Новини 2022-2023 година


SHKOLO.BG – електронен дневник 

на  ОУ „Добри Чинтулов“


При изучаване на темата „Декартова координатна система“ по математика, учениците от 6 а, б, в, г клас с учител по математика Таня Маринова, се запознаха с красиви задачи върху координатна система. Предизвикателство за тях бе да видят уникалната българска шевица върху декартова координатна система.

Учениците преоткриха красотата на българската шевица като я пресъздадоха в декартова координатна система. Потърсиха допълнителна информация за историята на координатната система, за живота и приноса на Рене Декарт в математиката и физиката. Проучиха шевиците от различните региони на България и тяхното значение. Проектната работа завърши с дискусия в 6 в клас на тема  „Национална идентичност“ като при разработването на темата са използвани ресурси от платформата http://yesii.eu/bg/.


30 ноември- ден на домашния любимец

 „Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил“

цитат от книгата „Малкият принц“  от Антоан дьо Сент Екзюпери

 

Световният ден на домашните любимци се отбелязва ежегодно на 30 ноември. 

Основната му задача е да развие у хората чувство за отговорност за тези,

които са  опитомили.

Животните, които стават част от семейството даряват своите стопани  с много обич, топлина и радост.

Учениците от 4. А, 4. Б и 4. В клас

с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева

отбелязаха световния ден на домашния любимец.

Те показаха с колко грижа и обич се отнасят към своите „приятели“,

 забавляват се и играят заедно вкъщи и навън.

Направиха си чудесни снимки, които събраха в малка книжка.

Нашите домашни любимцикнижка

Обичайте и се грижете за своите домашни любимци

като НАС!

 


29 ноември

Космическа поща

 

Дългоочаквана поща получиха учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас. През 2020 г. те /тогава второкласници/ се включиха в международната кампанията ,,Космическа поща“, подкрепена от ,,Музейко“. С много ентусиазъм и вълнение нарисуваха картички, които трябваше да полетят в Космоса и да се върнат обратно при тях. За съжаление, поради мащабността на проекта, голяма част от пратките бяха изгубени, сред които и на нашите ученици.

За огромна радост, организаторите ги изненадаха  с картички с послание: ,,И най-голямото пътешествие започва с първата стъпка!“  , които бяха изстреляни с ракетата New Shepard („Ню шепърд“), разработена от компанията на Джеф Безос – Blue Origin („Блу ориджин“) и завърнали се отново на Земята. Четвъртокласниците с много трепет и вълнение нарисуваха своите рисунки върху тях и споделиха неописуемото си удоволствие да държат картичка, летяла в Космоса.


 

28 ноември

Моят роден град Варна в рисунки

„Един наш черноморски бисер“

  е заглавието на пътепис на Иван Вазов, написан преди повече от сто и двадесет години. За Варна патриархът на българската литература казва, че е „ бисер рядък така чудесно кацнал на черноморския бряг, над зелените талази “.

   Учениците от 2.а, 2.б, 2.в, 2.г, 2.д и 2.е клас през тази учебна година работят по проекта „ Музеи и забележителности в морската столица“. По този повод те нарисуваха най- красивите и забележителни места от нашия роден град – плажа, морето, Морската градина, Пантеона, фара, Археологическия музей, кулата на градския часовник, Катедралата, Аспаруховия мост, военноморското училище“ Никола Вапцаров“, Римските терми, Делфинариума. 

 


25 ноември

Учениците от 3. В клас с класен ръководител Татяна Димова се включиха в проект “Изкуство и социална отговорност” на

 Фондация “Академия за рециклиращо изкуство”.

Под формата на еко работилница, третокласниците изработиха коледни венци от отпадъчни опаковки.

Наталия Николова– основател на организацията, представи интересни факти относно рециклирането и опазването на околната среда.

Мероприятието се осъществи съвместно с училищната библиотека.

Проект “Изкуство и социална отговорност” е насочен към опазване на околната среда чрез създаване на любителско творчество.


Ученици от втори и четвърти клас отбелязаха Деня на благодарността в часовете по английски език с учител Дияна Панова, включвайки се в най-разнообразни деейности.

Децата от 2 Б, 2 В и 2 Г клас оцветиха картички, с които да честитят празника.

 

Учениците от 4 А, 4 Г, 4 Д и 4 Е клас изгледаха кратък филм за историята на Деня на Благодарността и как се празнува. Обогатиха речника си на английски език с нова лексика по темата. Работиха по двойки и търсиха скрити думи. Осъзнаха, че е важно да бъдем благодарни за храната на нашата трапеза, за това че сме здрави и сме благословени със семейства и приятели.


24 ноември

  Училищен проект

,,Празници на англоезичните народи“

Thanksgiving

 

През месец ноември учениците от трети клас продължиха работа по проекта ,,Празници на англоезичните народи“ и се запознаха с Денят на благодарността.

Празникът е сред любимите на американците заедно с приближаващата Коледа. Денят на благодарността традиционно се отбелязва в последния четвъртък на месец ноември.

През 1620 г. кораб, пълен с повече от 1000 английски преселници, преминава Атлантическия океан и акостира в Новия свят. Пилигримите се установяват в района, където днес се намира щата Масачузетс. Първата зима, която изкарват в Америкабила доста трудна, тъй като пристигнали  късно и нямали време да засадят плодове и зеленчуци.

