Новини 2020/2021 година

                                 


 

SHKOLO.BG – електронен дневник на

ОУ „Добри Чинтулов“  


21 януари

ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ – НАШ ДОМ

     

В часа по Човекът и природата, учениците от IV а клас с кл. ръководител старши учител Даниела Пигова, представиха своите проучвания за планетата Земя под формата на проект.  

Децата разкриха уникалността на нашия „Космически дом“ с  колоритен и разбираем модел на Земята.

Моделът на нашата планета, който сами изработиха е по метода papier-mache. Проектната работа направи забавно и интересно обучението, а децата – мотивирани. 

                  

Резултати от конкурса,

организиран от Училищния ученически съвет в ОУ „Добри Чинтулов“

по случай новогодишните и коледни празници – 2020 г.


График за провеждане на изпити за самостоятелна форма на обучение

за ученик – трети клас за учебната 2020/2021 година

Резултатите от всеки изпит за определяне на годишна оценка на ученика от трети клас в самостоятелна форма на обучение за учебната 2020/2021 г. ще се обявяват до три работни дни след приключване на съответния изпит.

Място за запознаване с резултатите – кабинет на заместник-директор УД Женя Димитрова.


11 януари

Международен ден на думата „Благодаря“

Една единствена дума  е повод за празник.

Дума, която изразява по най-ярък начин човешкото в нас -

„Благодаря“.

Благодарен съм  на всички, които обичам и уважавам.

Малките ученици от 2. А, 2. Б и 2. В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева намериха един прекрасен повод да изразят благодарността си към  семействата си, приятелите си,

към всички, които са направили добро за хората около себе си.

    


Учениците от 3.Г клас  с класен ръководител Йоана Алексиева отбелязаха

11.01. – международен ден на думата “Благодаря”.

На този ден имаме пълното право да изразим благодарността си на семейството и приятелите, на всеки който ни е направил деня по-добър.

Кажете “Благодаря!” на любимите хора, прегърнете ги и се заредете от техните усмивки.
Не забравяйте, че не само днес трябва да сме благодарни.
  

4 януари

Заповед на Директора на ОУ „Добри Чинтулов“  - гр. Варна

във връзка със заповед на Министъра на образованието и науката  и на основание чл. 259, ал.1 от Закона за предучилищното и училищното образование.


1 януари

 Успешна и плодотворна нова година!


Новогодишни сурвакарски ликове

Новогодишно

       Старата година  мина и замина…
Новата е вече тука –
на прозореца почука,
във перденцето потрепна,
на ушето ми прошепна:
Отвори ми! Посрещни ме!
Май че каза мойто име?

Ох, измъчват ме въпроси:
Новата какво ми носи?…
Мирна и здрава чак до амина
да си за всички ни, Нова година!

                                            Катя Воденичарова

Сурвакането, известно още като „Сурва” или „Сурваки“, е най-характерният обичай за Нова година, според който на 1 януари, при потупване по гърба със сурвачка, се благославят малки и големи за здраве и благополучие.

Сурвачката е дрянова клонка, украсена със сушени плодове, разноцветни вълнени конци или пискюли, с малки кравайчета, семена, ядки, скилидки чесън, сушени чушки, пуканки, дребни парички, мъниста и други.

   

Учениците от 4б клас, с класен ръководител гл.учител Елизабет Влаева подготвиха своите сурвачки и кукерски маски с наричане за здраве и благополучие.

  

От прастари времена се знае, че сурвачката трябва да бъде направена от дрян, защото дрянът е дървото, което е твърдо и жилаво. При това дрянът цъфти най-рано и зрее най-късно. Счита се, че дрянът е символ на здраве и мъдрост.

    


 23 декември

Светли  и спокойни празници за всички!


23 декември

Заповед на Директора на ОУ „Добри Чинтулов“ гр. Варна

във връзка със заповед на Министъра на образованието и науката  и на основание чл. 259, ал.1 от Закона за предучилищното и училищното образование.


22 декември

Виртуални чудеса

    Поздрав за предстоящите светли Рождественски и Новогодишни празници с благодарност и пожелания за здраве, щастие, любов от учениците от първи клас с класни ръководители Атн. Колева,  Г. Сертер, Т. Димова,  Р. Станева, Хр. Ковачева  и Т. Христова.

С пожелания за усмихнати и споделени празнични дни!

Виртуални чудеса - /видео/


Благотворителност

Най-добрият урок по съпричастност за нашите ученици е личният пример, който можем да дадем. Родители и ученици от 1. г клас, заедно с класния ръководител Росица Станева и Мария Димова– учител в ЦОУД, подадоха ръка на хора в нужда, като се включиха в благотворителната инициатива  на Сдружение „Гаврош“. С пълен багажник с  хранителни  и  козметични продукти, хигиенни материали, красиви ръчно изработени подаръци , изненадаха и зарадваха  младежи и семейства в нужда от нашия град.

