+“, КД1.


23 април 

Световен ден на книгата и авторското право 

Във връзка със Световния ден на книгата и авторското право и Международния ден на детската книга учениците от 4.е клас с кл. ръководител Таня Германова посетиха любознателните първокласници от 1.е клас с кл. ръководител Зара Феттова, пренасяйки ги в чудния свят на приказките. Порасналите четвъртокласници споделиха необходимостта от четенето на книги и незаменимото богатство, което получават от тях. В знак на благодарност учениците от 1.е клас им подариха „вълшебни“ картички от света на приказките


22 април

Петокласниците учат и творят

https://rossitsaruseva.wixsite.com/talant

Ивена Хараламбиева и Габриела Костадинова от 5. в клас, две талантливи ученички от групата за занимания по интереси „Езикова работилница“, написаха текста, композираха мелодията и изпълниха песента „Талант“ на концерта за Деня на танца.

Талантът е велико нещо!

Словата на песента се откроиха с дълбокото си послание, докато музиката остави впечатляващо въздействие. Всяка строфа разказва история за откриването и преследването на таланта, напомняйки ни, че всеки има какво да предложи на света.Възхитително е умението на Габи и Ивена да съчетаят забавление със смисъл и изразителност. Тяхната изява на сцената бе едновременно емоционална и вълнуваща, оставяйки незабравимо впечатление.

С труд успехът се гради!

Песента „Талант“ бе оценена с възторжени аплодисменти от публиката, които бяха заслужена награда за изключителното изпълнение на Ивена и Габи. Песента „Талант“ е доказателство за силата на креативността и приятелството.  

С гордост поздравяваме Габи и Ивена за техния успех и творческа енергия!

АПЛОДИСМЕНТИ!


ИНТЕРАКТИВЕН УЧЕБЕН ПРОЕКТ ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

22 АПРИЛ

„МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА“

Випуск 5-6 клас 2023/2024 г.

Ръководители: Мария Пъшева и Александра Василева

Международен Ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април .

За първи път инициативата се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората от цял свят в защита на околната среда и да се подчертае необходимостта от опазване на природните ресурси на планетата .

Учениците от випуск 5-6 клас създадоха малки учебни проекти, свързани със следните тематични направления:

– Световен ден на Земята.

– Замърсяване на въздуха –  състав на въздуха, основни замърсители, последици.

– Опазване чистотата на въздуха .

– Замърсяване на водите.

– Опазване читотата на водите. Пречистване на замърсените води.

– Пластмаси и рециклиране.

– Макет на контейнери за рециклиране.

– Замърсяване на въздуха. Възобновяеми и невъзобновяеми енергийни източници.

– Замърсяване и пречистване на почвата.

– Часът на Земята.

– Глобалното затопляне.

– Разделно събиране на отпадъци и рециклиране.

Чрез своите проекти учениците обсъдиха и показаха проблемите, които  чакат своето решение относно: климатичните промени, глобалното затопляне, унищожаване на екосистемите, замърсяване на въздуха, водата и почвата, застрашени животински и растителни видове, изчерпване на невъзобновяемите ресурси.

Чрез своите проекти сформираните екипи ентусиазирано обсъдиха различни предложения и решения, как да опазим нашият дом –  планетата Земя.

Петокласниците и шестокласниците проявиха любознателност, креативност, творчество и  изобретателност, тематично структуриране, индивидуална и екипна работа.

 Обогатиха знанията си по екология чрез откриване на любопитни факти, екологични проблеми и тяхнното решение.  


19 април

Великденската украса е изработена от учителите ЦОУД.


 18 април 

Международен ден на авиацията

Учениците от 2.А и 2.Б клас отбелязаха Международния ден на авиацията и космонавтиката. Изработиха модели на ракети и космонавти с помощта на своите класни ръководители г-жа Йоана Алексиева и г-жа Радка Николова.


 17 април 

Панорама на средното образование

На 08.05.2024 г. от 10.00 до 18.00 ч. и на 09.05.2024 г. от 10.00 до 17.00 ч., в зала „Юнашки салон“ ще се проведе традиционната Панорама на средното образование в община Варна. 

В рамките на събитието професионални и профилирани гимназии и средни училища ще представят специалностите от професии и профили, включени в държавния план-прием за предстоящата 2024/2025 учебна година. Панорамата има за цел кариерно ориентиране и информиране на ученици от 6-ти и 7-ми клас от всички учиилища на територията на община Варна.


15 април

„Доброто между човека и другите“

Повлияни от емблематичния разказ „Серафим“ на Йордан Йовков, учениците от VI д клас изобразиха основни елементи от творбата. Изложбата е по проект, организиран от техния ръководител по български език и литература Мариела Стоянова, под името „Доброто между човека и другите“. Шестокласниците вникнаха изцяло в произведението и чрез него показаха изключително въображение и творчески идеи.

Изложбата включва основните символи – палто, което се превръща в емблема на основния герой в разказа и Серафим – шестокрил ангел. Чрез тези образи младите таланти затвърждават основната тема и важното качество – милосърдието и помощта към другите.


11 април

Среща с Наталия Бояджиева

Учениците от 4.В и 5.В клас с класни ръководители Татяна Димова и Росица Русева се срещнаха с Наталия Бояджиева. Тя представи книгата “Лицата на Филипините”. Писателката потопи учениците в бита и културата на филипинците. Разказа удивителни истории от своето пътешествие.

Срещата се организира от училищния библиотекар Гергана Джунева във връзка с националната кампания “Походът на книгите”.


Пролетен лагер 

 

От 1.04. до 4.04. се проведе пролетен лагер „По стъпките на великите българи“ в с. Средни колиби, гр. Елена с учениците от 4.д клас с класен ръководител Христина Ковачева. Посетени бяха Архитектурно – исторически комплекс „Даскалоливница“ – гр. Елена, Къпиновски манастир, Национален музей „Васил Левски“ – гр. Карлово, Национален музей „Христо Ботев“ – гр. Калофер, Къща музей „Иван Вазов“ – гр. Сопот.


10 април

СЪВМЕСТЕН ПРОЕКТ НА ТЕМА „ЗАЕДНО ЗА ЧИСТА ПЛАНЕТА“

Във връзка с ежегодно отбелязваните Световен ден на водата /22.03/ и Международен ден на Земята /22.04/ нашите партньори от училище Szkoła Podstawowa nr 2 Jana Walerego Jędrzejewicza w Płońsku в гр.Плонск, Полша, приеха поканата за съвместен проект на тема Заедно за чиста планета“, като техните ученици се включиха в проекта чрез изработването на плакати и табла по темата.

Част от учениците участваха в работилница, озаглавена „Горичка в бурканче“. В нея те са изработили малка горичка, която се затваря в декоративно бурканче и може да бъде използвана като оригинална украса за дома. По този начин вътре в буркана бива създаден микроклимат. Учениците бяха обучени за устойчивото развитие и някои от целите, като предприемане на действия за борба с изменението на климата, част от 17-те цели на ООН за устойчиво развитие.

Работата е част от дейностите на училището във връзка с проект ,,Чинтуловци – Европейски умения и активно участие за чисто бъдеще“ по програма ,,Еразъм+“, КД1.


9 април

Седмица на детската книга

Веднага след пролетната ваканция, във връзка с Международния ден на детската книга и Денят на книгата, випуск 2. клас посетиха 1. А, 1. Б, 1. В, 1. Г, 1. Д и 1.Е клас. В продължение на една седмица с много вълнение и старание, второкласниците четоха своите приказки в различните паралелки. Илюстрираха любими произведения, изработиха приказни герои, книгоразделители и четящи човечета сред дошлата пролет.

Учениците от 2.Б клас драматизираха „Бременските музиканти“ – приказка от Братя Грим пред своите връстници от 2.А клас.

Инициативата цели да посее обич у децата към книгите, за да станат любознателни читатели.


Във връзка с международния ден на детската книга и с цел стимулиране на четенето учениците  от випуск 1. клас  прочетоха, преписаха и илюстроваха откъс от любима своя детска приказка.


8 април

Училищната библиотека се включва в XIII-то издание на националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите“. Инициативата е част от мисията на Асоциация „Българска книга“ за подкрепа на грамотността, културата и образованието. Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по отношение на темата за грамотността сред най-малките.

Програма:

8-12 април-Седмица на книгата. Представяне на новите книги в библиотеката.

10 април- „Известни българи четат“- среща с Наталия Бояджиева-автор, журналист, преподавател.

2-23 април-Участие в проект „Книги и знание“, организизран от Асоциация Българска книга.

1-30 април- Национална кампания „Бисерче вълшебно“. 


2 април – Международен ден на детската книга

В ерата на технологиите е по-важно от всякога децата да четат, да обичат книгите и да отдават нужното  време за четене. Четящите деца запазват критичното си мислене будно, фантазията си жива, развиват емпатия и това би довело до щастие и пълна себереализация, защото  ЧЕТЯЩОТО ДЕТЕ = МИСЛЕЩ ВЪЗРАСТЕН. За да породят интерес към книжките  и изградят навици за четене учителите на първокласниците от 1.Б клас Теменужка Михалева и Дияна Маринова създадоха библиотека в класната стая. Всяко дете донесе книжка и с много трепет и вълнение я споделяше с другарчетата си.


ВЕЧЕ МОГА ДА ЧЕТА

Да изучиш всички букви, да четеш и пишеш сам и да го споделиш с приятели и близки – какво по-хубаво от това! В импровизираното телевизионно предаване ,,Вече мога да чета“ учениците от 1.Б клас с класен ръководител Теменужка Михалева и учител ЦОУД Дияна Маринова показаха своите знания и четивни умения. В тържеството се включиха и учениците от 5.В клас с класен ръководител Росица Русева, които заедно със своите малки приятели съпреживяха емоциите и вълнението на празника и показаха, че въпреки възрастовата разлика, когато има приемственост, сътрудничество и обща цел могат да се сътворят прекрасни неща.


1 април

Ателие за изкуство

„Алхимия“

https://rossitsaruseva.wixsite.com/artalchemy

Учениците от 5. в клас с класен ръководител Росица Русева посетиха ателие за изкуство „Алхимия“.

В тази творческа обстановка те се потопиха в света на изкуството и създадоха невероятни цветни шедьоври. Децата се забавляваха, като рисуваха на тениски, чанти и ключодържатели. Под ръководството на опитните художници Цвети Симеонова, Веселин Чакъров и Роси Станева децата превърнаха обикновените предмети в истински произведения на изкуството, вдъхвайки живот на своите идеи върху тениски, чанти и ключодържатели.

Всеки ученик вложи своята собствена уникалност и талант в създаването на своята тениска, чанта и ключодържател.

