Новини 2022-2023 година


SHKOLO.BG – електронен дневник 

на  ОУ „Добри Чинтулов“


НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА 116 111 


30 март

 ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

 

На основание чл. 105, ал. 4 от ЗПУО на 31. 03. 2023 г. в двора на ОУ „Добри Чинтулов“ се организира спортен полуден по следния график:

8:30 ч. – 10:00 ч. за учениците от VVII клас

 • V клас – щафетни игри

 • VI, VII клас – волейбол, футбол

10:00 ч. – 12:00 ч. за учениците от IIV клас

 • I, II клас – щафетни игри

 • III, IV клас – народна топка и футбол

Купоните за обедно хранене на учениците от I клас се презаверяват за следващата седмица.

03.04. 2023 г. – неучебен ден, във връзка с провеждане на парламентарни избори.

От 04. 04. 2023 г. промяна на учебните смени по график.

 


“Жените в поезията” – онлайн четене по повод

27 март- Ден на европейските автори

В инициативата участваха учениците от 4.В клас с класен ръководител Теменужка Михалева заедно с ученици от НПГПТО “М. В. Ломоносов” -гр. София, 39 СУ ”Петър Динеков” -гр. София и 7 СУ “Кузман Шапкарев”- гр. Благоевград. Слушахме едни от най- вълнуващите стихотворения на Леда Милева, Дора Габе, Елисавета Багряна и Петя Дубарова.

Занятието се организира от Гергана Джунева– училищен библиотекар

#ReadWithEurope


„Белите цветя“ в библиотеката

По случай Деня на европейските автори, учениците от 2.В клас с класен ръководител Елизабет Влаева се срещнаха с Терез Никол. Писателката представи своите книги “Белите цветя” и “Приключенията на котенцето Ричи”.

А второкласниците й подариха рисунки, вдъхновени от нейните истории.

#ReadWithEurope


Среща със Събина Георгиева, автор на детската книга “Опашати непознати”

 

 По покана на училищния библиотекар Гергана Джунева, учениците от випуск първи клас с интерес слушаха историята за петте кученца: Джина,Марли, Тото, Титан и Лайка.

 

Училщната библиотека получи два екземпляра от книгата, с които да зарадва малките читатели.

Инициативата е част от програмата по случай 27 март- Ден на европейските автори.

#ReadWithEurope


Часът на Земята

По случай „Часът на Земята“, който се пада на 25.03.2023 г., учениците от випуск 1.клас отправят призив да изключите светлините във вашите домове в 20:30 ч. в събота,

в знак на солидарност с човечеството и планетата, за да гарантираме на тях – нашите деца, едно устойчиво и отговорно бъдеще.


Изложба

На 22 март бе представена изложба на изделия изработени в часовете по технологии и предприемачество под ръководството на ст. учител Грета Кирова.

С качествено изработените изделия и естетически издържания им вид, учениците от 5, 6 и 7 клас демонстрираха своите умения, сръчност, въображение, фантазия и креативност.

 

       


24 март

ОУ „Добри Чинтулов“ ще се включи активно в първото издание на

Ден на европейските автори-27 март

Иницативата се организира от Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции на страните членки.Тя ще се проведе за първи път на 27 март 2023г. и след това ежегодно – в последния понеделник от месец март, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора. Този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите и образователния сектор, стремейки се да свърже отново европейските хора с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.


23 март

Изложба в училище

Със съдействието на Женя Димитрова – зам.-директор УД и Ася Николова – зам.-директор УД в ОУ „Добри Чинтулов“ гостува аудиовизуална изложба на Държавен архив – Варна и Радио – Варна: „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш“.

Изложбата включва десет фототабла с документи. Показани са оригиналите на 14 писма между Иван Драсов и Данаил Попов, съратници и приятели на Васил Левски, разменени в периода от 2-14 декември 1872 г.,близо месец преди залавянето на Апостола (27 декември 1872 г.) и 15-27 май 1873 г.

Всяко табло има отпечатан QR код, който препраща до звуков файл с цитат от писмото. Две от таблата припомнят и за паметните знаци, посветени на Апостола във Варненска област.


В нашия Етнографски музей

 На 20., 21. и 22.03. учениците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г,2.д и 2.е клас с техните класни ръководители А. Стойчева, Д. Пармаксъзова, Е. Влаева, Д. Пигова, Св. Боянова и А. Димова посетиха Етнографския музей. Тази дейност е част от класния проект на второкласниците „ Музеи и забележителности на Варна“. Това е музей, който предизвиква интереса на малките ученици. Той се помещава в къщата на богата варненска фамилия.

  Разходката в музея беше като разходка в миналото. Учениците видяха предмети от бита на българите преди столетия. Голям интерес предизвикаха диканя, сърп, паламарка, менчета, кобилица, старите кошери, риболовни мрежи, ютии, ножици, стари шевни машини, различните видове носии- всекидневни, празнични и сватбарски, обредни хлябове за празниците, станове, ракли и мн. др.

  Особено внимание предизвика последният етаж на музея, където са подредени стаи от началото на миналия век. Тук децата се запознаха с грамофона, самовара, стария телефон. Разходката ни приключи с желанието отново да посетим музея.

 


Животът на Земята е възникнал във вода и затова не е изненадващо, че всички живи същества на нашата синя планета се нуждаят от нея. Водата е всъщност много неща — жизнена потребност, дом, местен и глобален ресурс, транспортен коридор и регулатор на климата. За да можем и в бъдеще да имаме достъп до чиста вода и да се ползваме от ресурсите на екологично чистите океани и реки, е необходимо да променим из основи начина, по който използваме и опазваме водите. Учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева проведоха дискусия за нуждите и ползите от водата и начините за нейното опазване. Вдъхновени от историите в ,,Сива приказка“ и ,,Зелена приказка“ на Мая Дългъчева, с които се запознаха в часовете по български език и литература, четвъртокласниците съчиниха ,,Синя приказка“, в която темата  за водата присъства по оригинален и забавен начин.

С рисунки илюстрираха как би изглеждал животът на нашата планета с вода и без вода.

В едно изречение описаха какво е за тях водата. За всички чистата вода е живот, здраве, храна, отдих, енергия…

Дейностите са във връзка с работата по проект ,,Успешни заедно“, програма ,,Еразъм+“ КД1  във връзка с темата ,,Активно гражданство, идентичност и социално сътрудничество“.


Световният ден на водата през очите на малките първокласници –

„Пазете водата, всяка капка е ценна, не я замърсявайте, използвайте разумно!“

 

Два от класовете на ОУ“Добри Чинтулов“, 1.А и 2.В с класни ръководители Йоана Алексиева и Елизабет Влаева, съвместно с Аварийно спасителен отряд-АСО към Военноморските сили, по случай Деня на водата на 22 март, организираха открит урок на тема: „Водолаз“.

💦 Денят на водата е едно от събитията през годината, при което чрез различни дейности, хората отбелязват колко ценен ресурс е тя за нас. 

🫧 Учениците с интерес слушаха за тази не лека професия и останаха изключително доволни от информацията, с която ги запознаха гостуващите.

 


21 март

Международен ден на хората със синдром на Даун

Този ден, не е избран случайно – 21-о число на третия месец иска да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун. (по данни на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун)

Неслучайно тези деца се наричат  „слънчеви“.

Те са усмихнати и любвеобилни, силно се привързват към близките си и имат подчертана потребност да дават и приемат любов. 

Учениците от 4. А и  4. В клас  с класни ръководители Лидия Чонова и Теменужка Михалева изразиха своята подкрепа, като обуха много шарени чорапки и обещаха да научат повече за тяхното състояние и настроения.


Ние подкрепяме  хората със синдром на Даун!

Учениците от 3. А и 3. Б клас днес обуха / и не само днес/ шарените си чорапки и изразиха своята подкрепа.

 


Випуск втори клас-21 март “Ние приемаме хората със синдром на Даун!”


21 март-Световен ден на хората със Синдром на Даун

(новина на детски език)

С какво свързвате датата 21-ви март?

Дали е световен ден на поезията, световен ден на гората, международен ден на  кукления театър? Може би някой има рожден ден тогава, а може би отбелязвате първа пролет?

Всичко е вярно.

Но за мен и целият ни  II „в“ клас на ОУ „Добри Чинтулов“ гр. Варна този ден е много шарен и пълен с усмивки. Тогава ние отбелязваме световния ден на хората със синдром на Даун. Нашата мила съученичка Микаела е родена със този синдром и искам да Ви разкажа повече за нея, за нашите приключения и как се забавляваме заедно.

Първо за синдрома на Даун.

Това не е болест, не е опасно и  не е заразно, а просто така се раждат хората –  с по-различни гени от нас .  Иначе не са по-различни от мен, от теб и от всички други деца. Напротив, те даже са много по-добри, много по-усмихнати и мили, затова ги наричат „слънчеви деца“. 

Нашият талисман

Микаела много обича да пее, да танцува, да спортува и дори много добре свири на пиано. При нея нещата стават по-бавно и тя постига всичко  с много труд. С нея работят много учители и специалисти, които ѝ помагат.

 

Специално  на този ден ние обуваме шарени чорапи. 

А защо шарени чорапи?     

Ами за да покажем на света, че  приемаме шарените и различните, както света е шарен и различен, и пълен с чудеса.  Или пък защото учените казват, че този различен ген е с форма на чорап!

    

С помощта на нашия класен ръководител госпожа Елизабет Влаева, тази година създадохме  два въпросника към първата и втората книжка „Приключенията на Крис и Микаела“, които са част от богатата библиотека с въпросници на Книговище.

Първа книга:

https://www.knigovishte.bg/book/2710-priklyucheniyata-na-kris-i-mikaela-slantse-v-semeystvoto-kniga-1?quiz_id=4136&tab=stats#t

Втора книга:

https://www.knigovishte.bg/book/2851-priklyucheniyata-na-kris-i-mikaela-iskam-pri-baba-kniga-2?quiz_id=4309&tab=stats#t

 

И така надявам се, че ще се включиш в предизвикателството да обуеш шарени чорапки и да си част този шарен свят. Но не само на 21 март, а като нас –  всеки ден.

Така света ще стане по-добро място! Нали?

 

Елица Дамянова – ученичка от 2.в клас на ОУ „Добри Чинтулов“

 


Учениците от випуск 1.клас заедно със своите учители подкрепят хората със синдром на Даун.

Всяка една тяхна усмивка е ангелско докосване! Не забравяйте да им се усмихнете!

Всеки е красив по свой начин!

                                               Дайте по една усмивка на слънчевите деца! ☀

 

  


20 март

На 21 март се отбелязва Световният ден на кукления театър,

едно от най-древните изкуства в света.

                                                                                       

Празнуван още от 2003 година по инициатива на Union Internationale de la Marionette (УНИМА – Международната Асоциация на Кукления Театър), Световният Ден на Кукления Театър е възможност да отдадем почит на едно изключително разнообразно и древно изкуство, 
включващо в себе си умение за неуловими движения, взаимодействие между жест и илюзия, светлина и сянка, както и майсторство на костюма.

Кукленото изкуство е универсално и съвършено. Куклите, чрез своя жив разказ, могат да изобразят всекидневния живот, но също така да оживят приказни истории от древни времена.

Учениците от 4. А, 4. Б и 4. В клас  с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева се докоснаха до изкуството на кукления театър. Изработиха свои кукли  с голямо желание и ентусиазъм.

Влязоха в ролята на актьорите-кукловоди и много се забавляваха.


20 март

На 20 март, точно на прага на пролетта, в цял свят се отбелязва Денят на приказката. Празникът възниква в Швеция в началото на 90-те години на миналия век като ден на разказвачите на приказки, но постепенно се разпространява и става по-известен като Международен ден на приказката. Учениците от випуск 1.клас с класни ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева отбелязаха деня с илюстрации на любими приказки.

 
 

16 март 

МАТЕМАТИКА ЗА ВСИЧКИ

Проектът „Международен ден на математиката“ е иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на редица организации.

Международният ден на математиката е възможност за обяснение и празнуване съществената роля, която математиката и обучението по математика играят в пробивите в областта на науката и технологиите, подобряване на качеството на живот и допринасяне за постигането на целите за устойчиво развитие до 2030 г. Програма (SDG1-17) на Организацията на обединените нации.

За да отпразнуваме IDM 2023, учениците от 6. класове, с преподавател по математика ст.учител Таня Маринова, се отзовахме на поканата за участвате в творческото предизвикателството Comic Challenge, като изпратим комикс с математика, създаден от нас.

На 14 март на сайта на организацията е създадена галерия с витрина на някои от най-вдъхновяващите и най-добри творби и интерактивна карта за изследване и откриване на комикси от цял свят. На интерактивната карта могат да се намерят над 3000 предложения, организирани географски.

С радост споделяме, че изпратените от нас два математически комикса са сред подбраните и публикувани на витрината на галерията.

 

Цялата галерия може да разгледате тук:

https://www.idm314.org/2023-comic-challenge-gallery#d/1


14 МАРТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧИСЛОТО ПИ

И ДЕН НА МАТЕМАТИКАТА

Днес се отбелязва Световния ден на числото Пи (π) – или 3.14 – най-старата математическа константа, а 14 март е дата избрана по американския модел на календарен запис месец/ден.

Пи (π) е едно от най-важните и интересни числа в математиката. Съотношението на дължината на окръжността към нейния диаметър е еднакво за всички окръжности. Това съотношение се означава с гръцката буква π, която е първата буква от гръцката дума περιμετροη, която означава „окръжност“. Историята на неговото изчисляване започва преди повече от 2 хиляди години, а точността на изчисление варира от 256/81 до 339/108 в древен Египет и в индийските свещени книги Ведите.

Интересен факт е, че на 14 март 1879 г. е роден Алберт Айнщайн – един от най-влиятелните и известни учени на всички времена.

Под ръководството на учителите по математика, учениците от прогимназиален етап отбелязаха с редица прояви Международния ден на математиката и Деня на числото Пи.