   


21 декември

Заповед на Директора на ОУ „Добри Чинтулов“  - гр. Варна

във връзка със заповед на Министъра на образованието и науката  и на основание чл. 259, ал.1 от Закона за предучилищното и училищното образование.


21 декември

Коледна работилничка

Дните преди Коледа  се превърнаха в истинско вълшебство за учениците от 2. В клас с класен ръководител Теменужка Михалева,

докато заедно майсториха във виртуална среда коледни украси, картички и играчки за своите елхи.

        


Коледни предизвикателства

Малките творци от 3. Г клас  с класен ръководител Йоана  Алексиева Ви пожелават здраве, щастие и благоденствие!

Коледни предизвикателства – /видео/


Коледна магия!

 
В очакване на коледните празници, учениците от 2. Д клас с класен ръкъводител Живка Димитрова, направиха спомена за Коледа още по топъл и вълшебен.
Изработиха чудна коледна украса и сурвачки, с които през първия ден на новата година ще сурвакат за здраве и берекет, както и красиви ръчно изработени картички с пожелание всеки да изживее своята коледна магия
и винаги да носи спомена за топлия и вълшебен празник!

Коледна магия  – /видео/


Как родните звезди посрещнаха Коледа (СНИМКИ) - NOVA

Коледни празници с 2. Г клас, класен ръководител Дияна Иванова.  

С топлина в сърцето…… /презентация/


20 декември

Коледа
Чисти усмивки, непринудена радост и изпълнени с любов сърца.

 Уют. Топлина. Нима има по-хубаво време от годината?

Домовете са изпълнени с детски смях и много добрина. Всичко около нас е обагрено в коледни емоции, които ще останат като незабравим миг в сърцата ни.

Това е времето, което трябва да посрещнем с красиво украсени жилища и още по-красиви усмивки на лицето, затова и учениците от 4. А клас  с класен ръководител Даниела Пигова с много желание   украсиха  домовете си, изработиха картички, рисунки, коледни играчки за да зарадват всички.

Коледен кът на 4. А клас /фотоалбум/

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!  

19 декември

Учениците от 3. Б, 3. Д и 3. Е клас с класни ръководители Незабравка Събева,  Миглена Стоянова и  Василка Христова се включиха с творческо вдъхновение и ентусиазъм в проекта на випуска “Предколедни предизвикателства“ като украсиха у дома и изработиха картички за свои близки и роднини – поздрав за предстоящите светли празници.

   

 

Виртуална изложба  „Предколедни предизвикателства“- 3. Б клас.


 16 декември

В очакване на Коледа!

Учениците от 2. А, 2. Б и 2. Д клас заедно със своите учители по информационни технологии Лидия Чонова и Радка Кирова  споделиха  празничните си  вълнения и очаквания в компютърни рисунки.

Пожелаха на всички здраве и късмет със своята   ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА!


11 декември

Училищен  вестник „Чинтуловски искри“- бр.1, 2020 г.


10 декември

Вълшебната история на „Лешникотрошачката“

Щом ноември се изниже неусетно и дойде декември, всеки от нас в един момент го обхваща коледното настроение. Понякога нарочно, а понякога съвсем случайно усещаме как започваме да си мислим за украсяването на елхата, поставянето на шарени лампички у дома, а защо не и гледането на коледни филми или четенето на коледни приказки. Вярно, че това можем да правим дори и през лятото, но през декември всичко си е много по-хубаво и много по-тематично и носи подходящото празнично настроение.

Знаете ли обаче, че много хора имат и други празнични лични традиции. Така например ходят на опера или балет. Да, има много коледни опери и балети, които изглеждат още по-магически през декември.

Така например има един наистина много известен балет, чиято история наскоро беше издадена дори на книга у нас. Той разказва магическите приключения на едно малко момиче на име Клара (а понякога и Маша) и нейната коледна играчка, която оживява.

Посещението на коледен спектакъл на учениците от випуск 4 клас и техните класни ръководители: Д. Пигова, Ел. Влаева, Св. Боянова, Д. Пармаксъзова, Д. Георгиева и Ант. Димова бе осъществено в нова среда за учениците, но не загуби своя блясък и въздействие. Децата научиха интересната историята на създаването на балета „Лешникотрошачката“, която е почти толкова магическа като сюжета му.

  

  

  

  


27  ноември

Заповед на Директора на ОУ „Добри Чинтулов“

във връзка със заповед на Министъра на образованието и науката, относно преустановяване на присъствените  учебните занятия в дневна форма и преминаване към обучение от разстояние в електронна среда от 27.11.2020 г.