В този труден момент на помощ на пилигримите се притекло местното индианско племе – ирокезите. В началото на пролетта те научили новите заселници как се отглежда царевица и други растения, които се използвали за храна. През есента на 1621 новодошлите и местното индианско население вдигнали празник, който продължил 3 дни, за да изразят своята благодарност за плодородната реколта и нещата, които са придобити през изминалата година .

Третокласниците се запознаха с традициите и символиката на празника, който е почитан  до днес. Разказаха за какво са благодарни през изминалата година, изработиха красиви проекти и подготвиха изложба за празника.

Ръководител на проекта: Галина Тинчева, старши учител начален етап АЕ

 


21 ноември- Ден на християнското семейство

 

Учениците от випуск 3. клас отбелязаха деня на християнското семейство с кратки тържества в класните стаи и Актовата зала на училището. Децата рецитираха стихове за семейството, пяха песни, а накрая почетоха традицията за този ден като се почерпиха с празнична погача. За да илюстрират семейния уют и топлина, учениците изработиха книжки и работни листи, които подредиха в изложба в класните стаи. 

Българинът в многовековната си история е отредил достойно място на семейството.

Учениците от 3.г, 3.д и 3.е клас отбелязаха Деня на християнското семейство, припомняйки традициите и обичаите, предавани през поколенията, изпълниха тематични стихотворения и песни. Те изработиха книжки и нарисуваха членовете на своите семейства.

Празникът приключи с почерпка от благословен хляб – просфори, с чиято символика децата бяха запознати.

И нека не забравяме, че българското семейство и днес е храм, в който трябва да се учим на добро!


Учениците от випуск 1.клас с класните си ръководители Йоана Алексиева, Радка Николова, Незабравка Събева, Миглена Стоянова, Василка Христова и Галабена Мутафчиева отбелязаха 21.ноември – Денят на християнското семейство

 

Денят на християнското семейство, е повод да

се замислим, да отворим душите и сърцата си

за доброта, за да бъдем благословени – ние,

домът ни, семейството ни.

 

Кой друг, ако не родителите ви, заслужават

уважение и благодарност, затова, че са ви

отгледали и възпитали в любов и

добродетелност. Кой друг, ако не децата ви,

заслужават топлината и уюта на домашното

огнище, в което са израснали, без значение, че

вече може би са тръгнали по свой път..

 

Обичайте и бъдете обичани. Отделете време за

децата си, поговорете с тях, кажете им колко са

важни и специални за вас. Демонстрирайте

любовта си към тях и към любимия човек,

защото тя е в основата на всяко здраво семейство!

 


Нашето Черно море

С посещението си  в  Аквариума,  учениците от трети клас продължават работата си по класен проект “Обичам България“ ,опознаването на родния край и нашето Черно море.

На 16, 17 и 18 ноември учениците от III а , III б, III в, III г, III д и  III е  с класни ръководители Ат. Колева, Г. Сертер, Т. Димова, Р. Станева, Хр. Ковачева и Т. Германова посетиха Аквариума в града. Учениците се разходиха в Морската градина, разгледаха сградата на Аквариума като архитектурна забележителност. Посетиха  експозиционните зали с препарирани представители на Световния океан. Разбираемо, най-голям интерес предизвика живата експозиция, която обхваща представители на всички групи  от фауната на Черно море.

 

 18 ноември

 

Приключи проектът за Черно море – съвместна дейност на четвъртите и шестите класове от ОУ «Добри Чинтулов» – Варна. Почти месец и половина учениците в часовете по английски език, математика, изобразително изкуство и час на класа извършваха различни по вид дейности, с които отбелязаха 31 Октомври – Международния ден на Черно море; разшириха познанията си за нашето море; повишиха екологичната си култура и развиха уменията си за активно гражданство.

               

Предварително набелязаните дейности:

 • изработване на проекти/презентации/плакати

 •  изпращане на картички, нарисувани от деца, до други училища;

 • изложба

 • викторина

бяха реализирани с ентусиазъм, творчество и неподправена детска емоция.

Видео презентация, представена на заключителното събитие:

https://youtu.be/Z6Tjz9e8qf4

На заключителното мероприятие шестокласниците представиха своите проекти:
«Черноморско крайбрежие»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_0446fa80f4e344e1be4c7897632efa22.pdf

«10 интересни факти за Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_941376d6511b4cc1be8db6ce083164d3.pdf

«Градове на Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_ad00ef5c7be14642a417d26c877ae186.pdf

«Легенди за Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_c01542849beb4f8bb2b922cb249ff684.pdf

«Риби в Черно море»

https://9c639805-929f-41c8-9cc1-8793a8f0d0b9.filesusr.com/ugd/dcda10_53996f9ee01a4ecaaea1d68f8ddb0269.pdf

Много положителни емоции и чувство на удовлетвореност донесоха снимките и видеата, изпратени от Българското училище в Бъркшър, Англия, за това как децата получават и разглеждат нашите картички.

Кулминация на заключителното мероприятие бе викторината на английски език, изиграна от четвъртокласниците като състезателна игра.

Може да се опитате да отговорите на въпросите тук: https://youtu.be/dePxCLuxwDY

Предучилищна група в Българското училище в Бъркшър, Англия.

Проект „Успешни заедно“ 2021 – 2023


17 ноември

„Да видят всички по света,

че българский народ живее!…“

Петко Славейков – родоначалникът

на българската възрожденска литература

 

Интерактивен учебен проект на тема

„195 години от рождението на Петко Рачов Славейков“,

https://youtu.be/AWKgIik5dAU

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература, и учениците от VII а, б, в, г, д клас.