 


Учениците от 6. в клас с класен ръководител  Таня  Маринова –  старши учител математика посетиха учениците от 2.в клас с класен ръководител гл.учител Елизабет Влаева в Международния ден на математиката – 14 март.

 

Учениците от шести клас разказаха на по-малките си съученици за този ден – неговата история и как се отбелязва по света. Заедно с второкласниците залепиха стикери в тетрадките, които символизират числото 3,14. Всички заедно стигнаха до извода, че математиката е навсякъде около нас. Разгледаха различни модели на геометрични фигури и коментираха тяхното приложение в живота на хората.

 

14.03. е Международен ден на математиката.

Тазгодишният плакат на събитието е базиран на темата  Математика за всеки.

За да отбележат Международния ден на математиката, учениците от 1. В клас илюстрираха различните хора, които могат да се докоснат до математиката чрез  игра, творчество, учене и любопитство,

като нарисуваха различно лице върху всяка точка от постера на събитието.

Така показаха, че математиката е за всеки.


10 март

Урок по родолюбие

 

На 10.03.23 г. учениците от 4 в, г, д, е класове с ръководители Т. Михалева, Д. Петрова, Ст.Михова, Н.Пъндъклийска имаха прекрасната възможност да присъстват на урок по родолюбие от доброволците на фондация ,,Възраждане“ към Историческия парк. С огромен интерес се докоснаха до оръжията, с които са воювали нашите славни войни в миналото. Учениците се впечатлиха от реплики на български съкровища прославили България по света и изпитаха гордост, че са потомци на велик народ.

 
 
 

8 март 

С обич за мама

Днес пак цветя ти подарявам,
сърдечно ти благодаря
и колко малко е, признавам
каквото и да ти даря.

С много старание и вълнение четвъртокласниците подготвиха подаръци за  майките си, с които да изразят своята обич, признателност и уважение.

 


3 март

ТРЕТИ  МАРТ!  ПРЕСЛАВЕН  ДЕН!

ПРАЗНИК  СКЪП  НА  СВОБОДАТА!

НЕКА  ПОГЛЕДИ  СВЕДЕМ

И  ЦЕЛУНЕМ  ЗНАМЕНАТА.

 

По случай Националния празник на България учениците от 4.В клас с класен ръководител Теменужка Михалева и със съдействието на г-жа Женя Димитрова – заместник директор подготвиха специален поздрав ,,Вълшебната книга на България“.

https://www.youtube.com/watch?v=F1Fz65hjsLc


С огромно старание, всеотдайност и любов учениците от 3.е клас с класен ръководител Таня Германова отбелязаха 145 години Свободна България, изработвайки различни тематични проекти, рисунки и патриотични книжки. Развълнувани третокласниците гледаха филм, посветен на славната битка на връх Шипка, запознаха се с различни факти за Руско-турската освободителната война, историята на Самарското знаме и се преклониха пред силата, волята и смелостта на българските опълченци. Учениците изпълниха патриотични песни, а тържественото отбелязване завърши с кръшно българско хоро.

 


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

ТАМ,  ДЕТО  ДУНАВ  ЛУДО  ТИЧА
ИЗ  ДУНАВСКАТА  РАВНИНА
И  В  ЧЕРНОТО  МОРЕ  СЕ  ВТИЧА
ОТ  СТАРИ,  ДРЕВНИ  ВРЕМЕНА,
ТАМ,  ГДЕТО  ДОБРУДЖА  ЛЮЛЕЕ
УЗРЕЛИ  КЛАСОВЕ  И  ВЕЕ
СВОБОДНИ,  ГОРДИ  ЗНАМЕНА –
О,  ТАМ  Е  МОЯТА  СТРАНА!

   В навечерието на националния празник на страната ни учениците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас с класни ръководители А. Стойчева, Д. Пармаксъзова, Е.Влаева, Д. Пигова, С. Боянова, А. Димова отбелязаха в слово и картини 3.март – Денят на Освобождението на България. Второкласниците подготвиха табла за празника, рисуваха красотите на родината,рецитираха стихотворения за България, пяха песни, изгледаха презентации за нашата история- боевете за свободата и красотите на България. Те направиха малки книжки за празника, попълниха работни листи. Тържественият час на класа на 1. март завърши с българския химн.


🇧🇬 Памет и мисъл за трети март! 🇧🇬

 

⚪️ Трети март е отговорност към историята, съвременността и бъдещето на България! А бъдещето – това са децата ни! Те са тези, които трябва да знаят и да възхваляват славното минало на страната ни. Да предават националната гордост!

🟢 Паметната и така важна за всеки българин дата бе почетена от учениците от випуск 1.клас с класни ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева. Чрез интересни табла, рисунки и презентации те олицетвориха подвига на борците и пресъздадоха събитията, довели народа ни до дългоочакваната свобода! 

🔴 Горди сме, че сме българи!

 

 

 

 


„Аз обичам България“

Учениците от випуск 4 клас с класни ръководители: Л. Чонова, Р. Кирова, Т. Михалева, Д. Петрова, Ст. Михова, Н. Пъндъклийска посетиха фолклорния спектакъл

,,Аз обичам България“

В навечерието на националния празник 3 март учениците показаха знания за природата и историята на нашата Родина. 

С интерес пресъздадоха стари български традиции и обичаи- чепкане на вълна, навиване на  прежда, научиха за символите на българските носии, играха на игри от времето на своите баби и дядовци.

Програмата завърши с химна на Република България и кръшно българско хоро.


2 март 

Виртуална среща с поетесата Мария Донева, автор на книгата

“Мишките отиват на опера”

Учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева се включиха в национална читателска среща по случай наградата за детски книги “Бисерче вълшебно”.Мария Донева е превела в “рими” повече от 50 книги, носител е на редица литературни награди. Инициативата се проведе със съдействието на училищния библиотекар Гергана Джунева.


1 мартБаба Марта на гости на учениците от ОУ „Добри Чинтулов“

 


28 февруари

Виртуална среща с писателката Таня Петкова, автор на книгите “Виждам те” и ”Истории от космоса”

Учениците от 1.Б клас с учител ЦОУД Искра Суванджиева се включиха в национална читателска среща по случай наградата за детски книги “Бисерче вълшебно”.

Първокласниците се запознаха с писателката, зададоха й въпроси и я поканиха на “жива” среща в училищната библиотека.

 


22 февруари

Ден на розовата фланелка

За поредна година учениците от 4. В клас с класен ръководител Теменужка Михалева отбелязаха последната сряда на месец февруари като Ден за борба с тормоза в училище, познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден четвъртокласниците са облечени с   розови блузи, за да изразят  своята позиция.

 

Представители на Ученическия училищен съвет с ръководител Стоян Стоянов предоставиха на класа постери, изразяващи  безкомпромисното отношение към тормоза в училище и  съпричастност към световната кауза за борба срещу насилието.


Учениците от випуск трети клас активно се включиха в инициативите по случай

Деня на розовата фланелка. Третокласниците открито заявиха своята позиция и казаха: „Не на тормоза в училище, но не за ден!“.

 


Ден на розовата фланелка и Ден против агресията в училище.

Безопасен интернет.

Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва Световният ден срещу тормоза в училище, известен като: „Ден на розовата фланелка“. Популярен е сред учениците от много държави, а в България се отбелязва за първи път през 2012 година.

В днешните динамични времена агресията в училище и в интернет е все по-срещано явление сред подрастващите.  Тя може да е породена от гняв, безсилие, страх, безпокойство, тревога, липса на усещане за сигурност, знания и умения как да се реагира в дадена ситуацията.

На 7 февруари 2023 г. за юбилейния 20-и пореден път над 180 държави от всички континенти, включително и България, отбелязаха международния Ден за безопасен интернет под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

Учениците от випуск втори клас за поредна година отбелязаха Световния ден за Безопасен интернет, както и Световния ден на розовата фланелка. В онлайн съвместен урок с учениците от всички втори класове те дискутираха по темата и споделиха своя опит като участници в училищния живот и в онлайн пространството.

Гости на учениците от 2. В клас бяха техните по-големи приятели от 6. Б клас, които споделиха своя опит като киберскаути обучаващи учениците за по-добър и безопасен интернет. Като бивши възпитаници на г-жа Влаева те разказаха как през годините са отбелязвали Световния ден за Безопасен интернет и посъветваха своите съученици да бъдат много внимателни, когато сърфират в Интернет!

Под ръководството на своите учители: Ан. Стойчева, Д. Пармаксъзова, Ел. Влаева, Д. Пигова, Св. Боянова и Ант. Димова, учениците от випуск втори клас, подготвиха текстове, видеа, постери и баджове, с които акцентираха върху проблемите в училище и в интернет.


На 22 февруари 2023 г., последната сряда на месец февруари, учениците от випуск 1.клас заедно със своите учители избраха да бъдат добри с мероприятие в розово.

Добротата е цел, към която всеки трябва да се стреми. Добрите хора правят своя живот и живота на другите по-красив и стойностен.

 


21 февруари

Екипът за подкрепа за личностно развитие (ЕПЛР) при ОУ „Добри Чинтулов“ взе участие в Регионален форум за представяне на добри практики на тема:

„Приобщаваща училищна среда за ученици със специални образователни потребности и пълноценно партньорство с родители за реализиране на училищните политики при оказване на ефективна подкрепа.“

Мероприятието се проведе на 09.02.2023 г. в актовата зала на районно кметство „Аспарухово“, гр. Варна.

Ст. ресурсен учител Грациела Йорданова представи презентация на тема:

Компетентностен подход при осигуряване на допълнителна подкрепа-ресурсно подпомагане.


21 февруари

„ТЕФТЕРЧЕТО НА ЛЕВСКИ“

Достойно представяне на Кристалина Костова и Симона Караджова от   УУС при ОУ „Добри Чинтулов“, гр. Варна в Национална младежка форма-дебат „Нужен си ни днес, Апостоле“ в гр. Ловеч. Ръководители на петокласничките бяха Теменужка Михалева – ст. учител в нач. етап и Стоян Стоянов – педагогически съветник, със съдействието на Женя Димитрова – зам.-директор УД. Събитието бе организирано от екипа на сдружение „Екомисия 21 век” чрез Общински ученически съвет, с финансовата подкрепа на община Ловеч. Дебатът събра  представители на ученически съвети и младежки центрове от Варна, Силистра, Добрич, Свищов, Габрово, Перник, Севлиево, Правец, Троян и Ловеч. Корнелия Маринова – кмет на Община Ловеч откри националната среща и приветства участниците. Близо три часа деца и младежи разказваха, рецитираха и коментираха живота и делото на Левски.

Мултимедийната презентация на учениците от ОУ „Добри Чинтулов“ на тема „Тефтерчето на Левски“ бе свързана с поощряване на изследователския подход и практическата насоченост на знанията у младите хора, както и с подготовката на учениците за работа в STEM образователна среда по програма Еразъм +, чиято цел е да се повиши дигиталната грамотност и мотивацията за учене, да се насърчи интереса и развиването на умения в областта на  ИТ, но също така иновативността и предприемчивостта за тяхното практическо приложение, включително в областта на историята, литературата и изкуството. Кристалина и Симона показаха в презентацията си особеностите на тефтерчето на Левски /неговите външни и вътрешни белези/, пътят на тефтерчето до наши дни, дигиталния му вариант, съдържанието му, както и интересни истории, свързани с живота на Апостола, отбелязани в личния му бележник. Чуха се музикални изпълнения с любими песни на Левски, както и песента, с която той се изправил пред бесилото. Част от страниците на презентацията бяха изписани с дигитализирания почерк на Левски.

В края на Дебата бяха връчени на участниците удостоверения от кмета на община Ловеч- г-жа Корнелия Маринова.

Участниците посетиха къща-музей „Васил Левски“ и художествената галерия с изложба, посветена на Левски. В  края на събитието всички се отправиха към  паметника на Апостола, поднасяйки венец и цветя се поклониха и отдадоха почит към неговото дело.


20 февруари

Участие в общоградско поклонение в памет на Апостола

На 19.02.2023 г. ученици от Училищен ученически съвет, педагогически специалисти и родители от ОУ „Добри Чинтулов“ се включиха в общоградското поклонение пред паметника на Васил Левски във Варна. За пореден път те доказаха, че Апостола е в паметта и сърцето на всеки българин!


19 февруари

България отбеляза 150 години от гибелта на Васил Левски!

 

Апостола отново ни обедини, 150 години след смъртта си!

 

В навечерието на 19.02. на 10 въпроса, свързани с живота и делото му пожелаха да отговорят 279 – ученици, учители, родители, граждани – българи! 

Една патриотична кампания за популяризирането и затвърждаването на основни факти, свързани с живота и делото на Васил Левски, обхвана учениците както от прогимназиален, така и от начален етап. С учениците от випуск 4. клас бяха проведени уроци по родолюбие, посветени на Апостола на свободата за осъществяването приемственост в сферата на историята и гражданското образование.

Изказвам искрената си благодарност към ръководството на училището и класните ръководители от начален и прогмназиален етап, които съдействаха моето предизвикателство да се реализира.   

Държа да отбележа, че и този път по неведоми пътища живият лист Посветен на Апостола се разпространи и извън общността на ОУ „Добри Чинтулов“- Варна. В попълнилите въпросника имената си са оставили ученици от: ОУ Св. Св. Кирил и Методий – Карлово, ППМГ Никола Обрешков – Казанлък, 119 СУ – София, СУ за ХНИ Константин Преславски – Варна,  IV ЕГ Фредерик Жолио КюриВарна, ПТГ – Варна, ОУ Васил Друмев – Варна.

 

 Поздравявам всички участници, които отдадоха почитта си към Апостола на свободата и доказаха, че достойно поддържат жив спомена за подвига и саможертвата му!

 

Повече за уроците Посветени на Апостола, проведени с випуск 4. клас, както и извадка от статистическите данни с колективното описание на Левски и виртуалния разговор с него 

(виж рубриката „Резултати“),  можете да разгледате тук:

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/website-3

Н. Борисова, старши учител по история и цивилизации

 


150  ГОДИНИ  БЕЗСМЪРТИЕ

 

Учениците от 3.а, 3.б, 3.в, 3.г, 3.д и 3.е клас с кл. ръководители А. Колева, Г. Сертер, Т. Димова, Р. Станева, Хр. Ковачева и Т. Германова отбелязаха 150 години от гибелта на Васил Левски в Актовата зала на училището.