График за обучение от разстояние  в електронна среда за учениците от начален етап за периода 30.11.- 21.12. 2020 г.

График за обучение от разстояние в електронна среда  за учениците от прогимназиален етап за периода 30.11.- 21.12. 2020 г.

График за провеждане на час за спортни дейности за учениците от начален и прогимназиален етап за първи срок на учебната 2020/2021 г.


4 декември

Конкурс в училище


Важно съобщение

Заповед на Директора на ОУ „Добри Чинтулов“ 

във връзка с протокол на областния кризисен щаб за мерки за ограничаване на разпространението на Ковид-19 на територията на област Варна от 20.11.2020 г.


Правила за работа и обучение от разстояние в електронна среда

в ОУ „Добри Чинтулов“ за учебната 2020-2021 г.


                                                                               Приказни пътечки

На 18.11.2020 г. учениците от 1. В клас с класен ръководител ст. учител Татяна Димова  работиха по класния си проект „Приказни пътечки“.  

По темата „Приказки за животни“ децата се запознаха с приказката „Вълкът и седемте козлета“. 

Мултимедийната викторина на принципа Multiple mouse предизвика голям интерес, защото децата имаха възможност всеки със своята мишка  да посочва верните  отговори. Часът завърши с театрално изпълнение на песента „Вълкът и седемте козлета“, за което децата предварително се бяха подготвили с маски и коронки на животните от приказката. 

                               

                                                                 

Вижте видеото   ТУК.


25 ноември

Във връзка с постъпило писмо от Министерството на образованието и науката в Регионално управление на образованието, град Варна относно необходимостта от осигуряване на психологическа подкрепа в създалата се ситуация с COVID-19 и в условията на обучение от разстояние в електронна среда на територията на област Варна са създадени и функционират

„Горещи телефонни линии на МОН за подкрепа на децата, учениците, техните семейства, педагогическите специалисти и непедагогически персонал в условията на криза, свързана с COVID-19“.

         Психологическа подкрепа се провежда на следните телефонни линии:

0882 078 085 и на 0882 314 686 от понеделник до петък,

       в часовия диапазон от 08,30 – 11,30 часа и 12,30 – 16,30 часа.


„С предпазен колан на задната седалка“

На 24  и 25 ноември се проведе интерактивна презентация на тема „С предпазен колан на задната седалка“ по инициатива на „Солвей Соди“ и партньори за безопасност на децата в автомобилите. 

Целта за провеждането на тази информационна кампания е да се привлече вниманието на цялото общество и най-вече на родителите към този сериозен проблем – липса на изградени навици и погрешна нагласа по отношение на пътуването без предпазен колан на задната седалка. 

Учениците от начален етап в  ОУ „Добри Чинтулов“ се включиха активно в онлайн инициативата.

    

     

Организацията по провеждането и осъществяването на тази интерактивна презентация бе осъществена със съдействието на  Женя Димитрова – ЗДУД  и Стоян Стоянов – педагогически съветник в училището. 

Учениците наблюдаваха с интерес представените факти и полезната информация за използването на предпазен колан, както и реакциите на своите съученици от други класове при поставянето на въпроси и дискусии по темата.
                                               
                     
Всяко дете получи подаръци, които да му напомнят за проведеното обучение и най-вече как да използват правилно предпазните колани.

      


   21 ноември –

     Ден на християнското семейство

Учениците от първи клас  с класни ръководители Ат. Колева, Г. Сертер, Т. Димова, Р. Станева, Хр. Ковачева и Т. Христова с огромно старание подготвиха за своите най-близки хора малки изненади  за Деня на християнското семейство 

Вълнението и обичта, които първокласниците вложиха при изготвянето на семейните подаръци, предизвикаха сълзи от радост и умиление у техните родители.

                   

      

      


За този светъл християнски празник, учениците от 2. А, 2. Б и 2. В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева, изработиха красиви картички за своите семейства.

      

Изпълниха ги с топли пожелания към най-близките си хора

и се запознаха с това какво повеляват традициите на този ден.

Здраве, мир и любов във всеки дом!


И учениците от 3. Г клас с  класен ръководител Йоана Алексиева направиха картички, с които благодариха за всичко на своите семейства.

       


ОТКРИТ  УРОК ПО ЗДРАВОСЛОВНО  ХРАНЕНЕ

На 11.11.2020 г. се проведе открит урок на тема: „Здравословно хранене“ с  участието на учениците от 2.В клас с класен ръководител Теменужка Михалева и представители на Училищния ученически съвет – Димитър и Магдалена, с ръководители Юлия Христова – училищен психолог и Стоян Стоянов – педагогически съветник.