Преживяванията на учениците бяха неповторими – от радостта при виждането на своите идеи да се превръщат в реалност до удовлетворението, което изпитаха, когато завършиха своите проекти. Всяко рисуване беше своеобразно пътешествие в света на творчеството.

Ателие за изкуство „Алхимия“ създаде не само възможност за творчество, но и пространство за споделяне на емоции и преживявания. Петокласниците се чувстват вдъхновени и готови да продължат да изразяват себе си чрез творчество и красота.


29 март

Празник на буквите

За първокласниците всяка пролет има един специален, пръв и единствен празник- Празникът на буквите. На това вълнуващо тържество учениците от 1.А, 1.Б,1.В,1.Г, 1.Д,1.Е и техните класни ръководители Ст.Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л.Чонова, Д.Иванова и З.Феттова гордо заявиха ,,Ние вече сме грамотни“.

 Празникът бе озарен от весело настроение, приятни изненади и незабравими моменти, на които те показаха пред гостите своите умения да рецитират, драматизират,пеят и танцуват.

 28 март

Ден на европейските автори

ОУ „Добри Чинтулов“ се включи във второто издание на  Ден на европейските автори. Кампанията поставя фокус върху европейската литература и насърчава интереса към четенето.  Денят на европейските автори служи като платформа за популяризиране и подкрепа на програмите в европейските държави за популяризиране на културата на четене.Чрез тази инициатива Европейският съюз се стреми да вдъхнови по-младите поколения да установят отношения със света на книгите. Това се постига чрез срещи с автори, преводачи и други специалисти от сектора на книгоиздаването и приканването им да споделят собствения си опит. Денят на европейските автори предлага на младите хора възможност да се ангажират с текущите социални и лични предизвикателства.

На 27 март в училище гостува писателката Наталия Бояджиева.Тя представи книгата „Светлина от изтока“. Учениците от 4.А, 4.Б и 5.В клас слушаха с интерес разказите за Китай, запознаха се с интересни традиции и обичаи, научиха повече за бита и културата на Изтока.

Инициативата се проведе под ръководството на класните ръководители: Росица Русева, Атанаска Колева, Гюлджан Сертер и училищния библиотекар Гергана Джунева.


Учениците от VI и VII клас при основно училище „Добри Чинтулов“ отбелязаха Деня на европейските автори по интересен начин. Те избраха да представят български съвременни автори и да се докоснат до техните произведения, които излизат извън границите на страната ни. Учениците приеха с вълнение и отговорност идеята, осъществена и с помощта на техните ръководители по български език и литература – Мариела Стоянова, Борислава Димитрова, Миролюба Стоянова.

   С тази изява интересът на чинтуловци към нови и вълнуващи български автори не само остава, но и се засилва.


27 март 

Пъстър март в 4.е клас 

Децата от 4.е клас с кл. ръководител г-жа Таня Германова изработиха картички и подготвиха мартенички, с които изненадаха и зарадваха хората от Дома за стари хора „Христо Ботев“ – с. Болярско, обл. Ямбол. 

Четвъртокласниците подготвиха и представиха пред учениците от 1. е клас легендата за отбелязването на празника Баба Марта, като им подариха и мартинички за здраве и благоденствие.

По повод отбелязване 146 години от Освобождението на България учениците от 4.е клас изработиха проекти, символизиращи жадуваната свобода на българския народ. В тематичен час четвъртокласниците бяха запознати с литературни произведения, кратък водео филм за Руско-турската освободителна война, след което попълваха тематични работни листи. Тържественият час завърши с изпълнението на любими изучени песни -„Тих бял Дунав“, „Боят настана“, „Стани, стани юнак балкански“ и „Вятър ечи, балакан стене“.

За отбелязване на Международния ден на жената четвъртокласниците изработиха с огромно старание и любов красиви картички, в които изразиха своята благодарност към своите майки. За празника учениците изрисуваха и керамични вази, които допълниха с традиционните празнични цветя.

В навечерието на Благовещение и деня на християнската майка учениците от 4.е клас бяха запознати с един от най-големите християнски празници, с традициите, свързани с него и преданията, останали от предците ни от г-жа Юлия Христова – ръководител на школа „Православни християнски ценности и традиции“ към ОДК – гр. Варна, съвместно с г-жа Таня Германова. Четвъртокласниците се запознаха със символиката в иконата Благовещение, с дълбокото значение на християнския празник от получаването на благата вест от света Дева Мария за рождението на Божия син. 

За празника те изработиха картички с портрети на своите майки, в които изразиха съкровената си чиста обич и благодарност към тях.“


27 МАРТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЕАТЪРА

ТЕАТЪРЪТ Е НЕОБЯСНИМ, НО НЕОБХОДИМ

От всички международни дни 27 март е един от малкото, които действително имат мисия. Международният ден на театъра е ден за размисъл за значението на това изкуство отвъд  смешките и триковете.

Театърът е феномен, който непрестанно търси отговори. Въпросите, които поражда, са много: За какво изобщо е театърът? Кой има нужда от него? С какво помага? Защо се е появил? Кога се е появил? За какво е тази пиеса? Безброй въпроси могат да бъдат зададени, но повечето от тях ще останат без еднозначен отговор. Защото, както е казал Йонеско, „театърът е необясним, но необходим“.

Театърът е призма, през която можем да достигнем до необятното, опасното, създаващото и разрушаващото. За да е завършен, човек се нуждае и от наука, и от изкуство. Тази потребност води петокласничката Ивена Хараламбиева, която не само да създава истории, а и да ги реализира на театралната сцена със своите съученици от 5. в клас.  След успешно представената на коледния концерт пиеса „Коледни вълшебства“, ден след деня на театъра, предстои да видим втората авторска постановка ,,Сезоните“. Споделените емоции при подготовка на декори, костюми и сценично оформление с подкрепата на техните учители Росица Русева и Теменужка Михалева амбицира и мобилизира петокласниците да се представят по най-добрия начин и да съумеят чрез своята актьорска игра, сценография, музика и текст да дарят публиката с приятни емоции и незабравими преживявания.


26 март

22 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

За живота на Земята много нужна е водата.

Без вода не можем ние, всеки пие и се мие.

Нужна ни е всеки час, водата е живот за нас.

За ролята на водата в ежедневието и значението ѝ за живота на човечеството дискутираха учениците от 1.Б клас със своите учители Теменужка Михалева и Дияна Маринова. Вече усвоили азбуката, те с ентусиазъм прочетоха ,,Приказка за водата“ и направиха илюстрации към нея. За да оставят своето послание към всички хора, първокласниците ѝ  дадоха нов живот чрез реализирания филм.

Дейността е във връзка с работата на учениците по проект ,,Чинтуловци – Европейски умения и активно участие за чисто бъдеще“ по програма ,,Еразъм+“, КД1.


Учениците от 1.Е клас с учител ЦОУД Людмила Герчева и учениците от 2.Д клас с с класен ръководител Василка Христова отбелязаха Денят на водата със съвместна инициатива.


ПРОЕКТИ НА ТЕМА „СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА“ – 22.03.2024г.

Ученици от випуск 6.клас и 7.клас с ръководители г-н Самуил Борисов и г-н Филип Александров се включиха с различни творчески дейности по възложеното им задание за изработка на проекти, свързани с Международния ден на водата, който се отбелязва всяка година на 22 март.

При изработката на проектите, учениците научиха, че водата може да създаде мир или да разпали конфликт. Когато водата е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или никакъв достъп до нея, тя става ценен и незаменим ресурс и напрежението между общностите и държавите расте.

Учениците разбраха и достигнаха до извода, че опазването на качеството на природните и питейните води е първостепенна задача на цялото общество, за да се гарантират здравословни и безопасни условия за живот на всеки един от нас и е съществена предпоставка за запазване на човешкото здраве.

Водата означава различни неща за различните хора. Тя е ценна в домакинството, за поминъка, в културните ритуали, за благосъстоянието, тя е част от местообитанието ни.

Като отчитаме всички различни начини, по които водата носи ползи за живота ни, можем да оценим водата правилно и да я защитим ефективно за всички.

Работата е част от дейностите на училището във връзка с проект ,,Чинтуловци – Европейски умения и активно участие за чисто бъдеще“ по програма ,,Еразъм+“, КД1.


На 22 март випуск 2.клас отбелязаха Световния ден на водата под мотото „Вода за мир“.


Изложба 

На 22.03. бе представена изложба на изделия изработени в часовете по технологии и предприемачество с ръководител Грета Кирова. С качествено изработените предмети и естетически издържания им външен вид учениците демонстрираха своите отлични умения, огромно старание, сръчност, въображение и креативност.


25 март

БЛАГОВЕЩЕНИЕ

 Денят на благата вест

Денят на майката

https://rossitsaruseva.wixsite.com/mother

Бинарен учебен проект на тема

„Благовещение – празникът на добрата вест“

В навечерието на празника Благовещение Богородично учениците от 4. д и 5. в клас и Христина Ковачева – старши учител в начален етап, Росица Русева – старши учител по български език и литература, и Юлия Христова, ръководител на школа „Православни християнски ценности и традиции“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, проведоха съвместен урок, посветен на християнския празник за благата вест, която св. Богородица получила за своето майчинство

и радостта от предстоящото раждане

на Иисус Христос.

Учениците се запознаха с иконата на Благовещението и съдържанието на празника, четоха стихове, посветени на майчинството, съчиниха заедно и писаха благодарствени писма, изготвиха картички.

В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.

Благовец е! Всички да сме здрави!

Майката да бъде вечно свята!

Всеки всекиму добро да прави!

Бог да пази от беди Земята!


21 март –  Световен ден на поезията

„ПОЕЗИЯ е, когато емоцията намери своя мисъл,

а мисълта намери ДУМИ”

https://rossitsaruseva.wixsite.com/poetry

Световният ден на поезията е учреден  през 1999 г. и се провежда по инициатива на  ЮНЕСКО. Целта е да се признае обществената ценност на поетичното изкуство като носител на езиковата красота, културата, свободния дух и творчески заряд, който ни издига над тривиалното и винаги ще бъде белег за висок човешки идеал. Поезията ни води по пътеките, които само с една дума ни отвеждат до детски спомени, до любовта, преминала с всичките си лица през нас, през синовното и патриотичното чувство, до дълбоко скрити мисли и чувства, до там, където ни е дори страх да погледнем. За поезията може да се говори много. Да споделят своите мисли за нея бяха провокирани от своите учители Росица Русева и Теменужка Михалева учениците от 5. в клас. Малките първокласници от 1. б клас също споделиха защо обичат стихотворенията и преписаха своето любимо стихче. Ивена Хараламбиева от 5. в клас им прочете свои авторски стихове и ги мотивира

 да опитат и те.


