Новини 2022-2023 година архив


SHKOLO.BG – електронен дневник 

на  ОУ „Добри Чинтулов“


НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА 116 111 


 Ученик на годината


17 август

На 15 август 2023 г. на официална церемония по връчване на почетни звания, отличия и награди директорът на ОУ “Добри Чинтулов”, доц. дпн Веселин Михалев получи почетен знак „За заслуги към Варна”– златен за приноса му в развитието на образователното дело.


14 август

Летен лагер в Пампорово

От 7 до 12 август в хотел „Снежанка“-к.к. Пампорово се проведе летен отдих  с учениците от 4. В, Г, Д ,Е- класове, 5.В и 7. Б, Г и Е клас.Богатата и наситена с много емоции програма имаше за цел да открие приказната красота на Родопа планина ,нейното минало и величие, и включваше посещение на Ягодинска пещера, архитектурен резерват Широка лъка, Обсерватория Рожен, връх Снежанка и екопътека „Невястата“. Ръководители на лагера бяха Теменужка Михалева, Диана Петрова, Стоянка Михова, Нели Пъндъклийска, Наталия Борисова и Павлина Петранова. 

 

Учениците се включиха във „Вечер на талантите“, спуснаха се по въжен тролей и се катериха  в комплекс „Невястата“.  Организираните инициативи допринесоха за създаването на нови приятелства и незабравими спомени.


1 август

Дванадесета Национална конференция „Насърчаване на четенето“, 27 – 29 юли 2023

Училищната библиотека спечели конкурс за участие в Национална конференция “Насърчаване на четенето” 2023-12-то издание на тема „Хармонията Писано слово-рисунка“.

В Конференцията участваха учители, директори, библиотекари, читалищни дейци, писатели, поети, психолози, художници, за които словото и четенето са значими и те са ги докоснали в работата си, обвързана с културата и образованието, с проекти по Програмите „Еразъм+” и ЕКС, дейностите eTwinning, Европас, Еврогайдънс, Евродеск, Евридика, National VET Team и други европейски програми и инициативи. В  „срещата на четящите хора“, участниците споделиха добри практики, проекти, насърчаващи четенето, или случаи, при които четенето – книгата – словото са изиграли незаменима роля. Те  поставиха акцент върху значимостта на хармонията между текст и рисунка. Споделиха случки и практики, в които думите и багрите/формите са създали незабравимо единение, съхранили  красотата и хармонията му.


6 юли

“Там, където има корени- има върхове, има и бъдеще!”-

тържествен педагогически съвет по случай 60 години от създаването на ОУ “Добри Чинтулов”.

Почетен знак “Паисий Хилендарски” получи доц. дпн Веселин Михалев– директор на училището. Отличието бе връчено от д-р Ирена Радева– началник на РУО-Варна.


4 юли

Изпращане на випуск 7. клас

 

Успява само този,

който вярва, че може!

https://rossitsaruseva.wixsite.com/my-site-2

https://www.youtube.com/watch?v=6EPzfRSwWmY&t=2s

https://www.youtube.com/watch?v=XD6u6BeuTI0

https://www.youtube.com/watch?v=AMYeY3RrZ8g

https://www.youtube.com/watch?v=5OajvcUc_7Y

Основно училище „Добри Чинтулов“ тържествено изпрати учениците от VII клас. Тази година завършват 144 ученици. Свидетелства за завършено основно образование, плакети и грамоти за отличен успех бяха връчени от директора на училището доц. дпн Веселин Михалев с пожелание да бъдат здрави и да превземат достойно върховете, към които са се устремили. Бяха отличени учениците, участвали на олимпиади и състезания и постигнали призови места. Всички ученици, родители и учители бяха поздравени от директора на училището доц. дпн Веселин Михалев.

Пожелаваме на всички седмокласници успех, късмет, постоянство по пътя на постигане на целите и реализиране на мечтите им, да вървят смело напред, да не се предават пред трудностите и да вярват в себе си.

Успява само този, който вярва, че може!
Ако мислиш „сразен съм“ – сразен си.
Ако мислиш „не смея“ – не смееш.
Ако казваш „бих искал“, но си мислиш „не мога“ –
просто няма как да успееш…

Ако мислиш, че губиш – „загубен си“,
ще ти каже светът без упойка!
Успехът се крие в твоята воля
и е в умствената ти настройка…

Ако мислиш „назад съм“ – назад си,
който мисли високо – не пада!
Просто трябва да бъдеш напълно уверен,
щом си тръгнал да дириш награда…

Не най-силният, нито най-бързият
обезателно грабват залога!
Но човекът, който печели играта,
е този, който мисли „АЗ МОГА!“…

                                                                                         Уолтър Д. Уинтъл

На добър час!

 


3 юли

Ако искате да чуете чуруликането на птица,

 не си купувайте клетка, а засадете дърво.

 

По повод завършването на прогимназиалния етап в ОУ „Добри Чинтулов“  учениците от 7. В клас с класен ръководител госпожа Мария Иванова засадиха дърво в двора на училището. Чрез символиката на дървото, с корени, дълбоко заровени в почвата, и клони, издигащи се към Слънцето, седмокласниците изразиха идеята за приемственост между училището, което ги е въвело в храма на знанието, и училищата, които ще ги посрещнат, за да продължат техния професионален път и личностно развитие.

 

Идеята бе реализирана с подкрепата на Родителския актив на класа с председател госпожа Райна Аргирова. Дървото е от вида cercis siliquastrium (див рошков) и е засадено в навечерието на юбилейните 60 години от основаването на ОУ „Добри Чинтулов“.


23 юни

УЧАСТИЕ В ПЪРВАТА КОНФЕРЕНЦИЯ „УЧИЛИЩЕ ЗА УСПЕХ“

На 17.06.2023 г. се проведе първата конференция „Училище за успех“ в град Варна. Събитието бе вдъхновено и организирано от сдружението Сподели и вдъхнови и ICT Cluster – Varna / ИКТ Клъстер – Варна, с подкрепата на РУО – Варна и Първа езикова гимназия – Варна. На този  първи  по рода си форум присъстваха повече от 140 учители и директори от над 15 училища от Варна, гости от Община Варна, както и представители на бизнеса от Варна и региона.

За първи път във Варна бизнес общността и образователната общност  се срещнаха организирано, за да споделят добри примери за обучение, мотивиране, управление и развиване на човешкия потенциал за успешно представяне в живота и професионалната среда.

Конференцията има две основни цели:

 • да събере заедно педагогически специалисти, образователни експерти, представители на бизнеса, професионалисти в различни области и всички други, които се интересуват от качеството на образованието и искат да помогнат на зрелостници и абсолвенти да развият своя потенциал и по-лесно да направят следващата крачка в своята професионална кариера, подготвени и мотивирани за успешна реализация;

 • да даде трибуна на всички, които имат събран опит и добри практики, да ги споделят в по-широк кръг от заинтересовани.

В рамките на три информационни панела, под формата на кратки доклади и презентации бяха споделени 16 успешно реализирани добри практики в различни училища в региона, заедно с 7 идеи и работещи решения за подпомагане на образованието, представени от гост-лекторите в конференцията.

На конференцията взеха участие с доклад на тема Гордея се с Варна (бинарен учебен проект, проведен в 7. клас) Н. Борисова, старши учител по история и цивилизации и М. Иванова, старши учител по георгафия и икономика.

Всички участници с доклад в конференцията получиха сертификати за участието си. По време на конференцията се проведе конкурс за добра практика в използването на изкуствен интелект в педагогическата професия, както и най-добрите три споделени практики бяха наградени. Докладът на учителите от ОУ „Добри Чинтулов“ завоюва трето място.


16 юни

На 15 юни випуск 4. клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Дияна Петрова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска тържествено отпразнува завършване на обучението в начален етап в Исторически парк в с. Неофит Рилски.Интересната беседа и изключителната възстановка на бойните умения на траки,славяни и прабългари създадоха неповторими емоции у децата.

В храма на тракийската богиня майка директорът на училището доц.дпн Веселин Михалев раздаде дипломите на четвъртокласниците, пожела им още много успехи и нека с  гордост да носят името Чинтуловци,защото нашето училище сбъдва мечти.


СЪОБЩЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ 

ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИ  В ПЪРВИ КЛАС

Учебна 2023/2024 г.

 Записването на ученици в първи клас за учебната 2023/2024 г. след второ класиране ще се извършва в сградата на ОУ „Добри Чинтулов“:

 • на 15 юни 2023 г. /четвъртък/ – от 9.00 ч. до 17.00 ч.

 • на 16 юни 2023 г. /петък/ – от 14.00 ч . до 17.00 ч.

 • на 19 юни 2023 г. /понеделник/ – от 9.00 ч . до 17.00 ч. 

Необходими документи за записване:

 1. Заявление за записване в първи клас от родител/настойник – оригинал /по образец в училище/.

 2. Удостоверение за завършено задължително предучилищно образование – оригинал.

 3. Удостоверение за раждане на детето – копие и оригинал /за сверка/.

 4. Декларация за информирано съгласие на родителя /настойника/, относно условията на целодневната организация на учебния ден – оригинал /по образец в училище/

 5. Декларация за лични данни – оригинал /по образец в училище/

 6. Други документи, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 8, ал. 4, т.1, т. 2 и т. 5 от Системата за правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на Община Варна.


14 юни 

Учениците от 4 Г и 4 Д клас, участващи в групата за занимания по интереси „Английска лаборатория“ (English Lab) с ръководител г-жа Дияна Панова, приключиха успешно и вълнуващо своята работа.

 Вълнуващо – защото занятията приключиха с емоционално преживяване: посещение на „Къщата на пеперудите“ в курорт „Св. Св. Константин и Елена“. Там разгледаха и дори докоснаха красиви пеперуди, странни на вид насекоми и променящи си цвета игуани.

Annam Walking stick (Анамска пръчка)

                                                     Атакус Атлас

                                                     Attacus Аtlas

Успешно – защото участниците се трудиха упорито през годината, явиха се на Десетото национално състезание Pearson competition 2023 и показаха отлични резултати. 

За участието си в English Lab четвъртокласниците получиха сертификати и книжка на английски език за ваканцията.


9 юни 

Списък на учебните помагала за V, VI и VII клас за учебната 2022/2023 г.


8 юни

На 07 юни учениците от випуск четвърти клас се срещнаха с Николай Славов ,член на екипажа на научноизследователския кораб „Св.Св. Кирил и Методи“,осъществил плаване до южния полюс. Децата с интерес изгледах презентация за българската база на остров Ливингстън ,задаваха въпроси за нещата ,които ги вълнуваха. Пингвини, делфини ,тюлени и други обитатели направиха разказа още по-интересен. На края си пожелахме попътен вятър и до нови срещи.


7 юни

Нашият 3. Г клас

В последния учебен час за учебната година, учениците  от III г клас си припомниха и с вълнение преживяха отново моменти от живота на класа през учебната 2022/2023 година.


6 юни 

Екскурзия до Велики Преслав

 

На 28 май ученици от III г и III е клас посетиха Велики Преслав – древния престолен град  от Първата българската държава.

           Днес част от великолепието на някогашната столица е съхранено в Археологически музей. В него  учениците се запознаха с произведения на създаваната там Преславска рисувана керамика– особен израз на постиженията в Симеоновата столица и разгледаха експонатите от Преславското златно съкровище. По-късно с вълнение се разходиха по останките от крепостните стени и дворцовия комплекс, посетиха Златната църква.


СЪОБЩЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ 

ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИ  В ПЪРВИ КЛАС

Учебна 2023/2024 г.

 

Записването на ученици в първи клас за учебната 2023/2024 г. след първо класиране ще се извършва в сградата на ОУ „Добри Чинтулов“:

 • на 01 юни 2023 г. /четвъртък/ – от 9.00 ч. до 17.00 ч.

 • на 02 юни 2023 г. /петък/ – от 9.00 ч . до 17.00 ч.

 • на 05 юни 2023 г. /понеделник/ – от 9.00 ч . до 17.00 ч.

 • на 06 юни 2023 г. /вторник/ – от 9.00 ч . до 17.00 ч.

 

Необходими документи за записване:

 1. Заявление за записване в първи клас от родител/настойник – оригинал /по образец в училище/.

 2. Удостоверение за завършено задължително предучилищно образование – оригинал.

 3. Удостоверение за раждане на детето – копие и оригинал /за сверка/.

 4. Декларация за информирано съгласие на родителя /настойника/, относно условията на целодневната организация на учебния ден – оригинал /по образец в училище/

 5. Декларация за лични данни – оригинал /по образец в училище/

 6. Други документи, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 8, ал. 4, т.1, т. 2 и т. 5 от Системата за правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на Община Варна.


1 юни

Интервю за Радио Варна на учениците от 2.в клас

Гост на учениците от 2.в клас с класен ръководител гл. учител Елизабет Влаева беше репортерът на Радио Варна – Ваня Славова. 

„По-малките ученици от днес се радват на извънучилищна свобода.

С Деня на детето настъпи царството за забавления при тях.

Времето за отдих, релакс, пътуване, а защо не и плаж.

За това какви намерения имат през лятната почивка учениците от 2 „В“ клас при Основно училище „Добри Чинтулов“ във Варна  споделят пред репортера ни Ваня Славова“

https://bnr.bg/varna/post/101831808/vakancia-ura


С Конвенцията на ООН от 20.11.1989 г. за правата на детето светът даде важно обещание – че ще направи всичко по силите и възможностите си, за да защити и утвърди правата на децата – да живеят, да растат, да учат, да бъдат чути и да развиват пълния си потенциал.

Република България ратифицира Конвенцията с решение на ВНС от 11.04.1991 г. и от месец юни 1991 г. тя е в сила за страната и е част от вътрешното право.

Учениците от 2 Б, 2 В и 2 Г класове в последния час по английски език под ръководството на г-жа Панова се запознаха с основните права на децата. Научиха нови думи на английски език. Оцветяваха. Четоха. Пяха. Дискутираха по темата.

Урокът бе посветен на

Организирана бе изложба с рисунките на второкласниците.

Използвани бяха образователни материали от платформата Young Learners Embrace Social Inclusion and Social Involvement.

 

Инициативата е част от проект «УСПЕШНИ ЗАЕДНО» 2021 – 2023 г. по Програма Еразъм+, КД 1.


31 май

Заключително занятие на клуб “Приятели на библиотеката”

в Парк- музей “Владислав Варненчик”

 

⚒ Третокласниците се включиха в образователната програма „Рицари и рицарски занаяти“.

👉В нея децата се запознаха с образа на аристократичните воини и ключовата роля на ковача през Средновековието. Научиха кой е можело да стане рицар и през какво обучение е трябвало да премине, защо са толкова специални рицарските коне, колко трудоемко и скъпо, и от какви метали е било изработването на доспехите, както и тайните на ковашкото майсторство.

⚔ На специална церемония учениците получиха рицарски звания.


30 май

 ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ ПО ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРОЕКТ 

„Драконът като митично създание  в приказките и легендите в полската и българската литература“

на ОУ ,,Добри Чинтулов” и  Szkoła Podstawowa nr 2
im. Jana Walerego Jędrzejewicza w Płońsku – Полша

 

Презентации, електронни книги, изложби и видеа  по българо-полския проект и The Universal Reading Foundation.

 

 

Втори клас

Видео към песента Puff, The Magic Dragon на ученици от 2.а клас  с преподавател Анелия Стойчева.

 

Трети клас

Електронна книга с авторски илюстрации на третокласници от ОУ ,,Добри Чинтулов” с преподавател  Галина Тинчева

Онлайн среща с писателя Милен Хальов във връзка с книгата му ,,Кало змея”, организирана от Татяна Димова

Организиране на изложба по темата ,, Легенда за Вавелския дракон” на ученици от трети клас с  преподавател Галина Тинчева

Маратон на четенето  трети класвидеофилм

Презентация на легендата за Вавелския дракон за маратона на четенето с адаптиран текст на английски език за ученици от трети клас.

 

 Четвърти клас

Презентация на приказката,, Тримата братя и златната ябълка” за ученици от четвърти клас с преподавател Теменужка Михалева

………….

 

Кратък филм от Маратона на четенето

В полско-българския проект се включиха и учениците от 4 Г и 4 Д клас. В заниманията по интереси участниците в групата English Lab с ръководител Дияна Панова първо преведоха приказката „Тримата братя и златната ябълка“ на английски език и после я четоха. Разгледаха образа на „ламята“-българският еквивалент на „дракона“/dragon. Създаден бе кратък филм с откъси от четенето по моменти от приказката.

 

Пети клас

Обширна  Презентация на тема ,, Драконът в българаската литература”, изготвена от преподавателите Филип Александров и Борислава Димитрова с моменти от Маратона на четенето.