Урокът се проведе с подкрепата и съдействието на дпн Веселин Михалев – директор на ОУ „Добри Чинтулов“ и на Женя Димитрова – заместник-директор УД.

В импровизираното телевизионно предаване ,,Здравословно и  кулинарно шоу“ на детска телевизия „Чинтуловци“ второкласниците се запознаха с произхода и състава на храната и правилата за здравословно хранене.

Подпомагани от шеф-готвачите от УУС – Николета, Ивайла, Габриела и Юлия, учениците от 2.В клас, разпределени в отбори „Ягода“, „Морков“, „Ябълка“ и „Банан“, предложиха свои варианти за здравословно меню за закуска, обяд и вечеря.

С много ентусиазъм и фантазия приготвиха и презентираха своите оригинални здравословни сандвичи.

     

Урокът е по проект „Успешни, Технологични, Различни, Ефективни (УТРЕ) – европейски будители в образованието“, програма Еразъм +  във връзка с темите ,,Обучаване в толерантност, многообразие и активно гражданство в класната стая на 21 век” и „Обучение чрез проекти”.

В пряк репортаж се включиха репортерите на детска телевизия „Чинтуловци“ от работилницата на Дядо Коледа и поставиха задача на малките кулинари за коледните празници да приготвят здравословни курабийки от рецептите на мама и баба.

В края на урока ст. учител Теменужка Михалева поздрави учениците с „Рецепта за щастие“, а пчеличката Мая подари на всяко дете бурканче с мед с 12 правила за здравословно хранене.

         

Репортаж от здравословното и  кулинарно шоу на второкласниците ще бъде излъчен през месец ноември по БНТ1.

          /Още снимки в Галерия/


Важно съобщение

Заповед на Директора на ОУ „Добри Чинтулов“ във връзка с протокол на областния кризисен щаб за мерки за ограничаване на разпространението на Ковид-19 на територията на област Варна от 11.11.2020 г.


16 ноември

Толерантни сме


Международният ден  на толерантността бе отбелязан от

Училищния ученически съвет


Учениците от 2.Е клас отбелязаха Международния ден на толерантността с песен за приятелството и изработването на най-шарените ръчички!

 


Учениците от 1.А и 1.Б клас с класни ръководители Атанаска Колева и Гюлджан Сертер отбелязоха Деня на толерантността.

Научиха какво е толерантност. Отправиха своето послание:
Нашите ръчички са нашите обещания да бъдем толерантни към другите хора, за да може всички по света да са усмихнати и щастливи.“
                              
      

Учениците от 3.Д клас  с класен ръководител Миглена Стоянова  също се включиха със свои рисунки и проекти  в отбелязването на  Деня на толерантността – 16 ноември, под надслов

„Нека бъдем толерантни“.

Всички ние сме различни.

Много често отхвърляме и се отнасяме с подозрение към различните. По-спокойни сме, когато общуваме с хора, с които си приличаме физически и умствено.

Това обаче е пътят на по-малкото съпротивление, лесният път. Тръгвайки по него, губим много…….. животът би бил много по-цветен и интересен, ако приемаме многообразието и го виждаме като ценност, ако бъдем ТОЛЕРАНТНИ.

Седмица преди Международния ден на толерантността – 16.11. учениците от 2.А, 2.Б и 2.В клас  с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева проведоха занятия по темите: ,,Какво значи многообразие? (Различни, но равни)“, ,,Идентичност и многообразие“ и ,,Нетърпимост към различните“ от раздел ,,Многообразие“ по   Проект ,,УТРЕ“, Програма ,,Еразъм+“ . Проведените разговори, споделените мисли помогнаха на второкласниците да приемат и разберат принципите на толератност.

     Принципи на толерантността:

-          Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш.

-          Един за всички, всички за един!

-          Рамките ограничават човешкия дух.

-          Ако потърсиш доброто във всекиго, ще го намериш и в себе си.

-          Не издигай стени!

-          Търпение, доброжелателност, разбиране.

-          Не бъди безразличен!

-          Обичай!

-          Старай се да си искрен, добронамерен, сдържан, отстъпчив!

      Това е да бъдеш ЧОВЕК!

  


По повод Международния ден на толерантността – 16 ноември, учениците от 3.Г клас с класен ръководител Йоана Алексиева  отправиха своето послание към всички, които вярват, че добротата и приятелството са важни неща в живота, които са убедени, че взаимното уважение и разбирателство правят хората по-човечни.

Своята позиция децата изразиха, чрез изложба от най-шарените ръчички украсени изцяло с пластелин под мотото

„Слънцето свети еднакво за всички“.