На 17 ноември отбелязваме 195 години от рождението на Петко Славейков – поет, писател, преводач, публицист, фолклорист, политик, автор на повече от 60 книги, борец за църковна независимост, участник в изработването и приемането на първата българска конституция, министър, издател, вестникар. Славейков е една енциклопедична личност. Неговото творчество, обществената и политическата му дейност до днес ни напомнят за истински важните неща в живота – обичта към родината, любовта, семейството, подкрепата, вярата и силата да отстояваш себе си и своите идеи.

Презентация,

подготвена от Кристияна Пешева от VII б клас

https://www.canva.com/design/DAFRD6b8PVg/rWkmDvV25570h-bbl6az4w/view?utm_content=DAFRD6b8PVg&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=viewer


16 ноември – Международен ден на толерантността 🍀

Учениците от випуск първи клас отбелязаха 16.ноември – Денят на толерантността.

Да бъдем толерантни и заедно да сътворим един по-хубав свят. С една топла усмивка и с една подадена ръка! 👭🧑‍🤝‍🧑👭

Випуск 1.клас 


Светът е една пъстра мозайка от личности, идеи, възгледи. Различията между нас правят живота красив и интересен. Под слънцето има място за всеки… Всеки един от нас представлява едно малко, единствено по рода си камъче от тази необятна мозайка.

За приемането на различните, уважението, подкрепата и ТОЛЕРАНТНОСТТА беседваха четвъртокласниците с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Дияна Петрова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска. Те онагледиха своето мнение, виждания и разбирания в табло, което да бъде пример, цел и посока в толерантните отношения между хората в обществото.

Различията между нас правят живота красив и интересен.

Под слънцето има място за всеки…


115 години от рождението на Астрид Линдгрен

На днешния 14 ноември се отбелязват 115 години от рождението на Астрид Линдгрен. Астрид Анна Емилия Линдгрен  е шведска детска писателка. Творбите ѝ са преведени на близо 70 езика и са издадени в повече от 100 страни. Първата история за най-популярната ѝ героиня Пипи Дългото чорапче“ е публикувана в Швеция през 1945 г. Първата книга за Пипи в България е от 1968 г.

Под ръководството на учителите ЦОУД, първокласниците изготвиха изложба, посветена на шведската писателка.


На 16 ноември отдел Изкуство към РБ „Пенчо Славейков“ гостува на ОУ „Добри Чинтулов“.

Библиотечните специалисти представиха на учениците своята инициатива „Старият грамофон разказва“.

Първокласниците видяха за първи път грамофон и грамофонни плочи.

Слушаха част от „Пипи Дългото чорапче“, изработиха книгоразделители и корици за книги.

Занятието се проведе по случай 115 години от рождението на Астрид Линдгрен, с участието на училищния библиотекар и учениците от 1. д и 1. е клас, с класни ръководители Василка Христова и Галабена Мутафчиева.

Слушането на приказки развива в децата въображение и стимулира тяхното мислене.


14 ноември

Тържествен поздрав на учениците от ОУ „Добри Чинтулов“ гр. Варна към целия общоучилищен колектив на основно училище

 № 2 „J.W. Jedrzejewicza“ град Плонск, Република Полша

  по повод 11 ноември- Ден на Независимостта и национален празник на Полша


3 ноември

Талантливо варненско дете издаде дебютна стихосбирка

Радослав Карауланов от Варна, ученик от 5. Б клас в ОУ „Добри Чинтулов“ издаде първата си самостоятелна стихосбирка. Тя е озаглавена „Багри“ и е събрала в себе си около сто стихотворения и сонети. Карауланов е възпитаник на литературен клуб „Касталия“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Стипендиант е на Община Варна по програма за мерки за закрила на деца с изявени дарби. Лауреат е на общо 33 национални литературни конкурса и на четири конкурса с международно участие.

„Багри“ е първата книга на един много млад, но много талантлив и обещаващ автор, който е успял да надникне във всички важни за будния човек и гражданин проблеми.“, споделя Магдалена Маркова, ръководител на „Касталия“.

Книгата на издателство „Медиа бокс“ е издадена с подкрепата на Свилен Шитов. Корицата е дело на Свилена Бабукчиева, бивша възпитаничка на литературна школа „Касталия“, а коректор е Дора Томова.

Премиерата на книгата ще бъде 5 ноември от 13:30 ч. в двора на ОДК – Варна.


2 ноември

Учениците от 1 А клас с учител ЦОУД Александра Константинова отбелязаха 125 години от рождението на Асен Разцветников-приказният писател на нашето детство.
  Децата се запознаха с творчеството на поета и с любопитни факти за неговият живот. Прочетоха с голям интерес приказките „Мързелана Гана“ ,

 „Хитрана“ , „Мързелан и Мързелана“ и извадиха поуката от всяка приказка.

 


НАЦИОНАЛНА РАБОТНА СРЕЩА НА УЧИЛИЩНИТЕ БИБЛИОТЕКАРИ „БЪДЕЩЕТО НА УЧИЛИЩНИТЕ БИБЛИОТЕКИ“ ПЛОВДИВ, 31 ОКТОМВРИ – 1 НОЕМВРИ 2022 Г.

На 31 октомври – 1 ноември 2022 г. в НБ „Иван Вазов“ – Пловдив се проведе Национална работна среща на училищни библиотекари на тема: „Бъдещето на училищните библиотеки“ с участието на училищни библиотекари, методисти от регионалните библиотеки в България, експерти от РУО – Пловдив, Фондация „Детски книги“, представител на издателство „Жанет45“.