 

 Видеофилм от Маратона на четенето, изпратен от нашите партньори от Szkoła Podstawowa nr 2
im. Jana Walerego Jędrzejewicza w Płońsku – Полша


29 май

ЕКСКУРЗИЯ С УЧЕБНА ЦЕЛ ДО ГРАД СЛИВЕН, ВИПУСК 5. КЛАС

Тази учебна година се навършват 60 години от основаването на ОУ „Добри Чинтулов“ и 200 години от рождението на Добри Чинтулов – народен будител, възрожденски просветител, заслужил педагог и учител, общественик и радетел за църковна независимост, вдъхновен поет, написал незабравимите химни на Априлската епопея.

Във връзка с множеството юбилейни инициативи, с учениците от випуск 5. клас се проведе еднодневна екскурзия с учебна цел до град Сливен. Петокласниците разгледаха къщата музей на Добри Чинтулов и научиха повече за живота и творчеството му. В дома на поета отново зазвучаха незабравимите му революционни песни и стихове.

                 

 

Учебните групи с ръководители г-жа Б. Димитрова, г-жа Д. Димитрова, г-н Ф. Александров (5. а, 5. б, 5. г клас) и г-жа Н. Борисова, г-жа Г. Йовчева, г-жа Р. Николова, г-жа А. Ангелова (5. в, 5. д клас) разгледаха още забележителности от „града на стоте войводи“ (Сливен) и посетиха природен парк „Сините камъни“ в месността Карандила.

 

Разгледайте още снимки от нашата екскурзия тук:

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/website-2

 

Когато в миг поискам да обхвана

Родината – тя в мен да зазвучи.

Аз виждам Сливен, Чинтулов, Балкана

и чувам го да стене и ечи!


Повод за гордост 

Училищният библиотекар Гергана Джунева присъства на официален прием при президента на Република България г-н Румен Радев и неговата съпруга г-жа Десислава Радева по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в „Национален исторически музей“, град София .

Нейната покана е свързана с получената наскоро престижна награда

„Млад библиотекар на годината“.


„Разказвачът на приказки“

Националната инициатива “Разказвачът на приказки” гостува в ОУ “Добри Чинтулов”.

Учениците от випуск трети, четвърти и пети клас се срещнаха с автора Константин- Кирил Иванов. Той представи книгата ”Повелителят на щъркелите”.

А Лили Спасова потопи учениците от първи и втори клас в своята “Уана. Една морска история.”


На 19.05.2023г. випуск 1.клас с ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова, Галабена Мутафчиева, Александра Константинова, Искра Суванджиева, Зара Феттова, Диана Маринова, Антоанета Стоянова и Светлана Караджова посетиха НЧ „Христо Смирненски – 1926“ с. Здравец, област Варна, общ.Аврен. Учениците се запознаха с етнографска изложба, приготвиха си домашни добруджанки и играха игри на открито. 

 


Върви, народе възродени,

    към светла бъднина върви

 

Интерактивен учебен проект на тема

„Език свещен…“,

https://rossitsaruseva.wixsite.com/my-site-24

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература, и учениците от VII а, б, в, г, д клас.

     Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-българския празник. Това е денят на буквите, на просветата, на духа. Денят на светите братя равноапостолите Кирил и Методий. И на гордостта на поета, написал „че и ний сме дали нещо на света / и на вси словене книга да четат“. Ден, в който се прекланяме пред подвига на учителите, защото всеотдайно и неуморно да предадеш знанията си на някого, е мисия възможна и благородна. Защото именно учителите чертаят пътя на страната и народа ни напред чрез просвета, изкуство и наука, именно те издигат знанието като висша ценност. Защото словото е богатство. Нека пребъде във вековете!

Честит празник!

Напред! Народността не пада

там, дето знаньето живей!


В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост при учениците от 3.е клас с кл.ръководител Таня Германова гостува г-жа Юлия Христова от ОДК – Варна. Третокласниците отново си припомниха историята за създаването на древната азбука Глаголица и изработиха книжки, като изписаха своите имена със символи от нея. Срещу всеки символ записаха качества, които свързват със своя характер. Вдъхновени от древното знание те изрисуваха светлите образи на солунските братя Константин-Кирил Философ и Методий, като обещаха да пазят Завета им.


18 май

Гости от ДГ №28 „Пролет“

На 17 май на гости на училищната библиотека бяха децата от трета възрастова група “Латинка” от ДГ “Пролет” с учители Теодора Дончева и Наталия Стоянова.

Малчуганите се запознаха с правилата в библиотеката, разгледаха книгите, слушаха приказки и гледаха “Камишибай театър”. Училищният библиотекар Гергана Джунева представи приказката “Дядо вади ряпа”.

Библиотеката получи като подарък книгата “Двете кралства. Разкази за гласовете на щастието. “ от Катя Антонова.


Национална библиотечна седмица

Камишибай театър

От тази година училищната библиотека стартира новата си дейност: Камишибай театър за деца. В поредица от изпълнения училищният библиотекар Гергана Джунева представи на първокласниците приказката „Жабокът принц“.

Камишибай е японски театър в картинки и е признат от ЮНЕСКО за национално културно наследство. Преоткрит е преди няколко десетилетия в Европа и Америка, като в последните години се използва като метод за развитие на езиковите умения при деца.

Името „Камишибай“ идва от ками (紙) – хартия и шибай – (芝 居) – игра или драма. „Хартиена драма“ – това е начин да се разказват истории от устната традиция, възникнали в будистките храмове в Япония през далечния 12. век.

Някои от плюсовете на използването на Камишибай като учебен метод са, че:

Ангажира учениците;

Въвежда културен елемент в часовете;

Мотивира учениците да мислят;

Свързва визуалните и езиковите изкуства с музиката и социалните изживявания;

Води до сътрудничество между преподаватели/специалисти от различни дисциплини;

Насърчава писането, четенето, музикалните и художествените умения на учениците.

Инициативата е част от програмата на училищната библиотека за Национална библиотечна седмица.


17 май

 

110 ГОДИНИ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА

НАДЕЖДАТА ЗА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ

Учебен проект по история и цивилизации, проведен с випуск 7. клас

Напред! И все напред! Към подвизи и слава!
В сърцата най-напред свободата изгрява!
В сърцата тя изгре – делата да огрей!
Тоз, който в бой умре, той вечно ще живей!

Пенчо Славейков, Марш

На 17 май 1913 г. е подписан Лондонският мирен договор,  който слага край на Балканската война.  От дистанцията на изминалите 110 години темата за Балканската война е все така болезнена, но и славна. Благодарение на таланта на нашите пълководци и храбростта на хилядите знайни и незнайни бранили позициите при Одрин, Лозенград, Бунархисар, Люлебургаз, Дедеагач… в Кресненското дефиле, защитавали морското и въздушно пространство на България,  българите показват на света силата на националното си  чувство и как се умира за родината. Балканската война с нейните жестоки сражения и изумително себеотрицание е доказателство на какво е способен българинът пред високата и благородна цел – постигането на националното обединение. Предстоят още три войни, подчинени на тази цел, мисията я поема само едно поколение български мъже, но като че в развръзката на Първата Балканска война прозира най-невероятният национален подем, за който един френски журналист ще възкликне: „Този народ чака да се бие, както се чака голям празник!“

         По повод отбелязването на 110 годишнината от края на Балканската война, с учениците от випуск 7. клас в часовете по история и цивилизации се реализира учебен проект. Учениците работиха в следните изследователски аспекти:

 

Генералите от Балканската война

 

Рубриката е посветена на хилядите знайни и незнайни герои и на техния подвиг. Учениците проучваха родовата си памет и потърсиха спомен за участници от своите предци във войните за националното обединение на България.

 

Славните победи в Балканската война

 

Трябва да се помни, че в тази нощ е необходимо да се реши съдбата на Одринската крепост.  Връщане назад няма. Противникът трябва да бъде сломен. Напред ни чакат слава и мир, а назад – безславие и смърт.

Генерал Георги Вазов

 

Българският флот в Балканската война

 

Торпилирането на турския крайцер Хамидие от варненските миноносци Дръзки, Смели,  Летящи, Строги и Шумни е  едно от най-важните събития във военноморската ни история. Тази морска победа на българския флот над многократно превъзхождащя го противник нанесла сериозен морален и материален ущърб на турския флот. Тежко повреден и полупотънал Хамидие е провлачен до Цариград. Турция  прекратяват всякакви морски операции близо до бреговата линия.

 

Българската авиация в Балканската война

 

Ние летяхме в посока към Одрин. Бяхме на 500 метра височина, сочейки заканително нашите юмруци на врага. Силното тракийско слънце осветяваше цяла гора от минарета, в центъра на които се извисяваха величествено четирите минарета на джамията „Султан Селим“. Бяхме на малка височина и можахме ясно да различим смущението и лутането на турските войски и населението, предизвикано от нашето появяване. По калдъръмите на Одрин хиляди чалми се молеха на Аллаха. Никой от турците дотогава не беше виждал такава грамадна хвърчаща птица. Нас ни обстрелваха с пушки, картечници, даже и револвери.

Из Българската авиация в Балканската война 1912 – 1913 г., Спомени

 

Разгледайте дигиталната изложба от малки учебни проекти на седмокласниците тук:

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/website-4

                                             

                                                  Велик е нашият войник!                                                   
Велик, велик, велик!
Измокрен, гладен, уморен,
Без отдих би се ден и нощ,
Бърдата цепи разярен.

И пак безстрашен и суров,
На бойния си пост е той,
За бащин край и днес готов.
Да литне във победен бой.

Химн на Българската армия

 

ВЕЧНА СЛАВА И ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ГЕРОИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ !

 

                Н. Борисова, старши учител по история и цивилизации


15 май

СЪВМЕСТЕН ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРОЕКТ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

на  ОУ,,Добри Чинтулов” и  Szkoła Podstawowa nr 2

Jana Walerego Jędrzejewicza w Płońsku – Полша

Една от дейностите на проекта е  маратонът на четенето през месец май. В часовете по английски език учениците от 4.Б и 4.В клас се запознаха с българската народна приказка ,,Тримата братя и златната ябълка“. Те четоха адаптиран от техния учител по английски език Теменужка Михалева вариант и направиха илюстрации към любимия си епизод. Съвместно с класния ръководител на 4. Б клас г-жа Радка Кирова бе подготвена презентация и видеофилм, които ще бъдат предоставени на учениците от полското училище, за да се запознаят с дракона в българския фолклор.

 


12 май

   Учениците от випуск  6. клас с учители по математика Таня Маринова и Вася Стойкова представиха

проекти на тема „Млад архитект – приложение на геометрични тела“.

В проектите ще откриете изучените през този срок от шeстокласниците геометрични фигури и тела – окръжност, кръг, правилен многоъгълник, призма, пирамида, цилиндър, конус, сфера и кълбо. 

Много красота, сътворени от учениците! Поздравления деца, за ентусиазма, старанието и уменията! Преоткрихте съвършенството на геометричните форми в моделите, които създадохте! А усетът ви за красота ги направи още по впечатляващи!

Децата развиха своята наблюдателност и логическо мислене,убедиха се ,че математиката може да бъде полезна и забавна.Също така приложението на математическите знания в ситуации,близки до заобикалящата ни действителност ги мотивира за учене.


СЪВМЕСТЕН ПРОЕКТ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

на ОУ,,Добри Чинтулов” и  Szkoła Podstawowa nr 2
im. Jana Walerego Jędrzejewicza w Płońsku – Полша

 

                                                               

 Учениците от пети клас заедно с техните учители г-н Филип Александров, г-жа Борислава Димитрова и г-н Димитър Попов, разказаха за присъствието на дракона като митично създание в приказките и легендите в българската литература и прочетоха легендата за Св.Георги във връзка с Маратона на четенето, проведен като инициатива по българо-полския проект и The Universal Reading Foundation.

Змеят е един от ключовите образи в българския фолклор, наследник на древни божества, могъщ и опасен противник, същевременно почитан и като владетел на природните стихии, стопанин на планини, извори и пещери, покровител на селища и родове. Змеицата и ламята (халата) заемат по-скромно място във фолклорния свят на българите, смятат се главно за вредители и врагове, но образите им също имат богата символика.

Драконът е един от най-интересните и енигматични образи в световната култура. Той вълнува човечеството от дълбока древност чак до наши дни. Названието му идва от гръцкото δράκων, което означава още „голяма змия“ или „водна змия„. Обрисуван като огромно, змиевидно, огнедишащо и (понякога) крилато създание, драконът намира място в митологиите на древните народи: египтяни, индийци, шумери, ацтеки, австралийци, китайци, японци, юдеи, скандинавци, гърци, славяни и др.

Популярен е митът за гигантска змия или дракон, победен от бог или герой. Във фолклора на много народи образът на чудовището присъства в приказки, легенди, песни и изображения. Житията на редица светци включват победа над дракон или змей. Най-известен сред тях е св. Георги, но змееборци са още св. Теодор Тирон, св. Марина, св. Михаил Воин – българин от Потука, св. Йоаким Осоговски, както и предводителят на ангелските сили – св. архангел Михаил.

На 6 май българскaта църква отбелязва паметта на Св.Георги. Заради своята храброст светецът-воин е считан от българската армия за неин патрон. Именно затова, 6 май е обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на Българската армия.


9 май

Денят на Европа

Денят на Европа се чества на 9 май всяка година и е символ на мира и единството в Европа. Този ден е посветен на решението на Робер Шуман, френския министър на външните работи, да предложи създаването на Европейската общност през 1950 година. Това e първата крачка към интеграцията на страните в Европа, която по-късно доведе до създаването на Европейския съюз.

Денят на Европа е важен ден за всички европейци, тъй като отбелязва важните постижения в историята на Европейския съюз и показва какво може да се постигне чрез сътрудничество и обединение. Това е ден, който ни припомня колко важно е да се уважават различията между нашите нации и култури, но и колко е важно да работим заедно към общи цели.

Учениците от трети клас, с преподавател Галина Тинчева, подготвиха  за часа по английски език проекти за Деня на Европа, които представят страните в Европейския съюз, техните столици и знамена. Запознаха се с химна на Европа – ,,Ода на радостта”, създаден през 1785 г. от немския поет и драматург Фридрих Шилер.                       

Одата на радостта прославя братството и разбирателството на цялото човечество. Одата е музикалната композиция на Лудвиг ван Бетовен във финалното Presto на неговата „Девета симфония“. През 1972 г. композицията на Бетовен е избрана за Европейски химн от Съвета на Европа.


9 Май – Ден на Европа

Учениците от 2 „Б“ и „Г“ клас с учител по английски език Дияна Панова отбелязаха 9 Май – Деня на Европа. Запознаха се с Европейския съюз и неговите символи. Научиха интересни факти за празника, европейските страни, оцветиха флага на ЕС и научиха нова лексика, свързана със събитието. Направеното кореспондира с темата от учебното съдържание по предмета:

Аз опознавам света.

Като резултат от инициативата бе организирана изложба.

Следвайки QR кодовете, можете да се запознаете с:

 • интересни факти за Европейския съюз

 • химна на ЕС

 • мотото на ЕС и др.

Най-любопитна за децата бе интерактивната карта на Европа. „Кликвайки“ върху всяка една европейска страна, те се запознаваха с интересни факти за нея.

Може да разгледате картата и Вие, следвайки следния линк:

https://learning-corner.learning.europa.eu/learning-materials/eu-whats-it-all-about_en .

Отбелязването на Деня на Европа реализира едно „активно гражданство“ и изпълнява част от целите на проект „Успешни заедно“ 2021 – 2023 по Програма Еразъм +, КД 1.


8 май 

Училищната библиотека ще се включи в XVII Национална библиотечна седмица под надслов

„Устойчиви библиотеки за устойчиво общество“ от 9 до 16 май 2023 г. 

Кампанията се организира от Българска библиотечно-информационна асоциация в

партньорство с Фондация „Глобални библиотеки-България“


5 май

„Обърната класна стая“

Съвременният педагогически метод  “ Обърната класна стая“ успешно може да се прилага и с учениците от начален етап. Обръщането на ролите в класна стая е един алтернативен метод на обучение в класната стая, който стимулира учениците да проявяват активност и ангажираност в учебните часове.

През втория учебен срок, учениците от 3.б клас с класен ръководител Гюлджан Сертер  влязоха в ролята на учители.  „ Учител за един час“ бяха в часовете по български език и литература/четене/, а по-смелите и по човекът и обществото, музика, изобразително изкуство. Учениците се представиха отлично, бяха щастливи и удовлетворени. Разбира се, участваха тези, които имаха желание.                          

  Как осъществихме този метод? 