21 март – Световен ден на хората със синдром на Даун

Този ден е много шарен и пълен с усмивки. Тогава ние отбелязваме световния ден на хората със Синдром на Даун.

Специално  на този ден ние обуваме шарени чорапи. 

А защо шарени чорапи?     

 Ами за да покажем на света, че  приемаме шарените и различните, както света е шарен и различен, и пълен с чудеса. 

И така,  ние учениците от випуск 3 клас се надяваме, че ще се включите в предизвикателството да обуете шарени чорапки и да сте част този шарен свят, както направихме ние.

На 20.03.2024 година всички ученици от випуск 3 клас заедно с техните класни ръководители: Елизабет Влаева, Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова се събраха да разговарят и да научат повече за хората със Синдром на Даун, да опознаят слънчевите деца в нашето училище: Микаела и Никола, да научат за трудностите, които срещат тези деца в обучението и в общуването с другите, да се научат да ги приемат и разбират, да им помагат и обичат.

Учениците от 3. В клас разказаха за това колко е хубаво да имаш „талисман“ като Микаела и колко е лесно да бъдеш ДОБЪР ПРИЯТЕЛ.

Гости на събитието бяха учредителите на Фондация „Живот със Синдром на Даун“ Силвена и Красимир, които благодариха от сърце за всичко, което нашето училище прави за децата със Синдром на Даун и връчиха Грамоти на всички класове и техните класни ръководители за ангажираността да участват в отбелязването на този ден.


Випуск 2.клас обединени под мотото „Днес + всеки ден 🙌🏼🤍*

🌞 – Ще ми разкажеш ли за слънчевите деца? 

От къде идват и защо ги обичаме? 

Моля те, моля те, това е любимата ми приказка!

– Знаеш ли, че това е любимата приказка и на всички майки и татковци, в чийто живот се е появило слънчево дете. Тяхното приказно създание с бадемови очички и усмивка чаааак до ушите.

– От страната на усмивките ли идват тези деца?

– Всъщност, никой не знае от къде точно идват, но тази страна определено им отива. Усмивковци са големи!

– Сетих се, щом са роднини на Слънцето, значи идват от Небето. Може би са Слънчеви ангели?

– Може би. Но това го знаят най-добре тези, които всекидневно живеят с тяхната всеотдайна слънчева защита.

– А защо ги обичат толкова много?

– Защото те самите са любов – безрезервна и необятна! И защото никой друг не гушка като тях, н и к о й!

– Значи слънчевите деца са едно голямо чудо?

– Да, като всяко едно дете, което се ражда и заслужава да бъде обичано!

Чудото на Живота – винаги до нас, 

винаги за Добро!💕

💏 21 март – Световен ден на хората със Синдром на Даун! 🌞

Живот със Синдром на Даун / Life with Down Syndrome 

   Не забравяйте да им се усмихнете!😊


На 21 март всяка година се отбелязва Международният ден на хората със Синдром на Даун.

Денят – 21-о число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Още децата с тази диагноза се наричат „слънчеви“. Те са усмихнати, любвеобилни и силно се привързват към близките и приятелите си. 

Малките ученици от 1. А, 1. Б, 1. В, 1. Г,  и 1. Д клас и техните учители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л.Чонова и Д. Петрова решиха да се включат в инициативата „Шарено предизвикателство“. Обуха шарени чорапки и така показаха, че приемат и подкрепят

хората със синдром на Даун.


Малките ученици от 1 А ,1 Б , 1 В , 1 Г ,1 Д , 1 Е клас заедно със своите учители Александра Константинова, Диана Маринова , Искра Суванджиева,  Светлана Караджова,  Веселина Куртева,  Людмила Димова подкрепят хората със Синдром на Даун. 

В тяхна подкрепа обуха шарените си чорапи.

                                        СЛЪНЧЕВИ УСМИВКИ ЗА СЛЪНЧЕВИ ДЕЦА!🫶🌞


С нестихващ ентусиазъм учениците от 1. Б клас творят в часовете за занимания по интереси под ръководството на своя учител ЦОУД г-жа Дияна Маринова. Прекрасна е новодошлата пролет със своите цветя, птици и усмихнато топло слънце

   


20 март

Световен ден на кукления театър

През 2003 година по инициатива на Съвета на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО),

21 март е обявен за  световен ден на кукления театър.

Целта е  подкрепа и популяризиране на кукленото изкуство по целия свят.

Малките ученици от 1. А, 1. Б, 1. В, 1. Г,  и 1. Д клас много обичат да гледат куклени представления, но на този ден с помощта на своите учители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л.Чонова и Д. Петрова решиха да не са само зрители, а участници.

Сами изработиха декорите и куклите за представлението и за малко станаха артисти-кукловоди.


19 март

ПРОЕКТИ НА ТЕМА „СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА“ – 22.03.2024г.

Учениците от 2.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева изработиха проекти на тема „Световен ден на водата“, който се отбелязва всяка година на 22 март.

Чрез изработените проекти учениците проучиха и разбраха, че макар и огромна част от планетата Земя да е заета от вода, много малка част от тази вода е достъпна за ползване от човечеството, а още по-малка част е с качества, които да правят възможно използването и в бита и за пиене.

Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върх важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Целта е да се повиши общественото съзнание и култура.

Всяка година Световният ден на водата се посвещава на определена тема. „Вода за мир“ е темата на Световния ден на водата на ООН през 2024 г. Това мото е мотивирано от изключителното значение на водата в нашия живот и в нашето общество. Водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. Когато водата е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави. Въздействието на изменението на климата нараства и това поражда спешна необходимост държавите да се обединят около защитата и опазването на един от най-ценните ресурси – водата.

Малко известни факти:

Всеки човек има нужда от 2-4 л вода за пиене на ден, но за производството на храната на 1 човек средно за един ден са необходими 2-5 тона вода.

Сега на планетата живеят повече от 7 млрд. души, и тази цифра ще нарасне до 9 млрд. до 2050 г. За да се осигури храна за това население, първо трябва да се осигури вода за производството на тази храна. И не по-малко важно: трябва да се произвежда повече храна, използвайки по-малко вода.

Сушата и наводненията причиняват най-значимия недостиг на храни.

 

Световният ден на водата поставя темата за водата и изменението на климата и неразривната връзка между тях. Кампанията цели да се покаже как правилната употреба на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени – за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.

Работата е част от дейностите на училището във връзка с проект ,,Чинтуловци – Европейски умения и активно участие за чисто бъдеще“ по програма ,,Еразъм+“, КД1.


18 март

ПОКАНА

Уважаеми родители от I б и V в клас,

 Имаме удоволствието да Ви поканим

на празника на учениците.

https://www.youtube.com/watch?v=1KnQaPjQ97M

Вашето присъствие е важно за техния успех!

Очакваме Ви на 28 март 2024 г. в 17:30 ч.

в актовата зала на ОУ „Добри Чинтулов“!

Заповядайте!

https://rossitsaruseva.wixsite.com/pokana

 

Азбуката вече зная!

Мога книжки да чета!

Най-голямата магия

съм научил на света!


16 март

В света на въображението

На 15 март 2024 г. в ОУ „Добри Чинтулов“ гостува Жечка Христова, която представи  сборника „22 приказки“,  написан и илюстриран от деца. Специалният ни гост е завършила Художествената гимназия в гр. Казанлък, а по-късно Педагогика на изобразителното изкуство във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий.

Събитието са проведе като съвместна публична изява с групите за занимания по интереси „Изящни изкуства“, с ръководител Кремена Иванова и „Разкази и разказвачи“ с ръководител Миролюба Стоянова. Специално място сред присъстващите имаха и третокласниците, участници в клуба „Приятели на библиотеката“ към ОУ „Добри Чинтулов“ с ръководител Гергана Джунева

На срещата г-жа Христова представи сборника с приказки и разкази, написани от младите творци на клуба по творческо писане „Касталия“ към ОДК Варна, с ръководител Магдалена Маркова, а илюстрациите към книжката са на младите художници от школата по рисуване, с ръководител Жечка Христова. Iнтерес предизвикаха и оригиналните илюстрации, които показа г-жа Христова, и подробно разказа как се „ражда“ една книжка. Не по-малко интересен беше и увлекателният начин, по който тя прочете част от историите, пренасяйки  децата в чудния свят на приказките. Това вълшебство ги накара да се докоснат до необятното детско въображение и техните мечти и надежди. Успешният проект  е едно  интересно  предизвикателство към малки и големи ученици, чийто талант може да докаже вечната истина – че доброто и красотата са навсякъде около нас, че детското въображение няма граници.


 15 март

Археологически музей – гр. Варна 

През тази седмица третокласниците с класни ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова посетиха Учебния център към Археологическия музей във Варна. 

Те се запознаха с възникването и историята на Стара Велика България, с бита и културата на неселението по онова време. Видяха нагледно как са изглеждали жилищата, в които са живеели, влязоха в юрта и седнаха на кожи като прабългарите и славяните.


14 МАРТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧИСЛОТО ПИ

И ДЕН НА МАТЕМАТИКАТА

На 14 март се отбелязва Световния ден на числото Пи (π) – или 3.14 – най-старата математическа константа и Международен ден на математиката.

Пи (π) е едно от най-важните и интересни числа в математиката. Съотношението на дължината на окръжността към нейния диаметър е еднакво за всички окръжности. Това съотношение се означава с гръцката буква π, която е първата буква от гръцката дума περιμετροη, която означава „окръжност“.

Пи е нещо повече от число. Да си припомним уникалната мелодия на неговото съществуване и трептенето му във Всичко, което Е! Това означава Работа към Възможности… Творене към Разгръщане… Избор към Вероятност… Едновременно универсално и уникално, числото π се явява фактор на всяко индивидуално развитие…

Интересен факт е, че на 14 март 1879 г. е роден Алберт Айнщайн – един от най-влиятелните и известни учени на всички времена.

Насладете се на музиката на числото Пи:

https://www.youtube.com/watch?v=kTx8ddBrNQ8

Математиката е навсякъде около нас, но крие едни от най-големите мистерии на човечеството! Какви са тайните на Числото ПИ и Златното сечение?

https://www.youtube.com/watch?v=1JrnnJxvEuQ

Учениците 5, 6 и 7 клас в  ОУ „Добри Чинтулов“- Варна отбелязаха 14 март – Международен ден на числото Пи. Под ръководството на техните учители те се включиха в различни дейности като представяне и изработване на презентация, постери,  табла и др. Така учениците се убедиха, че макар и не всеки да харесва математиката и някои да я намират за сложна и абстрактна, тя е навсякъде около нас и намира приложение в много житейски ситуации.