Целта на този форум е дискусия за бъдещето на училищните библиотеки в България – как да се преодолее тежкото състояние, в което се намират в момента, по какъв начин да убедим управниците на страната ни, че в днешния дигитален свят те са по-необходими от всякога!

Училищният библиотекар Гергана Джунева представи дейността на училищната библиотека в презентация на тема:

„Библиотеката като център на училищния живот“


 

31 октомври

Международен ден на Черно море

 

Около 16 милиона души от 6-те страни, заобикалящи Черно море, отбелязват днес деня на „най-младото“, „най-сладководното“ и „най- противоречивото“ море.  На този ден през 1996 г. е подписан „Стратегическия план“ за Черно море. В Букурещ правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни. Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективно управление на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в Черноморския регион.

Учениците от шести клас под ръководството на г-жа Таня Маринова изработиха плакат (вижте по-горе) и брошури по случай деня на Черно море.

А учениците от четвърти клас нарисуваха рисунки по темата.

Рисунките бяха оформени като картички и изпратени на техни връстници в 4 училища: SZKOŁA PODSTAWOWA NR 2 в гр. Плонск, Полша; българското училище в Бъркшър, Англия; ОбУ „Петър Берон“ – гр. Ямбол и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Бургас.

 

Отговорът на учениците от Ямбол може да видите тук:

https://youtu.be/FJvaaGVBLLo

https://youtu.be/Y-63qWeHo4M

Предстои представителна изява за финализиране на проекта по отбелязването деня на Черно море и разпространение на резултатите от него.

Този мини проект е част от училищния проект: „УСПЕШНИ ЗАЕДНО“ 2021-2023 на ОУ „Добри Чинтулов“ – Варна по програма Еразъм+, КД 1.


Патронен празник

200 години от рождението на Добри Чинтулов

100 години честване на празника, посветен на Народните будители

В навечерието на 1 ноември ученици, учители и родители от ОУ „Добри Чинтулов“  тържествено отбелязаха патронния празник на училището.

С възрожденски стихове и песни в концерта участваха ученици под ръководството на педагогическите специалисти Таня Германова, Галина Орманова и Радослав Цветанов. Със своите празнични танцови изпълнения се включиха мажоретен състав с ръководител Мая Костадинова и танцова група „Перун“ с ръководител Станислав Атанасов.

Гости на училищния празник бяха Розета Заркова – ст. експерт в РУО гр. Варна, Радостина Ганева – гл. експерт в Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна и Бранимир Георгиев – зам.-кмет на район „Младост“.

Поздравителни адреси за празника на училището изпратиха: д-р Ирена Радева – началник на РУО гр. Варна; Лилия Христова – Директор на Дирекция ,,Образование и младежки дейности“ Община Варна; Христо Христов – Кмет на район ,,Младост“; Ярослав Чилински – директор на Основно училище №2 Ян Валерего Йенджейевич град Плонск, Република Полша; директори на образователни институции в гр. Варна; Хирон 3000.

В празничното си слово доц. дпн Веселин Михалев поздрави цялата училищна общност с празника и отбеляза, че всеки българин трябва да се гордее с делата на народните будители и да носи с достойнство чинтуловския плам в сърцето си.

Тържественият концерт завърши с поднасяне на цветя пред училищния барелеф на Добри Чинтулов и с традиционно българско хоро.


Поздрав от 1.А клас по случай 1.ноември – Ден на народните будители.


Чест и слава, вечна слава
Вам будители народни!Добри Петров Чинтулов – учител народен

Интерактивен учебен проект на тема

„100 години будители“,

https://youtu.be/8BiH6HBjfsg

разработен от Росица Русева – старши учител по български език и литература, и учениците от

VII а, б, в, г, д клас.

Навършват се 100 години от първото отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители и 200 години от рождението на Добри Чинтулов.

Един от първите будители на народната свяст по време на Българското възраждане е Добри Чинтулов – заслужил учител, забележителен педагог, изключителен патриот и родолюбец, бележит общественик и борец за църковна независимост, вдъхновен бунтовен поет и родоначалник на новата българска поезия.

Денят на народните будители е празник, превърнал се във венец на народната признателност, на националното ни самочувствие и съзнание. Той идва още през 1922 г. с мисия „да обърне погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщи към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество“.

Честит празник!

Вечна памет на всички, които със слово и жертвоготовност прокарваха българския път към просвета и национална идентичност!


По случай патронния празник на училището , Росица Русева- старши учител по БЕЛ и Гергана Джунева- училищен библиотекар организираха инициативата „Деца четат на деца“.

Учениците от випуск седми клас посетиха първокласниците и им прочетоха откъси от „Разкази за Добри Чинтулов“ от Константин Константинов.


Четвъртокласниците активно се включиха в инициативите на училището за Деня на  народните будители, като създадоха  рисунки, картички, интересни презентации, научиха стихчета и песни за тържествения  час на класа. 

4. А клас – кл. рък. Лидия Чонова   

4. Б клас – кл. рък. Радка Кирова

         4. В клас – кл. рък. Теменужка Михалева

4. Г клас – кл. рък. Дияна Петрова

4. Д и 2. Г –  – Учениците от 4. Д клас, с класен съководител Стоянка Михова изнесоха кратка програма във връзка с патронния празник на училището пред учениците от 2. Г клас.

Всички ученици активно се включиха в изпълнението на патриотични песни, написани от Добри Чинтулов.

4. Е клас – кл. рък. Нели Пъндъклийска


1 ноември – денят на народните будители заема своето достойно място в празничния календар на българите. 