Детето си избира урок по желание от читанката. Подготвя се вкъщи, като предварително сме обсъдили всичко по темата,  включва информация за автора на произведението, въпроси за литературен анализ към текста, обяснения на непознатите думи, работа с електронния учебник, писане на план, поставяне на домашна работа. Ученикът изцяло влиза в ролята на учител. Ролята на учителя в тези часове е поддържаща. Главно действащо лице е самото дете. Тази практиката развива умения за самостоятелност, отговорност и увереност.


Маратон на четенето

по английски език

Bulgarian-Polish project

Primary School “Dobri Chintulov” Varna, Bulgaria and Szkoła Podstawowa nr 2 im. Jana Walerego Jędrzejewicza w Płońsku – Polska

 

 

В началото на месец май стартира Маратон на четенето по английски език в трети, четвърти и пети клас по инициатива на нашите партьори от училище Szkoła Podstawowa nr 2 в град Плонск – Полша, по предложената тема за  дракона като митично създание в приказите и легендите в полската и българската литература.

Учителите по английски език Галина Тинчева, Дияна Панова, Теменужка Михалева и Филип Александров подготвят презентации с подходящи за възрастта адаптирани текстове и допълващи илюстрации, за да направят четенето достъпно и увлекателно.

Избраните теми и подготвените презентации за Маратона на четенето, по випуски са следните:

Трети клас ,, Легендата за Вавелския дракон в полската литература”

четвърти – ,,Тримата братя и златната ябълка“, 

пети клас,, Св. Георги и ламята”.

В Маратонът на четенето се включи  Татяна Димова- старши учител начален етап с организиране на онлайн среща с писателя Милен Хальов  за учениците от 3.б и 3.в клас. Срещата започна с дискусия за разликите между змей и дракон. Писателят изясни, че в българския фолклор няма дракони, а змейове и хали. Разговаря с третокласниците и за вълшебни образи от българския фолклор – самодиви, таласъми и други. Авторът сподели, че идеята за добрия змей, който е покровител на хората и злата ламя, която иска да им навреди,  е взаимствана от фолклора и престави пред аудиторията своята  книга „Кало Змея“.

 В училищната библиотека третокласниците представиха романа на английски език.


4 май

Училищен проект по английски език в трети клас

„А Healthy Life“

Училищният проект по английски език „А Healthy Life“ има за цел да насърчи учениците от трети клас да придобият знания и умения, свързани със здравословния начин на живот. Това включва разбиране на важността на правилното хранене, редовната физическа активност и подходящ дневен режим.

Целите на проекта по английски език в трети клас включват:

 1. Развитие на слушане и говорене – проектът включва множество дейности, които да насърчат учениците да слушат и говорят на английски език.

 2. Развитие на уменията за четене и писане – четене на текстове на английски език и разработване на писмени проекти- това помага на учениците да подобрят своята езикова компетентност и лексикални умения.

Подтемите на проекта включват хранене – „Healthy and unhealthy food“ , физическа активност – „Sports and activities“, хигиена и дневен режим. Чрез различни дейности и проекти, учениците могат да разберат какво означава да имат здравословен начин на живот и как да го постигнат.

Работата по проекта „A healthy life“  помага на учениците да осъзнаят значението на здравословния начин на живот и им дава практически инструменти, които да използват за подобряване на собственото си здраве,както и да развият езиковите умения и ги насърчава да се чувстват уверени в използването на английски език в различни контексти.


3 май

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СЛЪНЧЕВИ ХОРА СЪС СЛЪНЧЕВИ ДУШИ!

Нека винаги да е слънчево в душите и сърцата ни!

Учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова отбелязаха

3.май – Международният ден на слънцето. 


Флашмоб

На 28 април по случай Световния ден на танца учениците от всички класове се включиха в специален флашмоб, организиран от Мая Костадинова– старши учител по ФВС.

Огромен интерес към инициативата показаха учениците от всички випуски. Със съдействието на Радослав Цветанов– учител по музика и класните ръкодители, децата изпълниха двора на училището с много танци, настроение и веселие. Във връзка с Откритите дни на МКБППМН и под ръководството на Галина Орманова– обществен възпитател, учениците танцуваха с кауза: „Бъди добър, танцувай с мен“.

Празникът завърши с изпълнение на народно хоро.

 

 


27 април 

На театър

  На 26.04. второкласниците бяха зрители на театралната постановка „Червената шапчица“. Гостува ни софийският „Театър 199“. Представлението беше съвременен прочит на класическата приказка. Учениците гледаха с голям интерес. Те харесаха представлението и това пролича от аплодисментите им. Разделихме се с актьорите с пожелания за нови срещи.

 


СЪВМЕСТЕН ПРОЕКТ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

на ОУ,,Добри Чинтулов” и  Szkoła Podstawowa nr 2
im. Jana Walerego Jędrzejewicza w Płońsku – Полша

ОУ,, Добри Чинтулов” прие поканата за съвместен проект с училище Szkoła Podstawowa nr 2 в град Плонск – Полша, по предложената тема за присъствето на дракона като митично създание в приказите и легендите в полската и българската литература.

 Целите на проекта са да се насърчи интереса към литературата и културното наследство на България и Полша, да се развият интеркултурни компетентности като се изучават културните прилики между двете страни и  да се усъвършенстват езиковите умения, чрез комуникация с ученици от друга държава.

 Учениците от трети клас, с преподавател по английски език Галина Тинчева, се запознаха с очарователната  полска легенда за дракона Вавел от Краков. Те научиха историята за митичния и героичен крал Кракус, който създава града след като побеждава огромен дракон, обитавал пещера на хълма Вавел.

Третокласниците рисуваха моменти от легендата, подредиха изложба във фоайето на училището и създадоха виртуална книга  на английски език с авторски илюстрации.

Следваща стъпка в съвместния проект е организиране и участие в Маратон на четенето, съвместно  с училище Szkoła Podstawowa.

Краков понастоящем е културна столица на Полша, дом на над 20 висши учебни заведения, над 60 музея. Историческия му център е включен в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство. Пред кралския замък Вавел е поставена 6-метрова бронзова статуя на стоящ дракон, която диша действителен огън на интервали от 5 минути.

Уикендът на Големия дракон или Великият драконов парад е ежегодно събитие, което обикновено се провежда през уикенда в края на май. Събитието  се организира всяка година в чест на легендарната история.


25 април

„Приказна дъга“

В училищното фоайе е подредена изложбата „Приказна дъга“ от учениците от випуск 1.клас.

Малките първокласници рисуваха своите любими произведения и приказни герои.


Открити дни

   За пореден път в ОУ „Добри Чинтулов“ се отбелязаха Откритите дни на МКБППМН, чиято цел е запознаване на децата с отговорностите, които имат, ако по някаква причина са извършили прояви, насочени срещу техни връстници, близки, обществото и те водят до прилагане на разпоредбите на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Участниците с интерес изслушаха подготвената беседа от обществения възпитател Галина Орманова, взеха активно участие в отговорите на поставените по темата въпроси.

   Мажоретките от първи клас с ръководител старши учител Мая Костадинова превърнаха откриването на Откритите дни на МКБППМН в истински празник. С ентусиазъм представиха няколко композиции по време на инициативата „Бъди добър, танцувай с мен!“. Подаръците, осигурени от МКБППМН, зарадваха малките танцьорки.

   Под мотото „Нарисувай доброто“ група  ученици от 6 клас нарисуваха с тебешири в училищния двор своята представа как да направим света около нас по-добро място за живеене. Те заявиха своето категорично „Не“ на агресията в училище и обществото, на омразата и си пожелаха дните им да са изпълнени с любов, съпричастност и доброта. Рисунките на шестокласниците са послание към обществото да превърне мечтите им в реалност.  Получените подаръци дълго ще им напомнят за посланията на Откритите дни на МКБППМН – Бъди добър! Стоп на агресията в училище! Уважавай различните! Подай ръка! Танцувай, спортувай, рисувай – използвай енергията си за полезни и градивни дейности!


23 април- СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

📖 „Четящият човек е красив човек.“ 📖

На 19.04.2023г., ученици от випуск 5.клас посетиха малките първокласници и им прочетоха любими произведения. Всички слушаха с интерес и си обещаха, че ще станат и те толкова добри четци. 🤗

☀️ Нека четенето продължи, за да открием удоволствието от книгите и приносът на техните автори! ☀️

 Бъдете четящи! 😇


ЗЕМЯТА – НАШ ДОМ

По случай 22 април – световният ден на Земята учениците от 4.В клас с класен ръководител Теменужка Михалева и със съдействието на г-жа Женя Димитрова, зам.директор УД подкрепиха инициативата на НЧ „Христо Смирненски 1946“ като организатор за втора поредна година на конкурс за разказ, есе, стихотворение или текст на песен. Те подготвиха кратък видеофилм ,,Земята – наш дом“ , чрез който изразяват своята активна гражданска позиция за опазване на планетата като наш дом.

https://www.youtube.com/watch?v=o8o50mIklNE

Дейността е част от работата на ОУ ,,Добри Чинтулов“ по проект ,,Успешни заедно“, програма Еразъм + ,КД1.


Александър Бобойчев-ученик от 2.в клас на ОУ “ Добри Чинтулов”, с класен ръководител Елизабет Влаева влезе в ролята на репортер и запозна читателите на рубриката “Вижте” на дигиталната платформа Книговище с компостирането.

Една много интересна и полезна информация, която ще помогне на децата да разберат как да опазват природата и да насочат тази “магия” за нещо полезно за цветята и зеленчуците.

https://www.knigovishte.bg/vijte/2980-kakvo-e-kompostirane-videointervyu-s-reporter-aleksandar-boboychev-ou-dobri-chintulov

                  Темата е свързана с 22 април – Денят на Земята – нашият дом, който трябва да пазим и обичаме! 


По повод Деня на Земята – 22 април,випуск 1.клас организираха изложба на детски творби от природни и отпадъчни материали. Изложбата има за цел да стимулира творческата енергия на децата за създаване на детски творби, както и да съдейства за формиране на гражданско поведение и чувство на отговорност за опазване на околната среда. Темата за опазване на планетата и за оползотворяването на природните продукти и отпадъците провокира мисълта и въображението на децата. Възхитени сме от невероятните детски хрумвания за претворяването на различни отпадъчни и природни материали в чудни макети, пана, цветни картини, вази, апликации, колажи и всевъзможни произведения на детското творчество.

 
 

18 април

„Походът на книгите. Известни българи четат на деца“

 

По покана на училищния библиотекар Гергана Джунева, в ОУ „Добри Чинтулов“ гостува 

 Веселин Диманов– режисьор и сценарист на най-гледания български документален филм “Моралът е доброто”.

Режисьорът прочете откъси от любимите си книги: “Приказка безкрай” на Михаел Енде, “Малкият принц” на Антоан дьо Сент-Екзюпери и “Славеят и розата” на Оскар Уайлд.

Срещата се проведе заедно с учениците от 4.В клас с класен ръководител Теменужка Михалева.


Празник на буквите

Седмицата преди пролетната ваканция бе изключително вълнуваща за учениците от първите класове на ОУ“Добри Чинтулов“. След месеци на усилен труд, упоритост, много прочетени и изписани страници те гордо заявиха, че вече са грамотни и могат да четат и пишат. Тържеството, посветено на знанието и грамотността, беше озарено от весело настроение и приятни изненади. С пожелание за повече моменти на гордост, радост и споделени усмивки първокласниците заслужено получиха подаръци – похвални грамоти от своите учители. 

Пожелаваме им да са все така усмихнати и ученолюбиви, и да продължат с ентусиазъм своето пътешествие в света на знанието.


Прекрасната Великденска украса във фоайето на училището е изготвена от класните ръководители на випуск 4 клас. Яйцата-символ на Воскресение са приготвени с различни материали и техники. Много творчество и любов от учители и ученици  са вложени в къта. 

Светли Воскресенски празници!


Великият дар на Великден е надеждата.

 

Интерактивен учебен проект на тема

„Личен ден Великден“,

https://rossitsaruseva.wixsite.com/my-site-1

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература, и учениците от VII а, б, в, г, д клас.

Велик ден е! Нека възкръсне доброто!

Най-светлият пролетен празник отново озари душите, сърцата и лицата ни. Завладяха ни великденските страсти и както всяка година тези светли дни ни карат да сияем от щастие и да раздаваме своята любов на другите. Великден е времето, когато надеждата се завръща в душите ни и природата възкръсва за нов живот. Така ние ставаме свидетели на великото тайнство на възкресението. Великден е символ на възкресението, на победата на доброто над злото. Великден е надеждата за мир. Той е символ на вярата ни в по-добрите бъдни времена и в любовта ни към ближния.

И след чудото на възкресението се поздравяваме

с думите:

„Христос воскресе!“

„Воистина воскресе!“


7 април

СЪОБЩЕНИЕ

 „Аз вярвам и помагам“

 

Учениците от ОУ „Добри  Чинтулов“ могат да предават събраните капачки и стотинки в кабинета на педагогическия съветник до 26.04.2023 г. вкл., след което със съдействието на УУС ще бъдат извозени и предадени на обявеното от организаторите място и ден.


6 април

 ДОБРИ ЧИНТУЛОВ

ЖИВОТ И ТВОРЧЕСТВО 

С преклонение и възторг, чрез беседи, презентации и исторически факти от епохата на Българското възраждане учениците от випуск 4. клас проведоха викторина посветена на 200 години от рождението на Добри Чинтулов и 60 години от създаването на ОУ“Добри Чинтулов“.

Четвъртокласниците бяха разделени на отбори, които проследиха и подредиха основните етапи от живота и делото на Добри Чинтулов и попълниха предварително подготвени работни листи. Всеки отбор представи хронологията на житейския и творчески път на Добри Чинтулов.

Разбира се, всички отбори се представиха успешно.

Учениците осъзнаха, че личността на Добри Чинтулов е една от най-значимите фигури на Българското възраждане – заслужил учител, забележителен педагог, изключителен патриот и родолюбец, бележит общественик и борец за църковна независимост, вдъхновен бунтовен поет.

Четвъртокласниците направиха своеобразен прочит на делото на Добри Чинтулов, на неговите мисли, идеи и начинания, на неговото творчество, което и днес вълнува с прекрасните си образи и емоционалност и вдъхновява с голямата любов към народа и родината.


„Походът на книгите“

програма на училищната библиотека


В периода 4-7 април се проведе “Седмица на детската книга” с учениците от випуск седми клас с ръководител Росица Русева – старши учител по БЕЛ.

Училищният библиотекар Гергана Джунева запозна седмокласниците с книгите, номинирани за награда “Бисерче вълшебно”. Четоха откъси от “Ножицата”, “В невидимия свят с Иван Милев” и “Чудният нов свят”.

 


МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА

 

На 2-ри април 1805 година е роден любимият на поколения деца Ханс Кристиян Андерсен, създал приказния свят на „Малката русалка”, „Снежната кралица”, „Грозното патенце”.

Вълшебството на неговите приказки достига до нас дори и през две столетия. Именно неговият рожден ден е избран за Международен ден на детската книга.

Специалният празник има за цел да вдъхне любов към четенето у децата.

С цел насърчаване на четенето учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас дадоха старт на „Походът на книгите“ в класната стая.

Донесоха своите любими книги и прочетоха на съучениците си откъси от тях. Също така подредиха и класна библиотека. Специални поздравления получиха и постоянните читатели на училищната библиотека!

Учениците вече са сигурни, че книгата е техен верен приятел още от детството, който винаги ще ги научи на нещо ново, ще ги потопи в прекрасния свят на вълнуващи пътешествия и интересни открития.


На 7 април по повод „Седмица на детската книга“ и предстоящите светли християнски празници учениците от 3.е клас с кл.р-л Т. Германова гостуваха на ученици от 2.е клас с кл.р-л А. Димова. Третокласниците бяха подготвили тематични стихотворения, песни, гатанки, както и приказката „Великденският заек“. Изненадващо се появиха и няколко красиви пролетни цветя, които бяха забравили кои са всъщност, но второкласниците успяха да им помогнат, откривайки правилните отговори на техните гатанките. Учениците от 3.е клас разказаха за символиката, традициите и обичаите за предстоящите празници Лазаровден и Цветница. Пред ученолюбивите ученици бяха представени и най-важните моменти от житейския път на Божия син, както и свързаните с това обичаи – боядисването на яйцата и червения цвят, козунакът и неговото значение за Великденската трапеза. Гостуването завърши с искрена радост в грейналите детски очи и традиционна празнична почерпка.