   


И учениците от 2. Г и 2. Д клас с класни ръководители Дияна Иванова и Живка Димитрова говориха за толерантността, даваха примери и споделиха свои преживявания.


13 ноември – Световен ден на добротата! 

„Добротата е езикът, който глухите могат да чуят, а слепите – да видят.“
                                                                                                                               Марк Твен
В този ден децата от 2.Е клас сътвориха чудеса!
     
   
  Предай нататък………Нека доброто започне от теб!

В световния ден на добротата учениците от 2.А, 2.Б и 2.В клас  се обърнаха към фолклора и потърсиха  примери на добри постъпки в народното творчество.

Разказваха приказки, в които доброто и справедливостта  побеждават, четоха пословици и поговорки за доброто и добрите постъпки.

Второкласниците проведоха беседа със своите класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева на тема „Приятелството и доброто” .


Обичам да чета!

Учениците от 3.Г клас  с класен ръководител Йоана Алексиева отбелязаха 113 години от рождението на детската шведска писателка Астрид Линдгрен. 

,,Не искам да пиша за възрастни.
Искам да пиша за читатели, които правят вълшебства.
Децата са най-подходящи за това – те не са нито толкова скучни, нито толкова критични, колкото възрастните. С въображението си те вземат моите думи и могат да създадат най-фантастични неща. Това е най-хубавото в писането на детски книги.“ 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Астрид Линдгрен

                                                     


1 ноември- Ден на народните будители

Честит празник на ОУ „Добри Чинтулов“!

„Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука,

непременно ще има светла и трайна бъднина!“ 

                                                                       Васил Друмев

1 ноември- Ден на народните будители


Патронен празник на

ОУ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

Въпреки усложнената ситуация всички ученици и учители от ОУ „Добри Чинтулов“

с  ентусиазъм отбелязват Патронния празник на своето училище във виртуална среда.

ОУ "Добри Чинтулов" – гр. Варна | УЧИЛИЩЕТО, КОЕТО СБЪДВА МЕЧТИ


С много желание и вдъхновение учениците от всички класове  се включиха в конкурса за рисунка и картичка „Будителите“, организиран по повод патронния празник. 

               

Отличени ученици в училищните конкурси „Будителите“и щафетната обиколка,

посветени на патронния празник на училището:

Конкурс за литературно творчество

Джун Недков, I г клас – първо място и отлично представяне

Мила Димитрова, III в клас – първо място и отлично представяне

Йоана Стоянова, III в клас – второ място и отлично представяне

Александра Тодорова, III в клас – трето място и отлично представяне

Аделина Атанасова, IV б клас – първо място и отлично представяне

Димитър Бодичев, V а клас – отлично представяне

Калоян Илиев, V б клас – отлично представяне

Калина Тодорова, V в клас – отлично представяне

Деметра Димитрова, V г клас – отлично представяне

Александър Иванов, V д клас – отлично представяне

Борис Мичиков, V а клас – отлично представяне

Дарина Попова, V а клас – отлично представяне

Лора Иванова, V в клас – отлично представяне

Десислава Тодорова, V в клас – отлично представяне

Кристияна Пешева, V б клас – отлично представяне

Елиа Славова, V г клас – отлично представяне

Свилена Друмева, VI б клас – отлично представяне

Денислава Георгиева , VI г клас – отлично представяне

Конкурс за рисунка и картичка

Йоана Желязкова, I д клас – отлично представяне за рисунка

Белослава Димитрова, I б клас – отлично представяне за картичка

Теменужка Димитрова, II а клас – отлично представяне за рисунка

Мартин Тодоров, II в клас – отлично представяне за картичка

Ивайла Николаева, III б клас – отлично представяне за рисунка

Момчил Николов, III в клас – отлично представяне за рисунка

Александър Виктор Очеретько, IV в клас – отлично представяне за рисунка

Моника Георгиева, IV в клас – отлично представяне за рисунка и за картичка       

Теодора Димитрова, IV б клас – отлично представяне за рисунка и за картичка    

Илиян Георгиев, Vб клас – отлично представяне за рисунка

Живко Георгиев, Vб клас – отлично представяне за рисунка

Денислав Костов, V г клас – отлично представяне за рисунка

Калатея Николова, Vб клас  – отлично представяне за картичка

Ева Георгиева, Vг клас – отлично представяне за картичка

Димитър Попов, VI б клас – отлично представяне за рисунка

Полина Стойнева, VI в клас – отлично представяне за картичка

Симона Гачева, VI в клас – отлично представяне за картичка

Емили Иванова, VII в клас – отлично представяне за картичка

Щафетна обиколка

V б клас - първо място 

V а клас – второ място

V д клас – трето място

                 VI а клас - първо място 

                 VI б клас – второ място

                 VI г клас – трето място

VII б клас - първо място 

VII г клас – второ място

VII а клас и VII в клас – трето място


Учениците от 1. клас с класни ръководители Ат. Колева, Г. Сертер, Т. Димова, Р. Станева, Хр. Ковачева и Т. Христова отбелязаха Патронния празник на ОУ „Добри Чинтулов“ в часа на класа.