Създаме Пи-изкуство

Създаването на произведения на изкуството е чудесен начин учениците да покажат креативност, като същевременно учат математика! На випуск 2.клас им бе възложено да направят Пи-разделители – оцветяване в мрежа, с които я отбелязаха Пи-закачки.


13 март 

Петокласниците учат и творят

Никол Великова, V г клас

 

Мама

Коя е тя, която ме държи за

ръка?

Коя е тя, която ме подкрепя в

трудни моменти?

Коя е тя, която ме обича повече

от всеки?

Коя е тя, се питаме, нали?

Е, ще ви подскажа – тя се казва

мама!


11 март

Среща с автор 

Учениците от 3.В клас с класен ръководител Елизабет Влаева се срещнаха с писателката Магда Борисова. Тя представи книгата “ Живи дрехи“, която е номинирана за преснижната награда „Бисерче вълшебно“.

Третокласниците с интерес изслушаха историята на принцеса Магда и се запознаха с произхода на различните видове естествени материали.

Срещата се организира от училищния библиотекар Гергана Джунева.


8 март

Празникът на мама

За мама са цветята
набрани в този ден.
От всички на земята
най-скъпа е за мен.

 

С голямо вълнение  малките ученици от първи клас, изработиха чудни картички и оцветиха красиви сувенири за своите майки. Техните учители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова, и Д. Иванова им помогнаха да изразят своите чувства в прекрасни пожелания.

Първокласниците обещаха, че не само ще изненадат своите майки с изработените от тях подаръци, но и ще ги поздравят с песен или стихотворение, научени в училище.


С помощта на г-жа Л. Димова, учениците от 1.Е клас направиха изненада за своите майки и класната стая се превърна в цветна градина.


Третокласниците, с класни ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова, изработиха с много любов разнообразни картички за своите майки. Те ги поздравиха и със стихотворението „Мамо“ от Петя Йорданова.

 

МАМО

/Автор: Петя Йорданова/

 

Ако не стигнат всичките цветя

за тоя хубав ден, от слънце ярък,

ще нарисувам нови през нощта,

да бъдат твоя нов подарък.

 

Ако не стигнат думите добри,

изречени за твоя празник светъл,

ще викна от високите гори

аз думите добри на ветровете.

 

Ако не стигнат песните сами,

за тебе само пяти, недопяти,

ще моля аз далечните земи

за тебе да изпеят най-добрата .

 

Ако усмивките не стигнат днес,

за твоя празник радостен да греят,

на слънцето ще пратя нова вест

за тебе само днеска да се смее.

 

А ако друго нямам в тоя час

да донеса на твоя празник ярък,

при тебе ще остана просто аз-

най-хубавия на света подарък.


Учениците от 4д. клас с класен ръководител Христина Ковачева изработиха с голямо усърдие и любов подаръци и писмо до своите майки и ги поднесоха развълнувано, с много обич, при срещата с тях. 

 

Мама

от Ивена Хараламбиева, V в клас

 

Мила мамо, всеки ден ме учиш

кое е лошо и кое добро.

Дали пък просто не протегнеш рамо,

щом кавга дочуеш.

 

Лошо ли или добро ще бъде,

аз ако отстъпя

или да помогна в някоя беда

на приятел дружен.

 

И последно нещо, мамичко добра,

аз знам, че нямаш много време,

но направи ми ти една услуга

и прочети това едно куплетче.

 

Аз букет ти подарявам

и пред тебе се прекланям –

на земята си една едничка,

трудолюбива пойна птичка.


7 март 

Библията

Най-интересната книга на света

https://rossitsaruseva.wixsite.com/bible

Книга на книгите

Бинарен учебен проект на тема

„Библията – книга на книгите“

Росица Русева – старши учител по български език и литература, и Юлия Христова, ръководител на школа „Православни християнски ценности и традиции“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, проведоха съвместни уроци по православни ценности с учениците от 5. б, в, г, д клас. Христова говори по теми, изучавани по литература в пети клас и засягащи текстове от Битие – първата книга от Библията. Разказа интересни факти както от библейската история, така и от историята на древните цивилизации и писмености.

Петокласниците научиха за сътворението на света според библейския разказ, каква книга е Библията и защо е важно да се изучава, на какви езици са говорили и писали хората в древните времена, какви материали за писане и какви писмени знаци са използвали. Учениците писаха както йероглифи, така и финикийски знаци и древни еврейски букви.

Попитайте и ще бъдете възнаградени, търсете и ще намерите.

Който поиска, получава; 

който търси, винаги ще намери.


6 март

МАРТ –  празници и традиции

Март е един от най-пъстрите месеци на годината, изпълнен с празници, обичаи и традиции. В часовете за занимания по интереси  старши учител ЦОУД Дияна Маринова ежедневно превръща класната  стая на 1.Б  в своеобразна галерия с творби на детското творчество. Учениците се запознават с нашите празници и традиции  чрез средствата на изкуството.


Трети март! Преславен ден!

Празник скъп на свободата!

https://rossitsaruseva.wixsite.com/3-mart

Трети март означава отговорност към историята, съвременността и бъдещето на Отечеството, защото ние сме потомци на велики българи. В историята на България има много събития и дати, които са поставили основата на националното ни самочувствие като българи. Трети март е една от тези свещени дати за всички нас, защото на този ден преди 146 години България възкръсва за нов живот. В историята няма друга такава дата, която да събира в едно родолюбието, възторга и преклонението пред героите от Априлското въстание, Шипченската епопея и всички онези, дали живота си за свободата на Родината.

Пред тях ние поднасяме своята дълбока почит.

На 3 март с гордост можем да кажем, че ние сме българи

и продължаваме да носим родолюбивия дух на предците си.

Нека погледи сведем

и целунем знамената!


Отбелязване на 3-ти март

Учениците от випуск трети клас с класни ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова отбелязаха предстоящия Национален празник.

През цялата седмица, с огромно вълнение и любов, те изработиха различни изделия, свързани с празника като табла, релефно изделие на паметника на връх Шипка, попълниха работни листи, изгледаха презентации, самите те представиха информация за 3-ти март, изпяха химна на Република България.


С 🇧🇬 БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО🤍💚❤️       

🇧🇬146 години Свободна България🇧🇬  

В навечерието на Националния празник на България, учениците от випуск 2.клас участваха в различни творчески дейности. Включиха се в родолюбиви инициативи, създадоха интересни макети, свързани с Освобождението. 

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК !

 


Тържествен час на класа,

посветен на националния празник

на Република България – 3 март

НА  ТОЗИ  ДЕН,  ВЕЛИК  И  СВЯТ,

ВЪЗКРЪСНА  БЪЛГАРСКИЯТ  ДУХ  ОТНОВО

И  КАТО  ЧИСТ,  КРИСТАЛЕН  ЦВЯТ,

ПОБЕДНО  ЗВЪННА  БЪЛГАРСКОТО  СЛОВО.

 

Малките първокласници заедно със своите учители  Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова, Д. Иванова и З. Феттова

проведоха тържествен час на класа, посветен на националния празник на България.

Те слушаха разкази и стихотворения изпълнени  с думи за героизма на предците ни, научиха песен посветена на великия ден, оцветиха картички и изработиха дълъг гирлянд с българското знаме,  с който украсиха

класните си стаи.

Почувстваха се достойни наследници

на велик и храбър народ!


По случай 3- ти март, учениците от 1.Е клас, с помощта на г-жа Л. Димова сътвориха рисунки на тема:„С България в сърцето“ .


1 март


В очакване на Баба Марта, учениците от випуск 2.клас си пожелаха да са бели и червени, румени, засмени! 🍀


БАБО МАРТО, ТУК ЕЛА!🤍❤️

🇧🇬В очакване на един празник, любим на малки и големи, учениците от 2.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева и със съдействието на своите родители, изработиха мартенски картички за своите малки приятели от 1.А клас с класен ръководител Стоянка Михова. Учениците от двата класа си размениха картички и си пожелаха да са бели и червени, румени, засмени! 🍀


Учениците от 2.А клас с голямо удоволствие изработиха чудесни картички с мартенички, които с радост размениха със своите приятели от ОУ „Димитър Петров“ в град Сливен. 🤝

Малките чинтуловчета от 2.А клас на ОУ „Добри Чинтулов“ си организираха инициатива за размяна на картички със свои връстници по случай Баба Марта. Това стана възможно по идея на учителките им г-жа Йоана Алексиева и г-жа Павлина Георгиева, които вече имаха една съвместна инициатива. 

В навечерието на 1. март, учениците от 2.А клас на ОУ „Добри Чинтулов“ изработиха красиви картички, които изпратиха на своите приятели. Второкласниците адресираха мартенски пожелания до учениците от 2.А клас на ОУ „Димитър Петров“, град Сливен.

Размяната на картички и мартенички достави истинска радост на учениците, които чакаха с нетърпение да получат посланията от своите вече познати приятели.


Учениците от випуск 4. клас с класни ръководители Атанаска Колева, Гюлджан Сертер, Татяна Димова, Христина Ковачева и Таня Германова поздравиха малките първокласници за 1. март, подариха им мартеници и ги запознаха с легендата за възникването на тази уникална българска традиция.


28 февруари 2024 година-

Световен ден на розовата фланелка

Световният ден на розовата фланелка е събитие, което се провежда

в последната сряда на февруари

Розовата фланелка на този ден символизира протестът срещу насилниците в училищата и не само. Денят на розовата фланелка възниква в Канада, след като ученици стават свидетели на тормоз на техен съученик, който носел розова фланелка. 

На следващия ден голяма част от учениците идват с розови фланелки на училище, за да изразят несъгласието си с училищния тормоз.

За поредна година и ОУ “Добри Чинтулов„

подкрепя световната инициатива.

Малките първокласници, макар и отскоро част от училищната общност, заедно със своите  учители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова, и Д. Иванова

също участваха в събитието, облечени в розово.

Те проведоха разговори, гледаха презентации, оцветиха стикери.

Обединиха се около идеята, че добротата и толерантността

у всеки един от нас

ще победи тормоза и насилието.


Всяка година последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище.

Той е познат също и като  „Ден на розовата фланелка“.
На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
   Малките любознайковци от 1 А клас с учител Александра Константинова посрещнаха с голямо вълнение и нетърпение учениците от Училищен Ученически Съвет с ръководител педагогически съветник Стоян Стоянов за Деня на розовата фланелка. Те разказаха на малките ученици защо са облечени в розово и заедно изгледаха презентация по темата. Направиха голяма розова фланелка и на нея написаха думи,които радват – “ Благодаря“ , “ Съжалявам“ , Бъди ми приятел“ , „Бъди добър“, Обичам те “ , “ Подкрепям те“ и много други.