Големите четат на малките

На гости в първи клас

  На 5.04. второкласниците гостуваха на най- малките ученици от нашето училище във връзка с Националната седмицата на детската книга. Учениците от вторите класове четоха стихотворения, приказки, гатанки и пяха песни за предстоящите пролетни празници. Те пожелаха на малките ученици да са здрави и да четат книжки, за да научат повече за света. Първокласниците също казваха стихотворения и пяха песни.


Маратон на четенето

В периода 4- 7 април първокласниците посетиха библиотеката и проведоха час по четене. Училищният библиотекар Гергана Джунева прочете на децата приказки от Ханс Кристиян Андерсен и им представи една интересна кампания, в която те с радост ще се включат- наградата “Бисерче вълшебно”. Малките читатели разгледаха “Мишките отиват на опера” от Мария Донева. Книгата е номинирана в категория Изследователи.


3 април

На 3.04.2023 година Групи за занимания по интереси, „Аз мога да творя“ (VI клас), „Изобразително изкуство“ (VI и VII клас) и почитатели на изкуствата от VI и VII клас с ръководители г-жа Галина Орманова  и г-жа Кремена Иванова  проведоха открити занятия в Дом-паметник  „Йордан Йовков“ и Художествена галерия в гр.Добрич.

   Учениците разгледаха експозицията, посветена на певеца на Добруджа Йордан Йовков, с интерес изслушаха беседата от служител на музея и се запознаха с много факти и    събития от живота и творчеството на големия български писател.

   През 1980 г. към къщата музей е построен Дом-паметник, в който е уредена единствената по рода си в България постоянна музейна експозиция: „Йордан Йовков – жизнен и творчески път“ и е поместен най-големият фонд за писателя. Интерес представляват кабинетът на Йовков, макет на окоп от фронта, оригинали на разказите му, дрехи и вещи на писателя, забележителното керамично пано на Стоимен Стоилов „В света на Йовковите герои“, както и изложбата „Дора Габе“, посветена на друг голям български творец.

  Вълнуващо за учениците беше и посещението на художествената галерия в Добрич, поместена в бивша съдебна палата от времето на румънската окупация на Южна Добруджа .Екипът на Галерията събира, проучва и съхранява творби на изобразителното изкуство на художници от различни поколения, както и материали за историята на галерията и развитието на изобразителното изкуство в града, региона и страната.

   Фондът от произведения на изкуството е разделен на шест колекции, формирани по тематичен и жанров принцип. Общият брой на творбите, включени във фонда е почти 3400, от които около 400 произведения са включени в постоянната експозиция.

   Интересна беше и срещата с творби от рециклирана хартия, създадени по време на посветения на темата традиционен пленер.

С вълнение разгледаха и гостуващата изява на творци от секция „Комикс“ към СБХ и сдружение към проекта „ДЪГА“на третата Национална изложба на българския комикс. Измежду 200-та произведения от 41 български комикс–артисти бяха и творбите на обичания и талантлив бивш учител от ОУ ,,Добри Чинтулов“ Веселин Чакъров.

 


31 март 

На 31.03.учениците от 1 А клас с ръководители Стоян Стоянов , Александра Константинова , Йоана Алексиева посетиха хлебозавод

„Добруджански хляб“ АД .
    Първокласниците с голям интерес се запознаха с технологията за производството на хляб и хлебни изделия. Докоснаха се до магията в приготвянето на козунак и различни видове закуски.
    Минутки след изваждането  от пещта козунаците „се изпариха“ до последната трохичка.


30 март

 ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

 

На основание чл. 105, ал. 4 от ЗПУО на 31. 03. 2023 г. в двора на ОУ „Добри Чинтулов“ се организира спортен полуден по следния график:

8:30 ч. – 10:00 ч. за учениците от VVII клас

 • V клас – щафетни игри

 • VI, VII клас – волейбол, футбол

10:00 ч. – 12:00 ч. за учениците от IIV клас

 • I, II клас – щафетни игри

 • III, IV клас – народна топка и футбол

Купоните за обедно хранене на учениците от I клас се презаверяват за следващата седмица.

03.04. 2023 г. – неучебен ден, във връзка с провеждане на парламентарни избори.

От 04. 04. 2023 г. промяна на учебните смени по график.

 


“Жените в поезията” – онлайн четене по повод

27 март- Ден на европейските автори

В инициативата участваха учениците от 4.В клас с класен ръководител Теменужка Михалева заедно с ученици от НПГПТО “М. В. Ломоносов” -гр. София, 39 СУ ”Петър Динеков” -гр. София и 7 СУ “Кузман Шапкарев”- гр. Благоевград. Слушахме едни от най- вълнуващите стихотворения на Леда Милева, Дора Габе, Елисавета Багряна и Петя Дубарова.

Занятието се организира от Гергана Джунева– училищен библиотекар

#ReadWithEurope


„Белите цветя“ в библиотеката

По случай Деня на европейските автори, учениците от 2.В клас с класен ръководител Елизабет Влаева се срещнаха с Терез Никол. Писателката представи своите книги “Белите цветя” и “Приключенията на котенцето Ричи”.

А второкласниците й подариха рисунки, вдъхновени от нейните истории.

#ReadWithEurope


Среща със Събина Георгиева, автор на детската книга “Опашати непознати”

 

 По покана на училищния библиотекар Гергана Джунева, учениците от випуск първи клас с интерес слушаха историята за петте кученца: Джина,Марли, Тото, Титан и Лайка.

 

Училщната библиотека получи два екземпляра от книгата, с които да зарадва малките читатели.

Инициативата е част от програмата по случай 27 март- Ден на европейските автори.

#ReadWithEurope


Часът на Земята

По случай „Часът на Земята“, който се пада на 25.03.2023 г., учениците от випуск 1.клас отправят призив да изключите светлините във вашите домове в 20:30 ч. в събота,

в знак на солидарност с човечеството и планетата, за да гарантираме на тях – нашите деца, едно устойчиво и отговорно бъдеще.


Изложба

На 22 март бе представена изложба на изделия изработени в часовете по технологии и предприемачество под ръководството на ст. учител Грета Кирова.

С качествено изработените изделия и естетически издържания им вид, учениците от 5, 6 и 7 клас демонстрираха своите умения, сръчност, въображение, фантазия и креативност.

 

       


24 март

ОУ „Добри Чинтулов“ ще се включи активно в първото издание на

Ден на европейските автори-27 март

Иницативата се организира от Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции на страните членки.Тя ще се проведе за първи път на 27 март 2023г. и след това ежегодно – в последния понеделник от месец март, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора. Този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите и образователния сектор, стремейки се да свърже отново европейските хора с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.


23 март

Изложба в училище

Със съдействието на Женя Димитрова – зам.-директор УД и Ася Николова – зам.-директор УД в ОУ „Добри Чинтулов“ гостува аудиовизуална изложба на Държавен архив – Варна и Радио – Варна: „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш“.

Изложбата включва десет фототабла с документи. Показани са оригиналите на 14 писма между Иван Драсов и Данаил Попов, съратници и приятели на Васил Левски, разменени в периода от 2-14 декември 1872 г.,близо месец преди залавянето на Апостола (27 декември 1872 г.) и 15-27 май 1873 г.

Всяко табло има отпечатан QR код, който препраща до звуков файл с цитат от писмото. Две от таблата припомнят и за паметните знаци, посветени на Апостола във Варненска област.


В нашия Етнографски музей

 На 20., 21. и 22.03. учениците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г,2.д и 2.е клас с техните класни ръководители А. Стойчева, Д. Пармаксъзова, Е. Влаева, Д. Пигова, Св. Боянова и А. Димова посетиха Етнографския музей. Тази дейност е част от класния проект на второкласниците „ Музеи и забележителности на Варна“. Това е музей, който предизвиква интереса на малките ученици. Той се помещава в къщата на богата варненска фамилия.

  Разходката в музея беше като разходка в миналото. Учениците видяха предмети от бита на българите преди столетия. Голям интерес предизвикаха диканя, сърп, паламарка, менчета, кобилица, старите кошери, риболовни мрежи, ютии, ножици, стари шевни машини, различните видове носии- всекидневни, празнични и сватбарски, обредни хлябове за празниците, станове, ракли и мн. др.

  Особено внимание предизвика последният етаж на музея, където са подредени стаи от началото на миналия век. Тук децата се запознаха с грамофона, самовара, стария телефон. Разходката ни приключи с желанието отново да посетим музея.

 


Животът на Земята е възникнал във вода и затова не е изненадващо, че всички живи същества на нашата синя планета се нуждаят от нея. Водата е всъщност много неща — жизнена потребност, дом, местен и глобален ресурс, транспортен коридор и регулатор на климата. За да можем и в бъдеще да имаме достъп до чиста вода и да се ползваме от ресурсите на екологично чистите океани и реки, е необходимо да променим из основи начина, по който използваме и опазваме водите. Учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева проведоха дискусия за нуждите и ползите от водата и начините за нейното опазване. Вдъхновени от историите в ,,Сива приказка“ и ,,Зелена приказка“ на Мая Дългъчева, с които се запознаха в часовете по български език и литература, четвъртокласниците съчиниха ,,Синя приказка“, в която темата  за водата присъства по оригинален и забавен начин.

С рисунки илюстрираха как би изглеждал животът на нашата планета с вода и без вода.

В едно изречение описаха какво е за тях водата. За всички чистата вода е живот, здраве, храна, отдих, енергия…

Дейностите са във връзка с работата по проект ,,Успешни заедно“, програма ,,Еразъм+“ КД1  във връзка с темата ,,Активно гражданство, идентичност и социално сътрудничество“.


Световният ден на водата през очите на малките първокласници –

„Пазете водата, всяка капка е ценна, не я замърсявайте, използвайте разумно!“

 

Два от класовете на ОУ“Добри Чинтулов“, 1.А и 2.В с класни ръководители Йоана Алексиева и Елизабет Влаева, съвместно с Аварийно спасителен отряд-АСО към Военноморските сили, по случай Деня на водата на 22 март, организираха открит урок на тема: „Водолаз“.

💦 Денят на водата е едно от събитията през годината, при което чрез различни дейности, хората отбелязват колко ценен ресурс е тя за нас. 

🫧 Учениците с интерес слушаха за тази не лека професия и останаха изключително доволни от информацията, с която ги запознаха гостуващите.

 


21 март

Международен ден на хората със синдром на Даун

Този ден, не е избран случайно – 21-о число на третия месец иска да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун. (по данни на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун)

Неслучайно тези деца се наричат  „слънчеви“.

Те са усмихнати и любвеобилни, силно се привързват към близките си и имат подчертана потребност да дават и приемат любов. 

Учениците от 4. А и  4. В клас  с класни ръководители Лидия Чонова и Теменужка Михалева изразиха своята подкрепа, като обуха много шарени чорапки и обещаха да научат повече за тяхното състояние и настроения.


Ние подкрепяме  хората със синдром на Даун!

Учениците от 3. А и 3. Б клас днес обуха / и не само днес/ шарените си чорапки и изразиха своята подкрепа.

 


Випуск втори клас-21 март “Ние приемаме хората със синдром на Даун!”


21 март-Световен ден на хората със Синдром на Даун

(новина на детски език)

С какво свързвате датата 21-ви март?

Дали е световен ден на поезията, световен ден на гората, международен ден на  кукления театър? Може би някой има рожден ден тогава, а може би отбелязвате първа пролет?

Всичко е вярно.

Но за мен и целият ни  II „в“ клас на ОУ „Добри Чинтулов“ гр. Варна този ден е много шарен и пълен с усмивки. Тогава ние отбелязваме световния ден на хората със синдром на Даун. Нашата мила съученичка Микаела е родена със този синдром и искам да Ви разкажа повече за нея, за нашите приключения и как се забавляваме заедно.

Първо за синдрома на Даун.

Това не е болест, не е опасно и  не е заразно, а просто така се раждат хората –  с по-различни гени от нас .  Иначе не са по-различни от мен, от теб и от всички други деца. Напротив, те даже са много по-добри, много по-усмихнати и мили, затова ги наричат „слънчеви деца“. 

Нашият талисман

Микаела много обича да пее, да танцува, да спортува и дори много добре свири на пиано. При нея нещата стават по-бавно и тя постига всичко  с много труд. С нея работят много учители и специалисти, които ѝ помагат.

 

Специално  на този ден ние обуваме шарени чорапи. 

А защо шарени чорапи?     

Ами за да покажем на света, че  приемаме шарените и различните, както света е шарен и различен, и пълен с чудеса.  Или пък защото учените казват, че този различен ген е с форма на чорап!

    

С помощта на нашия класен ръководител госпожа Елизабет Влаева, тази година създадохме  два въпросника към първата и втората книжка „Приключенията на Крис и Микаела“, които са част от богатата библиотека с въпросници на Книговище.

Първа книга:

https://www.knigovishte.bg/book/2710-priklyucheniyata-na-kris-i-mikaela-slantse-v-semeystvoto-kniga-1?quiz_id=4136&tab=stats#t

Втора книга:

https://www.knigovishte.bg/book/2851-priklyucheniyata-na-kris-i-mikaela-iskam-pri-baba-kniga-2?quiz_id=4309&tab=stats#t

 

И така надявам се, че ще се включиш в предизвикателството да обуеш шарени чорапки и да си част този шарен свят. Но не само на 21 март, а като нас –  всеки ден.

Така света ще стане по-добро място! Нали?

 

Елица Дамянова – ученичка от 2.в клас на ОУ „Добри Чинтулов“

 


Учениците от випуск 1.клас заедно със своите учители подкрепят хората със синдром на Даун.

Всяка една тяхна усмивка е ангелско докосване! Не забравяйте да им се усмихнете!

Всеки е красив по свой начин!

                                               Дайте по една усмивка на слънчевите деца! ☀

 

  


20 март

На 21 март се отбелязва Световният ден на кукления театър,

едно от най-древните изкуства в света.

                                                                                       

Празнуван още от 2003 година по инициатива на Union Internationale de la Marionette (УНИМА – Международната Асоциация на Кукления Театър), Световният Ден на Кукления Театър е възможност да отдадем почит на едно изключително разнообразно и древно изкуство, 
включващо в себе си умение за неуловими движения, взаимодействие между жест и илюзия, светлина и сянка, както и майсторство на костюма.

Кукленото изкуство е универсално и съвършено. Куклите, чрез своя жив разказ, могат да изобразят всекидневния живот, но също така да оживят приказни истории от древни времена.

Учениците от 4. А, 4. Б и 4. В клас  с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева се докоснаха до изкуството на кукления театър. Изработиха свои кукли  с голямо желание и ентусиазъм.

Влязоха в ролята на актьорите-кукловоди и много се забавляваха.


20 март

На 20 март, точно на прага на пролетта, в цял свят се отбелязва Денят на приказката. Празникът възниква в Швеция в началото на 90-те години на миналия век като ден на разказвачите на приказки, но постепенно се разпространява и става по-известен като Международен ден на приказката. Учениците от випуск 1.клас с класни ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева отбелязаха деня с илюстрации на любими приказки.

 
 

16 март 

МАТЕМАТИКА ЗА ВСИЧКИ

Проектът „Международен ден на математиката“ е иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на редица организации.

Международният ден на математиката е възможност за обяснение и празнуване съществената роля, която математиката и обучението по математика играят в пробивите в областта на науката и технологиите, подобряване на качеството на живот и допринасяне за постигането на целите за устойчиво развитие до 2030 г. Програма (SDG1-17) на Организацията на обединените нации.

За да отпразнуваме IDM 2023, учениците от 6. класове, с преподавател по математика ст.учител Таня Маринова, се отзовахме на поканата за участвате в творческото предизвикателството Comic Challenge, като изпратим комикс с математика, създаден от нас.

На 14 март на сайта на организацията е създадена галерия с витрина на някои от най-вдъхновяващите и най-добри творби и интерактивна карта за изследване и откриване на комикси от цял свят. На интерактивната карта могат да се намерят над 3000 предложения, организирани географски.

С радост споделяме, че изпратените от нас два математически комикса са сред подбраните и публикувани на витрината на галерията.

 

Цялата галерия може да разгледате тук:

https://www.idm314.org/2023-comic-challenge-gallery#d/1


14 МАРТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧИСЛОТО ПИ

И ДЕН НА МАТЕМАТИКАТА

Днес се отбелязва Световния ден на числото Пи (π) – или 3.14 – най-старата математическа константа, а 14 март е дата избрана по американския модел на календарен запис месец/ден.

Пи (π) е едно от най-важните и интересни числа в математиката. Съотношението на дължината на окръжността към нейния диаметър е еднакво за всички окръжности. Това съотношение се означава с гръцката буква π, която е първата буква от гръцката дума περιμετροη, която означава „окръжност“. Историята на неговото изчисляване започва преди повече от 2 хиляди години, а точността на изчисление варира от 256/81 до 339/108 в древен Египет и в индийските свещени книги Ведите.