Запознаха се с живота и делото на Добри Чинтулов. С вълнение пяха песни и рецитираха негови стихотворения.

                        

                                           

/Още снимки в Галерия/


Второкласниците с класни ръководители Л.Чонова, Р. Кирова, Т. Михалева, Д. Петрова, Ж. Димитрова и Н. Пъндъклийска отбелязоха Патронния празник на ОУ „Добри Чинтулов“ като оформиха кътове в класните си стаи посветени на поета.

Говориха с жар и ентусиазъм за подвига на Народните будители в тържествено проведен час на класа.

Останаха развълнувани от песните на своя патрон - „Къде си, вярна ти, любов народна“,  „Вятър ечи, Балкан стене“  и „Стани, стани, юнак Балкански” изпълнени с патриотизъм и нестихваща жажда за свобода. 

                                                                  

                                              

                           

                                                                   


 Учениците от 3. клас с класни ръководители А. Николова, Н. Събева, Р. Николова, Й. Алексиева, М. Стоянова  и В. Христова отбелязаха патронния празник на ОУ „Добри Чинтулов “ в тържествен час на класа. Те създадоха изложба от рисунки и стихотворения, рецитираха, пяха възрожденски песни, изработиха книгоразделители.

Следвайки традициите, завещани от своя патрон Добри Чинтулов, третокласниците учат, творят, успяват.

                              

                             

                                                                

/Още снимки в Галерия/


В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители,  и учениците от випуск 4 клас подготвиха презентации, рисунки, стихове и песни, посветени на празника. Под ръководството на своите учители: Ел. Влаева, Св. Боянова, Св. Стефанова, Д.  Пармаксъзова, Д.  Георгиева и Ант. Димова те пяха песните на Добри Чинтулов, подготвиха алея на будителите, участваха активно в училищният конкурс „Будителите“ – организирани в чест на патрона на нашето училище Добри Чинтулов.

                                

                                

                               


„…Според мене най-напред необходимо е да се просвети народът ни,… 

да му се укаже народността…,  да му се вмени в длъжност да изучава историята си, …-

ето що предстои да извършат учителството и духовенството ни…“

                                                                                                      Добри Чинтулов

Уважаеми колеги, скъпи ученици,

Поздравявам Ви с Деня на народните будители и Патронния празник на ОУ „Добри Чинтулов“!

Каня Ви на  ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА /вижте тук / в къщите музеи на бележити българи!

Да си спомним за тях и да се преклоним!

                                                                                    Наталия Борисова

                                                                                      старши учител по история и цивилизации,

                                                                                        ОУ „Добри Чинтулов“


Учениците от 7 д клас с класен ръководител Г. Орманова и техните родители  отвориха старите семейни албуми, за да си припомнят чрез снимките вълнуващи моменти в любимото училище и своите незабравими учители, показали им светлината на знанието, дали им криле да полетят и да сбъднат мечтите си.

Честит празник на всички, които носят Чинтуловия пламък в сърцата си!

                                           

                                                                


Да пазим природата
В деня на Черно море – 31 октомври – учениците от 3.Г клас с класен ръководител Йоана Алексиева искат да напомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му – като не оставя боклук по плажа, не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.
                             
                                                                   

Поради усложнената епидемиологична обстановка в страната, тържественото честване на патронния празник на ОУ  „Добри Чинтулов“ ще се проведе във виртуална среда.


26 октомври

Кампания „Екологията в действие“

                          


25 октомври

Малките първокласници с кл. ръководители Атанаска Колева, Гюлджан Сертер, Татяна Димова, Росица Станева, Христина Ковачева и  Таня Христова

написаха най–хубавата дума за всяко дете.

                      

                      

                     


22 октомври

В навечерието на новата учебна година стартира националната кампания „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“. С този символичен акт децата не само споделиха любимите си книги с приятели и съученици, но и се превърнаха в своеобразни посланици на четенето.

В тази инициатива се включиха и учениците от 4б клас с класен ръководител гл.учител Елизабет Влаева. Като победители в Националното състезание по четене с разбиране и създаване на дигитално съдържание, те създадоха още във втори клас своя класна библиотека, която обогатяват всеки ден с нови книги. Прочетените вече книги и закупени такива нови те подариха на своята училищна библиотека.