Разълнуваните ученици бяха запознати с интересни факти за живота, семейството и делото на националния герой. Просълзени и разчувствани, третокласниците и техните учители сведоха глави в памет на святото дело на Апостола на свободата. Програмата, включваща рецитиране на стихове и изпълнение на песни, посветени на Левски, бе изключително емоционална и затрогваща. В края учениците показаха усвоените знания, представяйки се блестящо в предвидените образователни игри. Като награда за старанието получиха картички с образа на Апостола.

По повод 150-та годишнина от обесването на Дякона учениците от 3“е“ клас изработиха книжки, в които споделиха какво е Апостолът за тях, рисуваха портети със светлия му образ и поднесоха цветя пред пред неговия паметник.

При тях на посещение влезе и г-жа Наталия Борисова, учител по история и цивилизация в ОУ “Добри Чинтулов“, а любознателните третокласници бяха запознати с още интересни факти, лични вещи и съкровени моменти от живота на Апостола. Учениците с трепет и вълнение направиха виртуално посещение на родната му къща в град Карлово и мястото на залавянето му – Къкринското ханче.

Умните третокласници демонстрираха и своите знания за вечните мисли, завещани от безсмъртния български герой. При попълването на работния лист показаха завидни знания и съобразителност за възрастта си.

 

ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Нека Левски живее в сърцата!

Нека носим подвиг в душата

и за Република чиста и свята

да учим с Любов и децата!

 

Да бъдем смели и чисти,

както бе Левски живял.

Да любим Родината силно,

тъй как той ни е завещал!

 

Да пазим завета му светъл,

изстрадан по нелекия път,

да браним навеки България

дори с цената на нашата кръв!

 

Т. Германова,

17.02.2023г.

 


13-17. февруари

 

   В седмицата преди да отбележим 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски второкласниците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас подготвиха в класните стаи кътове, посветени на живота и делото на най- великия българин, нарисуваха портрети, участваха в състезание по краснопис.

     В сряда 15.02. второкласниците участваха в интерактивен онлайн урок в тържествения час на класа. Те се запознаха накратко с живота на Васил Левски и с неговото революционно дело. Учениците рецитираха стихове за Левски, както и неговите завети. Те изслушаха разказа на Иван Вазов „Чистият път“. Второкласниците попълниха и работен лист, отново посветен на Апостола. Часът завърши с песен за Васил Левски.

Микаела Ламбова от 2.в клас прочете данни за живота и делото на Левски.

https://youtu.be/xOzefApb0bs

 

Виктор Тодоров от 2.б клас рецитира стихотворение за Апостола.

https://youtube.com/shorts/VWH0qeWnRKY

 

Васил Левски – Тържествен час на класа – 2. клас

 

Поклон пред теб и твоята сила, Апостоле!


Изминалата седмица беше наситена с дейности по родолюбие, свързани с Апостола на свободата.

С голям интерес и желание, учениците от випуск 1. клас говориха за делото на Апостола, гледаха видеа, разходиха се виртуално до къщата музей на Левски, работиха върху работни листи, рисуваха, пяха и рецитираха. Кулминацията бе състезанието „Лъвски скок“, което беше  организирано от г-н Василев и класните ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева. Смелите участници бяха наградени с грамоти и топки, затова че се представиха достойно. Всички участници бяха бурно подкрепяни и аплодирани от емоционалната публика, която беше добре подготвена. 

Браво, лъвчета! 🦁🦁🦁

                                                              Гордеем се с вас! 🇧🇬


17 февруари

ДЕН НА СПОНТАННИТЕ АКТОВЕ НА ДОБРОТА

Денят на „Спонтанните актове на доброта“ се празнува на 17-ти февруари по целия свят. Идеята за отбелязването му е да насърчи актовете на доброта, да накара хората да бъдат по-мили, безкористни и толерантни едни към други. Инициативата е на Фондация „Спонтанните действия на доброта“ (The Random Acts of Kindness Foundation), чиято мисия е да вдъхновява хората да практикуват доброта и да я даряват на другите хора. Целта на ежегодното отбелязване на този ден  е да ни накара да се замислим, как можем по-добре да съжителстваме заедно, да се подкрепяме и помагаме. Да се научим да обичаме останалите. Да дариш с усмивка непознат, да направиш услуга на приятел, да помогнеш на нуждаещ се, са само част от нещата, с които можем да отбележим този специален ден. А той е специален не само за човека, за когото правим добро, а и за самите нас.

По нетрадиционен начин отбелязаха този ден учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева. Те подготвиха табло с комплименти и късмети за децата от начален етап и така дадоха позитивно и усмихнато начало на учебния ден и стимулираха всички към добри постъпки. Защото точно те ни карат да се чувстваме по-значими, по-удовлетворени и по-щастливи. Истинското добро не познава граници, нещо повече – то ни обединява. Можем да помогнем на всеки без значение от каква националност сме, какви религиозни убеждения имаме или каква е етническата ни принадлежност. Истинското добро е безкористно, то не очаква нищо в замяна. Истинското добро ни зарежда, променя и оставя следа. Денят на случайните актове на доброта е повод да осмислим, че можем да творим добро не само днес, а през цялата година.

Инициативата е по проект ,,Успешни заедно“, програма ,,Еразъм+“ КД1 във връзка с темата ,,Активно гражданство, идентичност и социално сътрудничество“.


„Левски в литературата и изобразителното изкуство“

 

По повод 150 години от обесването на Васил Левски, учениците от 7.А, Б и Д клас проведоха съвместен час на класа на тема : „Левски в литературата и изобразителното изкуство“. 

Инициативата се проведе под ръководството на Росица Русева- старши учител по БЕЛ, Кремена Иванова- старши учител по изобразително изкуство, Стоян Стоянов – педагогически съветник и Гергана Джунева- училищен библиотекар, със съдействието на Радослав Цветанов- учител по музика.


 

 

Апостоле, от теб се учим всички.

Апостоле, ти пример си за нас.

България за теб била е всичко.

 

150 години от гибелта на Апостола на свободата

   На 14.02. учениците от 2. клас участваха в спортното състезание „Лъвски скок“. Под ръководството на Симеон Момчилов и на класните ръководители, те се състезаваха в 5 игри, за да покажат бързината и спортните си умения. Спортният празник започна тържествено с песента на Мария Нинова, посветена на Апостола, която децата изпяха с плам и ентусиазъм. Надпреварата беше оспорвана. Всички дадоха най-доброто, за да заслужат победата. Празникът завърши с раздаване на грамоти за достойното представяне на класовете. Те бяха връчени от педагогическия съветник Стоян Стоянов, който беше съдия на състезанието, заедно с г-н Момчилов. Освен грамота, за награда всички класове получиха по една топка.


15 февруари

Класен проект „Моето родословно дърво“

    Във връзка с изучавания материал по литература – Фолклорен модел на света и семейна общност- учениците от V A, Б, В, Г, Д  с преподаватели Лена Николова и Борислава Димитрова, изработиха проект „Моето родословно дърво“. Проучиха, чрез най-възрастните членове на семейната общност, предшествениците на рода. Изследваха семейни снимки, родови ценни предмети, носии и др. Правиха интервюта със своите баби и дядовци. Подредиха албуми, направиха родословни дървета на рода си.

   Проектите бяха оценени и от тях бе представена изложба във фоайето на училището. 


14 февруари

В часовете по георгафия и икономика, учениците от випуск 5. клас  с преподавател Ангелина Ангелова се запознаха с природните зони на Земята.

Своите знания представиха в проектен постер : „Природна зона на Земята“.

 


10 февруари: Ден на пчеларя 🐝🍯

Учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова научиха за ползите от пчелите – чудни и работливи създания, както и разбраха за силата и свойствата на меда.

🍯🐝


10 февруари

Покана за общоградско поклонение по повод 150 години от обесването на Васил Левски

На 19 февруари Община Варна организира Общоградско отбелязване на 150 годишнина от гибелта на Апостола.

По случай кръглата годишнина Община Варна организира три лъча на шествие, което ще тръгне от три отправни точки в 10.00 към паметника на Апостола в Морската градина.
• Единият лъч ще тръгне от площад „Независимост“ по бул. „Княз Борис I“ до паметника на Левски на Алеята на възрожденците в Морската градина. Той ще бъде от представители на Варненската и Великопреславска митрополия, деца от неделните училища към църковните настоятелства, гайдарска школа „Тракия“, представители на читалището в с. Тополи, ученици от училища, детски градини и читалища в районите „Младост“, „Аспарухово“ и „Вл. Варненчик“.
• Вторият лъч ще тръгне от паметника на Васил Левски в градинката пред Археологическия музей, по бул. „Сливница“ в посока ФКЦ до паметника на Левски в Морската градина. Той ще бъде воден от Представителния духов оркестър на ВМС, в този лъч ще се включат граждани, гайдарските групи на СУХНИ „Константин Преславски“ и НУИ „Добри Христов“, ученици от училища, детски градини и читалища от район „Одесос“.
• Третият лъч ще започне от пространството до Зоокъта по централната алея покрай „Пантеона“ до паметника на Васил Левски в Морската градина. В него ще се включат конна група, гайдарска група, ученици от училища, детски градини и читалища на район „Приморски“, граждани, участници в поклонението на барелефа на Васил Левски от бул. „Левски“.

 


9 февруари

Месец на СТЕМ уроци в четвърти клас:

НЕОБЯТНИЯТ КОСМОС

Днес все по-често свързваме  образованието с терминът STEM.

STEM е философия на образованието, която разкрива уменията на съвременния учител да обедини учебните предмети Наука, Технология, Инженерство, Математика по начин, който се доближава до  реалния живот. Подходът елиминира изцяло нуждата тези четири предмета да се разглеждат като отделни дисциплини.

Пред предизвикателството  да приложат STEM  подхода в обучението  по човекът и природата, математика и технологии и предприемачество се изправиха класните ръководители на учениците от 4.А, 4.Б и 4,В клас Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева. Те включиха и изобразителното изкуство, тъй като художественият дизайн и изкуствата са важна част от STEM-базираното образование, а творческото мислене и разгръщането на творческите заложби са от съществено значение за развитието на иновации.

За реализиране на поставените от учителите цели, четвъртокласниците измерваха и изчисляваха разстояния, подреждаха лунни  фази, проследяваха движението  на небесните тела в космическото пространство.

Като естествено продължение на участието им в международната кампанията ,,Космическа поща“, подкрепена от ,,Музейко“ бе изпълнението на поставената задача да напишат съчинение на тема: ,,Космически полет“. С оригиналност, фантазия и емоции учениците споделиха своите мечти и въображаеми срещи в необятния космос.

Прилагайки знанията си по технологии и предприемачество изработиха марсоход и проведоха дискусия на тема:

,,Има ли живот на Марс?“

С много старание проектираха и реализираха разнообразни, иновативни и креативни макети на Слънчевата система, които подредиха в изложба.

Съвместно с учениците от 4.Г, 4.Д и 4.Е клас и техните класни ръководители Дияна Петрова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска посетиха планетариума във ВВМУ,, Никола Вапцаров“ – Варна. Със съдействието на председателя на Обществения съвет на ОУ ,,Добри Чинтулов“ проф. д-р Ивайло Бакалов разгледаха и Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, който се използва като оперативен център за наблюдение на морските пространства, за борба и преодоляване на последствията от нефтени разливи. С особен интерес четвъртокласниците влязоха в  симулационния комплекс с тренажори за управление на кораби и се изправиха пред предизвикателството да плават в развълнувано и бурно море.

STEM урокът реализира целите на класните проекти на четвъртокласниците ,,Необятният Космос“, ,,Слънчева система“ и на проект ,,Успешни заедно“ по програма Еразъм+, КД 1, по който ОУ «Добри Чинтулов» – Варна работи от 2021 год. за интеграция на теорията в практиката и  създаване на среда, в която детето е свой собствен учител, изследовател и пътешественик в областите на науката.


8 февруари

«Пропорции в природата и изкуството»

Проектна работа по математика

 на учениците от 6 а, б, в, г клас

РЪКОВОДИТЕЛ: Таня Маринова, старши учител по математика

При изучаване на темата «Пропорции», голям интерес сред шестокласниците предизвика Златното сечение. Учениците се включиха с ентусиазъм в работата по предложения проект.

Проблемни въпроси, върху които работиха учениците:

  1. Каква роля играят пропорциите в живота ни?

    2.  Къде мога да използвам знанията за пропорционалните стойности?

 3. Каква е математическата същност на златното сечение?

     4. Описуема ли е математически красота?

6. Какво е значението на златното сечение в различните науки? А в изкуството?

Цел на работата:

Разширяване на обхвата на математическите знания: Запознаване със златната пропорция и съотношенията, свързани с нея.

Да се развие естетическо възприемане на математическите факти: да се разширят идеите за сферите на приложение на математиката не само в природните науки, но и в такава област на хуманитарната сфера на дейност като изкуството.

интерес предизвика експерименталната работа в часовете по математика и потвърждението на факта, че чевешкото тяло е подчинено на златната пропорция.

ПРОЕКТНАТА РАБОТА В ЧАСОВЕТЕ ПО МАТЕМАТИКА ИМА СВОЯТА РОЛЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НААКТИВНА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ.  НАУЧЕНОТО ЗА ПРОПОРЦИИТЕ В ПРИРОДАТА И НАШАТА ВРЪЗКА С НЕЯ ПРОВОКИРА ПОРЕДИЦА ЗАНЯТИЯ НА ТЕМА „АКТИВНО ГРАЖДАНСТВО И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА“. ПРИ РАЗРАБОТВАНЕ НА ТЕМАТА СА ИЗПОЛЗВАНИ РЕСУРСИ ОТ „НАРЪЧНИК ЗА ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ“ ОТ ПЛАТФОРМАТА  HTTP://YESII.EU/BG/.