Днес е Ден на розовата фланелка и учениците от 1.Е клас потвърдиха  пред г-жа Л. Димова /учител ЦОУД/, че не толелират тормоза в училище. Със своите рисунки те дружно заявиха: „Не на тормоза и не за само за ден!“ 


Всяка последна сряда на месец февруари се отбелязва денят на “Денят на розовата фланелка“. 

    Този ден ни напомня да помислим как да постъпим, ако разберем, че някой ученик е тормозен от друг.

    Ние можем да се противопоставим на тормоза в училище!

    Чинтуловци сме толерантни и випуск 2.клас казваме:

 НЕ НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ!


 27 февруари

Театрална постановка – 3. клас

На 23-ти февруари Добричкият театър „Дора Габе“ посети нашето училище и третокласниците с класни ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова бяха зрители на постановката „Принцеса Бум-Тряс“ по Здрава Каменова. Те гледаха с интерес и се забавляваха.


Театрална постановка – 2. клас


Представителна  изява на групата по Занимания по интереси „Разкази и разказвачи“ с ръководител Миролюба Стоянова

На 23 февруари 2024 г. се проведе представителна изява на групата за занимания по интереси „Разкази и разказвачи“ на тема: Анализираме и размишляваме, без да се затрудняваме“ . Събитието беше организирано като  езиково-литературно състезание с ученици от седми клас и съчета знанията с моментите на забавление. Бяха поканени и родители, които активно се включиха в оценяването на изпълнението на упражненията им с анкетни карти, включващи критериите за точност, бързина и активност на учениците.

Състезанието се проведе в два етапа, а състезателите разделени на три отбора: „Жълти“, „Червени“ и „Зелени“. Задачите на отборите бяха съобразени с изучения до момента учебен материал, а целта беше учениците да покажат своите умения за затвърждаване на знанията за глаголните времена и наклонения, за тяхната съвместна употреба, както и да покажат умения за развиване на творческото мислене, свързано с художествените творби „Немили-недраги“ и „Една българка“.

Състезанието съчета полезни за децата познания, разви тяхното въображение и умението им  за работа в екип. В края на събитието  родителите изразиха своите  впечатления  и подкрепиха идеята за повече  подобни такива мероприятия. Изявата  се осъществи с любезното съдействие на Гергана Джунева  – библиотекар в

ОУ „Добри Чинтулов“ и Симеон Момчилов – ръководител на групите за занимания по интереси към училището.


26 февруари

За поредна година учениците от ОУ „Добри Чинтулов“ отбелязаха Международния ден за Безопасен интернет през месец февруари. Тази година той протича с логото „Заедно за по-добър интернет“.

Учениците от випуск 3 клас представиха свои презентации, участваха във викторина, която представя правилата в интернет. Заедно със своите родители сключиха „Семеен договор“ за Златните правила, които трябва да спазват, когато ползват компютъра и сърфират в интернет.

Малките ученици от 3.клас споделиха, че те самите вкъщи често използват интернет за игри, гледане на филми и музика. Чрез филмчето „Колко време да прекарам в интернет?“, разбраха, че е добре да не прекарват повече от 30 мин. пред компютър. Споделиха, че родителите им ограничават времето и съдържанието, което да гледат. Запознаха се с основните опасности, които крие онлайн пространството.

 Заедно преминаха през четири основни теми: Сигурността води до безопасност, Онлайн общуване, Онлайн тормоз  и Забавления и сваляне на файлове от интернет.


21 февруари

„Дари детска книжка“

Открили омаята и красотата на българското слово, прочели първата си книжка самостоятелно, въодушевени от постигнатия успех първокласниците от 1.А и 1.Д – клас на ОУ “ Добри Чинтулов “ град Варна, с учители Александра Константинова и Веселина Куртева с желание бързат да споделят радостта си от срещата с чудния свят на книжките, които с вълшебството на думите го правят привлекателен и любим. Всички ученици се включиха в инициативата – Дари детски книжки на хуманитарния център “ От нас зависи “ в подкрепа на деца в нужда от София и Украйна. Възможността да дарят книжка, да осигурят щастливо преживяване и наслада от общуването с нея на деца в нужда ги окрили и направи по-добри.


19 февруари

Левски! Име – знаме, име – титла!

151 години от гибелта на Апостола отбелязаха учениците от випуск 2. клас с класни ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева. За да напомнят за живота и делото му, второкласниците се включиха в различни дейности- рецитал пред гости, работни листи, виртуална разходка, изготвиха проекти, направиха изложба от рисунки с лика му. Проведе се състезанието „Лъвски скок“, в което взеха участие  учениците от всички паралелки.

Поклон, Апостоле!


Петокласниците учат и творят

151 години безсмъртие

Васил Левски – пример, вдъхновение, мъдрост

„Аз съм посветил себе си на отечеството си

още от 61-во (лето) да му служа до смърт и да работя по народната воля.“

 

Левски ни е необходим и днес. Той притежава силата, която ни пази, вдъхновява и съхранява. Паметта за него е жива. Защото само народ с история е народ с бъдеще.Делото на Апостола на свободата продължава да ни вълнува. Стихотворението, посветено на Левски, е написано с много любов и преклонение пред неговата личност от Ивена Хараламбиева (5. в клас) от групата за занимания по интереси „Езикова работилница“ с ръководител Росица Русева – старши учител по български език и литература.

 

Когато ти прескочи рова страшен

като лъв голям и страшен,

всички казаха така:

ти, Апостоле, сега

ще предвождаш нашата войска,

ще разпалиш ни сърцата,

ще излезем от селата,

знамената ще развеем,

свободата си ще вземем

от османците бунтовни

ние, българите войни.

 

 „Времето е в нас и ние сме във времето;

то нас обръща и ние него обръщаме.“


18 февруари

 „Направи и изпрати мартенички на най-малките герои и семействата им“ 

Баба Марта бързала, мартенички вързала бели и червени, да растат децата здрави и засмени! Да пожелаят здраве и радост, учениците от 1.Д клас на ОУ  „Добри Чинтулов“, град Варна, с учител Веселина Куртева изработиха красиви мартенички и се включиха в инициативата “ Направи и изпрати мартенички на най-малките герои и семействата им“ в подкрепа на недоносените бебета. С усмивка, обич и добро сърце нека се подкрепяме и подаваме ръце!

Децата получиха благодарствено писмо и сертификат за доброволчество . 


17 февруари

РАБОТА ПО ПРОЕКТ: „МОИТЕ ЛЮБИМИ РАСТЕНИЯ“ – II А КЛАС 🍀🍂🍃🍁🎋🌾

     Учениците от 2.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева научиха много нови и любопитни факти за красивия свят на природата, за нейните вълшебства, тайни и целебни свойства.

    Младите природолюбители имаха задача да потърсят информация за любими растения и да им направият визитни картички с информация за това кога цъфтят, къде се срещат, коя част от тях се използва и какво лекуват. Работата им бе съпроводена с много старание и ентусиазъм.

    Проектът „Моите любими растения“ постигна основната си цел – провокира интереса на децата към красотата на природата и остави у учениците незабравими спомени за ученето като откривателство и приключение.


Състезание „Лъвски скок“

На 15.02. се проведе състезание „Лъвски скок“ по повод 151 години от гибелта на Васил Левски. Участие взеха учениците от випуск четвърти клас с ръководители Йонко Пенев и Женя Тодорова-учители по ФВС.

Най-добре представилите се получиха грамоти.


16 февруари

Международен ден на доброто

По случай 17 февруари – Международен Ден на доброто, учениците от 1.Е клас с помощта на свооята учителка от ЦОУД  – Л. Димова изработиха 3D картички. След това с най-прекрасни пожелания  си ги размениха помежду си. По този начин те осъзнават, че доброто не зависи от външните ни белези, а от вътрешните такива.

 

15 февруари

Тържествен час на класа

На 14.02. учениците от випуск трети клас с класни ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова, Антоанета Димова проведоха тържествен час на класа, посветен на Апостола на свободата.

Учениците изгледаха презентация за живота и делото на Васил Левски, разказаха интересни факти, работиха върху работни листи, нарисуваха портрети и за финал изпълниха любимата си песен от втори клас – Песен за Апостола.

   


Почит и памет, Апостоле!

Възпоменателен час, посветен на 151 години от гибелта на Васил Иванов Кунчев – Левски! Великият син на Карлово и България, обрекъл себе си, за да спечели цял народ! 

В поредица уроци, учениците 2.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева си припомниха за делото на Апостола на българската свобода. Васил Левски е една от малкото личности в българската история, която вече 151 години остава идеал и вдъхновение за всички ни.


Вдъхновени от ценностите на Апостола, учениците от 2.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева гостуваха на малките чинтуловчета от 1.А клас с класен ръководител Стоянка Михова.

Второкласниците разказаха интересни факти от живота и делото на Левски.

Малките първолаци никак не отстъпиха по любознателност на гостите и заедно запяха песента за Апостола.


Поклон, Апостоле!

В навечерието на 151 години от гибелта на Васил Левски,  най-малките ученици заедно със своите класни ръководители   Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова, и Д. Иванова

проведоха тържествен час на класа.

Първокласниците гледаха презентации за живота и делото на Апостола, научиха интересни факти от славния му живот, слушаха с интерес разкази, песни и стихове посветени на великия българин.Оцветиха картички с образа му, изработиха табла, направиха виртуална разходка

в къщата  – музей на Левски.

 

Апостоле, от теб се учим всички.

Апостоле, ти пример си за нас.


Учениците от 1.Е клас с учител ЦОУД Людмила Димова почетоха гибелта на Апостола на свободата като старателно оцветиха лика на Левски и родната му къща.


14 февруари 

„Saint Valentine“- четвърти eTwinning проект на училищната библиотека

Учениците от випуск шести клас с ръководител Филип Александров– учител по АЕ се включиха в размяна на картички за Свети Валентин с ученици от Германия, Португалия,Франция, Испания, Словения, Полша, Естония, Турция ,Румъния и Хърватия.

Проектът се осъществи със съдействието на училищния библиотекар Гергана Джунева.


13 февруари

Кинопрожекция

Учениците от 7.А клас с ръководители Александра Василева- старши учител БЗО,Силвия Савова- зам.директор АСД, Мария Иванова-старши учител по география и Стоян Стоянов-педагогически съветник присъстваха на предпремиерната прожекция на филма „Киберпрестъпност“. Филмът е на режисьора Атанас Михайлов и е съвместна продукция на Киноакадемия за таланти и ГДБОП, с основен партньор кампанията „Пази детето“. Основната му тема е киберпрестъпността насочена към деца и подрастващи, в него се разглеждат обичайни ситуации от онлайн ежедневието на младежите, в които деца на различни взрасти могат лесно да станат жертва на различен вид кибер опасности. Официални гости на събитието бяха Благомир Коцев-кмет на община Варна, д-р Ирена Радева-началник на РУО-Варна и Явор Колев– експерт от ГДБОП.


