Училищен ученически съвет

Учебна 2023/24 година


ПОКАНА ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАРУчебна 2022/23 година


7 април

СЪОБЩЕНИЕ

 „Аз вярвам и помагам“

 

Учениците от ОУ „Добри  Чинтулов“ могат да предават събраните капачки и стотинки в кабинета на педагогическия съветник до 26.04.2023 г. вкл., след което със съдействието на УУС ще бъдат извозени и предадени на обявеното от организаторите място и ден.


3 март – национален празник на България – проект,

изработен от Ученическия съвет на ОУ „Добри Чинтулов“

на ОУ „Добри Чинтулов“

 


1 март 

Бяло и червено –  здраве и дълголетие!

По традиция учениците от УУС в ОУ „Добри Чинтулов“ под ръководството на Стоян Стоянов – педагогически съветник, се включиха в инициативата на Художествения съвет в училището за изработването на мартеници. На 1 март, заедно с баба Марта и с пожелание за здраве и дълголетие, те зарадваха с мартениците малките ученици от първи и втори клас, както и целия училищен персонал.


21 февруари

„ТЕФТЕРЧЕТО НА ЛЕВСКИ“

Достойно представяне на Кристалина Костова и Симона Караджова от   УУС при ОУ „Добри Чинтулов“, гр. Варна в Национална младежка форма-дебат „Нужен си ни днес, Апостоле“ в гр. Ловеч. Ръководители на петокласничките бяха Теменужка Михалева – ст. учител в нач. етап и Стоян Стоянов – педагогически съветник, със съдействието на Женя Димитрова – зам.-директор УД. Събитието бе организирано от екипа на сдружение „Екомисия 21 век” чрез Общински ученически съвет, с финансовата подкрепа на община Ловеч. Дебатът събра  представители на ученически съвети и младежки центрове от Варна, Силистра, Добрич, Свищов, Габрово, Перник, Севлиево, Правец, Троян и Ловеч. Корнелия Маринова – кмет на Община Ловеч откри националната среща и приветства участниците. Близо три часа деца и младежи разказваха, рецитираха и коментираха живота и делото на Левски.

Мултимедийната презентация на учениците от ОУ „Добри Чинтулов“ на тема „Тефтерчето на Левски“ бе свързана с поощряване на изследователския подход и практическата насоченост на знанията у младите хора, както и с подготовката на учениците за работа в STEM образователна среда по програма Еразъм +, чиято цел е да се повиши дигиталната грамотност и мотивацията за учене, да се насърчи интереса и развиването на умения в областта на  ИТ, но също така иновативността и предприемчивостта за тяхното практическо приложение, включително в областта на историята, литературата и изкуството. Кристалина и Симона показаха в презентацията си особеностите на тефтерчето на Левски /неговите външни и вътрешни белези/, пътят на тефтерчето до наши дни, дигиталния му вариант, съдържанието му, както и интересни истории, свързани с живота на Апостола, отбелязани в личния му бележник. Чуха се музикални изпълнения с любими песни на Левски, както и песента, с която той се изправил пред бесилото. Част от страниците на презентацията бяха изписани с дигитализирания почерк на Левски.

В края на Дебата бяха връчени на участниците удостоверения от кмета на община Ловеч- г-жа Корнелия Маринова.

Участниците посетиха къща-музей „Васил Левски“ и художествената галерия с изложба, посветена на Левски. В  края на събитието всички се отправиха към  паметника на Апостола, поднасяйки венец и цветя се поклониха и отдадоха почит към неговото дело.


 

20 февруари

Участие в общоградско поклонение в памет на Апостола

На 19.02.2023 г. ученици от Училищен ученически съвет, педагогически специалисти и родители от ОУ „Добри Чинтулов“ се включиха в общоградското поклонение пред паметника на Васил Левски във Варна. За пореден път те доказаха, че Апостола е в паметта и сърцето на всеки българин!


18 октомври

„Аз вярвам и помагам“

Учениците от всички паралелки и учителите от ОУ „Добри Чинтулов“ се включиха активно в кампанията „Аз вярвам и помагам“.

На 8.10.2022 г. със съдействието на ученици от Училищния ученически съвет и под ръководството на Стоян Стоянов – педагогически съветник, бяха предадени събраните стотинки и 137 кг капачки.

Благодарим на всички ученици, родители, педагогически специалисти и класни ръководители за организацията при събирането на капачки!


5 октомври


30 септември

Училищен ученически съвет

в ОУ ,,Добри Чинтулов“

организира събиране на капачки и стотинки

за благотворителната кампания

,,Аз вярвам и помагам“

Събраните материали трябва да се предадат

до 5.10.2022 г. в кабинета на педагогическия съветник( стая №20).

Благодарим ви!