Занятията бяха проведени в час на класа с учениците от 6 в клас. Тази дейност насърчава участниците да мислят за връзката ни с природата, за цялостното си потребление и произтичащите от тях въглеродни отпечатъци.

основната цел бе въвеждане на понятието „въглероден отпечатък“ и да се помисли какви промени в начина на живот всеки ще трябва да направи, за да има устойчив отпечатък.

Проведените  уроци са по проект ,,Успешни заедно“ по програма Еразъм+, КД 1 на ОУ «Добри Чинтулов» – Варна. 


7 февруари

Този месец националният календар отбелязва

150 години от гибелта на Васил Левски

Едва ли има българин, чието сърце да не трепва пред името на Левски – единственият Апостол на България. Най – големият Българин, Човек, определян от изследователите си като Чудото на България, Душата на възкръсващия за нов живот, Толкова светъл, но и толкова сложен, че е неуловим, Най-ясната загадка  в българската история.

В работата си на учител по история ежедневно срещам учениците със значими исторически личности – велики, неповторими, уникални, но Левски е някак специален.

Вдъхновена от желанието да отдам почитта си към най-значимия национален герой на България и, в същото време, да бъда полезна на учениците, създадох жив / интерактивен лист Посветен на Апостола чрез сайта Liveworksheets  живи / интерактивни работни листове. Учебният  ресурс Посветен на Апостола съдъжа материали, които си заслужава да бъдат разгледани и прочетени. Зад тях стоят Национален музей Васил Левски – Карлово, Фондация Васил Левски, Общобългарски комитет Васил Левски, Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий, фондовете на БНР и БНТ, Дирекция Култура на Община Варна и др. 

Едно предизвикателство от мен към всички българи от 7 до 99 години, до които живият / интерактивен лист Посветен на Апостола достигне!

https://www.liveworksheets.com/bf1594974be

Под снимката на паметника на Васил Левски в Карлово ви очакват 10 въпроса, свързани с живота и делото му. Отговори на всички въпроси можете да намерите в предоставените материали.

Какъв е Левски в нашите представи ? Какво бихме му казали, ако днес беше жив ?

Носим ли Левски в сърцата си ????

 

                                                                             Н. Борисова, старши учител по история и цивилизации


23 януари

Международен ден на ръчното писане

На 23 януари в цял свят се отбелязва Денят на ръкописното писмо, Ден на ръкописа или Ден на почерка. Калиграфията е изкуството на красивото писане. В съвременността тя е жива под формата на хоби и изкуство и дори изживява нов подем с навлизането на компютрите. Продължава да процъфтява под формата на функционални ръкописни надписи, където изгледът на надписите има значение. Въпреки, че днес все по – често използваме технологиите вместо да пишем на ръка, ръкописът си остава нашата уникална характеристика, а графологията – сериозна наука, изготвяща анализ на физическите характеристики и модели на ръкописния текст, който претендира да бъде в състояние да идентифицира автора, психологическото му състояние в момента на писане или оценка на личностните му характеристики.

Обединявайки целите на обучението по български език, информационни технологии, компютърно моделиране и технологии и предприемачество и  прилагайки STEM подхода в учебния час, класните ръководители на  учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева провокираха учениците си да напишат своите имена ръкописно с най – красивия си почерк и с различни компютърни шрифтове, моделираха буквите си и упражниха своя краснопис.

Работата с клавиатурата на електронните устройства  улеснява писането на ръка, но оформянето на почерка чрез ръчното писане изисква активиране на постоянство, старание и воля.  Проведената беседа за ползите от ръчното писмо оформи  всеобщото заключение, че когато химикалката се притисне към листа, се задействат много емоции – виждаш буквите, които изписваш и чуваш звука от движението на химикала върху хартията. Тези възприятия създават контакт между различните части на мозъка и го предразполагат към учене.

Проведеният STEM урок е по проект ,,Успешни заедно“ по програма Еразъм+, КД 1 на ОУ «Добри Чинтулов» – Варна.     През 21 век научните и технологични иновации стават все по-важни, особено когато се сблъскваме с ползите и предизвикателствата както на глобализацията, така и на икономиката, основана на самообучението. За да успеят в това ново общество – високотехнологично и базирано на информация, учениците трябва да развият своите способности в STEM до нива, много по-големи от онова, което се е смятало за приемливо в миналото.


СРЕЩА С АВТОГРАФ

Учениците от читателските клубове към библиотеката съвместно в учениците от 4. В клас проведоха една изключително вдъхновяваща среща с писателката Магда Борисова.Тя представи приключенската трилогия “Тайната на …”. Авторката разкри любопитни факти от творческия си път и загатна за четвъртата част от поредицата, чийто сюжет ще се развива именно в град Варна.


21 ЯНУАРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРЕГРЪДКАТА

21 януари е Международният ден на прегръдката. Учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова ни припомниха, че за да сме здрави, да изпитваме чувство на комфорт и топлина се нуждаем от приятелско рамо и прегръдка. Те изработиха картички, а усмивките не слизаха от лицата им. Показаха уважение и толерантност към приятелите си, а лицата им грееха от щастие, че са дарили частица от себе си – една топла приятелска прегръдка. Последвайте примера на първокласниците, дарете прегръдка на любим човек, на домашния си любимец или на някой непознат – правете добрини и дарявайте любов.


18 ЯНУАРИ – ДЕН НА СНЕЖНИЯ ЧОВЕК

Снежинки танцуват

навън през деня.

На мен ми се струва,

че сега е снега,

толкова пухкав,

толкова мек…

Ще направя от него

СНЕЖЕН ЧОВЕК…

За поредна година учениците от от 4.А, 4.Б и 4.В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева отбелязаха международния ден на снежния човек. Свързвайки го с темите от часовете по български език и литература и изучените произведения за бялото човече от лед, четвъртокласниците проведоха въображаемо интервю с него и писмено му зададоха въпросите, на които не откриха отговорите в приказките и стихотворенията. Въображението на някои деца ги отведе по – надалеч и те описаха своята мечтана среща със зимния приятел на малки и големи. Написаха разкази за  истории и забавни случки, които прочетоха на съучениците си.

 

По идея на четвъртокласниците  госпожа Грета Йовчева – старши учител по технологии и предприемачество в прогимназиален етап изненада всички ученици с прекрасен Снежко, който с гордост ще позира на стотици снимки в училищното фоайе.


ИНТЕРАКТИВЕН УЧЕБЕН ПРОЕКТ „ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ“,

ВИПУСК 5. КЛАС

РЪКОВОДИТЕЛ: Наталия Борисова, старши учител по история и цивилизации

                        ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

 • На територията на град Варна е намерено най-старото обработено злато в света.

 • Златото от Варненския некропол доказва, че около нашия град е живяла високо развита култура, която е създала държавна форма, 1000 години преди Египет.

 • Египетските пирамиди са единственото от седемте чудеса на света, което съществува и днес.

 • Хеопсовата пирамида е най-високата сграда в света 4400 години до построяването на Айфеловата кула.

 • Теглото на Хеопсовата пирамида е 6,5 милиона тона, основата й може да побере 10 футболни игрища.

 • Гробницата на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Младият фараон е най-безизвестният владетел на Древен Египет със своето управление, но става най-известният след откриването на гробницата му.

 • Вавилонската кула е огромен храм зикурат, посветен на бог Мардук.

 • След разпадането на Еврейското царство, евреите, „богоизбраният народ“ според Библията, се пръскат по света (I – II в.) и създава държава отново в обетованата земя Ханаан след Втората световна война през 1948 г.

 • Първата библиотека в света е създадена в Ниневия, столицата на Асирия, при управлението на владетеля Ашурбанипал (VII в. пр. Хр.).

 • Най-голямата империя на Древния Изток е Персия.

 • Народите на Изтока са открили колелото, тухлите, календара, писмеността, часовника, козметиката…

За тези и други чудновати неща от историята на Стария свят петокласниците ще ви разкажат:

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/my-site-4

 

 

 


13 януари

„Опознай Родината, за да я обикнеш!“

Д-р Кръстьо Кръстев за Алеко Константинов

У човека: приветливост, сърдечност, весела… блага дума, съчетана с мила рязкост… и най-сетне прекалена скромност, зад която изничаше неговата страшна гордост…

У писателя: непосредственост, обич към човека, към бедния и простия брат…

У общественика: кристална чистота на помислите и

стремленията… смелост, готовност за жертва…

 

Интерактивен учебен проект на тема

„Алеко Константинов – щастливият пътешественик“,

https://youtu.be/gs5Hi4UctfY

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература, и учениците от VII а, б, в, г, д клас.

„А идеали трябват…“

На 13 януари (стар стил 1 януари) отбелязваме 160 години от рождението на Алеко Константинов – познат на цяла България като Щастливеца. Интелектуалец, писател, публицист, юрист, демократ, общественик, естет, пътешественик, планинар, почитател на природата и природосъобразния начин на живот, Щастливеца има огромни заслуги за оформянето на социално-обществените вкусове на българската общност след Освобождението. Той е един от малцината, които рисуват най-изкусните словесни образи на българската природа. По инициатива на Алеко се създава първото туристическо дружество в България – поставя началото на организирания туризъм с изкачването на Черни връх на 27 август 1894 г. И днес неговите разкази, пътеписи и герои продължават да вълнуват всеки българин, а фейлетоните му звучат със същата въздействаща сила. Въпреки критиката към типичните балкански черти на българина творецът силно вярва в светлото бъдеще на родината си.

„Има бъдеще нашата хубава България!“


11 януари- Международен ден на думата „БЛАГОДАРЯ“

💝

Днес учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова отбелязаха деня на най-красивата думичка – 

„БЛАГОДАРЯ“ – една от най-хубавите думи в нашия речник, значеща „дарявам благо, добрина, добро“…

Дори само затова 11 януари е добър повод да благодарим с малки жестове на внимание и обич на близките си. Най-важното е думите на благодарност да се говорят от сърце!

Бъдете благодарни🤗🫶

Казвайте „БЛАГОДАРЯ“ всеки ден!

💌


10 януари

Проектна визитка

Автори на проекта:

Учениците от 6 а, б, в, г клас, с учител по математика Таня Маринова

Кратка анотация :

При изучаването на темата „Питагорова теорема. Приложение на степени“ в 6. клас, учениците се запознаха със значимостта и красотата на  Питагорова теорема. 

За тях бе интересно да разгледат задачи, свързани с това знание, достигнали до нас от древността.

Потърсиха допълнителна информация за живота и дейността на Питагор. Интерес предизвика и дейността на Питагорейската школа и принципите, които те са отстоявали.

Вдъхновени от древните текстове, учениците създадаха авторски задачи с текст, изображение и решение. Материалите от получения сборник  бяха подредени в изложба.

Проектната работа и наученото за Питагор, неговото учение и актуалността на принципите им, провокира финална дискусия с учениците от 6.в клас на тема «Европейски ценности».

При разработване на темата са използвани ресурси от модул «Идентичност и активно гражданство», тема «Европейски ценности» от платформата HTTP://YESII.EU/BG/, проект “SUCCSSESFUL TOGHETHER” № 2021-1-BG01-KA122-SCH-000030702, програма Еразъм+.

 


7 януари

Във връзка с класен проект „Необятният Космос“ учениците от 4. Г, Д и Е клас в часовете по ЧП – с преподавател зам. директор Ася Николова, изработиха и подредиха изложба с проекти на Слънчевата система. Проектите са изключително разнообразни, провокационни и майсторски изработени. Учениците с желание и интерес подреждаха изложбата и обсъждаха различните проекти.

 


6 януари

България чества 175 години от рождението на Христо Ботев. Един от най-великите български поети, публицисти, общественици и революционери . Роден на 6 януари 1848 г. в Калофер, Ботев живее само 28 години, но остава дълбока диря в националната памет, посветил живота си за свободата и добруването на отечеството.

 

    Интерактивен дигитален ресурс на тема

„175 години от рождението на Христо Ботев“,

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/my-site-8

 

Безсмъртното слово на Христо Ботев:

   „ Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

„ Но… стига ми тая награда –  да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода…“

    „Радостта ми няма граници, като си наумя, че „моята молитва“ се сбъдва…“

„Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“

    „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.“

„Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят свода небесен;

    гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!“

 

ПОКЛОН ПРЕД ГЕНИЯ НА ЕДНА ЕПОХА, ХРИСТО БОТЕВ!

 

Н. Борисова, старши учител по история и цивилизации


4 януари

Варна в миналото и днес

   Учениците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас  продължават да работят по проекта „ Музеи и забележителности в морската столица“. Децата извършиха продължителна изследователска дейност. Те събраха в табла текстови и снимкови материали за нашия прекрасен град. Сред материалите може да се видят историите и снимките на емблематични за града сгради и обекти от миналото и днес- старото пристанище, Морска гара, Дворецът на културата и спорта, Операта, Театъра, сградата на Архива, Централния площад, Фонтана, Входа на Морската градина.

     Второкласниците подредиха  изложби на таблата в класните стаи.

 Ако искате да видите как е изглеждал нашият град в миналото, заповядайте да разгледате изложбата на второкласниците, която подредиха техните учители във фоайето на училището.


3 януари

На 03.01.2023 г. учениците от VII A клас заедно с малките ученици от I А клас съвместно проведоха час по спортни дейности с учител Симеон Момчилов и  учител ЦОУД Александра Константинова .
 С голям ентусиазъм и енергия танцуваха български народни хора.( 1,2,3).

Потопиха се в магията на „Дунавското хоро“,„Право хоро“, „Еленино хоро“ и др.

 Тиха нощ, свята нощ!

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

Интерактивен учебен проект на тема

Вълшебна Коледа“,

https://youtu.be/XTCj9DcqMRA

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература, и учениците от VII а, б, в, г, д клас.

Коледа е! А Коледа е истинско вълшебство. Онова време от годината, когато светът се променя. Коледа е чувство – на доброта, обич, топлина, на сплотеност, на уют, на радост, на надежда, на щастие и любов. Коледа е очакването да се сбъдне твоето чудо. Има поверие, че в коледната нощ небето се отваря и човек, каквото и да си пожелае, ще му се сбъдне.