Интересен факт е, че на 14 март 1879 г. е роден Алберт Айнщайн – един от най-влиятелните и известни учени на всички времена.

Под ръководството на учителите по математика, учениците от прогимназиален етап отбелязаха с редица прояви Международния ден на математиката и Деня на числото Пи.

 


Учениците от 6. в клас с класен ръководител  Таня  Маринова –  старши учител математика посетиха учениците от 2.в клас с класен ръководител гл.учител Елизабет Влаева в Международния ден на математиката – 14 март.

 

Учениците от шести клас разказаха на по-малките си съученици за този ден – неговата история и как се отбелязва по света. Заедно с второкласниците залепиха стикери в тетрадките, които символизират числото 3,14. Всички заедно стигнаха до извода, че математиката е навсякъде около нас. Разгледаха различни модели на геометрични фигури и коментираха тяхното приложение в живота на хората.

 
 

 

14.03 – Международен ден на математиката и Числото Пи. Учениците от   5-тите класове на ОУ» Добри Чинтулов» изработиха проекти и презентации.

Поздравления за интересните идеи и старателно изпълнение!

 
 

14.03. е Международен ден на математиката.

Тазгодишният плакат на събитието е базиран на темата  Математика за всеки.

За да отбележат Международния ден на математиката, учениците от 1. В клас илюстрираха различните хора, които могат да се докоснат до математиката чрез  игра, творчество, учене и любопитство,

като нарисуваха различно лице върху всяка точка от постера на събитието.

Така показаха, че математиката е за всеки.


10 март

Урок по родолюбие

 

На 10.03.23 г. учениците от 4 в, г, д, е класове с ръководители Т. Михалева, Д. Петрова, Ст.Михова, Н.Пъндъклийска имаха прекрасната възможност да присъстват на урок по родолюбие от доброволците на фондация ,,Възраждане“ към Историческия парк. С огромен интерес се докоснаха до оръжията, с които са воювали нашите славни войни в миналото. Учениците се впечатлиха от реплики на български съкровища прославили България по света и изпитаха гордост, че са потомци на велик народ.

 
 
 

8 март 

С обич за мама

Днес пак цветя ти подарявам,
сърдечно ти благодаря
и колко малко е, признавам
каквото и да ти даря.

С много старание и вълнение четвъртокласниците подготвиха подаръци за  майките си, с които да изразят своята обич, признателност и уважение.

 


3 март

ТРЕТИ  МАРТ!  ПРЕСЛАВЕН  ДЕН!

ПРАЗНИК  СКЪП  НА  СВОБОДАТА!

НЕКА  ПОГЛЕДИ  СВЕДЕМ

И  ЦЕЛУНЕМ  ЗНАМЕНАТА.

 

По случай Националния празник на България учениците от 4.В клас с класен ръководител Теменужка Михалева и със съдействието на г-жа Женя Димитрова – заместник директор подготвиха специален поздрав ,,Вълшебната книга на България“.

https://www.youtube.com/watch?v=F1Fz65hjsLc


С огромно старание, всеотдайност и любов учениците от 3.е клас с класен ръководител Таня Германова отбелязаха 145 години Свободна България, изработвайки различни тематични проекти, рисунки и патриотични книжки. Развълнувани третокласниците гледаха филм, посветен на славната битка на връх Шипка, запознаха се с различни факти за Руско-турската освободителната война, историята на Самарското знаме и се преклониха пред силата, волята и смелостта на българските опълченци. Учениците изпълниха патриотични песни, а тържественото отбелязване завърши с кръшно българско хоро.

 


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

ТАМ,  ДЕТО  ДУНАВ  ЛУДО  ТИЧА
ИЗ  ДУНАВСКАТА  РАВНИНА
И  В  ЧЕРНОТО  МОРЕ  СЕ  ВТИЧА
ОТ  СТАРИ,  ДРЕВНИ  ВРЕМЕНА,
ТАМ,  ГДЕТО  ДОБРУДЖА  ЛЮЛЕЕ
УЗРЕЛИ  КЛАСОВЕ  И  ВЕЕ
СВОБОДНИ,  ГОРДИ  ЗНАМЕНА –
О,  ТАМ  Е  МОЯТА  СТРАНА!

   В навечерието на националния празник на страната ни учениците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас с класни ръководители А. Стойчева, Д. Пармаксъзова, Е.Влаева, Д. Пигова, С. Боянова, А. Димова отбелязаха в слово и картини 3.март – Денят на Освобождението на България. Второкласниците подготвиха табла за празника, рисуваха красотите на родината,рецитираха стихотворения за България, пяха песни, изгледаха презентации за нашата история- боевете за свободата и красотите на България. Те направиха малки книжки за празника, попълниха работни листи. Тържественият час на класа на 1. март завърши с българския химн.


🇧🇬 Памет и мисъл за трети март! 🇧🇬

 

⚪️ Трети март е отговорност към историята, съвременността и бъдещето на България! А бъдещето – това са децата ни! Те са тези, които трябва да знаят и да възхваляват славното минало на страната ни. Да предават националната гордост!

🟢 Паметната и така важна за всеки българин дата бе почетена от учениците от випуск 1.клас с класни ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева. Чрез интересни табла, рисунки и презентации те олицетвориха подвига на борците и пресъздадоха събитията, довели народа ни до дългоочакваната свобода! 

🔴 Горди сме, че сме българи!

 

 

 

 


„Аз обичам България“

Учениците от випуск 4 клас с класни ръководители: Л. Чонова, Р. Кирова, Т. Михалева, Д. Петрова, Ст. Михова, Н. Пъндъклийска посетиха фолклорния спектакъл

,,Аз обичам България“

В навечерието на националния празник 3 март учениците показаха знания за природата и историята на нашата Родина. 

С интерес пресъздадоха стари български традиции и обичаи- чепкане на вълна, навиване на  прежда, научиха за символите на българските носии, играха на игри от времето на своите баби и дядовци.

Програмата завърши с химна на Република България и кръшно българско хоро.


2 март 

Виртуална среща с поетесата Мария Донева, автор на книгата

“Мишките отиват на опера”

Учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева се включиха в национална читателска среща по случай наградата за детски книги “Бисерче вълшебно”.Мария Донева е превела в “рими” повече от 50 книги, носител е на редица литературни награди. Инициативата се проведе със съдействието на училищния библиотекар Гергана Джунева.


1 мартБаба Марта на гости на учениците от ОУ „Добри Чинтулов“

 


28 февруари

Виртуална среща с писателката Таня Петкова, автор на книгите “Виждам те” и ”Истории от космоса”

Учениците от 1.Б клас с учител ЦОУД Искра Суванджиева се включиха в национална читателска среща по случай наградата за детски книги “Бисерче вълшебно”.

Първокласниците се запознаха с писателката, зададоха й въпроси и я поканиха на “жива” среща в училищната библиотека.

 


22 февруари

Ден на розовата фланелка

За поредна година учениците от 4. В клас с класен ръководител Теменужка Михалева отбелязаха последната сряда на месец февруари като Ден за борба с тормоза в училище, познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден четвъртокласниците са облечени с   розови блузи, за да изразят  своята позиция.

 

Представители на Ученическия училищен съвет с ръководител Стоян Стоянов предоставиха на класа постери, изразяващи  безкомпромисното отношение към тормоза в училище и  съпричастност към световната кауза за борба срещу насилието.


Учениците от випуск трети клас активно се включиха в инициативите по случай

Деня на розовата фланелка. Третокласниците открито заявиха своята позиция и казаха: „Не на тормоза в училище, но не за ден!“.

 


Ден на розовата фланелка и Ден против агресията в училище.

Безопасен интернет.

Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва Световният ден срещу тормоза в училище, известен като: „Ден на розовата фланелка“. Популярен е сред учениците от много държави, а в България се отбелязва за първи път през 2012 година.

В днешните динамични времена агресията в училище и в интернет е все по-срещано явление сред подрастващите.  Тя може да е породена от гняв, безсилие, страх, безпокойство, тревога, липса на усещане за сигурност, знания и умения как да се реагира в дадена ситуацията.

На 7 февруари 2023 г. за юбилейния 20-и пореден път над 180 държави от всички континенти, включително и България, отбелязаха международния Ден за безопасен интернет под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

Учениците от випуск втори клас за поредна година отбелязаха Световния ден за Безопасен интернет, както и Световния ден на розовата фланелка. В онлайн съвместен урок с учениците от всички втори класове те дискутираха по темата и споделиха своя опит като участници в училищния живот и в онлайн пространството.

Гости на учениците от 2. В клас бяха техните по-големи приятели от 6. Б клас, които споделиха своя опит като киберскаути обучаващи учениците за по-добър и безопасен интернет. Като бивши възпитаници на г-жа Влаева те разказаха как през годините са отбелязвали Световния ден за Безопасен интернет и посъветваха своите съученици да бъдат много внимателни, когато сърфират в Интернет!

Под ръководството на своите учители: Ан. Стойчева, Д. Пармаксъзова, Ел. Влаева, Д. Пигова, Св. Боянова и Ант. Димова, учениците от випуск втори клас, подготвиха текстове, видеа, постери и баджове, с които акцентираха върху проблемите в училище и в интернет.


На 22 февруари 2023 г., последната сряда на месец февруари, учениците от випуск 1.клас заедно със своите учители избраха да бъдат добри с мероприятие в розово.

Добротата е цел, към която всеки трябва да се стреми. Добрите хора правят своя живот и живота на другите по-красив и стойностен.

 


21 февруари

Екипът за подкрепа за личностно развитие (ЕПЛР) при ОУ „Добри Чинтулов“ взе участие в Регионален форум за представяне на добри практики на тема:

„Приобщаваща училищна среда за ученици със специални образователни потребности и пълноценно партньорство с родители за реализиране на училищните политики при оказване на ефективна подкрепа.“

Мероприятието се проведе на 09.02.2023 г. в актовата зала на районно кметство „Аспарухово“, гр. Варна.

Ст. ресурсен учител Грациела Йорданова представи презентация на тема:

Компетентностен подход при осигуряване на допълнителна подкрепа-ресурсно подпомагане.


21 февруари

„ТЕФТЕРЧЕТО НА ЛЕВСКИ“

Достойно представяне на Кристалина Костова и Симона Караджова от   УУС при ОУ „Добри Чинтулов“, гр. Варна в Национална младежка форма-дебат „Нужен си ни днес, Апостоле“ в гр. Ловеч. Ръководители на петокласничките бяха Теменужка Михалева – ст. учител в нач. етап и Стоян Стоянов – педагогически съветник, със съдействието на Женя Димитрова – зам.-директор УД. Събитието бе организирано от екипа на сдружение „Екомисия 21 век” чрез Общински ученически съвет, с финансовата подкрепа на община Ловеч. Дебатът събра  представители на ученически съвети и младежки центрове от Варна, Силистра, Добрич, Свищов, Габрово, Перник, Севлиево, Правец, Троян и Ловеч. Корнелия Маринова – кмет на Община Ловеч откри националната среща и приветства участниците. Близо три часа деца и младежи разказваха, рецитираха и коментираха живота и делото на Левски.

Мултимедийната презентация на учениците от ОУ „Добри Чинтулов“ на тема „Тефтерчето на Левски“ бе свързана с поощряване на изследователския подход и практическата насоченост на знанията у младите хора, както и с подготовката на учениците за работа в STEM образователна среда по програма Еразъм +, чиято цел е да се повиши дигиталната грамотност и мотивацията за учене, да се насърчи интереса и развиването на умения в областта на  ИТ, но също така иновативността и предприемчивостта за тяхното практическо приложение, включително в областта на историята, литературата и изкуството. Кристалина и Симона показаха в презентацията си особеностите на тефтерчето на Левски /неговите външни и вътрешни белези/, пътят на тефтерчето до наши дни, дигиталния му вариант, съдържанието му, както и интересни истории, свързани с живота на Апостола, отбелязани в личния му бележник. Чуха се музикални изпълнения с любими песни на Левски, както и песента, с която той се изправил пред бесилото. Част от страниците на презентацията бяха изписани с дигитализирания почерк на Левски.

В края на Дебата бяха връчени на участниците удостоверения от кмета на община Ловеч- г-жа Корнелия Маринова.

Участниците посетиха къща-музей „Васил Левски“ и художествената галерия с изложба, посветена на Левски. В  края на събитието всички се отправиха към  паметника на Апостола, поднасяйки венец и цветя се поклониха и отдадоха почит към неговото дело.


20 февруари

Участие в общоградско поклонение в памет на Апостола

На 19.02.2023 г. ученици от Училищен ученически съвет, педагогически специалисти и родители от ОУ „Добри Чинтулов“ се включиха в общоградското поклонение пред паметника на Васил Левски във Варна. За пореден път те доказаха, че Апостола е в паметта и сърцето на всеки българин!


19 февруари

България отбеляза 150 години от гибелта на Васил Левски!

 

Апостола отново ни обедини, 150 години след смъртта си!

 

В навечерието на 19.02. на 10 въпроса, свързани с живота и делото му пожелаха да отговорят 279 – ученици, учители, родители, граждани – българи! 

Една патриотична кампания за популяризирането и затвърждаването на основни факти, свързани с живота и делото на Васил Левски, обхвана учениците както от прогимназиален, така и от начален етап. С учениците от випуск 4. клас бяха проведени уроци по родолюбие, посветени на Апостола на свободата за осъществяването приемственост в сферата на историята и гражданското образование.

Изказвам искрената си благодарност към ръководството на училището и класните ръководители от начален и прогмназиален етап, които съдействаха моето предизвикателство да се реализира.   

Държа да отбележа, че и този път по неведоми пътища живият лист Посветен на Апостола се разпространи и извън общността на ОУ „Добри Чинтулов“- Варна. В попълнилите въпросника имената си са оставили ученици от: ОУ Св. Св. Кирил и Методий – Карлово, ППМГ Никола Обрешков – Казанлък, 119 СУ – София, СУ за ХНИ Константин Преславски – Варна,  IV ЕГ Фредерик Жолио КюриВарна, ПТГ – Варна, ОУ Васил Друмев – Варна.

 

 Поздравявам всички участници, които отдадоха почитта си към Апостола на свободата и доказаха, че достойно поддържат жив спомена за подвига и саможертвата му!

 

Повече за уроците Посветени на Апостола, проведени с випуск 4. клас, както и извадка от статистическите данни с колективното описание на Левски и виртуалния разговор с него 

(виж рубриката „Резултати“),  можете да разгледате тук:

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/website-3

Н. Борисова, старши учител по история и цивилизации

 


150  ГОДИНИ  БЕЗСМЪРТИЕ

 

Учениците от 3.а, 3.б, 3.в, 3.г, 3.д и 3.е клас с кл. ръководители А. Колева, Г. Сертер, Т. Димова, Р. Станева, Хр. Ковачева и Т. Германова отбелязаха 150 години от гибелта на Васил Левски в Актовата зала на училището.

Разълнуваните ученици бяха запознати с интересни факти за живота, семейството и делото на националния герой. Просълзени и разчувствани, третокласниците и техните учители сведоха глави в памет на святото дело на Апостола на свободата. Програмата, включваща рецитиране на стихове и изпълнение на песни, посветени на Левски, бе изключително емоционална и затрогваща. В края учениците показаха усвоените знания, представяйки се блестящо в предвидените образователни игри. Като награда за старанието получиха картички с образа на Апостола.

По повод 150-та годишнина от обесването на Дякона учениците от 3“е“ клас изработиха книжки, в които споделиха какво е Апостолът за тях, рисуваха портети със светлия му образ и поднесоха цветя пред пред неговия паметник.

При тях на посещение влезе и г-жа Наталия Борисова, учител по история и цивилизация в ОУ “Добри Чинтулов“, а любознателните третокласници бяха запознати с още интересни факти, лични вещи и съкровени моменти от живота на Апостола. Учениците с трепет и вълнение направиха виртуално посещение на родната му къща в град Карлово и мястото на залавянето му – Къкринското ханче.

Умните третокласници демонстрираха и своите знания за вечните мисли, завещани от безсмъртния български герой. При попълването на работния лист показаха завидни знания и съобразителност за възрастта си.

 

ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Нека Левски живее в сърцата!

Нека носим подвиг в душата

и за Република чиста и свята

да учим с Любов и децата!

 

Да бъдем смели и чисти,

както бе Левски живял.

Да любим Родината силно,

тъй как той ни е завещал!

 

Да пазим завета му светъл,

изстрадан по нелекия път,

да браним навеки България

дори с цената на нашата кръв!