 

Уважаеми учители, родители и ученици,
През учебната 2022/2023 г. учениците от Училищния ученически съвет в
ОУ „Добри Чинтулов“ под ръководството на Стоян Стоянов
педагогически съветник, ще работят по следните теми:
„България в сърцата ни“;
„Граждани на света“;
„200 години от рождението на Добри Чинтулов“;
„Училище, което сбъдва мечти“ – подготовка за 60 години юбилей на
ОУ „Добри Чинтулов“;
„Празници и обичаи“;
„Любопитно и интересно“;
„Дари доброта и усмивка“ – участие в дарителски инициативи и
акции.

УУС – uusavetchintulov@gmail.com

 

 

114 години НЕЗАВИСИМОСТ

 

На 22 септември се навършват 114 години от обявяването на Независимостта на България.

На този ден, през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, с Манифест на княз Фердинанд е обявена Независимостта на България, а князът се провъзгласява за цар на Царство България.

Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 година. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.

 

В този празничен ден, ние като граждани на България, се гордеем че сме свободни и независими! Свободни – в словото си и във възгледите си. Независими – в решенията си и в постъпките си.

Обичайте България, където и да сте по света! Бъдете себе си и бъдете отговорни към всичко, което правите! Независимостта на една държава и един народ не е само история! Тя е настояще и бъдеще!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

УУС – ОУ „Добри Чинтулов“, Варна


 

План за дейността на училищен ученически съвет-учебна 2022/2023 г

 


 

Учебна 2021/2022 година

    


 

Гергьовден е!


3 март – национален празник на България

проект, изработен от Ученическия съвет 

на ОУ „Добри Чинтулов“


Отличени творби в училищен коледен конкурс,  

организиран от УУС в ОУ „Добри Чинтулов“

Награждаването ще се състои на 07.01.2022 г.  от представители на УУС.


17 декември


БЪЛГАРИЯ В ДАТИ И СЪБИТИЯ

През 1909 г. в Пловдив за първи път се чества Денят на народните будители.

1 ноември – Ден на народните будители

Материалът е подготвен от УУС

и група за занимания по интереси „Граждани на света“ с ръководител Стоян СтояновБЪЛГАРИЯ В ДАТИ И СЪБИТИЯ

 На 22 октомври 1895 год. е открит паметникът на Васил Левски в  гр. София.

Оттогава той неизменно е сред най-разпознаваемите символи на столицата на България.

10 любопитни факта за паметника на Васил Левски в София

Материалът е подготвен от УУС

и група за занимания по интереси „Граждани на света“ с ръководител Стоян Стоянов


МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА НЕНАСИЛИЕТО

България и международната общност отбелязват Международния ден на ненасилието – 2 октомври.

На тази дата е роден Махатма Ганди. Страната ни е съавтор на приетата на 15 юни 2007 г. резолюция на Общото събрание на ООН, с която 2 октомври се обявява за Международен ден на ненасилието. С тази инициатива ООН потвърждава значението на идеите на Махатма Ганди в нашата съвременност – за изграждане на свят без насилие, основан на разбирателство и сътрудничество между държавите и народите. Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още „баща на нацията“.

Защо тормозят?

По различни причини. Понякога си избират жертва, защото имат нужда да се чувстват по-важни и по-силни. Обикновено си набелязват някое по-беззащитно и чувствително дете и така се смятат за по-готини, по-популярни и контролиращи останалите. Тормозът в училище не е нещо, което да подценяваш и да си мислиш, че ще отмине. Нито трябва да се срамуваш, че те тормозят, да го криеш и да се правиш, че не съществува. Първото правило е да не се поддаваш на гнева и да не отвръщаш на агресията с агресия. Не слушай тези, които те съветват “да си го върнеш” и да влизаш в конфликтили бой с тези, които те дразнят и тормозят.  Напротив. Трябва да ги избягваш. Минавай по другия коридор, използвай друга тоалетна, стой на другия край на класната стая.

Просто ги игнорирай!

Учителите, директорът, родителите, близките ти приятели – всички трябва да знаят какво се случва. Възрастните могат да ти помогнат и да спрат тормоза. Трябва да им разказваш. Без да те е срам или да те е страх, че нещата ще станат по-зле. Помни, ти не си виновен и не си заслужил подобно обидно отношение.

Говори!

Сподели с близките си и с тези, на които имаш доверие – възрастни и приятели. Заедно ще измислите решение. А думите са сила и оръжие срещу всякаква форма на тормоз.

Когато си мълчим и се срамуваме и прикриваме насилниците, всъщност им помагаме.


 

113 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ, СВЪРЗАНИ С НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

                                                                                                                               Материалът е подготвен от УУС

 Учебна 2020/2021 година

Училищен ученически съвет 2020/2021 г.

———————————————————————————————

8 юни

Училищен вестник 

„Чинтуловски искри“

Училищен вестник „Чинтуловски искри“  бр. 3, 2021 г. – издава се от Училищен ученически съвет, със съдействието на Стоян Стоянов – педагогически съветник и Юлия Христова – училищен психолог.

———————————————————————————————

3 юни

Резултати от конкурса,

организиран от Училищния ученически съвет в ОУ „Добри Чинтулов“

по случай 24 май- Деня на българскат опросвета и култура – 2021г.

