Клуб „Млад читател“


Учениците от клуб “Млад читател” към училищната библиотека се включиха в турнир по артистични изяви

“Деца четат поезия в ефира на Програма “Хоризонт” по БНР.

Доминик Ненов- първа награда за месец март

Магдалена Стоянова- трета награда за месец април 

Георги Станчев- поощрителна награда

Ния Кузманова- първа награда за месец май

Никол Ненчева- първа награда за месец май

Освен грамоти участниците получиха и по няколко броя на списание „Аз съм българче“.


Представители на клуб  „Млад читател“ към училищната библиотека получиха сертификати за участието си в конкурс за най- креативен макет на тема „Моят бизнес“.

По време на кампанията „Световна седмица на парите – 21-27 март“, учениците от 4. В клас създадоха макети на магазини и офис сгради.

Инициативата се организира от JA Bulgaria, съвместно с Министерство на финансите и Министерство на образованието и науката.


На 15 април учениците от клуб  „Млад читател“ заедно с библиотекаря Гергана Джунева и класния им ръководител Радка Николова посетиха РБ „Пенчо Славейков“ – Детски и средношколски отдел и се включиха в националния  „Маратон на четенето“.

Четвъртокласниците четоха откъси от приказки на Ханс Кристиан Андерсен и отговаряха на редица литературни въпроси под формата на игра.

Спечелиха максимален брой точки и получиха гривни  „Аз обичам библиотеката“.

Училището получи грамота с благодарност

за участието и подкрепата

в каузата за популяризиране на книгите и четенето.


През месеците февруари и март учениците от клуб „Млад читател“ с ръководител Гергана Джунева  проведоха следните дейности: 

Участие в кампанията “Дни на медийната грамотност”. 

Разделени на два отбора, четвъртокласниците се учиха как да разпознават фалшивите новини. Чрез занимателната игра децата развиват умения за критично мислене и работа в екип, които са им от полза, както във виртуалния, така и в реалния свят.

„Мартенска творилница в библиотеката“– изработване на мартеници

Игра „Аз обичам България“– занимание по случай Националния празник 3 март.

21 март-Световен ден на поезията. Поетично четене на любими стихотворения.

Участие в Световната седмица на парите (21-27 март 2021 г.) Десетото издание на кампанията цели да запознае децата с понятия като „бизнес“, „цена“, „стока“, „потребител“. Четвъртокласниците създадоха макети на магазини и офис сгради, и взеха участие в конкурса „Моят бизнес“. Целта на конкурса е да насочи учениците към значимостта от вземането на добре обмислени финансови решения-независимо от коя страна на „касата“ се намират и дали са продавачи или купувачи.

Доминик Ненов от клуб „Млад читател“ се включи в радио играта „Деца четат поезия в ефира на БНР“ и рецитира прекрасно стихотворението „Събудих се “ от Иван Давидков.

А ето и неговото изпълнение в предаването „Закуска в тревата“:

https://www.bulgarche.eu/…/chetene…/detza-chetat-po-bnr-2014

Учениците от клуб „Млад читател“ се включиха в кампанията на Книговище и зададоха въпроси към министъра на околната среда и водите.


През месец декември и януари учениците от клуб „Млад читател“ с ръководител Гергана Джунева  проведоха следните дейности: 

Дискусия на тема „Никулден-легенда, традиции и обичаи“;

Игра „Литературен музикален стол“;

Беседа на тема „Коледни традиции -по света и у нас“

Дискусия на тема „Ивановден-традиции и обичаи“

„Седмица на книгите за Хари Потър“ с много игри и предизвикателства.

Учениците проведоха верижно четене на части от романа „Хари Потър и философският камък“. Търсиха скритите думи в „тримагическа игрословица“. Избраха мелодия за химна на  „Хогуортс“, попълниха анкетни карти като ученици във вълшебната гимназия. На финала получиха табелки с гербовете на отделните домове от романа.

 


През месец октомври и ноември учениците от групата за занимания по интереси клуб „Млад читател“ с ръководител Гергана Джунева

проведоха верижно четене на романа “Приключенията на Пинокио” по случай 195 години от рождението на писателя Карло Колоди.

По темата “Детско кино в библиотеката”, по случай 114 години от рождението на шведската писателка Астрид Линдгрен, четвъртокласниците гледаха епизод от поредицата “Пипи Дългото чорапче”.

С беседа за традициите и историята на празника отбелязаха Деня на християнското семейство.

Част от дейностите беше и артистичното четене на откъси от романа 90 години от създаването на романа „Антон и Точица“ от Ерих Кестнер.

 

                       

 

Comments are closed.