 

Т. Германова,

17.02.2023г.

 


13-17. февруари

 

   В седмицата преди да отбележим 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски второкласниците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас подготвиха в класните стаи кътове, посветени на живота и делото на най- великия българин, нарисуваха портрети, участваха в състезание по краснопис.

     В сряда 15.02. второкласниците участваха в интерактивен онлайн урок в тържествения час на класа. Те се запознаха накратко с живота на Васил Левски и с неговото революционно дело. Учениците рецитираха стихове за Левски, както и неговите завети. Те изслушаха разказа на Иван Вазов „Чистият път“. Второкласниците попълниха и работен лист, отново посветен на Апостола. Часът завърши с песен за Васил Левски.

Микаела Ламбова от 2.в клас прочете данни за живота и делото на Левски.

https://youtu.be/xOzefApb0bs

 

Виктор Тодоров от 2.б клас рецитира стихотворение за Апостола.

https://youtube.com/shorts/VWH0qeWnRKY

 

Васил Левски – Тържествен час на класа – 2. клас

 

Поклон пред теб и твоята сила, Апостоле!


Изминалата седмица беше наситена с дейности по родолюбие, свързани с Апостола на свободата.

С голям интерес и желание, учениците от випуск 1. клас говориха за делото на Апостола, гледаха видеа, разходиха се виртуално до къщата музей на Левски, работиха върху работни листи, рисуваха, пяха и рецитираха. Кулминацията бе състезанието „Лъвски скок“, което беше  организирано от г-н Василев и класните ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева. Смелите участници бяха наградени с грамоти и топки, затова че се представиха достойно. Всички участници бяха бурно подкрепяни и аплодирани от емоционалната публика, която беше добре подготвена. 

Браво, лъвчета! 🦁🦁🦁

                                                              Гордеем се с вас! 🇧🇬


17 февруари

ДЕН НА СПОНТАННИТЕ АКТОВЕ НА ДОБРОТА

Денят на „Спонтанните актове на доброта“ се празнува на 17-ти февруари по целия свят. Идеята за отбелязването му е да насърчи актовете на доброта, да накара хората да бъдат по-мили, безкористни и толерантни едни към други. Инициативата е на Фондация „Спонтанните действия на доброта“ (The Random Acts of Kindness Foundation), чиято мисия е да вдъхновява хората да практикуват доброта и да я даряват на другите хора. Целта на ежегодното отбелязване на този ден  е да ни накара да се замислим, как можем по-добре да съжителстваме заедно, да се подкрепяме и помагаме. Да се научим да обичаме останалите. Да дариш с усмивка непознат, да направиш услуга на приятел, да помогнеш на нуждаещ се, са само част от нещата, с които можем да отбележим този специален ден. А той е специален не само за човека, за когото правим добро, а и за самите нас.

По нетрадиционен начин отбелязаха този ден учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева. Те подготвиха табло с комплименти и късмети за децата от начален етап и така дадоха позитивно и усмихнато начало на учебния ден и стимулираха всички към добри постъпки. Защото точно те ни карат да се чувстваме по-значими, по-удовлетворени и по-щастливи. Истинското добро не познава граници, нещо повече – то ни обединява. Можем да помогнем на всеки без значение от каква националност сме, какви религиозни убеждения имаме или каква е етническата ни принадлежност. Истинското добро е безкористно, то не очаква нищо в замяна. Истинското добро ни зарежда, променя и оставя следа. Денят на случайните актове на доброта е повод да осмислим, че можем да творим добро не само днес, а през цялата година.

Инициативата е по проект ,,Успешни заедно“, програма ,,Еразъм+“ КД1 във връзка с темата ,,Активно гражданство, идентичност и социално сътрудничество“.


„Левски в литературата и изобразителното изкуство“

 

По повод 150 години от обесването на Васил Левски, учениците от 7.А, Б и Д клас проведоха съвместен час на класа на тема : „Левски в литературата и изобразителното изкуство“. 

Инициативата се проведе под ръководството на Росица Русева- старши учител по БЕЛ, Кремена Иванова- старши учител по изобразително изкуство, Стоян Стоянов – педагогически съветник и Гергана Джунева- училищен библиотекар, със съдействието на Радослав Цветанов- учител по музика.


 

 

Апостоле, от теб се учим всички.

Апостоле, ти пример си за нас.

България за теб била е всичко.

 

150 години от гибелта на Апостола на свободата

   На 14.02. учениците от 2. клас участваха в спортното състезание „Лъвски скок“. Под ръководството на Симеон Момчилов и на класните ръководители, те се състезаваха в 5 игри, за да покажат бързината и спортните си умения. Спортният празник започна тържествено с песента на Мария Нинова, посветена на Апостола, която децата изпяха с плам и ентусиазъм. Надпреварата беше оспорвана. Всички дадоха най-доброто, за да заслужат победата. Празникът завърши с раздаване на грамоти за достойното представяне на класовете. Те бяха връчени от педагогическия съветник Стоян Стоянов, който беше съдия на състезанието, заедно с г-н Момчилов. Освен грамота, за награда всички класове получиха по една топка.


15 февруари

Класен проект „Моето родословно дърво“

    Във връзка с изучавания материал по литература – Фолклорен модел на света и семейна общност- учениците от V A, Б, В, Г, Д  с преподаватели Лена Николова и Борислава Димитрова, изработиха проект „Моето родословно дърво“. Проучиха, чрез най-възрастните членове на семейната общност, предшествениците на рода. Изследваха семейни снимки, родови ценни предмети, носии и др. Правиха интервюта със своите баби и дядовци. Подредиха албуми, направиха родословни дървета на рода си.

   Проектите бяха оценени и от тях бе представена изложба във фоайето на училището. 


14 февруари

В часовете по георгафия и икономика, учениците от випуск 5. клас  с преподавател Ангелина Ангелова се запознаха с природните зони на Земята.

Своите знания представиха в проектен постер : „Природна зона на Земята“.

 


10 февруари: Ден на пчеларя 🐝🍯

Учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова научиха за ползите от пчелите – чудни и работливи създания, както и разбраха за силата и свойствата на меда.

🍯🐝


10 февруари

Покана за общоградско поклонение по повод 150 години от обесването на Васил Левски

На 19 февруари Община Варна организира Общоградско отбелязване на 150 годишнина от гибелта на Апостола.

По случай кръглата годишнина Община Варна организира три лъча на шествие, което ще тръгне от три отправни точки в 10.00 към паметника на Апостола в Морската градина.
• Единият лъч ще тръгне от площад „Независимост“ по бул. „Княз Борис I“ до паметника на Левски на Алеята на възрожденците в Морската градина. Той ще бъде от представители на Варненската и Великопреславска митрополия, деца от неделните училища към църковните настоятелства, гайдарска школа „Тракия“, представители на читалището в с. Тополи, ученици от училища, детски градини и читалища в районите „Младост“, „Аспарухово“ и „Вл. Варненчик“.
• Вторият лъч ще тръгне от паметника на Васил Левски в градинката пред Археологическия музей, по бул. „Сливница“ в посока ФКЦ до паметника на Левски в Морската градина. Той ще бъде воден от Представителния духов оркестър на ВМС, в този лъч ще се включат граждани, гайдарските групи на СУХНИ „Константин Преславски“ и НУИ „Добри Христов“, ученици от училища, детски градини и читалища от район „Одесос“.
• Третият лъч ще започне от пространството до Зоокъта по централната алея покрай „Пантеона“ до паметника на Васил Левски в Морската градина. В него ще се включат конна група, гайдарска група, ученици от училища, детски градини и читалища на район „Приморски“, граждани, участници в поклонението на барелефа на Васил Левски от бул. „Левски“.

 


9 февруари

Месец на СТЕМ уроци в четвърти клас:

НЕОБЯТНИЯТ КОСМОС

Днес все по-често свързваме  образованието с терминът STEM.

STEM е философия на образованието, която разкрива уменията на съвременния учител да обедини учебните предмети Наука, Технология, Инженерство, Математика по начин, който се доближава до  реалния живот. Подходът елиминира изцяло нуждата тези четири предмета да се разглеждат като отделни дисциплини.

Пред предизвикателството  да приложат STEM  подхода в обучението  по човекът и природата, математика и технологии и предприемачество се изправиха класните ръководители на учениците от 4.А, 4.Б и 4,В клас Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева. Те включиха и изобразителното изкуство, тъй като художественият дизайн и изкуствата са важна част от STEM-базираното образование, а творческото мислене и разгръщането на творческите заложби са от съществено значение за развитието на иновации.

За реализиране на поставените от учителите цели, четвъртокласниците измерваха и изчисляваха разстояния, подреждаха лунни  фази, проследяваха движението  на небесните тела в космическото пространство.

Като естествено продължение на участието им в международната кампанията ,,Космическа поща“, подкрепена от ,,Музейко“ бе изпълнението на поставената задача да напишат съчинение на тема: ,,Космически полет“. С оригиналност, фантазия и емоции учениците споделиха своите мечти и въображаеми срещи в необятния космос.

Прилагайки знанията си по технологии и предприемачество изработиха марсоход и проведоха дискусия на тема:

,,Има ли живот на Марс?“

С много старание проектираха и реализираха разнообразни, иновативни и креативни макети на Слънчевата система, които подредиха в изложба.

Съвместно с учениците от 4.Г, 4.Д и 4.Е клас и техните класни ръководители Дияна Петрова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска посетиха планетариума във ВВМУ,, Никола Вапцаров“ – Варна. Със съдействието на председателя на Обществения съвет на ОУ ,,Добри Чинтулов“ проф. д-р Ивайло Бакалов разгледаха и Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, който се използва като оперативен център за наблюдение на морските пространства, за борба и преодоляване на последствията от нефтени разливи. С особен интерес четвъртокласниците влязоха в  симулационния комплекс с тренажори за управление на кораби и се изправиха пред предизвикателството да плават в развълнувано и бурно море.

STEM урокът реализира целите на класните проекти на четвъртокласниците ,,Необятният Космос“, ,,Слънчева система“ и на проект ,,Успешни заедно“ по програма Еразъм+, КД 1, по който ОУ «Добри Чинтулов» – Варна работи от 2021 год. за интеграция на теорията в практиката и  създаване на среда, в която детето е свой собствен учител, изследовател и пътешественик в областите на науката.


8 февруари

«Пропорции в природата и изкуството»

Проектна работа по математика

 на учениците от 6 а, б, в, г клас

РЪКОВОДИТЕЛ: Таня Маринова, старши учител по математика

При изучаване на темата «Пропорции», голям интерес сред шестокласниците предизвика Златното сечение. Учениците се включиха с ентусиазъм в работата по предложения проект.

Проблемни въпроси, върху които работиха учениците:

  1. Каква роля играят пропорциите в живота ни?

    2.  Къде мога да използвам знанията за пропорционалните стойности?

 3. Каква е математическата същност на златното сечение?

     4. Описуема ли е математически красота?

6. Какво е значението на златното сечение в различните науки? А в изкуството?

Цел на работата:

Разширяване на обхвата на математическите знания: Запознаване със златната пропорция и съотношенията, свързани с нея.

Да се развие естетическо възприемане на математическите факти: да се разширят идеите за сферите на приложение на математиката не само в природните науки, но и в такава област на хуманитарната сфера на дейност като изкуството.

интерес предизвика експерименталната работа в часовете по математика и потвърждението на факта, че чевешкото тяло е подчинено на златната пропорция.

ПРОЕКТНАТА РАБОТА В ЧАСОВЕТЕ ПО МАТЕМАТИКА ИМА СВОЯТА РОЛЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НААКТИВНА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ.  НАУЧЕНОТО ЗА ПРОПОРЦИИТЕ В ПРИРОДАТА И НАШАТА ВРЪЗКА С НЕЯ ПРОВОКИРА ПОРЕДИЦА ЗАНЯТИЯ НА ТЕМА „АКТИВНО ГРАЖДАНСТВО И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА“. ПРИ РАЗРАБОТВАНЕ НА ТЕМАТА СА ИЗПОЛЗВАНИ РЕСУРСИ ОТ „НАРЪЧНИК ЗА ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ“ ОТ ПЛАТФОРМАТА  HTTP://YESII.EU/BG/.

Занятията бяха проведени в час на класа с учениците от 6 в клас. Тази дейност насърчава участниците да мислят за връзката ни с природата, за цялостното си потребление и произтичащите от тях въглеродни отпечатъци.

основната цел бе въвеждане на понятието „въглероден отпечатък“ и да се помисли какви промени в начина на живот всеки ще трябва да направи, за да има устойчив отпечатък.

Проведените  уроци са по проект ,,Успешни заедно“ по програма Еразъм+, КД 1 на ОУ «Добри Чинтулов» – Варна. 


7 февруари

Този месец националният календар отбелязва

150 години от гибелта на Васил Левски

Едва ли има българин, чието сърце да не трепва пред името на Левски – единственият Апостол на България. Най – големият Българин, Човек, определян от изследователите си като Чудото на България, Душата на възкръсващия за нов живот, Толкова светъл, но и толкова сложен, че е неуловим, Най-ясната загадка  в българската история.

В работата си на учител по история ежедневно срещам учениците със значими исторически личности – велики, неповторими, уникални, но Левски е някак специален.

Вдъхновена от желанието да отдам почитта си към най-значимия национален герой на България и, в същото време, да бъда полезна на учениците, създадох жив / интерактивен лист Посветен на Апостола чрез сайта Liveworksheets  живи / интерактивни работни листове. Учебният  ресурс Посветен на Апостола съдъжа материали, които си заслужава да бъдат разгледани и прочетени. Зад тях стоят Национален музей Васил Левски – Карлово, Фондация Васил Левски, Общобългарски комитет Васил Левски, Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий, фондовете на БНР и БНТ, Дирекция Култура на Община Варна и др. 

Едно предизвикателство от мен към всички българи от 7 до 99 години, до които живият / интерактивен лист Посветен на Апостола достигне!

https://www.liveworksheets.com/bf1594974be

Под снимката на паметника на Васил Левски в Карлово ви очакват 10 въпроса, свързани с живота и делото му. Отговори на всички въпроси можете да намерите в предоставените материали.

Какъв е Левски в нашите представи ? Какво бихме му казали, ако днес беше жив ?

Носим ли Левски в сърцата си ????

 

                                                                             Н. Борисова, старши учител по история и цивилизации


23 януари

Международен ден на ръчното писане

На 23 януари в цял свят се отбелязва Денят на ръкописното писмо, Ден на ръкописа или Ден на почерка. Калиграфията е изкуството на красивото писане. В съвременността тя е жива под формата на хоби и изкуство и дори изживява нов подем с навлизането на компютрите. Продължава да процъфтява под формата на функционални ръкописни надписи, където изгледът на надписите има значение. Въпреки, че днес все по – често използваме технологиите вместо да пишем на ръка, ръкописът си остава нашата уникална характеристика, а графологията – сериозна наука, изготвяща анализ на физическите характеристики и модели на ръкописния текст, който претендира да бъде в състояние да идентифицира автора, психологическото му състояние в момента на писане или оценка на личностните му характеристики.

Обединявайки целите на обучението по български език, информационни технологии, компютърно моделиране и технологии и предприемачество и  прилагайки STEM подхода в учебния час, класните ръководители на  учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева провокираха учениците си да напишат своите имена ръкописно с най – красивия си почерк и с различни компютърни шрифтове, моделираха буквите си и упражниха своя краснопис.

Работата с клавиатурата на електронните устройства  улеснява писането на ръка, но оформянето на почерка чрез ръчното писане изисква активиране на постоянство, старание и воля.  Проведената беседа за ползите от ръчното писмо оформи  всеобщото заключение, че когато химикалката се притисне към листа, се задействат много емоции – виждаш буквите, които изписваш и чуваш звука от движението на химикала върху хартията. Тези възприятия създават контакт между различните части на мозъка и го предразполагат към учене.

Проведеният STEM урок е по проект ,,Успешни заедно“ по програма Еразъм+, КД 1 на ОУ «Добри Чинтулов» – Варна.     През 21 век научните и технологични иновации стават все по-важни, особено когато се сблъскваме с ползите и предизвикателствата както на глобализацията, така и на икономиката, основана на самообучението. За да успеят в това ново общество – високотехнологично и базирано на информация, учениците трябва да развият своите способности в STEM до нива, много по-големи от онова, което се е смятало за приемливо в миналото.


СРЕЩА С АВТОГРАФ

Учениците от читателските клубове към библиотеката съвместно в учениците от 4. В клас проведоха една изключително вдъхновяваща среща с писателката Магда Борисова.Тя представи приключенската трилогия “Тайната на …”. Авторката разкри любопитни факти от творческия си път и загатна за четвъртата част от поредицата, чийто сюжет ще се развива именно в град Варна.