Кампанията „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ допринесе за обогатяване на училищните библиотеки с нови заглавия, а също така и за създаване на класни библиотеки, което е в унисон с политиката на Министерството за подобряване на образователната и библиотечна среда в училищата.

„Инициативата е естествено продължение на кампанията „Купи 1 книга“, стартирала по време на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под надслов „За да я има книгата“.

 


19 октомври

Изложба на ученическо творчество „Обичаме красивото“ 

Като част от плана за тържествено отбелязване на патронния празник на ОУ  „Добри Чинтулов“ бе подредена изложба под надслов „Обичаме красивото“.

Декоративните изделия са изработени чрез прилагане на техника по избор от ученици под ръководството на старши учител по технологии и предприемачество Цветелина Бонева. 

                     

                     

                    


„Училището през годините“

Учениците от 3.Г клас, с класен ръководител Йоана Алексиева се включиха активно в изложбата „Училището през годините“, посветена на патрона на училището – Добри Чинтулов.
Третокласниците, заедно със своите родители изработиха проекти, които красят фоайето на училището. 
                                               

БЛАГОДАРИМ за вашата служба, български лекари!

В деня, в който българите почитат св. Йоан Рилски – 19 октомври, лечител, посветил живота си на другите, ние искаме да отдадем признание на вас, които сте изправени пред лицето на болестите и страданията.
Вие сте нашите герои днес и всеки ден!
Учениците от 3.Г клас, с класен ръководител Йоана Алексиева изказаха своята благодарност на медицинския колектив в ОУ“Добри Чинтулов“. 
     

Космическа поща

      

Учениците от 2. А, 2. Б и 2. В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева се включиха в инициативата на  Club for the Future и Детски научен център „Музейко“ и изпратиха

КАРТИЧКА В КОСМОСА.

Ресурсите на Земята са ограничени. За да опазим нашата скъпa планета и осигурим бъдеще на растеж и изобилие, Земята има нужда от Космоса.

В своите картички второкласниците представиха идеите си затова, как си представят бъдещето в необятния Космос.

Техните послания ще достигнат Космоса на борда на ракетата „Ню Шепърд“ на компанията Blue Origin, след което ще  ги получат обратно с печат “Flown to Space” („Летял в Космоса“).


16 октомври

Учениците от 3.Г клас, с класен ръководител Йоана Алексиева с интерес работиха по своите проекти. Световният ден на прехраната се отбелязва днес.

Всяка година на 16 октомври фокусът на общественото внимание се насочва към проблемите, свързани с прехраната. От 1945 г. насам, по решение на ООН по прехраната и земеделието, в над 150 страни в света се разискват и търсят решения на въпроси, свързани с глада, бедността и хранителните ресурси. България се включва през 2006 година.

                                  


15 октомври

Учениците от 3.А и 3.Г клас, с класни ръководители Ася Николова и Йоана Алексиева отбелязаха „Световният ден на чистите ръце“. Денят се отбелязва от 2008 г. всяка година на 15 октомври и е обявен от Общото събрание на ООН по повод на Световна година на хигиената.

     

15 октомври – Международен ден на белия бастун

Учениците от III г клас, с класен ръководител Йоана Алексиева отбелязаха „Международния ден на белия бастун“.

Белият бастун е признат като знак за зрителното нарушение и символизира самостоятелността на зрително затруднените лица. Третокласниците беседваха как се придвижват незрящите хора с бял бастун, разпознават ли различията в настилките, как се ориентират в пространството.

        


9 октомври

Групи за занимания по интереси

В ОУ „Добри Чинтулов“ от месец октомври за поредна учебна  година започват да функционират  Групи за занимания по интереси в съответствие с Наредбата за приобщаващо образование.

Чрез заниманията по интереси се подкрепя развитието на ключови компетентности на учениците в областта на математиката, информатиката, природните науки и технологиите и се подпомага професионалното ориентиране на учениците.

Основните  цели са:

      Развитие  на потенциала за учене, творческия и спортния потенциал на учениците.

    Приобщаване  на учениците чрез формиране на общности по интереси.

      Превръщане  на училището в по-привлекателно място за развитие и изяви.


Конкурс в училище

Във връзка с предстоящия патронен празник в ОУ „Добри Чинтулов“ са обявени конкурси под надслов „Будителите“.


7 октомври

Световен ден  на усмивката

Основен символ на този ден  е жълтото усмихнато личице, добре познато на малки и големи като средство за израз на положителната емоция. Автор на емотикона е американският график Харви Бол. Той създава така нареченото „смайли“ през далечната 1963 г.

Празникът протича под мотото

„Направи добро. Накарай някого да се усмихне“.