Нека коледната магия се запази за по-дълго в сърцата ни!


Учениците от 4.д клас с класен ръководител Стоянка Михова поздравиха с песни, стихове и танци своите родители и съученици от випуск 4. клас с настъпващата Коледа. Всички се веселиха и пяха любими песни. 

 


 

Учениците от III г клас с класен ръководител Росица Станева с вълнение очакваха и се подготвяха за Коледните и Новогодишните празници

Изпълнението на едно от предизвикателствата –  изразително четене на произведение, свързано с очакваните празници, може да разгледате в електронната книжка. Радостта от най-хубавите дни през годината   споделиха с разучаване и изпълнение на песни и стихове. 

 Ел. книжка  https://read.bookcreator.com/gQu5blzQCRVZcS_-suy8g9XAWJNhZEwm-PzZglXAboo/eAEKdxZKQ_qg_xVY5qhCug

Видео https://youtu.be/jMq1Uw-8hU8


Коледно тържество

ОУ „Добри Чинтулов“ отбеляза предстоящите празници с Коледно тържество, народни традиции и обичаи. Присъстващите гости – ученици, родители и учители се насладиха на красиви фолклорни изпълнения на народни хора, песни, съпроводени с гайдарско свирене и наричания от Коледарската група, която получи по традиция погача. В програмата участваха и сурвакари от 3.клас с ръчно изработени и богато украсени дрянови сурвакници. За изненада на всички при учениците от училището дойдоха Дядо Коледа и Снежанка, които поздравиха децата и им обещаха, че ще получат най-прекрасните подаръци. Мажоретните танци /1., 2., 3. и 4.клас/ и музикалните изпълнения на малките ангелчета /1. и 2. клас/ на български и на английски език заредиха с много настроение гостите.

Екипът на училището пожелава на своите възпитаници и техните семейства Здраве, защото е безценно, Вяра, която дарява сила, Надежда, която крепи в трудните мигове и Любов, осмисляща човешкия живот! Светли и благословени Рождественски и Новогодишни празници!


Декемврийски приключения

През месец декември за учениците от 3.е клас последните за 2022г. учебни занятия бяха изпълнени с много предизвикателства, емоционални преживявания и много нови знания! Иконографът г-жа Илияна Димитрова запозна учениците със символиката на Рождественските празници, начинът на изработване на икона и значението на използваните цветове. Децата имаха възможността отблизо да разгледат материалите, необходими за изработването на иконата. Като подарък получиха по парченце „злато“ и подготвиха тематични картички за своите семейства.

 

При учениците от класа на посещение бяха и част от техните родители. Те споделиха традиции и обичаи, с които техните семейства отбелязват празниците. Децата изработиха сурвакници и коледна украса, а като изненада за своите близки подготвиха светещи дървени къщички, носещи уюта и духа на празника. Като възнаграждение за положените усилия имаха и почерпка.

 


На 22.12.2022г. учениците от випуск 1. клас наблюдаваха постановката “ Коледна пързалка“ в Държавен куклен театър, град Варна. Колко е весело и забавно по Коледа! В очакване на вълшебната нощ навсякъде цари суета и радост. Но дали в гората е така? В желанието си да пропъдят тишината от заснежената гора, Снежанка, Снежният цар и Снежната царица, решават да изненадат горските обитатели с чудна пързалка.

Тя бързо привлича вниманието на всички и разбира се, желанието на всеки да покаже кой какво може. Вълчо, Мечо, Лиса, Зайко мериха сили в едно невиждано състезание. Но кой умее да се пързаля и кой само се представя за спортист и завършва в преспите,  се разбра в края.

И разбира се, не на последно място със сребърни звънчета пристигна и дългоочакваният Дядо Коледа.

 


Да бъдем добри

Учениците от 3д клас с класен ръководител Христина Ковачева, подкрепяни за пореден път безрезервно от своите родители, участваха в  благотворителна акция „Да бъдем добри!“ за Духовно-  просветен център към храм

 „Св. Архангел Михаил“, гр. Варна, заедно с школата по Християнски традиции и ценности с ръководител г-жа Юлия Христова – ОДК, гр. Варна.

Коледа е празник, който стопля душите ни и ни кара да погледнем света с други очи или по-друг начин – със сърцата си. На Коледа стават чудеса, когато сме добри и ако вярваме!

Весели празници!


 

Учениците от ОУ “Добри Чинтулов”  активно и задружно за втора поредна година се включиха в кампанията „Коледа за баба“ и изработиха около 300 картички, които ще зарадват възрастни хора, настанени в хосписи.

Благодарим на вскички учители, ученици и родители, които се включиха в инициативата!


На гости в първи клас

 

Сняг на облаци се дига

Дядо Коледа пристига

в златна хубава шейна

чак от Стара планина.

 

  На 21.12 учениците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас бяха на гости на първокласниците от 1.а, 1.б, 1.в, 1.г, 1.д и 1.е клас. Второкласниците казваха стихотворения за празниците, пяха песни, танцуваха, задаваха гатанки. Всички второкласници бяха изработили картички с пожелания за Коледа и Нова година, които подариха на своите малки приятели. Първокласниците гледаха и слушаха с интерес. Учениците от втори клас се разделиха с тях с пожелания за празниците и обещаха отново да гостуват.


Празник на математиката

На 19 декември се проведе тържество, посветено на първите стъпки в математиката на малките ученици от випуск 1. клас с класни ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова, Галабена Мутафчиева и учители в ЦОУД Александра Константинова, Искра Суванджиева, Зара Феттова, Диана Маринова, Мария Димова и Светлана Караджова. В “Празника на математиката ”, проведен в класните стаи, децата показаха както много знания и умения в действията събиране и изваждане от 1 до 10, така и завиден музикален и артистичен талант, с който впечатлиха своите родители и гости.

В края на тържеството всеки от тях заслужено получи грамота за отлични знания в света на математиката.

 


На 20.12.2022 г. учениците от 5.Г клас с класен ръководител Филип Александров посетиха малките ученици от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова. На малките първокласници им беше прочетена коледна приказка на английски език. Първокласниците бяха внимателни и слушаха с голям интерес.


20 декември

Благотворителността е начин да покажем своята любов към хората и да помогнем на тези, които имат нужда от помощ.

Учениците от 3.А и 3.Б клас с подкрепата на своите родители, проявиха съпричастност и подадоха ръка на хора в нужда. Родители и ученици, заедно с класните ръководители Атанаска Колева и Гюлджан Сертер зарадваха момичетата и момчетата от Център за настаняване от семеен тип „Изгрев“, град Варна.


16 декември

“Нашата Коледа” в библиотеката 🎄🎅🏻

 Учениците от 7. Д клас с класен ръководител Росица Русева се потопиха в магията на Коледа.

Седмокласниците се запознаха със сборника с разкази “Нашата Коледа” със съставител Захари Карабашлиев. Писателят събира разкази на любими български творци, за да ни припомни истинското значение на празниците.

Учениците рецитираха стихотворения и пяха коледни песни.

“Имаше неповторима магия в тая самосъхраняваща се традиция, която сякаш идваше да ни каже, че човек не е случаен гост на земята, че напук на всички злини, бедствия, войни, хората можеха да празнуват един всеобщ ден на доброто, който беше и надеждата за по- щастливо бъдеще.”

Георги Марков


Утро коледно изгрява

и елхата с дъх зелен

люшва клони, зазвънява:

 – Бързо тичайте при мен!

 

В навечерието на Рождественските празници учениците от 4. А, 4. Б и 4. В клас с класни ръководители

Л. Чонова, Р. Кирова и Т. Михалева споделиха със съучениците си своите любими произведения посветени на светлия ден.

С препис на части от приказки, разкази, стихове и песни върху коледни листи четвъртокласниците подредиха красива изложба. Така те допринесоха за изпълване на училищното фоайе с коледен дух и празнично настроение.

Нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома ви, да го озари, и със здраве, мир и благодат да ви дари!

 


Високо отличие за ОУ ,,Добри Чинтулов“ – Варна

На 9 декември 2022 г. в  хотел „Балкан“ – София се проведе годишната валоризационна конференция, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) под надслов „35 години Програма Еразъм“. Сред близо 120-те участници в събитието бе и екипът на ОУ „Добри Чинтулов“, успешно разработил, реализирал и отчел първия за училището проект по Програма Еразъм +, КД 1 – „Успешни, Технологични, Различни, Ефективни (УТРЕ) – европейски будители в образованието“.

Ръководителят на проекта доц. дпн Веселин Михалев, в присъствието на останалите членове на екипа: Женя Димитрова – ЗДУД, Теменужка Михалева – старши учител и Дияна Панова – координатор, получи почетен плакет и сертификат за качествено изпълнение на проект по Програма Еразъм+.

 

По време на конференцията бяха организирани работни ателиета „И аз умея“, където участниците придобиха знания за интересни химични процеси и развиха умения за изработване на коледни сувенири от екологични материали.


14 декември

Изложба на сурвачки в коледния кът на училището

 

Сурва, сурва, весела година.

Голям грозд на лозата,
жълта царевица в полята,
червена ябълка в градина.
живо здраво догодина,
догодина, до амина.

   На 12.12. учениците от  2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас с класни ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова подредиха изложба на сурвачки в коледния кът и фоайето на училището. Този кът беше подреден от класните им ръководители. Направата на сурвачките е според традициите на нашия народ – от дрянови клони, пищно украсени с цветна вълна, сушени плодове, пуканки, орехи, червени конци, кърпички.

       Сурвакането е новогодишен обичай и има за цел измолване на успешна нова година. Очевидно се вярва в магическата сила на дряновото дърво, което трябва увеличи силата на благопожеланията.

    Второкласниците научиха и различни наричания, които се казват при сурвакането. Приготвянето на сурвачките е още един повод децата научат, да пазят и да продължат българските традиции по време на новогодишните празници.


       

 

„Коледна пързалка“

 


Учениците от випуск 4. клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Дияна Иванова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска  изгледаха с много настроение Коледният спектакъл на Държавния куклен театър гр.Варнас постановката ,,Коледна пързалка“. Участваха с много вълнение в игрите заедно с актьорите и искрено се зарадваха на срещата си с Дядо Коледа.


 

12 декември

 

Среща с иконописец

На 7.12.2022 г. в часа за занимания по интереси с група „Изящни изкуства“ ни посети художничката на икони Илка Колева-Димитрова. Срещата се проведе по покана на ръководителя на групата ст. учител по изобразително изкуство Кремена Иванова и беше свързана с предстоящите празници в контекста на традиционното за страната ни православно християнство. Художничката ни запозна с историята на иконата, със знаковите ѝ характеристики и символиката на изображенията. Сподели ни тънкости и правила при зографското изкуство, показа ни материали, бои, лакове, дори – злато за каноничния фон. През това време учениците слушаха, но и работеха над изобразителните си задачи – композиции, картички и копия на икони. Имахме и гости – колеги от училището, пожелали да присъстват на сбирката. Културните компетентности включват и знания и умения, свързани с произведенията на изобразителното изкуство. А иконата е свята и неделима част от българската култура, доказала се през многовековната си история. Тя е непреходна  и нека все така ни носи светлина в духа на православните християнски ценности.

Пожелаваме светли празници на всички!

 


9 декември 

Изложба в училище

Учениците от ОУ „Добри Чинтулов“  посрещат коледно-новогодишните празници с две изложби:

„Сурвачки“ (начален етап)“ и „Зимни празници“ (прогимназиален етап).

Най-красивите произведения са изложени в специално обособен празничен кът.

 


8 декември

Учениците от 7. Д клас с класен ръководител Росица Русева проведоха извънкласно четене в библиотеката на романа “Кало змея” от Милен Хальов. Седмокласниците получиха за задача да направят преразказ на избрана глава от романа.

“Кало змея” е забавна и вихрена приключенска книга, вдъхновена от “Войната на таралежите” на Братя Мормареви и от българския фолклор.

През месец април предстои среща с младия автор.


2 декември

Има добри кораби и дървени кораби, кораби, кръстосващи морето… но най-хубавите кораби са приятелствата – нека винаги да ги има!

Ирландска пословица

Работата по проект винаги е вълнуваща и носи удовлетворение от направеното, от новонаученото и придобитото като умение. Но тя води и до създаването и укрепването на приятелства. А това е нещо много ценно и рядко като да откриеш съкровище на морското дъно и да го съхраниш.

Нашите приятели от ОУ No 2 «Ян Валерий Йенджейевич» в град Плонск, Полша, активно се включиха в класния проект «31 Октомври – Международен ден на Черно море», който е част от училищния проект «Успешни заедно» 2021–2023 по програма Еразъм+, КД1. До тях отплаваха нашите морски картички и презентации за Черно море. Полските ученици ги разгледаха с неподправено любопитство и като че ли с нетърпение да посетят Югоизточния регион на Европа. J

Споделяме с Вас снимки от мероприятието.

 

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Jana Walerego Jędrzejewicza

w Płońsku

 

„Na uczniów klasy 7b i 8c czekała wczoraj niespodzianka od zaprzyjaźnionej bułgarskiej szkoły w Varnie. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy na temat Morza Czarnego oraz tego jak dbać o dobro natury. Południowo-wschodni region Europy z pewnością warto zobaczyć.

P.S. Dziękujemy za pocztówki! ˮ

 

«Учениците от 7 б и 8 в класове получиха вчера изненада от приятелско българско училище във Варна. Научихме много интересни неща за Черно море и как да се грижим за природата. Югоизточният регион на Европа със сигурност си заслужава да се види.

P.S. Благодаря ви за картичките! »

Благодарим Ви за ползотворното сътрудничество и до нови срещи, приятели!


1 декември

Учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева, съвместно  със своите родители изготвиха с огромно желание първия си проект по родинознание на тема ,,Забележителности в моето родно селище“. Водени от идеята, че за да обичат своята родина, трябва първо добре да познават родното си място, първокласниците обещаха да посетят представените забележителности.