21 ЯНУАРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРЕГРЪДКАТА

21 януари е Международният ден на прегръдката. Учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова ни припомниха, че за да сме здрави, да изпитваме чувство на комфорт и топлина се нуждаем от приятелско рамо и прегръдка. Те изработиха картички, а усмивките не слизаха от лицата им. Показаха уважение и толерантност към приятелите си, а лицата им грееха от щастие, че са дарили частица от себе си – една топла приятелска прегръдка. Последвайте примера на първокласниците, дарете прегръдка на любим човек, на домашния си любимец или на някой непознат – правете добрини и дарявайте любов.


18 ЯНУАРИ – ДЕН НА СНЕЖНИЯ ЧОВЕК

Снежинки танцуват

навън през деня.

На мен ми се струва,

че сега е снега,

толкова пухкав,

толкова мек…

Ще направя от него

СНЕЖЕН ЧОВЕК…

За поредна година учениците от от 4.А, 4.Б и 4.В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева отбелязаха международния ден на снежния човек. Свързвайки го с темите от часовете по български език и литература и изучените произведения за бялото човече от лед, четвъртокласниците проведоха въображаемо интервю с него и писмено му зададоха въпросите, на които не откриха отговорите в приказките и стихотворенията. Въображението на някои деца ги отведе по – надалеч и те описаха своята мечтана среща със зимния приятел на малки и големи. Написаха разкази за  истории и забавни случки, които прочетоха на съучениците си.

 

По идея на четвъртокласниците  госпожа Грета Йовчева – старши учител по технологии и предприемачество в прогимназиален етап изненада всички ученици с прекрасен Снежко, който с гордост ще позира на стотици снимки в училищното фоайе.


ИНТЕРАКТИВЕН УЧЕБЕН ПРОЕКТ „ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ“,

ВИПУСК 5. КЛАС

РЪКОВОДИТЕЛ: Наталия Борисова, старши учител по история и цивилизации

                        ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

 • На територията на град Варна е намерено най-старото обработено злато в света.

 • Златото от Варненския некропол доказва, че около нашия град е живяла високо развита култура, която е създала държавна форма, 1000 години преди Египет.

 • Египетските пирамиди са единственото от седемте чудеса на света, което съществува и днес.

 • Хеопсовата пирамида е най-високата сграда в света 4400 години до построяването на Айфеловата кула.

 • Теглото на Хеопсовата пирамида е 6,5 милиона тона, основата й може да побере 10 футболни игрища.

 • Гробницата на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Младият фараон е най-безизвестният владетел на Древен Египет със своето управление, но става най-известният след откриването на гробницата му.

 • Вавилонската кула е огромен храм зикурат, посветен на бог Мардук.

 • След разпадането на Еврейското царство, евреите, „богоизбраният народ“ според Библията, се пръскат по света (I – II в.) и създава държава отново в обетованата земя Ханаан след Втората световна война през 1948 г.

 • Първата библиотека в света е създадена в Ниневия, столицата на Асирия, при управлението на владетеля Ашурбанипал (VII в. пр. Хр.).

 • Най-голямата империя на Древния Изток е Персия.

 • Народите на Изтока са открили колелото, тухлите, календара, писмеността, часовника, козметиката…

За тези и други чудновати неща от историята на Стария свят петокласниците ще ви разкажат:

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/my-site-4

 

 

 


13 януари

„Опознай Родината, за да я обикнеш!“

Д-р Кръстьо Кръстев за Алеко Константинов

У човека: приветливост, сърдечност, весела… блага дума, съчетана с мила рязкост… и най-сетне прекалена скромност, зад която изничаше неговата страшна гордост…

У писателя: непосредственост, обич към човека, към бедния и простия брат…

У общественика: кристална чистота на помислите и

стремленията… смелост, готовност за жертва…

 

Интерактивен учебен проект на тема

„Алеко Константинов – щастливият пътешественик“,

https://youtu.be/gs5Hi4UctfY

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература, и учениците от VII а, б, в, г, д клас.

„А идеали трябват…“

На 13 януари (стар стил 1 януари) отбелязваме 160 години от рождението на Алеко Константинов – познат на цяла България като Щастливеца. Интелектуалец, писател, публицист, юрист, демократ, общественик, естет, пътешественик, планинар, почитател на природата и природосъобразния начин на живот, Щастливеца има огромни заслуги за оформянето на социално-обществените вкусове на българската общност след Освобождението. Той е един от малцината, които рисуват най-изкусните словесни образи на българската природа. По инициатива на Алеко се създава първото туристическо дружество в България – поставя началото на организирания туризъм с изкачването на Черни връх на 27 август 1894 г. И днес неговите разкази, пътеписи и герои продължават да вълнуват всеки българин, а фейлетоните му звучат със същата въздействаща сила. Въпреки критиката към типичните балкански черти на българина творецът силно вярва в светлото бъдеще на родината си.

„Има бъдеще нашата хубава България!“


11 януари- Международен ден на думата „БЛАГОДАРЯ“

💝

Днес учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова отбелязаха деня на най-красивата думичка – 

„БЛАГОДАРЯ“ – една от най-хубавите думи в нашия речник, значеща „дарявам благо, добрина, добро“…

Дори само затова 11 януари е добър повод да благодарим с малки жестове на внимание и обич на близките си. Най-важното е думите на благодарност да се говорят от сърце!

Бъдете благодарни🤗🫶

Казвайте „БЛАГОДАРЯ“ всеки ден!

💌


10 януари

Проектна визитка

Автори на проекта:

Учениците от 6 а, б, в, г клас, с учител по математика Таня Маринова

Кратка анотация :

При изучаването на темата „Питагорова теорема. Приложение на степени“ в 6. клас, учениците се запознаха със значимостта и красотата на  Питагорова теорема. 

За тях бе интересно да разгледат задачи, свързани с това знание, достигнали до нас от древността.

Потърсиха допълнителна информация за живота и дейността на Питагор. Интерес предизвика и дейността на Питагорейската школа и принципите, които те са отстоявали.

Вдъхновени от древните текстове, учениците създадаха авторски задачи с текст, изображение и решение. Материалите от получения сборник  бяха подредени в изложба.

Проектната работа и наученото за Питагор, неговото учение и актуалността на принципите им, провокира финална дискусия с учениците от 6.в клас на тема «Европейски ценности».

При разработване на темата са използвани ресурси от модул «Идентичност и активно гражданство», тема «Европейски ценности» от платформата HTTP://YESII.EU/BG/, проект “SUCCSSESFUL TOGHETHER” № 2021-1-BG01-KA122-SCH-000030702, програма Еразъм+.

 


7 януари

Във връзка с класен проект „Необятният Космос“ учениците от 4. Г, Д и Е клас в часовете по ЧП – с преподавател зам. директор Ася Николова, изработиха и подредиха изложба с проекти на Слънчевата система. Проектите са изключително разнообразни, провокационни и майсторски изработени. Учениците с желание и интерес подреждаха изложбата и обсъждаха различните проекти.

 


6 януари

България чества 175 години от рождението на Христо Ботев. Един от най-великите български поети, публицисти, общественици и революционери . Роден на 6 януари 1848 г. в Калофер, Ботев живее само 28 години, но остава дълбока диря в националната памет, посветил живота си за свободата и добруването на отечеството.

 

    Интерактивен дигитален ресурс на тема

„175 години от рождението на Христо Ботев“,

https://borisovanataliyanb.wixsite.com/my-site-8

 

Безсмъртното слово на Христо Ботев:

   „ Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

„ Но… стига ми тая награда –  да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода…“

    „Радостта ми няма граници, като си наумя, че „моята молитва“ се сбъдва…“

„Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“

    „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.“

„Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят свода небесен;

    гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!“

 

ПОКЛОН ПРЕД ГЕНИЯ НА ЕДНА ЕПОХА, ХРИСТО БОТЕВ!

 

Н. Борисова, старши учител по история и цивилизации


4 януари

Варна в миналото и днес

   Учениците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас  продължават да работят по проекта „ Музеи и забележителности в морската столица“. Децата извършиха продължителна изследователска дейност. Те събраха в табла текстови и снимкови материали за нашия прекрасен град. Сред материалите може да се видят историите и снимките на емблематични за града сгради и обекти от миналото и днес- старото пристанище, Морска гара, Дворецът на културата и спорта, Операта, Театъра, сградата на Архива, Централния площад, Фонтана, Входа на Морската градина.

     Второкласниците подредиха  изложби на таблата в класните стаи.

 Ако искате да видите как е изглеждал нашият град в миналото, заповядайте да разгледате изложбата на второкласниците, която подредиха техните учители във фоайето на училището.


3 януари

На 03.01.2023 г. учениците от VII A клас заедно с малките ученици от I А клас съвместно проведоха час по спортни дейности с учител Симеон Момчилов и  учител ЦОУД Александра Константинова .
 С голям ентусиазъм и енергия танцуваха български народни хора.( 1,2,3).

Потопиха се в магията на „Дунавското хоро“,„Право хоро“, „Еленино хоро“ и др.

 Тиха нощ, свята нощ!

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

Интерактивен учебен проект на тема

Вълшебна Коледа“,

https://youtu.be/XTCj9DcqMRA

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература, и учениците от VII а, б, в, г, д клас.

Коледа е! А Коледа е истинско вълшебство. Онова време от годината, когато светът се променя. Коледа е чувство – на доброта, обич, топлина, на сплотеност, на уют, на радост, на надежда, на щастие и любов. Коледа е очакването да се сбъдне твоето чудо. Има поверие, че в коледната нощ небето се отваря и човек, каквото и да си пожелае, ще му се сбъдне.

Нека коледната магия се запази за по-дълго в сърцата ни!


Учениците от 4.д клас с класен ръководител Стоянка Михова поздравиха с песни, стихове и танци своите родители и съученици от випуск 4. клас с настъпващата Коледа. Всички се веселиха и пяха любими песни. 

 


 

Учениците от III г клас с класен ръководител Росица Станева с вълнение очакваха и се подготвяха за Коледните и Новогодишните празници

Изпълнението на едно от предизвикателствата –  изразително четене на произведение, свързано с очакваните празници, може да разгледате в електронната книжка. Радостта от най-хубавите дни през годината   споделиха с разучаване и изпълнение на песни и стихове. 

 Ел. книжка  https://read.bookcreator.com/gQu5blzQCRVZcS_-suy8g9XAWJNhZEwm-PzZglXAboo/eAEKdxZKQ_qg_xVY5qhCug

Видео https://youtu.be/jMq1Uw-8hU8


Коледно тържество

ОУ „Добри Чинтулов“ отбеляза предстоящите празници с Коледно тържество, народни традиции и обичаи. Присъстващите гости – ученици, родители и учители се насладиха на красиви фолклорни изпълнения на народни хора, песни, съпроводени с гайдарско свирене и наричания от Коледарската група, която получи по традиция погача. В програмата участваха и сурвакари от 3.клас с ръчно изработени и богато украсени дрянови сурвакници. За изненада на всички при учениците от училището дойдоха Дядо Коледа и Снежанка, които поздравиха децата и им обещаха, че ще получат най-прекрасните подаръци. Мажоретните танци /1., 2., 3. и 4.клас/ и музикалните изпълнения на малките ангелчета /1. и 2. клас/ на български и на английски език заредиха с много настроение гостите.

Екипът на училището пожелава на своите възпитаници и техните семейства Здраве, защото е безценно, Вяра, която дарява сила, Надежда, която крепи в трудните мигове и Любов, осмисляща човешкия живот! Светли и благословени Рождественски и Новогодишни празници!


Декемврийски приключения

През месец декември за учениците от 3.е клас последните за 2022г. учебни занятия бяха изпълнени с много предизвикателства, емоционални преживявания и много нови знания! Иконографът г-жа Илияна Димитрова запозна учениците със символиката на Рождественските празници, начинът на изработване на икона и значението на използваните цветове. Децата имаха възможността отблизо да разгледат материалите, необходими за изработването на иконата. Като подарък получиха по парченце „злато“ и подготвиха тематични картички за своите семейства.

 

При учениците от класа на посещение бяха и част от техните родители. Те споделиха традиции и обичаи, с които техните семейства отбелязват празниците. Децата изработиха сурвакници и коледна украса, а като изненада за своите близки подготвиха светещи дървени къщички, носещи уюта и духа на празника. Като възнаграждение за положените усилия имаха и почерпка.

 


На 22.12.2022г. учениците от випуск 1. клас наблюдаваха постановката “ Коледна пързалка“ в Държавен куклен театър, град Варна. Колко е весело и забавно по Коледа! В очакване на вълшебната нощ навсякъде цари суета и радост. Но дали в гората е така? В желанието си да пропъдят тишината от заснежената гора, Снежанка, Снежният цар и Снежната царица, решават да изненадат горските обитатели с чудна пързалка.

Тя бързо привлича вниманието на всички и разбира се, желанието на всеки да покаже кой какво може. Вълчо, Мечо, Лиса, Зайко мериха сили в едно невиждано състезание. Но кой умее да се пързаля и кой само се представя за спортист и завършва в преспите,  се разбра в края.

И разбира се, не на последно място със сребърни звънчета пристигна и дългоочакваният Дядо Коледа.

 


Да бъдем добри

Учениците от 3д клас с класен ръководител Христина Ковачева, подкрепяни за пореден път безрезервно от своите родители, участваха в  благотворителна акция „Да бъдем добри!“ за Духовно-  просветен център към храм

 „Св. Архангел Михаил“, гр. Варна, заедно с школата по Християнски традиции и ценности с ръководител г-жа Юлия Христова – ОДК, гр. Варна.

Коледа е празник, който стопля душите ни и ни кара да погледнем света с други очи или по-друг начин – със сърцата си. На Коледа стават чудеса, когато сме добри и ако вярваме!

Весели празници!


 

Учениците от ОУ “Добри Чинтулов”  активно и задружно за втора поредна година се включиха в кампанията „Коледа за баба“ и изработиха около 300 картички, които ще зарадват възрастни хора, настанени в хосписи.

Благодарим на вскички учители, ученици и родители, които се включиха в инициативата!


На гости в първи клас

 

Сняг на облаци се дига

Дядо Коледа пристига

в златна хубава шейна

чак от Стара планина.

 

  На 21.12 учениците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас бяха на гости на първокласниците от 1.а, 1.б, 1.в, 1.г, 1.д и 1.е клас. Второкласниците казваха стихотворения за празниците, пяха песни, танцуваха, задаваха гатанки. Всички второкласници бяха изработили картички с пожелания за Коледа и Нова година, които подариха на своите малки приятели. Първокласниците гледаха и слушаха с интерес. Учениците от втори клас се разделиха с тях с пожелания за празниците и обещаха отново да гостуват.


Празник на математиката

На 19 декември се проведе тържество, посветено на първите стъпки в математиката на малките ученици от випуск 1. клас с класни ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова, Галабена Мутафчиева и учители в ЦОУД Александра Константинова, Искра Суванджиева, Зара Феттова, Диана Маринова, Мария Димова и Светлана Караджова. В “Празника на математиката ”, проведен в класните стаи, децата показаха както много знания и умения в действията събиране и изваждане от 1 до 10, така и завиден музикален и артистичен талант, с който впечатлиха своите родители и гости.

В края на тържеството всеки от тях заслужено получи грамота за отлични знания в света на математиката.

 


На 20.12.2022 г. учениците от 5.Г клас с класен ръководител Филип Александров посетиха малките ученици от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова. На малките първокласници им беше прочетена коледна приказка на английски език. Първокласниците бяха внимателни и слушаха с голям интерес.


20 декември

Благотворителността е начин да покажем своята любов към хората и да помогнем на тези, които имат нужда от помощ.

Учениците от 3.А и 3.Б клас с подкрепата на своите родители, проявиха съпричастност и подадоха ръка на хора в нужда. Родители и ученици, заедно с класните ръководители Атанаска Колева и Гюлджан Сертер зарадваха момичетата и момчетата от Център за настаняване от семеен тип „Изгрев“, град Варна.


16 декември

“Нашата Коледа” в библиотеката 🎄🎅🏻

 Учениците от 7. Д клас с класен ръководител Росица Русева се потопиха в магията на Коледа.

Седмокласниците се запознаха със сборника с разкази “Нашата Коледа” със съставител Захари Карабашлиев. Писателят събира разкази на любими български творци, за да ни припомни истинското значение на празниците.

Учениците рецитираха стихотворения и пяха коледни песни.

“Имаше неповторима магия в тая самосъхраняваща се традиция, която сякаш идваше да ни каже, че човек не е случаен гост на земята, че напук на всички злини, бедствия, войни, хората можеха да празнуват един всеобщ ден на доброто, който беше и надеждата за по- щастливо бъдеще.”