Третокласниците  почетоха тяхната памет в тържествен час на класа.  Рецитираха и преписваха стихове, пяха песни. 

Чинтуловите песни вдъхновяват борците за свобода на България, вдъхновяват и нас съвременните българи.

Будители – да се слави името Ви!


Седмица на будителите във втори клас

О, будители народни,
цял низ светли имена,
чисти, сяйни благородни,
вий сте наш`те знамена
нам за вечни времена.

Учениците от 2. а, 2. б, 2. в, 2. г, 2. д и 2. е клас под ръководството на класните ръководители Анелия Стойчева, Даниела Пармаксъзова, Елизабет Влаева, Даниела Пигова, Светлана Боянова и Антоанета Димова посветиха седмицата преди 1. Ноември на възрожденските будители.

 Второкласниците се включиха в инициативата „Чинтулови дни в библиотеката“. Училищният библиотекар ги запозна с кратки биографични данни за Добри Чинтулов и прочете откъс от разказ за страница от живота на нашия патрон. Учениците разгледаха малката изложба от книги на различни издателства за живота, делото и стиховете му.

 

  В тържествения час на класа посветен на народните будители и 200- годишнината от рождението на Добри Чинтулов малките второкласници разказваха накратко за делото на будителите, изгледаха презентации, рецитираха стихове, подготвиха табла за празника с рисунки, снимки и малка книжка за книжовниците, революционерите и учителите, които наричаме с думата будители. На гости им бяха по-големите ученици от трети клас.

Второкласниците Ви пожелават честит празник!

Бъдете достойни да носите името чинтуловци!


В навечерието на един от най-българските празници, 1 ноември – Ден на народните будители, първокласниците от „А“ паралелка с класен ръководител Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова подготвиха рецитал и песни.

И малките ученици от 1.Г клас с кл. ръководител Миглена Стоянова и учител ЦОУД Дияна Маринова се включиха в мероприятията , посветени на патронния празник на ОУ“Добри Чинтулов “ и за  1. ноември – Ден на народните будители

Изработиха с желание картички и  книгоразделители.

Слушаха с внимание и интерес произведения от Д.Чинтулов .

 Гледаха интересни презентации за патрона на училището и за народните будители.

 

С много ентусиазъм, чувство и гордост малките ученици рецитираха стихове, пяха песни и се включиха в различни дейности за народните будители.


26 октомври

Поздравителен адрес,

по случай патронния празник на ОУ „Добри Чинтулов“ от основно училище

№ 2 „J.W. Jedrzejewicza“ с директор Ярослав Чилински от град Плонск, Република Полша.

Основно училище № 2 „J.W. Jedrzejewicza“ и ОУ „Добри Чинтулов“ имат сключен договор за сътрудничество в областта на училищното образование.


25 октомври

Вълнуваща среща с народното творчество имаха четвъртокласниците и техните класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Дияна Петрова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска.

В часовете по музика г-жа Калинова и г-н Ганчев, учители по тамбура в НЧ ,,Елин Пелин“ ги запознаха с устройството, техниката на свирене и звученето на тамбурата като струнен инструмент.

Младите учители впечатлиха учениците  с  емоционално изпълнение на този народен инструмент на различни стилове музика.


21 октомври

„Чинтулови дни в библиотеката“

На 19-ти октомври стартира инициативата „Чинтулови дни в библиотеката“ като част от съпътстващата програма по случай патронния празник на училището.

Първи в занятието се включиха учениците от 4.Г, 4. Д и 4.Е клас с класни ръководители Дияна Иванова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска.

Училищният библиотекар запозна четвъртокласниците с любопитни факти , свързани с първото честване на Деня на народните будители като празник през 1922 г. и представи биографични данни за живота на Добри Чинтулов. Учениците рецитираха негови стихотворения, прочетоха вдъхновяващи цитати от народните будители и накрая всички заедно изпяха „Вятър ечи, Балкан стене“.


 Учениците от 4.А, 4.Б и 4.В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева посетиха училищната библиотека в рамките на инициативата

„Чинтулови дни в библиотеката -урок по родолюбие“ посветена на патронния празник на училището. 

Училищният библиотекар запозна учениците с интересни факти от биографията и творчеството на Добри Чинтулов, а четвъртокласниците четоха разкази за него написани от Константин Константинов.


Учениците от 3 а, б и в клас активно се включиха в  инициативата „Чинтулови дни в библиотеката“


В инициативата “ Чинтулови дни в библиотеката“ се включиха и учениците от 3 г, 3 д, 3 е и 7 д клас, с класни сръководители Росица Станева, Христина Ковачева, Таня Германова и Росица Русева.

Заедно с училищния библиотекар, те проведоха съвместно занятие в актовата зала. Учениците се запознаха с любопитни факти от живота и творчеството на Добри Чинтулов и прочетоха негови произведения.


Учебна евакуация

На 19.10.2022 г. в ОУ „Добри Чинтулов“ се проведе практическо занятие /учебна евакуация/ за двете учебни смени . Организирано, бързо, при спазване на всички  изисквания,  учениците, учителите и служителите напуснаха сградата на училището. Проведеното мероприятие е част от обучението на учениците за действия при възникване на земетресение.

 

19 октомври

На 04.10.2022 г. Мажоретния състав към ОУ „Добри Чинтулов“ с ръководител старши учител Мая Костадинова и състава за народни танци „Перун“ с ръководител Станислав Атанасов, по покана на ръководството  на  ПГСАГ “Васил Левски” гр. Варна,взе участие в юбилейния концерт по случай 80-тата годишнина от създаване на училището им.