 

 


 

При изучаване на темата „Декартова координатна система“ по математика, учениците от 6 а, б, в, г клас с учител по математика Таня Маринова, се запознаха с красиви задачи върху координатна система. Предизвикателство за тях бе да видят уникалната българска шевица върху декартова координатна система.

Учениците преоткриха красотата на българската шевица като я пресъздадоха в декартова координатна система. Потърсиха допълнителна информация за историята на координатната система, за живота и приноса на Рене Декарт в математиката и физиката. Проучиха шевиците от различните региони на България и тяхното значение. Проектната работа завърши с дискусия в 6 в клас на тема  „Национална идентичност“ като при разработването на темата са използвани ресурси от платформата http://yesii.eu/bg/.


30 ноември- ден на домашния любимец

 „Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил“

цитат от книгата „Малкият принц“  от Антоан дьо Сент Екзюпери

 

Световният ден на домашните любимци се отбелязва ежегодно на 30 ноември. 

Основната му задача е да развие у хората чувство за отговорност за тези,

които са  опитомили.

Животните, които стават част от семейството даряват своите стопани  с много обич, топлина и радост.

Учениците от 4. А, 4. Б и 4. В клас

с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева

отбелязаха световния ден на домашния любимец.

Те показаха с колко грижа и обич се отнасят към своите „приятели“,

 забавляват се и играят заедно вкъщи и навън.

Направиха си чудесни снимки, които събраха в малка книжка.

Нашите домашни любимцикнижка

Обичайте и се грижете за своите домашни любимци

като НАС!

 


29 ноември

Космическа поща

 

Дългоочаквана поща получиха учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас. През 2020 г. те /тогава второкласници/ се включиха в международната кампанията ,,Космическа поща“, подкрепена от ,,Музейко“. С много ентусиазъм и вълнение нарисуваха картички, които трябваше да полетят в Космоса и да се върнат обратно при тях. За съжаление, поради мащабността на проекта, голяма част от пратките бяха изгубени, сред които и на нашите ученици.

За огромна радост, организаторите ги изненадаха  с картички с послание: ,,И най-голямото пътешествие започва с първата стъпка!“  , които бяха изстреляни с ракетата New Shepard („Ню шепърд“), разработена от компанията на Джеф Безос – Blue Origin („Блу ориджин“) и завърнали се отново на Земята. Четвъртокласниците с много трепет и вълнение нарисуваха своите рисунки върху тях и споделиха неописуемото си удоволствие да държат картичка, летяла в Космоса.


 

28 ноември

Моят роден град Варна в рисунки

„Един наш черноморски бисер“

  е заглавието на пътепис на Иван Вазов, написан преди повече от сто и двадесет години. За Варна патриархът на българската литература казва, че е „ бисер рядък така чудесно кацнал на черноморския бряг, над зелените талази “.

   Учениците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас през тази учебна година работят по проекта „ Музеи и забележителности в морската столица“. По този повод те нарисуваха най- красивите и забележителни места от нашия роден град – плажа, морето, Морската градина, Пантеона, фара, Археологическия музей, кулата на градския часовник, Катедралата, Аспаруховия мост, военноморското училище“ Никола Вапцаров“, Римските терми, Делфинариума. 

 


25 ноември

Учениците от 3. В клас с класен ръководител Татяна Димова се включиха в проект “Изкуство и социална отговорност” на

 Фондация “Академия за рециклиращо изкуство”.

Под формата на еко работилница, третокласниците изработиха коледни венци от отпадъчни опаковки.

Наталия Николова– основател на организацията, представи интересни факти относно рециклирането и опазването на околната среда.

Мероприятието се осъществи съвместно с училищната библиотека.

Проект “Изкуство и социална отговорност” е насочен към опазване на околната среда чрез създаване на любителско творчество.


Ученици от втори и четвърти клас отбелязаха Деня на благодарността в часовете по английски език с учител Дияна Панова, включвайки се в най-разнообразни деейности.

Децата от 2 Б, 2 В и 2 Г клас оцветиха картички, с които да честитят празника.

 

Учениците от 4 А, 4 Г, 4 Д и 4 Е клас изгледаха кратък филм за историята на Деня на Благодарността и как се празнува. Обогатиха речника си на английски език с нова лексика по темата. Работиха по двойки и търсиха скрити думи. Осъзнаха, че е важно да бъдем благодарни за храната на нашата трапеза, за това че сме здрави и сме благословени със семейства и приятели.


24 ноември

  Училищен проект

,,Празници на англоезичните народи“

Thanksgiving

 

През месец ноември учениците от трети клас продължиха работа по проекта ,,Празници на англоезичните народи“ и се запознаха с Денят на благодарността.

Празникът е сред любимите на американците заедно с приближаващата Коледа. Денят на благодарността традиционно се отбелязва в последния четвъртък на месец ноември.

През 1620 г. кораб, пълен с повече от 1000 английски преселници, преминава Атлантическия океан и акостира в Новия свят. Пилигримите се установяват в района, където днес се намира щата Масачузетс. Първата зима, която изкарват в Америкабила доста трудна, тъй като пристигнали  късно и нямали време да засадят плодове и зеленчуци.

В този труден момент на помощ на пилигримите се притекло местното индианско племе – ирокезите. В началото на пролетта те научили новите заселници как се отглежда царевица и други растения, които се използвали за храна. През есента на 1621 новодошлите и местното индианско население вдигнали празник, който продължил 3 дни, за да изразят своята благодарност за плодородната реколта и нещата, които са придобити през изминалата година .

Третокласниците се запознаха с традициите и символиката на празника, който е почитан  до днес. Разказаха за какво са благодарни през изминалата година, изработиха красиви проекти и подготвиха изложба за празника.

Ръководител на проекта: Галина Тинчева, старши учител начален етап АЕ

 


21 ноември- Ден на християнското семейство

 

Учениците от випуск 3. клас отбелязаха деня на християнското семейство с кратки тържества в класните стаи и Актовата зала на училището. Децата рецитираха стихове за семейството, пяха песни, а накрая почетоха традицията за този ден като се почерпиха с празнична погача. За да илюстрират семейния уют и топлина, учениците изработиха книжки и работни листи, които подредиха в изложба в класните стаи. 

Българинът в многовековната си история е отредил достойно място на семейството.

Учениците от 3.г, 3.д и 3.е клас отбелязаха Деня на християнското семейство, припомняйки традициите и обичаите, предавани през поколенията, изпълниха тематични стихотворения и песни. Те изработиха книжки и нарисуваха членовете на своите семейства.

Празникът приключи с почерпка от благословен хляб – просфори, с чиято символика децата бяха запознати.

И нека не забравяме, че българското семейство и днес е храм, в който трябва да се учим на добро!


Учениците от випуск 1.клас с класните си ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева отбелязаха 21.ноември – Денят на християнското семейство

 

Денят на християнското семейство, е повод да

се замислим, да отворим душите и сърцата си

за доброта, за да бъдем благословени – ние,

домът ни, семейството ни.

 

Кой друг, ако не родителите ви, заслужават

уважение и благодарност, затова, че са ви

отгледали и възпитали в любов и

добродетелност. Кой друг, ако не децата ви,

заслужават топлината и уюта на домашното

огнище, в което са израснали, без значение, че

вече може би са тръгнали по свой път..

 

Обичайте и бъдете обичани. Отделете време за

децата си, поговорете с тях, кажете им колко са

важни и специални за вас. Демонстрирайте

любовта си към тях и към любимия човек,

защото тя е в основата на всяко здраво семейство!

 


Нашето Черно море

С посещението си  в  Аквариума,  учениците от трети клас продължават работата си по класен проект “Обичам България“ ,опознаването на родния край и нашето Черно море.

На 16, 17 и 18 ноември учениците от III а , III б, III в, III г, III д и  III е  с класни ръководители Ат. Колева, Г. Сертер, Т. Димова, Р. Станева, Хр. Ковачева и Т. Германова посетиха Аквариума в града. Учениците се разходиха в Морската градина, разгледаха сградата на Аквариума като архитектурна забележителност. Посетиха  експозиционните зали с препарирани представители на Световния океан. Разбираемо, най-голям интерес предизвика живата експозиция, която обхваща представители на всички групи  от фауната на Черно море.

 

 18 ноември

 

Приключи проектът за Черно море – съвместна дейност на четвъртите и шестите класове от ОУ «Добри Чинтулов» – Варна. Почти месец и половина учениците в часовете по английски език, математика, изобразително изкуство и час на класа извършваха различни по вид дейности, с които отбелязаха 31 Октомври – Международния ден на Черно море; разшириха познанията си за нашето море; повишиха екологичната си култура и развиха уменията си за активно гражданство.

               

Предварително набелязаните дейности:

 • изработване на проекти/презентации/плакати

 •  изпращане на картички, нарисувани от деца, до други училища;

 • изложба

 • викторина

бяха реализирани с ентусиазъм, творчество и неподправена детска емоция.

Видео презентация, представена на заключителното събитие:

https://youtu.be/Z6Tjz9e8qf4

На заключителното мероприятие шестокласниците представиха своите проекти:
«Черноморско крайбрежие»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_0446fa80f4e344e1be4c7897632efa22.pdf

«10 интересни факти за Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_941376d6511b4cc1be8db6ce083164d3.pdf

«Градове на Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_ad00ef5c7be14642a417d26c877ae186.pdf

«Легенди за Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_c01542849beb4f8bb2b922cb249ff684.pdf

«Риби в Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_53996f9ee01a4ecaaea1d68f8ddb0269.pdf

Много положителни емоции и чувство на удовлетвореност донесоха снимките и видеата, изпратени от Българското училище в Бъркшър, Англия, за това как децата получават и разглеждат нашите картички.

Кулминация на заключителното мероприятие бе викторината на английски език, изиграна от четвъртокласниците като състезателна игра.

Може да се опитате да отговорите на въпросите тук: https://youtu.be/dePxCLuxwDY

Предучилищна група в Българското училище в Бъркшър, Англия.

Проект „Успешни заедно“ 2021 – 2023


17 ноември

„Да видят всички по света,

че българский народ живее!…“

Петко Славейков – родоначалникът

на българската възрожденска литература

 

Интерактивен учебен проект на тема

„195 години от рождението на Петко Рачов Славейков“,

https://youtu.be/AWKgIik5dAU

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература, и учениците от VII а, б, в, г, д клас.

На 17 ноември отбелязваме 195 години от рождението на Петко Славейков – поет, писател, преводач, публицист, фолклорист, политик, автор на повече от 60 книги, борец за църковна независимост, участник в изработването и приемането на първата българска конституция, министър, издател, вестникар. Славейков е една енциклопедична личност. Неговото творчество, обществената и политическата му дейност до днес ни напомнят за истински важните неща в живота – обичта към родината, любовта, семейството, подкрепата, вярата и силата да отстояваш себе си и своите идеи.

Презентация,

подготвена от Кристияна Пешева от VII б клас

https://www.canva.com/design/DAFRD6b8PVg/rWkmDvV25570h-bbl6az4w/view?utm_content=DAFRD6b8PVg&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=viewer


16 ноември – Международен ден на толерантността 🍀

Учениците от випуск първи клас отбелязаха 16.ноември – Денят на толерантността.

Да бъдем толерантни и заедно да сътворим един по-хубав свят. С една топла усмивка и с една подадена ръка! 👭🧑‍🤝‍🧑👭

Випуск 1.клас 


Светът е една пъстра мозайка от личности, идеи, възгледи. Различията между нас правят живота красив и интересен. Под слънцето има място за всеки… Всеки един от нас представлява едно малко, единствено по рода си камъче от тази необятна мозайка.

За приемането на различните, уважението, подкрепата и ТОЛЕРАНТНОСТТА беседваха четвъртокласниците с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Дияна Петрова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска. Те онагледиха своето мнение, виждания и разбирания в табло, което да бъде пример, цел и посока в толерантните отношения между хората в обществото.

Различията между нас правят живота красив и интересен.

Под слънцето има място за всеки…


115 години от рождението на Астрид Линдгрен

На днешния 14 ноември се отбелязват 115 години от рождението на Астрид Линдгрен. Астрид Анна Емилия Линдгрен  е шведска детска писателка. Творбите ѝ са преведени на близо 70 езика и са издадени в повече от 100 страни. Първата история за най-популярната ѝ героиня Пипи Дългото чорапче“ е публикувана в Швеция през 1945 г. Първата книга за Пипи в България е от 1968 г.

Под ръководството на учителите ЦОУД, първокласниците изготвиха изложба, посветена на шведската писателка.


На 16 ноември отдел Изкуство към РБ „Пенчо Славейков“ гостува на ОУ „Добри Чинтулов“.

Библиотечните специалисти представиха на учениците своята инициатива „Старият грамофон разказва“.

Първокласниците видяха за първи път грамофон и грамофонни плочи.

Слушаха част от „Пипи Дългото чорапче“, изработиха книгоразделители и корици за книги.

Занятието се проведе по случай 115 години от рождението на Астрид Линдгрен, с участието на училищния библиотекар и учениците от 1. д и 1. е клас, с класни ръководители Василка Христова и Галабена Мутафчиева.

Слушането на приказки развива в децата въображение и стимулира тяхното мислене.


14 ноември

Тържествен поздрав на учениците от ОУ „Добри Чинтулов“ гр. Варна към целия общоучилищен колектив на основно училище

 № 2 „J.W. Jedrzejewicza“ град Плонск, Република Полша

  по повод 11 ноември- Ден на Независимостта и национален празник на Полша


3 ноември

Талантливо варненско дете издаде дебютна стихосбирка

Радослав Карауланов от Варна, ученик от 5. Б клас в ОУ „Добри Чинтулов“ издаде първата си самостоятелна стихосбирка. Тя е озаглавена „Багри“ и е събрала в себе си около сто стихотворения и сонети. Карауланов е възпитаник на литературен клуб „Касталия“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Стипендиант е на Община Варна по програма за мерки за закрила на деца с изявени дарби. Лауреат е на общо 33 национални литературни конкурса и на четири конкурса с международно участие.