 

I място – Дамян Пейчев 3.  Д  клас

II място – Адриан Стоянов 3. Г клас 

III място – Алекс Димитрова 2. Г клас

———————————————————————————————

Конкурс в училище

———————————————————————————————

14 май

Училищен вестник 

„Чинтуловски искри“

Училищен вестник „Чинтуловски искри“  бр.2, 2021 г. – издава се от Училищен ученически съвет, със съдействието на Стоян Стоянов – педагогически съветник и Юлия Христова – училищен психолог.

———————————————————————————————

2 април

В края на тази седмица е 2 април – Международният ден на детската книга, затова и Училищния ученически съвет под ръководството на Стоян Стоянов – педагогически съветник и Юлия Христова – училищен психолог, решихме да посветим тази седмица на детското четене и детската литература с инициативата –

„Ученици четат на ученици“. 

Живеем във време, в което четенето не е модерно и никак не е лесно за родители и учители да го направят интересно и увлекателно. В същото време знаем, че стимулира любопитството, въображението, креативността и е ключово за формирането на децата като личности.

Поради тези причини учениците от Училищния ученически съвет с ентусиазъм прочетоха виртуално любимите си български народни приказки и стихотворения пред децата от първи и втори клас.

    

    

    

———————————————————————————————

 22 март

Световен ден на водата

Да запазим водата чиста !“– призовават учениците от Училищния ученически съвет

с подготвената от тях Презентация

———————————————————————————————

Интересни факти за 3 март

– материалът е подготвен от Училищния ученически съвет

———————————————————————————————

24 февруари

„Не на тормоза!“

Тормоз в училище-ден на розовата фланелка

Материалът е подготвен от УУС: Теодора Христова VIIА клас

———————————————————————————————

23 февруари

Национална ученическа конференция по гражданско образование

„Семейство – училище – общество“.

Проект за участие

———————————————————————————————

18 януари

Резултати от конкурса,

организиран от Училищния ученически съвет в ОУ „Добри Чинтулов“

по случай новогодишните и коледни празници – 2020 г.


Конкурс в училище


11 декември

Училищен вестник „Чинтуловски искри“ – бр. 1, 2020 г. 

Училищен вестник „Чинтуловски искри“- бр. 1, 2019 г.

 


16 ноември

Международен ден на толерантността 

На 16 ноември 1996 г. на Общо събрание на ООН е приета Декларация за принципите на толерантността.

Като член първи е залегнала дефиницията на това що е толерантност:

“Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност”.

ТОЛЕРАНТНОСТТА Е:

—  Сътрудничество в дух на партньорство;

—  Готовност да се съобразяваме с чуждото мнение;

—  Уважение на човешкото достойнство;

—  Зачитане правата на другите;

—  Приемане на другите, каквито са;

—  Способност да се поставяш на мястото на другия;

—  Признание на многообразията;

—  Признаване на равенството между хората;

—  Търпимост към чуждото мнение, поведение и религия;

—  Отказ да доминираш над другите, да им причиняваш болка, насилие и вреда.

 

Ние, от Училищния ученически съвет изведохме няколко Принципа на толерантността:

—  Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш.

—  Един за всички, всички за един!

—  Рамките ограничават човешкия дух.

—  Ако потърсиш доброто във всекиго, ще го намериш и в себе си.

—  Не издигай стени!

—  Търпение, доброжелателност, разбиране.

—  Не бъди безразличен!

—  Обичай!

—  Старай се да си искрен, добронамерен, сдържан, отстъпчив!

Приемай хората, макар да са различни по външен вид, с различни интереси, поведение и ценности!

Многообразието в света ни учи да сме толерантни, показва ни колко е пъстър животът и колко много и различни начини има, за да изразим себе си.

 

МАТЕРИАЛЪТ Е ПОДГОТВЕН ОТ УЧИЛИЩЕН УЧЕНИЧЕСКИ СЪВЕТ


13  ноември

Международен ден на незрящите и Световен ден на добротата

На 13 ноември светът отбелязва Международния ден на незрящите и Световния ден на добротата. Двата дни са съвместени на една дата не случайно, защото са свързани по между си. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри хора винаги изпитват вътрешна потребност да помагат на нуждаещите се.

                                                              Малко интересни факти:

  • Според изследванията на психолози колкото повече добри постъпки върши човек, толкова по-щастлив се чувства. Учени са на мнение, че тези, които дават ежедневно израз на своята благодарност, се чувстват много по-добре физически и изпитват вътрешна удовлетвореност и хармония.
  • Учените от университета в Мичиган (САЩ) констатират, че добрите хора по-малко боледуват и живеят по-дълго. Отбелязват също, че отзивчивите хора живеят средно с около 9 години по-дълго. Когато човек прави нещо добро за другите, неговият мозък изработва по-голямо количество от т. нар. хормони на щастието- ендорфин и серотонин, посочват учените.

Денят се отбелязва от хората по цял свят и целта му е да покаже, че ключът към всяко човешко същество е ДОБРОТАТА.