Георги Марков


Утро коледно изгрява

и елхата с дъх зелен

люшва клони, зазвънява:

 – Бързо тичайте при мен!

 

В навечерието на Рождественските празници учениците от 4. А, 4. Б и 4. В клас с класни ръководители

Л. Чонова, Р. Кирова и Т. Михалева споделиха със съучениците си своите любими произведения посветени на светлия ден.

С препис на части от приказки, разкази, стихове и песни върху коледни листи четвъртокласниците подредиха красива изложба. Така те допринесоха за изпълване на училищното фоайе с коледен дух и празнично настроение.

Нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома ви, да го озари, и със здраве, мир и благодат да ви дари!

 


Високо отличие за ОУ ,,Добри Чинтулов“ – Варна

На 9 декември 2022 г. в  хотел „Балкан“ – София се проведе годишната валоризационна конференция, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) под надслов „35 години Програма Еразъм“. Сред близо 120-те участници в събитието бе и екипът на ОУ „Добри Чинтулов“, успешно разработил, реализирал и отчел първия за училището проект по Програма Еразъм +, КД 1 – „Успешни, Технологични, Различни, Ефективни (УТРЕ) – европейски будители в образованието“.

Ръководителят на проекта доц. дпн Веселин Михалев, в присъствието на останалите членове на екипа: Женя Димитрова – ЗДУД, Теменужка Михалева – старши учител и Дияна Панова – координатор, получи почетен плакет и сертификат за качествено изпълнение на проект по Програма Еразъм+.

 

По време на конференцията бяха организирани работни ателиета „И аз умея“, където участниците придобиха знания за интересни химични процеси и развиха умения за изработване на коледни сувенири от екологични материали.


14 декември

Изложба на сурвачки в коледния кът на училището

 

Сурва, сурва, весела година.

Голям грозд на лозата,
жълта царевица в полята,
червена ябълка в градина.
живо здраво догодина,
догодина, до амина.

   На 12.12. учениците от  2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас с класни ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова подредиха изложба на сурвачки в коледния кът и фоайето на училището. Този кът беше подреден от класните им ръководители. Направата на сурвачките е според традициите на нашия народ – от дрянови клони, пищно украсени с цветна вълна, сушени плодове, пуканки, орехи, червени конци, кърпички.

       Сурвакането е новогодишен обичай и има за цел измолване на успешна нова година. Очевидно се вярва в магическата сила на дряновото дърво, което трябва увеличи силата на благопожеланията.

    Второкласниците научиха и различни наричания, които се казват при сурвакането. Приготвянето на сурвачките е още един повод децата научат, да пазят и да продължат българските традиции по време на новогодишните празници.


       

 

„Коледна пързалка“

 


Учениците от випуск 4. клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Дияна Иванова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска  изгледаха с много настроение Коледният спектакъл на Държавния куклен театър гр.Варнас постановката ,,Коледна пързалка“. Участваха с много вълнение в игрите заедно с актьорите и искрено се зарадваха на срещата си с Дядо Коледа.


 

12 декември

 

Среща с иконописец

На 7.12.2022 г. в часа за занимания по интереси с група „Изящни изкуства“ ни посети художничката на икони Илка Колева-Димитрова. Срещата се проведе по покана на ръководителя на групата ст. учител по изобразително изкуство Кремена Иванова и беше свързана с предстоящите празници в контекста на традиционното за страната ни православно християнство. Художничката ни запозна с историята на иконата, със знаковите ѝ характеристики и символиката на изображенията. Сподели ни тънкости и правила при зографското изкуство, показа ни материали, бои, лакове, дори – злато за каноничния фон. През това време учениците слушаха, но и работеха над изобразителните си задачи – композиции, картички и копия на икони. Имахме и гости – колеги от училището, пожелали да присъстват на сбирката. Културните компетентности включват и знания и умения, свързани с произведенията на изобразителното изкуство. А иконата е свята и неделима част от българската култура, доказала се през многовековната си история. Тя е непреходна  и нека все така ни носи светлина в духа на православните християнски ценности.

Пожелаваме светли празници на всички!

 


9 декември 

Изложба в училище

Учениците от ОУ „Добри Чинтулов“  посрещат коледно-новогодишните празници с две изложби:

„Сурвачки“ (начален етап)“ и „Зимни празници“ (прогимназиален етап).

Най-красивите произведения са изложени в специално обособен празничен кът.

 


8 декември

Учениците от 7. Д клас с класен ръководител Росица Русева проведоха извънкласно четене в библиотеката на романа “Кало змея” от Милен Хальов. Седмокласниците получиха за задача да направят преразказ на избрана глава от романа.

“Кало змея” е забавна и вихрена приключенска книга, вдъхновена от “Войната на таралежите” на Братя Мормареви и от българския фолклор.

През месец април предстои среща с младия автор.


2 декември

Има добри кораби и дървени кораби, кораби, кръстосващи морето… но най-хубавите кораби са приятелствата – нека винаги да ги има!

Ирландска пословица

Работата по проект винаги е вълнуваща и носи удовлетворение от направеното, от новонаученото и придобитото като умение. Но тя води и до създаването и укрепването на приятелства. А това е нещо много ценно и рядко като да откриеш съкровище на морското дъно и да го съхраниш.

Нашите приятели от ОУ No 2 «Ян Валерий Йенджейевич» в град Плонск, Полша, активно се включиха в класния проект «31 Октомври – Международен ден на Черно море», който е част от училищния проект «Успешни заедно» 2021–2023 по програма Еразъм+, КД1. До тях отплаваха нашите морски картички и презентации за Черно море. Полските ученици ги разгледаха с неподправено любопитство и като че ли с нетърпение да посетят Югоизточния регион на Европа. J

Споделяме с Вас снимки от мероприятието.

 

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Jana Walerego Jędrzejewicza

w Płońsku

 

„Na uczniów klasy 7b i 8c czekała wczoraj niespodzianka od zaprzyjaźnionej bułgarskiej szkoły w Varnie. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy na temat Morza Czarnego oraz tego jak dbać o dobro natury. Południowo-wschodni region Europy z pewnością warto zobaczyć.

P.S. Dziękujemy za pocztówki! ˮ

 

«Учениците от 7 б и 8 в класове получиха вчера изненада от приятелско българско училище във Варна. Научихме много интересни неща за Черно море и как да се грижим за природата. Югоизточният регион на Европа със сигурност си заслужава да се види.

P.S. Благодаря ви за картичките! »

Благодарим Ви за ползотворното сътрудничество и до нови срещи, приятели!


1 декември

Учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева, съвместно  със своите родители изготвиха с огромно желание първия си проект по родинознание на тема ,,Забележителности в моето родно селище“. Водени от идеята, че за да обичат своята родина, трябва първо добре да познават родното си място, първокласниците обещаха да посетят представените забележителности.

 

 


 

При изучаване на темата „Декартова координатна система“ по математика, учениците от 6 а, б, в, г клас с учител по математика Таня Маринова, се запознаха с красиви задачи върху координатна система. Предизвикателство за тях бе да видят уникалната българска шевица върху декартова координатна система.

Учениците преоткриха красотата на българската шевица като я пресъздадоха в декартова координатна система. Потърсиха допълнителна информация за историята на координатната система, за живота и приноса на Рене Декарт в математиката и физиката. Проучиха шевиците от различните региони на България и тяхното значение. Проектната работа завърши с дискусия в 6 в клас на тема  „Национална идентичност“ като при разработването на темата са използвани ресурси от платформата http://yesii.eu/bg/.


30 ноември- ден на домашния любимец

 „Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил“

цитат от книгата „Малкият принц“  от Антоан дьо Сент Екзюпери

 

Световният ден на домашните любимци се отбелязва ежегодно на 30 ноември. 

Основната му задача е да развие у хората чувство за отговорност за тези,

които са  опитомили.

Животните, които стават част от семейството даряват своите стопани  с много обич, топлина и радост.

Учениците от 4. А, 4. Б и 4. В клас

с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева

отбелязаха световния ден на домашния любимец.

Те показаха с колко грижа и обич се отнасят към своите „приятели“,

 забавляват се и играят заедно вкъщи и навън.

Направиха си чудесни снимки, които събраха в малка книжка.

Нашите домашни любимцикнижка

Обичайте и се грижете за своите домашни любимци

като НАС!

 


29 ноември

Космическа поща

 

Дългоочаквана поща получиха учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас. През 2020 г. те /тогава второкласници/ се включиха в международната кампанията ,,Космическа поща“, подкрепена от ,,Музейко“. С много ентусиазъм и вълнение нарисуваха картички, които трябваше да полетят в Космоса и да се върнат обратно при тях. За съжаление, поради мащабността на проекта, голяма част от пратките бяха изгубени, сред които и на нашите ученици.

За огромна радост, организаторите ги изненадаха  с картички с послание: ,,И най-голямото пътешествие започва с първата стъпка!“  , които бяха изстреляни с ракетата New Shepard („Ню шепърд“), разработена от компанията на Джеф Безос – Blue Origin („Блу ориджин“) и завърнали се отново на Земята. Четвъртокласниците с много трепет и вълнение нарисуваха своите рисунки върху тях и споделиха неописуемото си удоволствие да държат картичка, летяла в Космоса.


 

28 ноември

Моят роден град Варна в рисунки

„Един наш черноморски бисер“

  е заглавието на пътепис на Иван Вазов, написан преди повече от сто и двадесет години. За Варна патриархът на българската литература казва, че е „ бисер рядък така чудесно кацнал на черноморския бряг, над зелените талази “.

   Учениците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас през тази учебна година работят по проекта „ Музеи и забележителности в морската столица“. По този повод те нарисуваха най- красивите и забележителни места от нашия роден град – плажа, морето, Морската градина, Пантеона, фара, Археологическия музей, кулата на градския часовник, Катедралата, Аспаруховия мост, военноморското училище“ Никола Вапцаров“, Римските терми, Делфинариума. 

 


25 ноември

Учениците от 3. В клас с класен ръководител Татяна Димова се включиха в проект “Изкуство и социална отговорност” на

 Фондация “Академия за рециклиращо изкуство”.

Под формата на еко работилница, третокласниците изработиха коледни венци от отпадъчни опаковки.

Наталия Николова– основател на организацията, представи интересни факти относно рециклирането и опазването на околната среда.

Мероприятието се осъществи съвместно с училищната библиотека.

Проект “Изкуство и социална отговорност” е насочен към опазване на околната среда чрез създаване на любителско творчество.


Ученици от втори и четвърти клас отбелязаха Деня на благодарността в часовете по английски език с учител Дияна Панова, включвайки се в най-разнообразни деейности.

Децата от 2 Б, 2 В и 2 Г клас оцветиха картички, с които да честитят празника.

 

Учениците от 4 А, 4 Г, 4 Д и 4 Е клас изгледаха кратък филм за историята на Деня на Благодарността и как се празнува. Обогатиха речника си на английски език с нова лексика по темата. Работиха по двойки и търсиха скрити думи. Осъзнаха, че е важно да бъдем благодарни за храната на нашата трапеза, за това че сме здрави и сме благословени със семейства и приятели.


24 ноември

  Училищен проект

,,Празници на англоезичните народи“

Thanksgiving

 

През месец ноември учениците от трети клас продължиха работа по проекта ,,Празници на англоезичните народи“ и се запознаха с Денят на благодарността.

Празникът е сред любимите на американците заедно с приближаващата Коледа. Денят на благодарността традиционно се отбелязва в последния четвъртък на месец ноември.

През 1620 г. кораб, пълен с повече от 1000 английски преселници, преминава Атлантическия океан и акостира в Новия свят. Пилигримите се установяват в района, където днес се намира щата Масачузетс. Първата зима, която изкарват в Америкабила доста трудна, тъй като пристигнали  късно и нямали време да засадят плодове и зеленчуци.

В този труден момент на помощ на пилигримите се притекло местното индианско племе – ирокезите. В началото на пролетта те научили новите заселници как се отглежда царевица и други растения, които се използвали за храна. През есента на 1621 новодошлите и местното индианско население вдигнали празник, който продължил 3 дни, за да изразят своята благодарност за плодородната реколта и нещата, които са придобити през изминалата година .

Третокласниците се запознаха с традициите и символиката на празника, който е почитан  до днес. Разказаха за какво са благодарни през изминалата година, изработиха красиви проекти и подготвиха изложба за празника.

Ръководител на проекта: Галина Тинчева, старши учител начален етап АЕ

 


21 ноември- Ден на християнското семейство

 

Учениците от випуск 3. клас отбелязаха деня на християнското семейство с кратки тържества в класните стаи и Актовата зала на училището. Децата рецитираха стихове за семейството, пяха песни, а накрая почетоха традицията за този ден като се почерпиха с празнична погача. За да илюстрират семейния уют и топлина, учениците изработиха книжки и работни листи, които подредиха в изложба в класните стаи. 

Българинът в многовековната си история е отредил достойно място на семейството.

Учениците от 3.г, 3.д и 3.е клас отбелязаха Деня на християнското семейство, припомняйки традициите и обичаите, предавани през поколенията, изпълниха тематични стихотворения и песни. Те изработиха книжки и нарисуваха членовете на своите семейства.

Празникът приключи с почерпка от благословен хляб – просфори, с чиято символика децата бяха запознати.

И нека не забравяме, че българското семейство и днес е храм, в който трябва да се учим на добро!


Учениците от випуск 1.клас с класните си ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева отбелязаха 21.ноември – Денят на християнското семейство

 

Денят на християнското семейство, е повод да

се замислим, да отворим душите и сърцата си

за доброта, за да бъдем благословени – ние,

домът ни, семейството ни.

 

Кой друг, ако не родителите ви, заслужават

уважение и благодарност, затова, че са ви

отгледали и възпитали в любов и

добродетелност. Кой друг, ако не децата ви,

заслужават топлината и уюта на домашното

огнище, в което са израснали, без значение, че

вече може би са тръгнали по свой път..

 

Обичайте и бъдете обичани. Отделете време за

децата си, поговорете с тях, кажете им колко са

важни и специални за вас. Демонстрирайте

любовта си към тях и към любимия човек,

защото тя е в основата на всяко здраво семейство!

 


Нашето Черно море

С посещението си  в  Аквариума,  учениците от трети клас продължават работата си по класен проект “Обичам България“ ,опознаването на родния край и нашето Черно море.

На 16, 17 и 18 ноември учениците от III а , III б, III в, III г, III д и  III е  с класни ръководители Ат. Колева, Г. Сертер, Т. Димова, Р. Станева, Хр. Ковачева и Т. Германова посетиха Аквариума в града. Учениците се разходиха в Морската градина, разгледаха сградата на Аквариума като архитектурна забележителност. Посетиха  експозиционните зали с препарирани представители на Световния океан. Разбираемо, най-голям интерес предизвика живата експозиция, която обхваща представители на всички групи  от фауната на Черно море.

 

 18 ноември

 

Приключи проектът за Черно море – съвместна дейност на четвъртите и шестите класове от ОУ «Добри Чинтулов» – Варна. Почти месец и половина учениците в часовете по английски език, математика, изобразително изкуство и час на класа извършваха различни по вид дейности, с които отбелязаха 31 Октомври – Международния ден на Черно море; разшириха познанията си за нашето море; повишиха екологичната си култура и развиха уменията си за активно гражданство.

               

Предварително набелязаните дейности:

 • изработване на проекти/презентации/плакати

 •  изпращане на картички, нарисувани от деца, до други училища;

 • изложба

 • викторина

бяха реализирани с ентусиазъм, творчество и неподправена детска емоция.

Видео презентация, представена на заключителното събитие:

https://youtu.be/Z6Tjz9e8qf4

На заключителното мероприятие шестокласниците представиха своите проекти:
«Черноморско крайбрежие»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_0446fa80f4e344e1be4c7897632efa22.pdf

«10 интересни факти за Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_941376d6511b4cc1be8db6ce083164d3.pdf

«Градове на Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_ad00ef5c7be14642a417d26c877ae186.pdf

«Легенди за Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_c01542849beb4f8bb2b922cb249ff684.pdf

«Риби в Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_53996f9ee01a4ecaaea1d68f8ddb0269.pdf

Много положителни емоции и чувство на удовлетвореност донесоха снимките и видеата, изпратени от Българското училище в Бъркшър, Англия, за това как децата получават и разглеждат нашите картички.

Кулминация на заключителното мероприятие бе викторината на английски език, изиграна от четвъртокласниците като състезателна игра.

Може да се опитате да отговорите на въпросите тук: https://youtu.be/dePxCLuxwDY