УЧЕБЕН ПРОЕКТ ПО ФИЗИКА И АСТРОНОМИЯ

 

„Електричество и безопасност“

Випуск 7. клас

Ръководител: Мария Пъшева – преподавател по физика и астрономия

        Във връзка с обучението по Физика и астронимия в седми  клас, учениците представиха своите проекти на следните теми:

Действие на електричния ток върху човешкия организъм“

„Първа помощ при токов удар „

„Десет правила за безопасно използване на електричеството в нашия дом“

„Късо съединение“ 

„Как да пестим електроенергия“

 

       Електричеството е наш верен помощник в работата и в ежедневието, но става опасно за човешкия живот, ако се борави с него неправилно и небрежно. За съжаление от година на година се повтарят инциденти с деца, свързани с токови наранявания, поради непознаването на опасностите им. За да се избегнат наранявания, трябва стриктно да се спазват  изискванията за безопасност и правилата за работа с електроуреди.

       Седмокласниците представиха какво е действието на електричния ток върху човешкия организъм – големина на тока, време за действието му, път на тока, електрично съпротивление на човешкото тяло.

       Учениците проучиха и представиха кои са основните изисквания за безопасна работа с битови електроуреди и ги систематизираха като десет правила. Показаха и демонстрираха какво да правим ако ни удари ток и сме в съзнание. Как да окажем първа долекарска помощ при токов удар.

       Седмокласниците представиха и проект на тема „Как да пестим електроенергия“ . Дискутираха как в ежедневието си можем да намалим разхода на електроенергия.

        Учениците проявиха голям интерес, инициативност, съобразителност, креативност, творчество,  изобретателност, екипна работа.  Обогатиха  знанията си по Физика и астрономия, раздел Електричен ток.

                 


9 февруари

Онлайн среща с автор

Учениците от 1 А клас с ръководител ст. учител Александра Константинова съвместно с училищния библиотекар Гергана Джунева се включиха в онлайн среща с детската писателка Надежда Христова . Тя им представи новата си детска книжка “ Скритото съкровище“. Първокласниците слушаха с интерес и сами създадоха свои книжки с цветни истории.


8 февруари

Учебни проекти по английски език

Випуск 4. клас

През месеците януари – февруари 2024 година учениците от випуск 4 клас, с ръководител старши учител Галина Тинчева, работиха по следните интерактивни класни проекти ,,ANIMAL HABITATS AND DIET“, в който проучват и разказват за местообитанието, хранителните предпочитания и характеристики на дивите животни и проекта ,,A HEALTHY LIFE” , който насърчава учениците да разберат важността на здравословния начин на живот.

Проектно-базираното обучение в 4. клас по английски език е иновативен метод, който активира учениците чрез реални проекти и сценарии, насочени към приложение на езиковите умения в реален контекст. Този подход не само развива езиковите умения като граматика, лексика и разбиране на текст, но и подпомага развитието на комуникативни и социални умения.

В рамките на този тип обучение, учениците  участваха в различните етапи на учебните проекти, като събиране на информация, изследване, анализ и представяне на резултатите пред класа, подготовка на изложба с книжки и постери.

Този метод не само подобрява езиковите умения, но и насърчава критичното мислене, проблемното решаване и творческото изразяване. Така обучението не само става по-ефективно, но и по-забавно и стимулиращо за учениците.


6 февруари

Международен ден за безопасен ИНТЕРНЕТ

         6 февруари 2024 г. е  Международният ден за безопасен ИНТЕРНЕТ, провежда се за 21-ва поредна година. В отбелязването му се включват над 140 държави от всички континенти, включително и България, а целта му е да привлече вниманието на децата към темата за безопасното и позитивно ползване на интернет. По повод този ден под ръководството на учителите  г-жа Инджисел Мехмед и г-н Георги Андреев петокласниците в часа по КМИТ отделиха време да припомнят правилата за безопасна работа в интернет пространството и разгледаха полезни сайтове, в които са споделени опасностите и правилата за безопасно търсене на информация в глобалната мрежа.

Мрежата е ежедневна среда за общуване, учене, работа и развлечение, а децата от все по-ранна възраст използват технологиите онлайн. Колкото по-запознати са с опасностите, толкова по-подготвени ще бъдат. Всички ученици от прогимназиален етап в часа на класа разгледаха презентация на тема Сърфирай безопасно в интернет и бяха насочени от класните си ръководители за сайтове, в които могат да намерят още полезна информация за опасностите, които се крият докато се забавляват и сърфират в интернет пространството.

 

ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ ЗА БЕЗОПАСНО СЪРФИРАНЕ В ИНТЕРНЕТ:

https://www.safenet.bg/

https://www.cybercrime.bg/

https://www.az-deteto.bg/safe/


5 февруари

График за провеждане  на изпит за определяне на срочна оценка по учебните предмети от учебния план на IV е клас на  ученик от IV е клас в дневна форма на обучение в ОУ „Добри Чинтулов“-Варна през учебната 2023/2024 г.

График за провеждане  на изпит за определяне на срочна оценка по учебните предмети от учебния план на VII г клас на  ученик от VII г клас в дневна форма на обучение в ОУ „Добри Чинтулов“-Варна през учебната 2023/2024 г.

 


31 януари

170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ

Стефан Стамболов, наричан от европейски политици и журналисти Българският Бисмарк, е роден на 31 януари 1854 г. във Велико Търново. Ярка и противоречива историческа личност с будна гражданска позиция, общественик, бунтовник, публицист и стихотворец, политик и държавник „с твърда ръка“, краен русофоб, националист, модернизатор.

За седем години начело на българското правителство Стамболов превръща България от турска провинция в модерна европейска държава. Провежданата от него държавна политика води до бурен икономически растеж и подем на българското образование и култура. Чрез политиката си Стамболов налага политически курс, който издига България в първа регионална сила и гарантира нейното превръщане в европейски политически фактор.

 

Разгледайте дигиталната страница,

посветена на 170 годишнината от рождението на Стефан Стамболов, изработена от Наталия Борисова, старши учител по история и цивилизации и ученици от випуск 6. клас: 

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/stambolov170

Словото на Стамболов:

„Не трябва да се освобождава никой народ;

народите трябва да се освободят сами или да загинат.“ 

„Малките свои честолюбия и разлики на мнения да оставиме настрана и да пожертваме пред олтара на Отечеството си!“

„Ако трябва да умрем, всички ще умрем

 под развалините на България!“ 

„Предателите на Отечеството не заслужават милост.“

„И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва,

но ще изтегля България!“ 

Не щеме ний богатство,

не щеме ни пари,

искаме свобода

с човешки правдини.


30 януари 

График за обучение от разстояние в електронна среда за учениците от начален и прогимназиален етап за периода: 31.01-02.02.2024 г.

 


29 януари

Онлайн среща с Надежда Христова, автор на

“Скритото съкровище и други приказки”

Учениците от 1.Б клас с учител ЦОУД Дияна Маринова се срещнаха с детската писателка и участваха в интерактивно представяне на най-новата й книга. Първокласниците се включиха в пресъздаването на една от творбите и създадоха свои приказни истории.

Срещата се организира със съдействието на училищния библиотекар Гергана Джунева.


26 януари

Ние и животните

Класният проект на първокласниците е посветен на животните. Работата по него им дава възможност да се запознаят с различни моменти от живота на разнообразния животински свят и да обогатят знанията си  за видовете животни и начинът им на живот. С желание споделят интересни истории с домашните си любимци  и грижите, които полагат за тях.

Работата е част от дейностите на училището във връзка с проект ,,Чинтуловци – Европейски умения и активно участие за чисто бъдеще“ по програма ,,Еразъм+“, КД1.


24 януари

Международен ден на ръкописното писмо

Учениците от 2.А клас отбелязаха 23 януари- Денят на ръкописното писмо. Чинтуловчетата преписваха част  от баснята „Гълъбицата и мравката“ от Жан дьо Лафонтен, посветена на добротата. Постараха се да направят и илюстрации по текста, които се получиха много добре. 


23януари

Единадесето национално състезание

по английски език „ PEARSON COMPETITION

На 22 януари 2024 г. в ОУ ,,Добри Чинтулов” се проведе вътрешноучилищен кръг от състезание по английски език, в което взеха участие 115 ученици от трети до седми клас. Състезанието е предназначено за всички ученици, които изучават английски език в училищата-членове на Общността „Пиърсън училища в България”. То цели да запознае учениците със специфики от формата на международните изпити на Pearson и да развивие нагласа и умения за полагането им. Всички участници в състезанието ще получат сертификат за участие, а тези с най-високи резултати ще бъдат удостоени с предметни награди.

Кръгове и нива

Състезанието се провежда в два кръга: вътрешноучилищен и национален. И в двата кръга участниците правят тест по английски език по формата на Pearson International Certificate.

PTE Young Learners (подходящ за ученици от начален и прогимназиален курс): Firstwords, Springboard, Quickmarch, Breakthrough (нива от pre A1 до А2 CEF).

Етапи на състезанието

Дата на провеждане

Провеждане на Вътрешноучилищен кръг

22 – 28.01.2024 г.

Обявяване на резултатите от Вътрешноучилищен кръг

4.03.2024 г.

Потвърждаване на участие за допуснатите до Национален кръг

11.03.2024 г.

Провеждане на Национален кръг

23.03.2024 г.

Обявяване на резултати от Национален кръг

8.04.2024 г.

Награждаване на победителите и техните учители – официална церемония

27.04.2024 г.


21 януари

Ден на прегръдката

На 21 януари целият свят празнува един от най-необичайните празници – Световен Ден на прегръдката (International Hug Day).

Той е основан в САЩ през 1986 г.,а след това бързо се разпространява по целият свят.

Според традицията на празника, на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки на всички.

Въпреки младата възраст на този празник, днес е трудно да се намери неговият автор, но се смята, че не случайно е избрана тази дата. Пастор Заборни я посочва, защото се пада между  новогодишните празници и Свети Валентин – деня на любовта, отбелязван на 14 февруари. Около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастора на този ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек, за да изразят радост и благодарност един към друг и подобрят настроението си.

Малките ученици от 1. А, 1. Б, 1. В, 1. Г и 1. Д клас с класни ръководители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова, и Д. Иванова отбелязаха международния ден като подариха прегръдка на своите съученици.

В следобедните часове заедно със своите учители ЦОУД  Ал. Константинова, Д. Маринова, И. Суванджиева, Св. Караджова и В. Куртева

оцветиха малки книжки и рисунки, изработиха табло.