18 октомври

„Аз вярвам и помагам“

Учениците от всички паралелки и учителите от ОУ „Добри Чинтулов“ се включиха активно в кампанията „Аз вярвам и помагам“.

На 8.10.2022 г. със съдействието на ученици от Училищния ученически съвет и под ръководството на Стоян Стоянов – педагогически съветник, бяха предадени събраните стотинки и 137 кг капачки.

Благодарим на всички ученици, родители, педагогически специалисти и класни ръководители за организацията при събирането на капачки!


Предстоящо обучение

На 10-ти и 11-ти ноември ще се проведе обучение с кредити за учители от ОУ „Добри Чинтулов“, гр.Варна.

Тема на обучението  : „Компетентностен подход-необходимата реформа в образователния процес“.

Място на провеждане: Актова зала.

Период на провеждане : 10-11.11 2022 г.

Наименование на обучаващата организация: Академия „Школо“-Shkolo.bg

Брой на педагогическите специалисти, заявили желание за участие: 67

 

Лектор на обучението ще бъде Даниела Петкова- директор на ОУ „Граф Игнатиев“, с. Граф Игнатиево, обл.Пловдив

Акценти в програмата: 

 • Учебни материали, подпомагащи практическото приложение на новите знания и умениа;

 • Примери от практиката, готови за интегриране в работна среда;

 • Практически приложими задачи за самостоятелно изпълнение:


Учениците от четвъртите и шестите класове в ОУ „Добри Чинтулов“ стартираха съвместен проект, посветен на Международния ден на Черно море, който се отбелязва на 31 Октомври всяка година.

Началото бе сложено в Актовата зала на 4.10.2022 г. като на събитието присъстваха представители на

4. и 6. клас.

Прожектирана бе презентация с цел представяне на темата, по която ще се работи в продължение на 1 месец и мотивиране на учениците за участие. Презентацията може да видите тук:

https://www.canva.com/design/DAFN91oL2R0/07KfBiQKwPclDTdREj3x1Q/edit?utm_content=DAFN91oL2R0&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

Самото стартиране на проекта стана чрез използване на метода на Едуард де Боно – „Шест мислещи шапки“. Учениците се разделиха на групи около 6 цветни шапки. Всяка група имаше своя роля и задача.

Учениците от тази група прочетоха факти за това как и защо се отбелязва 31 Октомври – Международния ден на Черно море.

Членовете на тази група имаха задача да помислят по какъв начин да се реализира проекта, какви дейности да се извършат.

Децата от тази група трябваше да видят:

 • Кои са положителните страни на проекта?

 • Защо тази идея ще работи?

 • Какво им харесва в начинанието?

Участниците в групата споделиха опасенията си относно:

 

 • Какво би могло да се обърка в проекта?

 • Какви пречки може да възникнат?

 • Какво не им допада е проекта?

Тази шапка ръководи процеса на ученето. Групата трябваше да реши:

 

 • Какво са научили досега?

 • До какъв извод са стигнали?

 • Как да планират реализарането на проекта?

На шестата група бе отредено да разкрие:

 • Как се чувства в момента?

 • Топли или студени са чувствата?

 • Какви са реакциите им? (без обмисляне)

 • Предчуствията им за проекта. (без оправдания)   

След края на необичайната, интригуваща и емоционална работна среща стана ясно, че учениците са мотивирани да участват в отбелязването на 31 Октомври – Международния ден на Черно море, защото ги е грижа за опазването му, любопитни са да научат за историята му и живота в него, живо се интересуват от неговото бъдеще.

«Трябва да опазим Черно море, защото от това зависи нашето здраве и живот.»

«Аз предлагам да пазим природата и морето ни. То нищо не ни е направило! Да го почистим!»

 Реализирайки тази инициатива, учениците от 4. и 6. клас ще се включат в училищния проект «Успешни заедно» 2021-2023 г. по програма Еразъм+, който ги учи как да бъдат активни граждани на света; как да изразяват своето мнение и как да прегърнат социалното приобщаване.

«…Също така трябва да се обединим всички, за да постигнем това. Сигурни сме!…»

«…Няма да ни спре това, че нямаме достатъчно материали (средства). Ако имаме самочувствие и желание, ще намерим и време за всичко…»

Ето и идеите на учениците за дейности по инициативата:

 • изработване на проекти/презентации/плакати;

 • изпращане на картички, рисувани от децата, до други училища;

 • изложба;

 • викторина;

 • заключителна изява.

«…Чувствам се вдъхновена от идеите, които всички казаха и ще бъде много хубаво, ако наистина се случат. Моите чувства са топли към това…»


17 октомври

Във връзка с наближаващия празник на народните будители учениците от випуск 4. клас с класни ръководители: Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Дияна Петрова, Стоянка Михова, Нели Пъндъклийска, както и екипа за подкрепа към училището- Николай Петков, Грациела Йорданова и Красимира Стойчева посетиха старите български столици Плиска, Велики Преслав и Дворът на Кирилицата.

Чрез проведените беседи и разглеждането на исторически артефакти, учениците се пренесоха във времето, управялвано от велики царе.


16 октомври

16 октомври- Световен ден на храната

Този ден се чества по инициатива на „Организацията по прехрана и земеделие” към ООН, която си поставя за цел да премахне в световен мащаб проблема с глада и нищетата, и да създаде свят, в който всеки ще има възможност да живее здравословно.