Малките ученици от 2. А, 2. Б и 2. В класове с класни ръководители Л. Чонова, Р. Кирова и Т. Михалева  озариха класните си стаи с усмивки и добро настроение.

                                       

                                                                             


6 октомври

По случай международния  ден на учителя  5 октомври, който се чества  в над 100 държави в света учениците от 2.А, 2.Б и 2.В клас влязоха в ролята на своите класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева.

                    

В няколко учебни часа те с ентусиазъм заеха техните места и водеха успешно образователно – възпитателния процес по български език и литература. Малките учители демонстрираха взискателност, амбициозност и старание при изпълнение на своите преподавателски функции.

                     

                      

Инициативата  е по темата: ,, МОЕТО ПРАВО НА ОБРАЗОВАНИЕ” по проект „Успешни, Технологични, Различни, Ефективни (УТРЕ) – европейски будители в образованието“, програма Еразъм +  във връзка с мобилността ,,Обучаване в толерантност, многообразие и активно гражданство в класната стая на 21 век”.


УТРЕ – успешни, технологични, различни, ефективни … бъдещите ученици на ОУ „Добри Чинтулов“ – Варна. Но за да има бъдеще, трябва да има най-първо настояще и хора, които да градят бъдещото чрез своите възпитаници.

Това са учителите.

На 5.10.2020 в ОУ „Добри Чинтулов“ бе отбелязан Международния ден на учителя и в учебните часове по английски език под ръководството на старши учител по АЕ в начален етап Дияна Панова.

В четвърти клас има специална тема Teacher’s Day от учебната програма в раздел Social science/Обществознание, посветена на    празника. Учениците от трети клас се запознаха с историята на празника, учиха нови думи и изрази на английски език, свързани с него и разучиха песен. А второкласниците изработиха поздравителна картичка за своите класни ръководители.

В този ден учениците благодариха на своите учители за знанията, обичта и подкрепата, които всекидневно получават от тях.

Толерантността, се гради върху взаимоуважението, признаването и зачитането на другия. Една от целите на училищния проект „Ефективни, технологични, различни, ефективни (УТРЕ) – съвременни будители в образованието“ по програма Еразъм+, КД 1 е формирането на обществени и граждански компетентности у учениците, възпитаването на граждански активни личности, които осъзнават своята идентичност и приемат „другостта“. Отбелязването на Деня на учителя, когато учениците осъзнават сложността и отговорността на тази професия и изразяват своята признателност, е стъпка към реализирането тази проектна цел.

                         

Да подготвяш с любов УТРЕшния ден е достойнство, призвание и благородство.


Моята учителка 
 
Когато за пръв път страхливо
аз в класната стая надникнах,
тъй ласкаво ти ме погали,
че в същия миг те обикнах.
 
Когато с несръчните пръсти
се мъчех да пиша с мастило,
ти, сведена кротко над мене,
ми вдъхваше вяра и сила.
 
С тебе разбрах, че щом учиш,
урокът е винаги лесен,
че винаги трябва да бъда
с другарите искрен и честен.
 
Научи ме ти да обичам
от ранните детски години
горите, полята — и всичко,
което наричам „родина“.
 
Аз много неща ще забравя,
но теб ще забравя ли? — Няма.
В сърцето си твоето име
до името пазя на мама.
 
                                  Леда Милева
 

 

2 октомври 

Съобщение

На 06.10.2020 г. от 14.30 ч. до 17.30 ч. в стола на ОУ „Добри Чинтулов“ ще се раздават хранителни пакети на стойността на закупените купони за обедно хранене за изминалата учебна  2019/2020 година   /настоящ випуск втори клас/.

Кетеринг ЕООД, тел. за връзка 0887535435 


1 октомври- световен ден на музиката   

                                                        

В навечерието на световния ден на музиката – 1 октомври, учениците от 2. А, 2. Б и 2. В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева проведоха занятие по Проект ,,УТРЕ“, Програма ,,Еразъм+“ КД 1. Часът бе по темата   ,,Кариера за всеки“ от раздел ,, Многообразие“.

Второкласниците се запознаха с музиката като изкуство и нейното значение върху емоционалното развитие на човека. Разсъждаваха и върху възможността музиката да бъде не само наслада, но и професия.  Проведоха разговор по различни въпроси, свързани с личните си планове, цели и желание за реализация: ,,Кои свои лични качества и силни страни ще използвате при постигането на целите си за кариерно развитие?“, ,,Какво бихте разказали на своето семейство по отношение на плановете си за избор на професия.“

                               

                   

                                                                  

Учениците гледаха с интерес музикални изпълнения на свои съученици и се убедиха, че и децата могат да правят изкуство, когато имат силно желание и воля за това.