  Учениците обещаха, че  вкъщи ще прегърнат мама и тате и така ще изразят своите най-искрени и топли чувства към тях, освен към своите приятели.


Г-жа Людмила Димова /учител ЦОУД/  и нейните възпитаници от 1.Е клас отбелязаха Денят на прегръдката, като сътвориха цветни книжки, съдържаща видовете прегръдки. 


С изработването на малка книжка, учениците от 2.А клас отбелязаха 21 януари – Международен ден на прегръдката

Според една легенда, по време на приятелската прегръдка хората обменят душевна топлина.

 


18 януари

18 януари- Световен ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

Учениците от 2. А клас го отбелязаха подобаващо като пяха зимни песни и рисуваха весели снежковци. 


17 януари

УЧЕБЕНИ ПРОЕКТИ  ПО ТЕХНОЛОГИИ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

     Учениците от 5. и 6.клас представиха своите оригинални изпълнения на зададените им проекти на тема ,,Кукла в национален костюм“ и техническо устройство за преобразуване на енергия

  ,, Морски фар“.

Децата от двата випуска се включиха с огромен ентусиазъм и демонстрираха своите оригинални идеи, разнообразни приложни  и технически умения , фантазия и креативност. Получените чудесни модели затвърдиха и обогатиха техните знания и практически умения по темите изучавани в учебните часове.

Ръководител: старши учител Грета Кирова- преподавател по Технологии и предприемачество


Зима

През долчини, през била
Баба Зима е дошла.
Ех, че време! Ех, че сняг!
Ех, че весел вик и бяг!

Зимата е един от любимите сезони на учениците от 1.Б клас. Затова те с желание и голямо удоволствие творят и пресъздават нейната красота в часовете за занимания по интереси под ръководството на г- жа Дияна Маринова –учител ЦОУД.


16 януари

ИНТЕРАКТИВЕН УЧЕБЕН ПРОЕКТ ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

 „Електрически вериги“

„Модел на атома“

Випуск 6. клас

Ръководители: Мария Пъшева  и Александра Василева – преподаватели по Човекът и природата

 Във връзка с обучението по Човекът и природата в шести клас, учениците представиха своите проекти на тема „Електрически вериги“ и Планетарен модел на атома.

Учениците практически демонстрираха  знанията си, че един или няколко консуматора на ток, свързани чрез проводници към източник на ток, образуват електрическа верига. Електрическите вериги бяха свързани и с прекъсвачи, чрез които  могат  лесно да бъдат включвани и изключвани.

Шестокласниците представиха и модел на атома.

От проектите се вижда атомното ядро състоящо се от положително заредени протони и обикалящите около него отрицателно заредени електрони.

Учениците са съобразили, че атомът е електронеутрален, като са изготвили проектите с равенство на брой протони и брой електрони.

Шестокласниците проявиха голям интерес, инициативност, съобразителност, креативност, творчество,  изобретателност, екипна и индивидуална работа.  Практически обогатиха знанията си по Човекът и природата, раздел Физични явления.


11 януари-

Международен ден на думата “БЛАГОДАРЯ“

„Благодаря“ е повече от дума. „Благодаря“ е отношение, топлина и обич. Това е и една от най-хубавите думи в нашия речник, означава

„дарявам благо, добрина, добро“.

11 януари, е най-любезният ден в годината, защото много страни по света празнуват вълшебната дума „благодаря“. Инициатори са ЮНЕСКО и ООН и се отбелязва от 1994 година. А целта е да  се напомня на жителите на планетата високата стойност на учтивостта, добрите нрави и умението да изкажеш на другите благодарност за добрите им дела.

 Малките ученици от 1. А, 1. Б, 1. В, 1. Г и 1. Д клас с класни ръководители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова и Д. Иванова нарисуваха красиви картички и сами  написаха и оцветиха вълшебната дума. Говориха за това кога трябва да казваме „Благодаря“. Изразиха благодарност към своите родители, приятели и учители.


Международен ден на думата „Благодаря“ с учениците от  1.В клас с учител ЦОУД Искра Суванджиева


9 януари

„Опознай Родината, за да я обикнеш!“

 

Д-р Кръстьо Кръстев за Алеко Константинов

У човека: приветливост, сърдечност, весела… блага дума, съчетана с мила рязкост… и най-сетне прекалена скромност,

 зад която изничаше неговата страшна гордост…

У писателя: непосредственост, обич към човека, към бедния

 и простия брат…

У общественика: кристална чистота на помислите

 и стремленията… смелост, готовност за жертва…

 

Интерактивен учебен проект на тема

„Алеко Константинов – щастливият пътешественик“,

https://rossitsaruseva.wixsite.com/aleko-konstantinov

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература,

и учениците от V в клас.

„А идеали трябват…“

На 13 януари (стар стил 1 януари) отбелязваме 161 години от рождението на Алеко Константинов – познат на цяла България като Щастливеца. Интелектуалец, писател, публицист, юрист, демократ, общественик, естет, пътешественик, планинар, почитател на природата и природосъобразния начин на живот, Щастливеца има огромни заслуги за оформянето на социално-обществените вкусове на българската общност след Освобождението. Той е един от малцината, които рисуват най-изкусните словесни образи на българската природа.По инициатива на Алеко се създава първото туристическо дружество в България – поставя началото на организирания туризъм с изкачването на Черни връх на 27 август 1894 г. И днес неговите разкази, пътеписи и герои продължават да вълнуват всеки българин, а фейлетоните му звучат със същата въздействаща сила. Въпреки критиката към типичните балкански черти на българина творецът силно вярва в светлото бъдеще на родината си.

„Има бъдеще нашата хубава България!“


8 януари

 УЧЕБЕН ПРОЕКТ „ПРИКАЗЕН ДВОРЕЦ“

  3. г  клас

РЪКОВОДИТЕЛ: Даниела Пигова, старши учител в начален етап

В приказките има много аромати, вкусове, движения, усещания, звуци, чувства и те могат да оживеят.Творческотовъображение на децата бе провокирано със задачата приказката да „оживее“ .Затова децата от 3.г клас  построиха някои от забележителните сгради от приказките. Как изглежда кулата на Рапунцел? Как изглежда  замъкът от „Спящата красавица“ ?Как да представят вътрешното и външното пространството , архитектурната среда на приказна сграда?  

Сръчните ръчички изработиха различни картонени конструкции, с много елементи в необикновена приказна среда.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Ръководството на ОУ „Добри Чинтулов“ уведомява всички ученици, родители и заинтересовани лица, че същинските строително-монтажни дейности  предвидени по Механизма за възстановяване и устойчивост BG-RRP-1.012 „Изграждане на нови сгради на училища и детски градини“- Национален план за възстановяване и устойчивост ще започнат не по-рано от лятната ваканция и няма да се наложи местене на ученици в други образователни институции.

От ръковоството


5 януари

ИНТЕРАКТИВЕН УЧЕБЕН ПРОЕКТ ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

 „КОСМОС“

 Випуск 5. клас

Ръководител: Мария Пъшева

Необятният Космос е тема, която се посреща с изключително голям  интерес от петокласниците. Човекът винаги си е задавал въпроси за Космоса и е мечтаел да го опознае и покори. 

Учениците от випуск 5. клас създадоха малки учебни проекти, свързани със следните тематични направления:

 • Първи космически изследвания

 • Ракети и совалки

 • Изкуствени спътници, станции и сонди

 • Вселена

 • Слънчевата система

 • Планетите от Слънчевата система

Учениците проявиха любознателност, креативност, творчество и  изобретателност. Обогатиха знанията си по астрономия чрез откриване на любопитни факти, тематично структуриране, индивидуална и екипна работа.


4 януари

ИНТЕРАКТИВЕН УЧЕБЕН ПРОЕКТ „ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ“

ВИПУСК 5. КЛАС

РЪКОВОДИТЕЛ: Наталия Борисова, старши учител по история и цивилизации

Историята на Стария свят винаги се посреща с интерес от петокласниците. Най-дълбоките пластове на историята крият много провокативни въпроси, които децата започват да си задават и да откриват света:

Как са възникнали държавите? Нима земеделието е едно от най-великите открития на човека!? Какво се е случвало по нашите земи преди да се създаде България? Защо Варненският некропол е обект със световно значение? Какво ли има в загадъчните пирамиди на египетските фараони? А в гробницата на Тутанкамон? Защо Библията е най-разпространяваната книга за всички времена? Защо градините на Семирамида са „висящи“? Как са измислени буквите? Коя е първата библиотека в света? Как са изобретени часовникът, колелото, тухлите, парите, козметиката?…

Чрез изследователската си дейност петокласниците търсят отговорите на тези въпроси в проект „Древните цивилизации“. С организирана групова и индивидуална работа чрез възможностите на виртуалната класна стая, учениците намират отговорите в необятното информационно пространство на интернет. Ученическото творчество отново прояви своята оригиналност в изработените макети, книжки, постери, презентации.

Разгледайте нашата дигитална изложба тук:

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/ancientciviliz23


3 януари

„Само онзи, който е свободен, само той може

 да се нарече човек в пълния смисъл на думата.“

Интерактивен учебен проект на тема

„Един герой, революционер и поет“,

https://rossitsaruseva.wixsite.com/hristo-botev

разработен от Росица Русева – старши учител

по български език и литература, и учениците от V в клас.

Тази година на 6 януари отбелязваме 176 години

от рождението на Христо Ботев – поет, журналист, издател, революционер, деец на българското националноосвободително движение. Петокласниците създадоха видео и презентации, разказващи вълнуващата история за живота и героичното дело на Христо Ботев.

Ботев е във времето, той е горд син на епохата си.

Краткият му живот е белязан с драматични събития и обрати, публицистичното му творчество е неголямо,но забележително. Поезията му (20 стихотворения) е неделима част от целия му пламенен образ.

Дълбок поклон!


2 януари

Проект по английски език

Учениците от випуск 5.клас изработиха сполучливи макети на своя дом или стая по възложената им задача за домашна работа- проект по урок „ 3d My house, my room“ от учебника по английски език за 5.клас LIVE BEAT FOR BULGARIA STUDENTS’ BOOK 5TH GRADE.

Учениците от випуск 6.клас изработиха макети на известни забележителности и паметници по света по възложената им задача за домашна работа- проект по урок „3d Famous monuments“ от учебника по английски език за 6.клас LIVE BEAT FOR BULGARIA STUDENTS’ BOOK 6TH GRADE.

Учениците и от двата випуска проявиха креативност и изобретателност и се справиха успешно при изпълнението на възложената им задача, създавайки впечатлителни проекти-макети.