 Организацията и всички нейни членове се съгласяват да „Ликвидират глада” до 2030 година. В честването на този ден се включват над 150 страни, което го прави един от най-глобалните в света. В България се отбелязва от 2006 г.

Учениците от 4. А, 4. Б и 4. В клас с класни ръководители Лидия Чонова, Радка Кирова и Теменужка Михалева отбелязаха този ден като приготвиха любите си здравословни ястия.

Всички се присъединиха  към част от  призивите,

отправени на този ден:

 1.Не изхвърляйте храна!

 2. Хранете се правилно и здравословно!

3.Не замърсявайте водите и почвата, оттам идва храната ни!

4. Изхвърляйте разделно отпадъците!


14 октомври

На 10, 12 и 13.10 учениците от 2 а, б, в, г, д, е клас посетиха музея на Възраждането в града.

Второкласниците бяха впечатлени от възрожденската класна стая, която е уредена на втория етаж на музея. Децата седнаха на чиновете и научиха как в нея българчетата през Възраждането са учили по взаимоучителен метод.

В експозицията на музея впечатление им направиха оригинал на Рибния буквар, учебници на повече от 160 години, калеми и перодръжки. Те разгледаха и снимки, оръжия, документи и старопечатни книги.

Второкласниците научиха и как са били отличавани най-добрите ученици в края на учебната година по време на Възраждането. Учениците научиха имената на наши възрожденци и будители, които са живеели и преподавали във варненското училище.

Посещението в този музей е част от програмата за честване 200-годишнината от рождението на патрона на нашето училище.


12 октомври

Във връзка с предстоящия патронен празник в ОУ „Добри Чинтулов“ са обявени различни  конкурси и дейности  под надслов

„100 години будители“ и

„200 години от рождението на Добри Чинтулов“


11 октомври

На 6 и 7 октомври учениците от випуск трети клас с класни ръководители Атанаска Колева, Гюлджан Сертер, Татяна Димова, Росица Станева, Христина Ковачева и Таня Германова посетиха Музея на стъклото в град Белослав.

 

Учениците с интерес слушаха за историята и производствения процес на стъклопроизводството. Наблюдаваха демонстрация на изработка на стъклени изделия. Твориха в ателието на музея.

 Потопиха се в историята на подводния свят на Музей Подводница „Слава“.


8 октомври

Училищната библиотека се включи в кампанията „Ако не знаеш как да отговориш на някой детски въпрос, обясни им го с книги„, организирана от издателство „Мармот“. В дните от 4-ти до 6-ти октомври, учениците от 1 а, б, в, г, д и е клас слушаха приказката „Животните избират президент“ и под формата на игра гласуваха за любимия си герой. 

 

От книгата, първокласниците разбраха какво е демокрация, президент, управление, избори, дебат и др.

Техният вот съвпадна с този на героите в книжката и за президент избраха ленивеца.

Накрая на занятието всеки клас получи за подарък по един екземпляр от книгата „Лъки-Алеко“ на Нуша Роянова.

Заинтригувани от инициативата, децата решиха да си създадат класни библиотеки   


 

5 октомври


     1 октомври – Световен ден на музиката и поезията

                                       

https://rccvetanov.wixsite.com/dchintulov

 
 
 

С много песни, стихове и настроение учениците от 4 г, д,и е клас с класни ръководители Дияна Иванова, Стоянка Михова и Нели Пъндъклийска отбелязаха Световния ден на музиката и поезията. В своеобразния концерт участие взеха:Теодор Миленов изпълнение на гайда ,,Ода на радостта“ и ,, Полъх от Странджа„, пиано – изпълнение на  Диляна Кацарова от 6 а клас с ,,Песента на чучулигата“ от Чайковски, Мариан Борисова от 4д кл. свири на барабан, Грета Вълкова от 6 в клас изпя песента „Детството си отива“. Мартина Николова и Никол Славова от 4е кл. и учениците от 4г клас рецетираха стихове на любими български автори.

С любезното съдействие на Р.Цветанов преподавател по музика децата се запознаха с български композитори покорили световни сцени.Нагледно видяха как се създава музика за анимацията на ,,Златната ябълка „, в която преобладават елементи на български фолклор.

       

 

МУЗИКАТА ВДЪХНОВЯВА!

За поредна година учениците от 4. А, 4. Б и 4. В клас с класни ръководители

Л.Чонова, Р.Кирова и Т. Михалева отбелязаха
1 октомври – Световния ден на музиката.

Във весели музикални лексикони споделиха своите предпочитания за
любимите си песни и изпълнители. Не забравиха да изброят и музикалните

инструменти, които познават.

С удоволствие слушаха песните на Хайгашод Агасян, чието творчество познават

и от учебните часове.


1 октомври

Първи октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г. 

На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. 

Учениците от 1.Г клас с класен ръководител Миглена Стоянова и учител ЦОУД Дияна Маринова изработиха с много старание и любов изненади за баба и дядо.

По случай 1. октомври – обявен за Международен ден на възрастните хора, учениците от 1.А и 1.Е клас с класни ръководители Йоана Алексиева и Галабена Мутафчиева, и учители ЦОУД Александра Константинова и Светлана Караджова изработиха картички, които подариха на Дома за стари хора „ТОПЛИ ГРИЖИ“ – гр. Варна, кв. Галата. 

Честит международен ден на възрастните хора! 


30 септември

Училищен ученически съвет

в ОУ ,,Добри Чинтулов“

организира събиране на капачки и стотинки

за благотворителната кампания

,,Аз вярвам и помагам“

Събраните материали трябва да се предадат

до 5.10.2022 г. в кабинета на педагогическия съветник( стая №20).