„Багри“ е първата книга на един много млад, но много талантлив и обещаващ автор, който е успял да надникне във всички важни за будния човек и гражданин проблеми.“, споделя Магдалена Маркова, ръководител на „Касталия“.

Книгата на издателство „Медиа бокс“ е издадена с подкрепата на Свилен Шитов. Корицата е дело на Свилена Бабукчиева, бивша възпитаничка на литературна школа „Касталия“, а коректор е Дора Томова.

Премиерата на книгата ще бъде 5 ноември от 13:30 ч. в двора на ОДК – Варна.


2 ноември

Учениците от 1 А клас с учител ЦОУД Александра Константинова отбелязаха 125 години от рождението на Асен Разцветников-приказният писател на нашето детство.
  Децата се запознаха с творчеството на поета и с любопитни факти за неговият живот. Прочетоха с голям интерес приказките „Мързелана Гана“ ,

 „Хитрана“ , „Мързелан и Мързелана“ и извадиха поуката от всяка приказка.

 


НАЦИОНАЛНА РАБОТНА СРЕЩА НА УЧИЛИЩНИТЕ БИБЛИОТЕКАРИ „БЪДЕЩЕТО НА УЧИЛИЩНИТЕ БИБЛИОТЕКИ“ ПЛОВДИВ, 31 ОКТОМВРИ – 1 НОЕМВРИ 2022 Г.

На 31 октомври – 1 ноември 2022 г. в НБ „Иван Вазов“ – Пловдив се проведе Национална работна среща на училищни библиотекари на тема: „Бъдещето на училищните библиотеки“ с участието на училищни библиотекари, методисти от регионалните библиотеки в България, експерти от РУО – Пловдив, Фондация „Детски книги“, представител на издателство „Жанет45“.

Целта на този форум е дискусия за бъдещето на училищните библиотеки в България – как да се преодолее тежкото състояние, в което се намират в момента, по какъв начин да убедим управниците на страната ни, че в днешния дигитален свят те са по-необходими от всякога!

Училищният библиотекар Гергана Джунева представи дейността на училищната библиотека в презентация на тема:

„Библиотеката като център на училищния живот“


 

31 октомври

Международен ден на Черно море

 

Около 16 милиона души от 6-те страни, заобикалящи Черно море, отбелязват днес деня на „най-младото“, „най-сладководното“ и „най- противоречивото“ море.  На този ден през 1996 г. е подписан „Стратегическия план“ за Черно море. В Букурещ правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни. Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективно управление на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в Черноморския регион.

Учениците от шести клас под ръководството на г-жа Таня Маринова изработиха плакат (вижте по-горе) и брошури по случай деня на Черно море.

А учениците от четвърти клас нарисуваха рисунки по темата.

Рисунките бяха оформени като картички и изпратени на техни връстници в 4 училища: SZKOŁA PODSTAWOWA NR 2 в гр. Плонск, Полша; българското училище в Бъркшър, Англия; ОбУ „Петър Берон“ – гр. Ямбол и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Бургас.

 

Отговорът на учениците от Ямбол може да видите тук:

https://youtu.be/FJvaaGVBLLo

https://youtu.be/Y-63qWeHo4M

Предстои представителна изява за финализиране на проекта по отбелязването деня на Черно море и разпространение на резултатите от него.

Този мини проект е част от училищния проект: „УСПЕШНИ ЗАЕДНО“ 2021-2023 на ОУ „Добри Чинтулов“ – Варна по програма Еразъм+, КД 1.


Патронен празник

200 години от рождението на Добри Чинтулов

100 години честване на празника, посветен на Народните будители

В навечерието на 1 ноември ученици, учители и родители от ОУ „Добри Чинтулов“  тържествено отбелязаха патронния празник на училището.

С възрожденски стихове и песни в концерта участваха ученици под ръководството на педагогическите специалисти Таня Германова, Галина Орманова и Радослав Цветанов. Със своите празнични танцови изпълнения се включиха мажоретен състав с ръководител Мая Костадинова и танцова група „Перун“ с ръководител Станислав Атанасов.

Гости на училищния празник бяха Розета Заркова – ст. експерт в РУО гр. Варна, Радостина Ганева – гл. експерт в Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна и Бранимир Георгиев – зам.-кмет на район „Младост“.

Поздравителни адреси за празника на училището изпратиха: д-р Ирена Радева – началник на РУО гр. Варна; Лилия Христова – Директор на Дирекция ,,Образование и младежки дейности“ Община Варна; Христо Христов – Кмет на район ,,Младост“; Ярослав Чилински – директор на Основно училище №2 Ян Валерего Йенджейевич град Плонск, Република Полша; директори на образователни институции в гр. Варна; Хирон 3000.

В празничното си слово доц. дпн Веселин Михалев поздрави цялата училищна общност с празника и отбеляза, че всеки българин трябва да се гордее с делата на народните будители и да носи с достойнство чинтуловския плам в сърцето си.

Тържественият концерт завърши с поднасяне на цветя пред училищния барелеф на Добри Чинтулов и с традиционно българско хоро.


Поздрав от 1.А клас по случай 1.ноември – Ден на народните будители.


Чест и слава, вечна слава
Вам будители народни!Добри Петров Чинтулов – учител народен

Интерактивен учебен проект на тема

„100 години будители“,

https://youtu.be/8BiH6HBjfsg

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература, и учениците от

VII а, б, в, г, д клас.

Навършват се 100 години от първото отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители и 200 години от рождението на Добри Чинтулов.

Един от първите будители на народната свяст по време на Българското възраждане е Добри Чинтулов – заслужил учител, забележителен педагог, изключителен патриот и родолюбец, бележит общественик и борец за църковна независимост, вдъхновен бунтовен поет и родоначалник на новата българска поезия.

Денят на народните будители е празник, превърнал се във венец на народната признателност, на националното ни самочувствие и съзнание. Той идва още през 1922 г. с мисия „да обърне погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщи към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество“.

Честит празник!

Вечна памет на всички, които със слово и жертвоготовност прокарваха българския път към просвета и национална идентичност!


По случай патронния празник на училището , Росица Русева- старши учител по БЕЛ и Гергана Джунева- училищен библиотекар организираха инициативата „Деца четат на деца“.

Учениците от випуск седми клас посетиха първокласниците и им прочетоха откъси от „Разкази за Добри Чинтулов“ от Константин Константинов.


Четвъртокласниците активно се включиха в инициативите на училището за Деня на  народните будители, като създадоха  рисунки, картички, интересни презентации, научиха стихчета и песни за тържествения  час на класа. 

4. А клас – кл. рък. Лидия Чонова   

4. Б клас – кл. рък. Радка Кирова

         4. В клас – кл. рък. Теменужка Михалева

4. Г клас – кл. рък. Дияна Петрова

4. Д и 2. Г –  – Учениците от 4. Д клас, с класен съководител Стоянка Михова изнесоха кратка програма във връзка с патронния празник на училището пред учениците от 2. Г клас.

Всички ученици активно се включиха в изпълнението на патриотични песни, написани от Добри Чинтулов.

4. Е клас – кл. рък. Нели Пъндъклийска


1 ноември – денят на народните будители заема своето достойно място в празничния календар на българите. 

Третокласниците  почетоха тяхната памет в тържествен час на класа.  Рецитираха и преписваха стихове, пяха песни. 

Чинтуловите песни вдъхновяват борците за свобода на България, вдъхновяват и нас съвременните българи.

Будители – да се слави името Ви!


Седмица на будителите във втори клас

О, будители народни,
цял низ светли имена,
чисти, сяйни благородни,
вий сте наш`те знамена
нам за вечни времена.

Учениците от 2. а, 2. б, 2. в, 2. г, 2. д и 2. е клас под ръководството на класните ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова посветиха седмицата преди 1. Ноември на възрожденските будители.

 Второкласниците се включиха в инициативата „Чинтулови дни в библиотеката“. Училищният библиотекар ги запозна с кратки биографични данни за Добри Чинтулов и прочете откъс от разказ за страница от живота на нашия патрон. Учениците разгледаха малката изложба от книги на различни издателства за живота, делото и стиховете му.

 

  В тържествения час на класа посветен на народните будители и 200- годишнината от рождението на Добри Чинтулов малките второкласници разказваха накратко за делото на будителите, изгледаха презентации, рецитираха стихове, подготвиха табла за празника с рисунки, снимки и малка книжка за книжовниците, революционерите и учителите, които наричаме с думата будители. На гости им бяха по-големите ученици от трети клас.

Второкласниците Ви пожелават честит празник!

Бъдете достойни да носите името чинтуловци!


В навечерието на един от най-българските празници, 1 ноември – Ден на народните будители, първокласниците от „А“ паралелка с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова подготвиха рецитал и песни.

И малките ученици от 1.Г клас с кл. ръководител Миглена Стоянова и учител ЦОУД Дияна Маринова се включиха в мероприятията , посветени на патронния празник на ОУ“Добри Чинтулов “ и за  1. ноември – Ден на народните будители

Изработиха с желание картички и  книгоразделители.

Слушаха с внимание и интерес произведения от Д.Чинтулов .

 Гледаха интересни презентации за патрона на училището и за народните будители.

 

С много ентусиазъм, чувство и гордост малките ученици рецитираха стихове, пяха песни и се включиха в различни дейности за народните будители.


26 октомври

Поздравителен адрес,

по случай патронния празник на ОУ „Добри Чинтулов“ от основно училище

№ 2 „J.W. Jedrzejewicza“ с директор Ярослав Чилински от град Плонск, Република Полша.

Основно училище № 2 „J.W. Jedrzejewicza“ и ОУ „Добри Чинтулов“ имат сключен договор за сътрудничество в областта на училищното образование.


25 октомври

Вълнуваща среща с народното творчество имаха четвъртокласниците и техните класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Дияна Петрова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска.

В часовете по музика г-жа Калинова и г-н Ганчев, учители по тамбура в НЧ ,,Елин Пелин“ ги запознаха с устройството, техниката на свирене и звученето на тамбурата като струнен инструмент.

Младите учители впечатлиха учениците  с  емоционално изпълнение на този народен инструмент на различни стилове музика.


21 октомври

„Чинтулови дни в библиотеката“

На 19-ти октомври стартира инициативата „Чинтулови дни в библиотеката“ като част от съпътстващата програма по случай патронния празник на училището.

Първи в занятието се включиха учениците от 4.Г, 4. Д и 4.Е клас с класни ръководители Дияна Иванова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска.

Училищният библиотекар запозна четвъртокласниците с любопитни факти , свързани с първото честване на Деня на народните будители като празник през 1922 г. и представи биографични данни за живота на Добри Чинтулов. Учениците рецитираха негови стихотворения, прочетоха вдъхновяващи цитати от народните будители и накрая всички заедно изпяха „Вятър ечи, Балкан стене“.


 Учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева посетиха училищната библиотека в рамките на инициативата

„Чинтулови дни в библиотеката -урок по родолюбие“ посветена на патронния празник на училището. 

Училищният библиотекар запозна учениците с интересни факти от биографията и творчеството на Добри Чинтулов, а четвъртокласниците четоха разкази за него написани от Константин Константинов.


Учениците от 3 а, б и в клас активно се включиха в  инициативата „Чинтулови дни в библиотеката“


В инициативата “ Чинтулови дни в библиотеката“ се включиха и учениците от 3 г, 3 д, 3 е и 7 д клас, с класни сръководители Росица Станева, Христина Ковачева, Таня Германова и Росица Русева.

Заедно с училищния библиотекар, те проведоха съвместно занятие в актовата зала. Учениците се запознаха с любопитни факти от живота и творчеството на Добри Чинтулов и прочетоха негови произведения.


Учебна евакуация

На 19.10.2022 г. в ОУ „Добри Чинтулов“ се проведе практическо занятие /учебна евакуация/ за двете учебни смени . Организирано, бързо, при спазване на всички  изисквания,  учениците, учителите и служителите напуснаха сградата на училището. Проведеното мероприятие е част от обучението на учениците за действия при възникване на земетресение.

 

19 октомври

На 04.10.2022 г. Мажоретния състав към ОУ „Добри Чинтулов“ с ръководител старши учител Мая Костадинова и състава за народни танци „Перун“ с ръководител Станислав Атанасов, по покана на ръководството  на  ПГСАГ “Васил Левски” гр. Варна,взе участие в юбилейния концерт по случай 80-тата годишнина от създаване на училището им.


18 октомври

„Аз вярвам и помагам“

Учениците от всички паралелки и учителите от ОУ „Добри Чинтулов“ се включиха активно в кампанията „Аз вярвам и помагам“.

На 8.10.2022 г. със съдействието на ученици от Училищния ученически съвет и под ръководството на Стоян Стоянов – педагогически съветник, бяха предадени събраните стотинки и 137 кг капачки.

Благодарим на всички ученици, родители, педагогически специалисти и класни ръководители за организацията при събирането на капачки!


Предстоящо обучение

На 10-ти и 11-ти ноември ще се проведе обучение с кредити за учители от ОУ „Добри Чинтулов“, гр.Варна.

Тема на обучението  : „Компетентностен подход-необходимата реформа в образователния процес“.

Място на провеждане: Актова зала.

Период на провеждане : 10-11.11 2022 г.

Наименование на обучаващата организация: Академия „Школо“-Shkolo.bg

Брой на педагогическите специалисти, заявили желание за участие: 67

 

Лектор на обучението ще бъде Даниела Петкова- директор на ОУ „Граф Игнатиев“, с. Граф Игнатиево, обл.Пловдив

Акценти в програмата: 

 • Учебни материали, подпомагащи практическото приложение на новите знания и умениа;

 • Примери от практиката, готови за интегриране в работна среда;

 • Практически приложими задачи за самостоятелно изпълнение:


Учениците от четвъртите и шестите класове в ОУ „Добри Чинтулов“ стартираха съвместен проект, посветен на Международния ден на Черно море, който се отбелязва на 31 Октомври всяка година.

Началото бе сложено в Актовата зала на 4.10.2022 г. като на събитието присъстваха представители на

4. и 6. клас.