Ръководител на проекта: Филип Александров, учител по английски езикРаботилница на джуджета

Последният ден преди коледната ваканция учениците от 1.Е клас, заедно със своята учителка – ЦОУД  г-жа Людмила Димова превърнаха класната си стая в работилница на джуджета. С много плам и старание те изработиха коледни свещници за подарък на своите родители.


Куклен театър

Учениците от 4.д и 4.е клас с ръководители Христина Ковачева, Ваня Балушева и Грациела Йорданова посетиха постановката „Приказна Коледа“ в Държавен куклен театър – гр. Варна и бяха запленени от чудесата, които се случваха на вълшебно украсената сцена.


Коледните късмети на 6. в клас

С много настроение и сговор учениците от 6. в клас с класен ръководител Наталия Борисова изработиха и размениха своите коледни късмети. Под надслова От приятел за приятел децата си пожелаха здраве, успехи в училище, безценни приятелства, незабравими пътешествия, напомниха за непреходните ценности – да бъдем добри, да бъдем честни, да си бъдем верни, да си помагаме, да се трудим неуморно, да не забравяме силата на искрената усмивка, да търсим пътя към обичта и разбирателството и…,разбира се, не забравиха да нарекат парата на един от тях, за да бъде берекетът и благоденствието в предстоящата нова година.

С материалите, осигурени от Родителския актив, всеки отнесе у дома една играчка за елхата, заредена с благослов от приятел, която в празничните дни да му напомня за всеки от нас.

Споделете нашата емоция и пожелание до всички вас тук:

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/cristmas

СВЕТЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!


Коледен концерт

Вълшебна Коледа за всички

https://rossitsaruseva.wixsite.com/merrychristmas

Коледа е! А Коледа е истинско вълшебство. Онова време от годината, когато светът се променя. Коледа е чувство – на доброта, обич, топлина, на сплотеност, на уют, на радост, на надежда, на щастие и любов. Коледа е очакването да се сбъдне твоето чудо. Коледа е празник за сърцето. Коледа е магия, смях и мили думи, топли мигове и жестове към любимите хора. Коледен дух внесе и празничният концерт, в който учениците от групите за занимания по интереси показаха своя поетичен, артистичен, музикален и танцувален талант.

Има поверие, че в коледната нощ небето се отваря и човек, каквото и да си пожелае, ще му се сбъдне.

Нека коледната магия се запази

за по-дълго в сърцата ни!


22 декември 

„Подари мъничко вълшебство в подкрепа на

недоносениете деца и техните семейства“ 

Да даряваш с вяра и надежда, да помагаш, да подкрепяш с обич, доброта е най-прекрасно на света! Развълнувани и изпълнени с желание да помогнат учениците от I.д клас на ОУ“Добри Чинтулов“ град Варна с учител Веселина Куртева се включват в инициативата на Фондацията за подкрепа на недоносени бебета с изработени от тях коледни картички под наслов

„С грижа за всяко бебе“. Да бъдем добри и да помагаме!

  В знак на признателност те получиха сертификат от фондацията.

     

Празник на математиката

С много настроение, песни, танци и игри премина празникът на Математиката в първи клас.

Учениците показаха  знания за цифрите и техните числа, за геометрични фигури, много съобразителност и екипност в отборните игри. Наградите за добрите математици  донесе Дядо Коледа


21 декември

Размяна на коледни картични

По случай Коледните и Новогодишни празници учениците от 1.Е и 2.Д си размениха поздравителни картички. В присъствието на своите ръководители Людмила Димова /учител ЦОУД/ и Василка Христова, учениците пяха и любими коледни песни.


Учениците от 4.В клас с класен ръководител Милена Михалева  размениха коледни картички с ученици от СОУ „Климент Охридски“, гр.Аксаково


20 декември

Коледен театър

На 18.12.2023г. Държавен куклен театър „Дора Габе“ гр. Добрич гостува на учениците от випуск 2.клас. Радостни емоции и коледен дух оживяха в актовата зала на училището. Учениците бяха изненадани и от посещението на Дядо Коледа, който се отби при тях, за да види усмивките по лицата и радостта в очите им в очакване на Коледните празници.


На 18. декември учениците от трети клас бяха зрители на театралната постановка „Търси се приятел“. Гостува ни Държавният куклен театър „Дора Габе“, гр. Добрич.

Учениците гледаха с голям интерес. В края на представлението децата танцуваха заедно с актьорите. Те харесаха преживяването и това пролича от усмивките и аплодисментите им.

След представлението Дядо Коледа посети всеки един от класовете и поздрави третокласниците за предстоящите коледни празници. Учениците го сурвакаха и му благодариха.


Коледа за баба

Учениците от ОУ “Добри Чинтулов”  активно и задружно за трета поредна година се включиха в кампанията „Коледа за баба“ и изработиха над 300 картички, с  които ще зарадват възрастни хора, настанени в хосписи.


ПОКАНА ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР


19 декември

Коледни вълшебства

В очакване на Коледа

https://rossitsaruseva.wixsite.com/koleda-koleda

Коледа е време, в което си припомняме, че най-ценните подаръци са усмивките, топлите прегръдки, моментите с близки хора. Това е празникът, който дава най-много топлина и уют в дома и семейството. Вълнуваща коледна среща събра учениците от 1. б и 5. в клас с класни ръководители Теменужка Михалева и Росица Русева. Петокласниците представиха пиесата „Коледни вълшебства“, написана от Ивена Хараламбиева. Всички пяха, рецитираха и танцуваха. За учениците от 5. в клас имаше коледна изненада, която допълни празничната атмосфера.

Вълшебна да е!


15 декември

Клуб „Чинтуловчета“

Емоционален творчески месец декември за учениците от група за занимания по интереси – 

клуб „Чинтуловчета“, водени от своя ръководител г-жа Йоана Алексиева

Сред смях, коледни песни, индивидуална и екипна работа, учениците от 2.А клас сътвориха чудесни коледни творения, с които украсиха своята класна стая, както и домовете си. 🌺


14 декември 

„Млад прородолюбител“

Учениците от  1.Е клас направиха своите първи хербарии. С голямо желание подготвиха нужните природни материали и заедно с г-жа  Людмила Димова-ръководител на групата се радват на постигнатия резултат.


 13 декември

Протоколи от Национално състезание по Компютърно моделиране за 3. и 4. клас – Общински кръг, проведено на 8.12.2023 г.

 


 

12 декември

Фабрика за коледни вълшебства

https://rossitsaruseva.wixsite.com/christmasmagic

Един от най-чаканите и вълнуващи моменти от годината, когато вълшебството приема силата на закон, полита с шейната към нас, за да ни подари уют, топлина и надежда. Магията на коледния дух завладя учениците от 1. б и 5. в клас с класни ръководители Теменужка Михалева, Дияна Маринова и Росица Русева, които се потопиха в чудния коледен свят на работилницата „Фабрика за коледни вълшебства“. В пощенския офис на Дядо Коледа децата изработиха коледни картички и пликове за писма, в коледното художествено ателие нарисуваха коледни картини, а в канелената кухня приготвиха коледни меденки, които разточиха, изрязаха и декорираха. Всичко бе съпроводено с много усмивки

и истинско коледно настроение.

Вълшебна Коледа! 


 11 декември

„По Коледа стават чудни приятелства“

С наближаването на най-светлия празник  Коледа, сърцата на децата от 2.А клас, техните родители и класният им ръководител г-жа Йоана Алексиева са изпълнени с ентусиазъм и творчески идеи. С огромно желание се включиха в инициатива за размяна на коледни картички, изработени от самите тях, с деца на тяхната възраст от друг град. Нарекоха своята инициатива

„По Коледа стават чудни приятелства“. 

Второкласниците от ОУ „Добри Чинтулов“ гр. Варна  си размениха картички с ученици от 2.А клас на ОУ „Димитър Петров“ гр. Сливен с класен ръководител Павлина Георгиева.

Удоволствието и изненадата да получиш писмо в плик, адресиран лично до теб и то преди Коледа, се оказа несравнимо преживяване за учениците. Емоцията на децата бе неописуема-държаха в ръцете си “живо” писмо, от което вече сякаш сме отвикнали. Децата изразиха желание да продължат с тази кореспонденция и след Коледа, което заслужава нашите поздравления! 🎄


8 декември 

Клуб „Пея, играя и творя“

Учениците от група за занимания по интереси клуб „Пея, играя и творя“ с ръководител Милена Михалева изработиха коли от стари и ненужни пластмасови бутилки и капачки, които след това подариха на първокласниците.


  6 декември

Никулден

   

На 6 декември според народната традиция празнуваме Никулден.Учениците от 1. A, 1. Б, 1. В, 1. Г, 1. Д, 1. Е  класове с техните класни ръководители Ст. Михова, Т. Михалева, Р. Кирова, Л. Чонова, Д. Иванова и З. Феттова  изработиха пъстри рибки и изгледаха презентация за празника на Св. Николай Чудотворец – закрилник на рибарите, моряците, банкерите.


24 ноември

Рисуване на нейрографика със сертифицирания педагог Ирена Райкова

             

Учениците от 3. В клас се включиха в онлайн среща с г-жа Ирена Райкова, научиха какво е нейрографика и създадоха първите си творби.

Нарисуваха мислите и постиженията си, формулираха желанията и целите си.

Занятието се проведе под ръководството на

Женя Димитрова- зам. директор и Гергана Джунева- училищен библиотекар.


22 ноември

Учениците от 1.А клас и 2.А клас с ръководители Александра Константинова и Йоана Алексиева отбелязаха

110 години от рождението на Асен Босев – „Големият поет с детска душа“.

В библиотеката на училището с любезното съдействие на Гергана Джунева  се запознаха с  неговата биография и творчество. Заедно четоха негови гатанки и стихове.


Ден на християнското семейство

По повод Деня на християнското семейство учениците от 4.е клас с кл.ръководител г-жа Т. Германова се подготвиха за празника, като изработиха родословно дърво на своите семейства. Познавайки традициите и обичаите, свързани с българските семейства и празника Въведение Богородично, четвъртокласниците знаят, че почитането на  хляба е от изключително значение за народа ни. 

Тъй като народната мъдрост гласи, че „НЯМА ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА“ ентусиазираните четвъртокласници замесиха своите първи обредни хлябове, посещавайки православния храм „Свети Архангел Михаил“ – гр. Варна със съдействието на г-жа Ю. Христова от ОДК – гр. Варна и техните отзивчиви родители.

Запалиха свещички за здраве за себе си и своите близки.

За празника учениците от 4.е клас изпълниха песни и се почерпиха и с празнична погача.

И нека не забравяме, че българското семейство и днес е храм, в който трябва да се учим на добро!