Благодарим ви!


Европейският ден на езиците се отбелязва всяка година на 26 Септември, за да се подчертае колко е важно многообразието на изучаваните езици, особено по отношение на междукултурното разбирателство.

Учениците от 2 А, 2 Б, 2 В, 2 Г и 2 Е класове с учители по английски език Анелия Стойчева и Дияна Панова оцветиха букви от английската азбука и така образуваха надписа: European Day of Languages – 26 September. Откриха някои прилики и разлики между английските и българските букви и произнасянето им и научиха как се казва „Здравей!  на други езици.

Languages & Diversity

Езиците & Многообразието – това бе темата на часа по английски в 4 А, 4 Г, 4 Д и 4 Е класове, с който те отбелязаха Европейския ден на езиците. В началото на часа говориха за разнообразието сред хората, държавите, езиците… А втората част на часа се превърна в своеобразно езиково пътешествие из Европа – запознаха се на английски език с различни страни, техни забележителности, любопитни факти за езика им. Забавно бе как четвъртокласниците се опитваха да запомнят „Как си?, „Благодаря! и да броят от 1 до 10 на различни езици.

Денят завърши с организирането на обща изложба с материали и снимки от дейностите на второкласниците и четвъртокласниците от ОУ „Добри Чинтулов“ – Варна.


26 септември

 
 
 

На 26 септември 1886 г. в Габрово е роден Генчо Станчев Негенцов с псевдоним Ран Босилек.

Днес се навършват 136 години от рождението на писателя, който е дал живот на редица иконични произведения, сред които „Я кажи ми облаче, ле бяло„, „Косе-Босе„, „Патиланци„, „Родна стряха“ и „Родна реч„.

Учениците от 1.А клас с класен ръководител Йоана Алексиева си разказаха приказката „Косе – Босе“ и рисуваха по темата. 


На 22-и септември 1908 г. в гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

 

Учениците от 1. А клас с класен ръководител Йоана Алексиева работиха на тема 22 септември – ден на Независимостта!

 

Честит празник, българи!

 

 

По случай 22 септември-Ден на независимостта на България- учениците от 1. Б клас с класен ръководител Радка Николова организираха изложба в библиотеката.

С много ентусиазъм и старание малките творци рисуваха и оцветяваха тематични картички, които след това подариха на училищната библиотека.


Учениците от 1 .Г клас с класен ръководител Миглена Стоянова и учител ЦОУД Дияна Маринова отбелязаха 

22 септември – ден на Независимостта под надслов “ С България в сърцето!“


15 септември 

                                                                             

 

Успешна нова учебна година на всички учители и ученици

от ОУ „Добри Чинтулов“ гр. Варна!

В ОУ „Добри Чинтулов“ тържествено бе открита новата учебна 2022/2023 г. Празничната програма бе подготвена от класните ръководители: Лидия Чонова, Радка Кирова, Теменужка Михалева, Дияна Иванова, Стоянка Михова, Нели Пъндъклийска. В нея взеха участие ученици от 4. клас, мажоретния състав с ръководител Мая Костадинова– старши учител по физическо възпитание и спорт и танцовия състав с ръководител Станислав Атанасов.

Официални гости на тържеството бяха: Розета Заркова– ст.експерт по квалификация на педагогическите специалисти в РУО-Варна, Радостина Ганева– главен експерт в Дирекция „Образование и младежки дейности“ и Юлиян Николов– зам. кмет на район „Младост“.

С емоционално слово директорът на училището доц. дпн Веселин Михалев приветства всички ученици, родители и учители и удари първия училищен звънец.

Поздравителни адреси бяха поднесени от: проф. Сашо Пенов– министър на образованието и науката, д-р Ирена Радева-началник на РУО-Варна, Тодор Балабанов– председател на общински съвет Варна, Марио Смърков– областен управител на област Варна, Иван Портних– кмет на гр.Варна, Лилия Христова- директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ гр.Варна, Христо Христов– кмет на район „Младост“, синдикални организации, директори на образователни институции, обществен съвет и училищно настоятелство „Възраждане“ към ОУ „Добри Чинтулов“, гр.Варна

На 15.09. ОУ „Добри Чинтулов“ отново се изпълни с глъчка и смях.

Празнично украсените стаи посрещнаха нетърпеливите първокласници.

На добър час, слънчеви деца!

1.А – кл.р-л Йоана Алексиева и учител ЦОУД Александра Константинова

1. Б – кл. р-л Радка Николова и учител ЦОУД Искра Суванджиева

1.В – кл. р-л Незабравка Събева и учител ЦОУД Зара Феттова

1. Г – кл.р-л Миглена Стоянова и учител ЦОУД Дияна Маринова

1. Д – кл. р-л Василка Христова и учител ЦОУД  Мария Димова

1. Е – кл. р-л Галабена Мутафчиева и учител ЦОУД  Светлана Караджова 

 


График на смените на обучение за учебната

2022/2023 г.

 

Първа смяна започват учениците от  III , IV,

V класове.

Втора смяна започват учениците от II,

VI, VII класове. 

Учениците от първи клас са на целодневно

обучение. 

Смените през учебната 2022/2023 година ще

се променят по предварително
определен ГРАФИК


Съобщение

 

 

На 15 септември 2022 г. /четвъртък/
от 9.00 ч. – тържествено откриване на

учебната 2022/2023 година.
Учениците да бъдат с училищна

униформа.

Comments are closed.