Прожектирана бе презентация с цел представяне на темата, по която ще се работи в продължение на 1 месец и мотивиране на учениците за участие. Презентацията може да видите тук:

https://www.canva.com/design/DAFN91oL2R0/07KfBiQKwPclDTdREj3x1Q/edit?utm_content=DAFN91oL2R0&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

Самото стартиране на проекта стана чрез използване на метода на Едуард де Боно – „Шест мислещи шапки“. Учениците се разделиха на групи около 6 цветни шапки. Всяка група имаше своя роля и задача.

Учениците от тази група прочетоха факти за това как и защо се отбелязва 31 Октомври – Международния ден на Черно море.

Членовете на тази група имаха задача да помислят по какъв начин да се реализира проекта, какви дейности да се извършат.

Децата от тази група трябваше да видят:

 • Кои са положителните страни на проекта?

 • Защо тази идея ще работи?

 • Какво им харесва в начинанието?

Участниците в групата споделиха опасенията си относно:

 

 • Какво би могло да се обърка в проекта?

 • Какви пречки може да възникнат?

 • Какво не им допада е проекта?

Тази шапка ръководи процеса на ученето. Групата трябваше да реши:

 

 • Какво са научили досега?

 • До какъв извод са стигнали?

 • Как да планират реализарането на проекта?

На шестата група бе отредено да разкрие:

 • Как се чувства в момента?

 • Топли или студени са чувствата?

 • Какви са реакциите им? (без обмисляне)

 • Предчуствията им за проекта. (без оправдания)   

След края на необичайната, интригуваща и емоционална работна среща стана ясно, че учениците са мотивирани да участват в отбелязването на 31 Октомври – Международния ден на Черно море, защото ги е грижа за опазването му, любопитни са да научат за историята му и живота в него, живо се интересуват от неговото бъдеще.

«Трябва да опазим Черно море, защото от това зависи нашето здраве и живот.»

«Аз предлагам да пазим природата и морето ни. То нищо не ни е направило! Да го почистим!»

 Реализирайки тази инициатива, учениците от 4. и 6. клас ще се включат в училищния проект «Успешни заедно» 2021-2023 г. по програма Еразъм+, който ги учи как да бъдат активни граждани на света; как да изразяват своето мнение и как да прегърнат социалното приобщаване.

«…Също така трябва да се обединим всички, за да постигнем това. Сигурни сме!…»

«…Няма да ни спре това, че нямаме достатъчно материали (средства). Ако имаме самочувствие и желание, ще намерим и време за всичко…»

Ето и идеите на учениците за дейности по инициативата:

 • изработване на проекти/презентации/плакати;

 • изпращане на картички, рисувани от децата, до други училища;

 • изложба;

 • викторина;

 • заключителна изява.

«…Чувствам се вдъхновена от идеите, които всички казаха и ще бъде много хубаво, ако наистина се случат. Моите чувства са топли към това…»


17 октомври

Във връзка с наближаващия празник на народните будители учениците от випуск 4. клас с класни ръководители: Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Дияна Петрова, Стоянка Михова, Нели Пъндъклийска, както и екипа за подкрепа към училището- Николай Петков, Грациела Йорданова и Красимира Стойчева посетиха старите български столици Плиска, Велики Преслав и Дворът на Кирилицата.

Чрез проведените беседи и разглеждането на исторически артефакти, учениците се пренесоха във времето, управялвано от велики царе.


16 октомври

16 октомври- Световен ден на храната

Този ден се чества по инициатива на „Организацията по прехрана и земеделие” към ООН, която си поставя за цел да премахне в световен мащаб проблема с глада и нищетата, и да създаде свят, в който всеки ще има възможност да живее здравословно.

 Организацията и всички нейни членове се съгласяват да „Ликвидират глада” до 2030 година. В честването на този ден се включват над 150 страни, което го прави един от най-глобалните в света. В България се отбелязва от 2006 г.

Учениците от 4. А, 4. Б и 4. В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева отбелязаха този ден като приготвиха любите си здравословни ястия.

Всички се присъединиха  към част от  призивите,

отправени на този ден:

 1.Не изхвърляйте храна!

 2. Хранете се правилно и здравословно!

3.Не замърсявайте водите и почвата, оттам идва храната ни!

4. Изхвърляйте разделно отпадъците!


14 октомври

На 10, 12 и 13.10 учениците от 2 а, б, в, г, д, е клас посетиха музея на Възраждането в града.

Второкласниците бяха впечатлени от възрожденската класна стая, която е уредена на втория етаж на музея. Децата седнаха на чиновете и научиха как в нея българчетата през Възраждането са учили по взаимоучителен метод.

В експозицията на музея впечатление им направиха оригинал на Рибния буквар, учебници на повече от 160 години, калеми и перодръжки. Те разгледаха и снимки, оръжия, документи и старопечатни книги.

Второкласниците научиха и как са били отличавани най-добрите ученици в края на учебната година по време на Възраждането. Учениците научиха имената на наши възрожденци и будители, които са живеели и преподавали във варненското училище.

Посещението в този музей е част от програмата за честване 200-годишнината от рождението на патрона на нашето училище.


12 октомври

Във връзка с предстоящия патронен празник в ОУ „Добри Чинтулов“ са обявени различни  конкурси и дейности  под надслов

„100 години будители“ и

„200 години от рождението на Добри Чинтулов“


11 октомври

На 6 и 7 октомври учениците от випуск трети клас с класни ръководители Атанаска Колева, Гюлджан Сертер, Татяна Димова, Росица Станева, Христина Ковачева и Таня Германова посетиха Музея на стъклото в град Белослав.

 

Учениците с интерес слушаха за историята и производствения процес на стъклопроизводството. Наблюдаваха демонстрация на изработка на стъклени изделия. Твориха в ателието на музея.

 Потопиха се в историята на подводния свят на Музей Подводница „Слава“.


8 октомври

Училищната библиотека се включи в кампанията „Ако не знаеш как да отговориш на някой детски въпрос, обясни им го с книги„, организирана от издателство „Мармот“. В дните от 4-ти до 6-ти октомври, учениците от 1 а, б, в, г, д и е клас слушаха приказката „Животните избират президент“ и под формата на игра гласуваха за любимия си герой. 

 

От книгата, първокласниците разбраха какво е демокрация, президент, управление, избори, дебат и др.

Техният вот съвпадна с този на героите в книжката и за президент избраха ленивеца.

Накрая на занятието всеки клас получи за подарък по един екземпляр от книгата „Лъки-Алеко“ на Нуша Роянова.

Заинтригувани от инициативата, децата решиха да си създадат класни библиотеки   


 

5 октомври


     1 октомври – Световен ден на музиката и поезията

                                       

https://rccvetanov.wixsite.com/dchintulov

 
 
 

С много песни, стихове и настроение учениците от 4 г, д,и е клас с класни ръководители Дияна Иванова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска отбелязаха Световния ден на музиката и поезията. В своеобразния концерт участие взеха:Теодор Миленов изпълнение на гайда ,,Ода на радостта“ и ,, Полъх от Странджа„, пиано – изпълнение на  Диляна Кацарова от 6 а клас с ,,Песента на чучулигата“ от Чайковски, Мариан Борисова от 4д кл. свири на барабан, Грета Вълкова от 6 в клас изпя песента „Детството си отива“. Мартина Николова и Никол Славова от 4е кл. и учениците от 4г клас рецетираха стихове на любими български автори.

С любезното съдействие на Р.Цветанов преподавател по музика децата се запознаха с български композитори покорили световни сцени.Нагледно видяха как се създава музика за анимацията на ,,Златната ябълка „, в която преобладават елементи на български фолклор.

       

 

МУЗИКАТА ВДЪХНОВЯВА!

За поредна година учениците от 4. А, 4. Б и 4. В клас с класни ръководители

Л.Чонова, Р.Кирова и Т. Михалева отбелязаха
1 октомври – Световния ден на музиката.

Във весели музикални лексикони споделиха своите предпочитания за
любимите си песни и изпълнители. Не забравиха да изброят и музикалните

инструменти, които познават.

С удоволствие слушаха песните на Хайгашод Агасян, чието творчество познават

и от учебните часове.


1 октомври

Първи октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г. 

На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. 

Учениците от 1.Г клас с класен ръководител Миглена Стоянова и учител ЦОУД Дияна Маринова изработиха с много старание и любов изненади за баба и дядо.

По случай 1. октомври – обявен за Международен ден на възрастните хора, учениците от 1.А и 1.Е клас с класни ръководители Йоана Алексиева и Галабена Мутафчиева, и учители ЦОУД Александра Константинова и Светлана Караджова изработиха картички, които подариха на Дома за стари хора „ТОПЛИ ГРИЖИ“ – гр. Варна, кв. Галата. 

Честит международен ден на възрастните хора! 


30 септември

Училищен ученически съвет

в ОУ ,,Добри Чинтулов“

организира събиране на капачки и стотинки

за благотворителната кампания

,,Аз вярвам и помагам“

Събраните материали трябва да се предадат

до 5.10.2022 г. в кабинета на педагогическия съветник( стая №20).

Благодарим ви!


Европейският ден на езиците се отбелязва всяка година на 26 Септември, за да се подчертае колко е важно многообразието на изучаваните езици, особено по отношение на междукултурното разбирателство.

Учениците от 2 А, 2 Б, 2 В, 2 Г и 2 Е класове с учители по английски език Анелия Стойчева и Дияна Панова оцветиха букви от английската азбука и така образуваха надписа: European Day of Languages – 26 September. Откриха някои прилики и разлики между английските и българските букви и произнасянето им и научиха как се казва „Здравей!  на други езици.

Languages & Diversity

Езиците & Многообразието – това бе темата на часа по английски в 4 А, 4 Г, 4 Д и 4 Е класове, с който те отбелязаха Европейския ден на езиците. В началото на часа говориха за разнообразието сред хората, държавите, езиците… А втората част на часа се превърна в своеобразно езиково пътешествие из Европа – запознаха се на английски език с различни страни, техни забележителности, любопитни факти за езика им. Забавно бе как четвъртокласниците се опитваха да запомнят „Как си?, „Благодаря! и да броят от 1 до 10 на различни езици.

Денят завърши с организирането на обща изложба с материали и снимки от дейностите на второкласниците и четвъртокласниците от ОУ „Добри Чинтулов“ – Варна.


26 септември

 
 
 

На 26 септември 1886 г. в Габрово е роден Генчо Станчев Негенцов с псевдоним Ран Босилек.

Днес се навършват 136 години от рождението на писателя, който е дал живот на редица иконични произведения, сред които „Я кажи ми облаче, ле бяло„, „Косе-Босе„, „Патиланци„, „Родна стряха“ и „Родна реч„.

Учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева си разказаха приказката „Косе – Босе“ и рисуваха по темата. 


На 22-и септември 1908 г. в гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

 

Учениците от 1. А клас с класен ръководител Йоана Алексиева работиха на тема 22 септември – ден на Независимостта!

 

Честит празник, българи!

 

 

По случай 22 септември-Ден на независимостта на България- учениците от 1. Б клас с класен ръководител Радка Николова организираха изложба в библиотеката.

С много ентусиазъм и старание малките творци рисуваха и оцветяваха тематични картички, които след това подариха на училищната библиотека.


Учениците от 1 .Г клас с класен ръководител Миглена Стоянова и учител ЦОУД Дияна Маринова отбелязаха 

22 септември – ден на Независимостта под надслов “ С България в сърцето!“


15 септември 

                                                                             

 

Успешна нова учебна година на всички учители и ученици

от ОУ „Добри Чинтулов“ гр. Варна!

В ОУ „Добри Чинтулов“ тържествено бе открита новата учебна 2022/2023 г. Празничната програма бе подготвена от класните ръководители: Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Дияна Иванова, Стоянка Михова, Нели Пъндъклийска. В нея взеха участие ученици от 4. клас, мажоретния състав с ръководител Мая Костадинова– старши учител по физическо възпитание и спорт и танцовия състав с ръководител Станислав Атанасов.

Официални гости на тържеството бяха: Розета Заркова– ст.експерт по квалификация на педагогическите специалисти в РУО-Варна, Радостина Ганева– главен експерт в Дирекция „Образование и младежки дейности“ и Юлиян Николов– зам. кмет на район „Младост“.

С емоционално слово директорът на училището доц. дпн Веселин Михалев приветства всички ученици, родители и учители и удари първия училищен звънец.

Поздравителни адреси бяха поднесени от: проф. Сашо Пенов– министър на образованието и науката, д-р Ирена Радева-началник на РУО-Варна, Тодор Балабанов– председател на общински съвет Варна, Марио Смърков– областен управител на област Варна, Иван Портних– кмет на гр.Варна, Лилия Христова- директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ гр.Варна, Христо Христов– кмет на район „Младост“, синдикални организации, директори на образователни институции, обществен съвет и училищно настоятелство „Възраждане“ към ОУ „Добри Чинтулов“, гр.Варна

На 15.09. ОУ „Добри Чинтулов“ отново се изпълни с глъчка и смях.

Празнично украсените стаи посрещнаха нетърпеливите първокласници.

На добър час, слънчеви деца!

1.А – кл.р-л Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова

1. Б – кл. р-л Радка Николова и учител ЦОУД Искра Суванджиева

1.В – кл. р-л Незабравка Събева и учител ЦОУД Зара Феттова

1. Г – кл.р-л Миглена Стоянова и учител ЦОУД Дияна Маринова

1. Д – кл. р-л Василка Христова и учител ЦОУД  Мария Димова

1. Е – кл. р-л Галабена Мутафчиева и учител ЦОУД  Светлана Караджова 

 


График на смените на обучение за учебната

2022/2023 г.

 

Първа смяна започват учениците от  III , IV,

V класове.

Втора смяна започват учениците от II,

VI, VII класове. 

Учениците от първи клас са на целодневно

обучение. 

Смените през учебната 2022/2023 година ще

се променят по предварително
определен ГРАФИК


Съобщение

 

 

На 15 септември 2022 г. /четвъртък/
от 9.00 ч. – тържествено откриване на

учебната 2022/2023 година.
Учениците да бъдат с училищна

униформа.

Comments are closed.